Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Ja dowiadywałem się u takiego , co wypelnia wnioski na prow, to mówił, że nie trzeba całości gospodarstwa przepisywać, częsć mogą mieć rodzice, a czesc młody rolnik

A jak jest z punktami za wykształcenie ? Za świadectwo szkolne z egzaminami jest wiecej pkt niż za same egzaminy, czy świadectwo szkolne wgl się nie wlicza do tego? W tym roku kończę edukację, w kwietniu dostanę swiadectwo, to będę składał w pierwszym terminie

Opublikowano

za r.03 jest chyba 3 pkt, a jak to jest np w moim przypadku jak ma r.03 i r.06? Mogę liczyc na więcej pkt ? Jest 150 tyś, 120 dostajesz na początek, 30 jak wypełnisz biznesplan

Opublikowano
10 minut temu, lexiflexi napisał:

Ja dowiadywałem się u takiego , co wypelnia wnioski na prow, to mówił, że nie trzeba całości gospodarstwa przepisywać, częsć mogą mieć rodzice, a czesc młody rolnik

A jak jest z punktami za wykształcenie ? Za świadectwo szkolne z egzaminami jest wiecej pkt niż za same egzaminy, czy świadectwo szkolne wgl się nie wlicza do tego? W tym roku kończę edukację, w kwietniu dostanę swiadectwo, to będę składał w pierwszym terminie

Nikt nie mówi że trzeba w całości przepisać,trzeba tyle żeby spełnić warunki z powierzchnią własnego gospodarstwa.Przepisanie w całości ma tę zaletę,że daje 3 punkty.

Opublikowano

Dalej cisza z decyzją w sprawie zmiany maszyn w biznesplanie ;/. 18 marca minął miesiąc. Diler czeka, nie wiem czy zamawiać maszyny czy nie :(. Wyjdzie tak że prędzej dostanę hajs na konto niż tę decyzję :D

Opublikowano (edytowane)

Oddział Łódź - 6 marca złożony wniosek o 1 ratę MR, 16 marca telefon w sprawię poprawek we wniosku i wczoraj wniosek zlecony do płatności więc coś tam działają. Powiedziano mi, że w ciągu 30 dni pieniądze będą na koncie. ;) 

Edytowane przez thebestacc
Opublikowano

O to szybko się uwineli.  Ja składałem 28 lutego i narazie cisza. 

Opublikowano (edytowane)

Ja wysłałem pocztą 4 lutego i też cicho,ale luzik dają darmo to się poczeka.

Zaglądam dziś na konto (27 marca) a tam przelew 1 raty z 19 marca,no i nie ma co narzekać 🙂

Edytowane przez adam131
dodano nowe info
  • Like 2
Opublikowano
20 godzin temu, adam131 napisał:

Ja wysłałem pocztą 4 lutego i też cicho,ale luzik dają darmo to się poczeka.

Zaglądam dziś na konto (27 marca) a tam przelew 1 raty z 19 marca,no i nie ma co narzekać 🙂

Jakie województwo? 

Opublikowano
Dnia 26.03.2020 o 10:24, thebestacc napisał:

Oddział Łódź - 6 marca złożony wniosek o 1 ratę MR, 16 marca telefon w sprawię poprawek we wniosku i wczoraj wniosek zlecony do płatności więc coś tam działają. Powiedziano mi, że w ciągu 30 dni pieniądze będą na koncie. ;) 

Czego dotyczyła poprawka i jakie dokumenty składałeś razem z wnioskiem o wypłatę 1 raty?

Opublikowano

freetaxi

wczoraj w agrobiznesie mówili o zawieszeniu kontroli ARiMR na miejscu , czy w przypadku gdy złożyłem wniosek o 2 ratę to nie będę  miał kontroli na miejscu wogle czy może ona być przełożona  i jakie dokumenty wymagają przy kontroli ?

Opublikowano
12 godzin temu, rolas360 napisał:

Czego dotyczyła poprawka i jakie dokumenty składałeś razem z wnioskiem o wypłatę 1 raty?

Osoba która zajmuje się moim wnioskiem zapomniała o numerze konta bankowego i musiałem napisać oświadczenie. Kopie aktu notarialnego i musiałem potwierdzić oryginałem, chyba tylko to.

Opublikowano

Czy siewnik nabudowany na talerzówce z redlicami talerzowymi można podpiąć pod siew bezorkowy?

Oraz czy zwykły opryskiwacz polowy bez rekawa powietrznego ale z komputerem sterującym tez daje punkty?

Opublikowano
14 godzin temu, Łukaszek napisał:

freetaxi

wczoraj w agrobiznesie mówili o zawieszeniu kontroli ARiMR na miejscu , czy w przypadku gdy złożyłem wniosek o 2 ratę to nie będę  miał kontroli na miejscu wogle czy może ona być przełożona  i jakie dokumenty wymagają przy kontroli ?

Jedyna metoda kontroli upraw to administracyjna, jeżeli masz rozpisane uprawy na działkach w dopłatach; czyli porównanie twojej deklaracji z wniosku o płatność z wnioskiem o dopłaty; ARiMR będzie działać w stanie wyższej konieczności, więc uwierzy Ci na słowo, bynajmniej na razie. Jak będzie spokojniej z pandemią to Cię wytupują do kontroli później. Jeżeli kontrola np. zakupionego sprzętu to lepiej do wniosku o płatność dołączyć zdjęcia samego sprzętu oraz tabliczek znamionowych + dodatkowe dokumenty jak masz (protokołu odbioru maszyn; homologacje; deklaracje zgodności). Generalnie to może przyśpieszyć płatność bo na czasie Ci zapewne zależy. 

Opublikowano
10 godzin temu, EuroPlan napisał:

Jedyna metoda kontroli upraw to administracyjna, jeżeli masz rozpisane uprawy na działkach w dopłatach; czyli porównanie twojej deklaracji z wniosku o płatność z wnioskiem o dopłaty; ARiMR będzie działać w stanie wyższej konieczności, więc uwierzy Ci na słowo, bynajmniej na razie. Jak będzie spokojniej z pandemią to Cię wytupują do kontroli później. Jeżeli kontrola np. zakupionego sprzętu to lepiej do wniosku o płatność dołączyć zdjęcia samego sprzętu oraz tabliczek znamionowych + dodatkowe dokumenty jak masz (protokołu odbioru maszyn; homologacje; deklaracje zgodności). Generalnie to może przyśpieszyć płatność bo na czasie Ci zapewne zależy. 

z  biznesplanu to zakup pola  i za 12 tys( paliwo i  śor oraz naowzy )

Opublikowano

Witam ja natomiast z pytaniem co do uproszczonej rachunkowości. Mianowicie wniosek złożyłem w 2017 roku lecz umowę podpisana i pieniążki na koncie były w 2018. Rachunkowość prowadzę dopiero od 2018 roku. Zrobiłem dobrze czy powinienem prowadzić ja od 2017 roku? Kolejne pytanie dotyczy zwiększenia produktywności gospodarstwa. Zwiększyłem je już w roku 2019, i pytanie brzmi czy wystarczy utrzymać to zwiększenie w 2020 i 2021 roku czy muszę do 2022 roku do końca młodego rolnika? No i jeśli umowa była podpisana w kwietniu 2018 roku to młody rolnik kończy się w w kwietniu 2023 roku?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v