Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może by było

Warto zawsze próbować...

Ja sporo próbowałem - aktualnie mam swoje zdanie - sprawdzam produkt jeśli widzę że jest dobry.

Podstawa dla mnie to karta charakterystyki zawierająca wszystkie info i sprawdzenie ile jest składnika rozpuszczalnego w wodzie itd. ...

Jeśli jest coś fajnego to sprawdzam cenę i przeliczam koszt czystego składnika.

Np superfosfat wzbogacony: jak policzyć cenę czystego składnika fosforu - 40% fosforu przy czym 25 punktów % rozpuszczalnego w cytrynianiu amonu i wodzie a 23,5 punktów % (czyli trochę ponad 1/2 z całej puli) fosforu. Pytanie brzmi którą cyfre użyć?

Jest jeszcze coś takiego jak rozpuszczalność w wodzie i

fosforanjednowapniowy -superfosfat prosty - 18g/l

fosforan monoamonowy - MAP - 700g/l

to i to jest rozpuszczalne w wodzie - tylko w przypadku deficytów wody co lepiej zadziała?

Jeśli nawóz jest rozpuszczalny w wodzie to napewno producent taką informację umieści jeśli informacji brakuje sprawa jest podejrzana - jednak zawsze do wyjaśnienia.

Jeśli masz analize gleby zapraszam na prv

Opublikowano

Ja się niezbyt znam na nawozach, natomiast mój najlepszy przyjaciel mocno siedzi w tym temacie, trochę z racji potrzeby (ma pole i sad). Nawozy zawsze bierze ze sprawdzonej hurtowni, więc jako stały klient nie narzeka, tym bardziej że zawsze może też liczyć na fachową pomoc. 

Opublikowano

czy superfosfat 40P nadaj sie pod kukurydze w podsiewacz? Ponadto dzis wspomniał mi jeden rolnik ze jest taka ciekawa pozyacja NP z siarka produkcji belgijskiej

Opublikowano

Czytając charakterystykę nawozu SUPER FOSFAT 40%, a raczej SUPER FOS DAR napisali tam coś takiego, że po jego rozsianiu siewy można zacząć po 3-5 dniach, o co to chodzi?

Właśnie o co chodzi? W dodatku rozpuszczalny w kwasach w większości i się sparzyłem. Stary superfosfat był rozpuszczalny całkowicie w wodzie. Ostatni rok brałem ten nawóz

Opublikowano

Bo tam jest 25% fosforu rozpuszczalnego w wodzie aby. Polidap 18-46 teraz kosztuje 2300zł a za Super FOS DAR 40 płaciłem 1420zł więc w czymś musu być różnica. No i przynajmniej u mnie Polidap jest ciężko dostępny.

Opublikowano (edytowane)

W tym roku ze względu na susze wstrzymaliśmy się z wysiewem NPK pod rośliny ozime. Dzisiaj wyczytałem, że w takiej sytuacji szczególnie na lżejszych gruntach dobrze jest zastosować nawozy wieloskładnikowe z grupy nitrofosek, gdyż dużo szybciej się rozpuszczają i w z odczynem glebowym wędrują na pożądaną głębokość bez mechanicznego wymieszania z glebą. Zaznaczam, iż źródło z jakiego to wyczytałem nie jest mega wiarygodne dlatego pytam czy coś o tym słyszeliście? a Druga sprawa to jakie to są nawozy bo z tego co na razie znalazłem to Yara takie sprzedaje tylko w opisie produktu jest adnotacja o wymieszaniu w glebą co przeczy w/w teorii. Rozwiąże ktoś tą zagadkę?

EDIT: okej doczytałem i faktycznie nawozy YaraMila to nitrofoski. Stosował je ktoś? Jeśli tak to pytanie czy warto bo pewnie są droższe?

Edytowane przez MartineZ
Opublikowano

witam, ja pod warzywa stosowałem yare mile corn i wydaje mi sie ze jest to dobry produkt np pod warzywa ponieważ szybciej sie rozpuszcza a to jest ważne przy krótkiej wegetacji warzyw.

Ja mam pytanie odośnie nawozu siokopolu pod nazwa bontar czy ktoś to stosował 

Opublikowano

Gdzie o okolicach Tarnowa lub Rzeszowa można dostać Lubofos pod ziemniaki. Potrzebuję aż dwa worki 50 kg :rolleyes:  Napiszę tylko że w Wialan Tarnów może sprowadzić cała paletę a to lekko za dużo. 

Opublikowano (edytowane)

Niedobory wapnia są raczej rzadko spotykane. Priorytetową funkcją wapnia w glebie jest regulacja jej odczynu i właściwości fiz-chem. Najtańszym źródłem wapnia będą nawozy wapniowe o najniższej reaktywność, tj. kolejno: wapno dolomitowe(wapń i magnez) lub węglanowe, kreda, palone. 

Edytowane przez ziomal_one
Opublikowano

Jeśl chodzi o wapna węglanowe nawet kredę to ze względu na praktycznie bardzo słabą rozpuszczalność służą one tyko do regulacji odczynu. Praktycznie jedynym źródłem wapnia szybko dostępnego jest saltra wapniowa 15,5% N. Poza tym lepiej chyba zrobić analize gleby metodą ogrodniczą bo tam jest oprócz pH info o zawartości wapnia. Ci co myślą że jak pH jest ok lub wysokie to z zawartością wapnia też jest wporządku mogą się zdziwić.