Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podobnie jak w programie Yara a nawet więcej. U mnie w sumie poszło w dwóch cyklach bok 30kg. A jakby teraz podać saletrę magnezowa i coś co odpowiada za chlorofil 

Opublikowano
3 godziny temu, Mateusz1q napisał:

Czyli sprzedajecie teraz truskawkę przez max 1 miesiąc i macie kasę na cały rok i już nic nie musicie pracować resztę roku?

Sprzedajesz byka raz na dwa lata i masz kasę na życie w tym czasie?

Opublikowano
Przed chwilą, Agrest napisał:

Sprzedajesz byka raz na dwa lata i masz kasę na życie w tym czasie?

On tylko wciąga tego byka na wagę, a wcześniej ten byk sam przez 2 lata urósł i nic nie trzeba było przy nim robić Xd

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

Najpierw zbij zasolenie gleby, potem myśl o nawozach, bo ta saletra magnezowa aby im szkody narobisz w obecnej chwili... 

no to ile czasu zbijać zasolenie ?

Opublikowano

Zasolenie jest jednym z czynników degradacji gleb i najczęściej dotyczy terenów uprzemysłowionych, zurbanizowanych oraz intensywnie rolniczo użytkowanych. Jakie są jego skutki? 

Zasoleniem gleby określa się wagową zawartość soli w jednostce objętości wody glebowej i jest wyrażane w gramach na litr wody.  Za proces zasolenia gleby odpowiedzialne  jest  nadmierne stężenie składników mineralnych  w glebie, tj.

aniony:  azotowe, chlorkowe, siarczanowe,

kationy: sodu, potasu, glinu, żelaza oraz kwaśne węglany sodu, potasu i magnezu.

Skutkiem zasolenia gleby jest występowanie suszy fizjologicznej dla roślin, czyli stanu polegającego na utracie możliwości pobierania składników mineralnych z roztworu glebowego z powodu wzrostu ciśnienia osmotycznego oraz toksycznych właściwości tych soli.

https://www.kalendarzrolnikow.pl/3360/zasolenie-gleb-i-jego-skutki

Opublikowano
13 godzin temu, racyl napisał:

No to na jedno wychodzi jak te moje 4 kg na 4000l . Przed i po minimum 0,5h woda leci która także rozcieńcza ta pożywkę. To nie jest tak że nadmiar potasu zablokował magnez czy żelazo i dlatego są te chlorozy?

Nie sprawdzałem. Nie mam czym. W każdym jednym programie jest 1kg na 1000l. W programie Yara jest 15kg kristalonu pomaranczowego czyli 1,5kg. Między jedna dawka 4,5 a następna 6kg nie był dawany calcinit choć jest też w tym programie też w dawce 1kg. Wcześniej dawałem kristalonu czerwony i nie było problemow

Podstawa to badanie wody. 130 zł w instytucie w Skierniewicach. Może masz sporą zasobność w wodzie i wystarczyłoby pół kilo na tysiąc.

6 godzin temu, racyl napisał:

no to ile czasu zbijać zasolenie ?

Parę cykli. Tylko nie zalej korzeni bo może już są uszkodzone. Niech powoli zje to co dostała. 

• Like 1
Opublikowano

Pełna analiza wody do fertygacji. Wysyłasz pełną butelkę 1.5 litrową i za 3 dni mailem przysyłają Ci wyniki. Tam będzie i pH wody i ilość wodorowęglanów bo od tego zależy ile kwasu trzeba dać. Przy wysokim pH wody można właśnie zasolić podłoże a nawóz wogole nie zadziała.  Laboratorium Skierniewice
 46 833 42 52
  Instytut Ogrodnictwa 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, saszeta napisał:

Podstawa to badanie wody. 130 zł w instytucie w Skierniewicach. Może masz sporą zasobność w wodzie i wystarczyłoby pół kilo na tysiąc.

Parę cykli. Tylko nie zalej korzeni bo może już są uszkodzone. Niech powoli zje to co dostała. 

dzięki.

to mi się pojawiło w wtorek lub poniedziałek po podanej w sobotę pożywce z kristalonu pomarańczowego. Wcześniej dawałem po dwie pożywki na tydzień kristalonu czerwonego i nie było problemu. Nawet raz była dana i saletra wapniowa między nimi i nic się nie działo tak jakby coś zaszkodziło z tego pomarańczowego. Ferdygacja to dla mnie nowość, moja przygoda z nią zaczęła się w połowie maja

Ponoć lubelszczyzna ma wodę twardą z dużą zawartością wapnia, magnezu, żelaza może w tym problem

Edytowane przez racyl
Opublikowano

Dwa razy na tydzień po 1-2 kg to za dużo. Raz na tydzień 1 kg to już jest sporo jak sucho i mało wody podasz. Lepiej dwa razy w tygodniu po pół kg niż raz 1. To że inny kristalon to raczej tylko zbieg okoliczności. 

Zasolenie w Skierniewicach też Ci sprawdzą. Bo może być tak że nawozy bardzo pH gleby zmieniły.

Ja kwasu nie używam bo by wystarczyło 30 ml/ 1000 żeby pH było 5.5. Przy 40 ml spada na pH 4. Za duże ryzyko. Zresztą nawozy trochę obniżają pH.  A  znajomy musi dawać prawie 2 litry na 1000

Opublikowano

Ja wiem że przez wzrost temperatury wzrasta EC i trzeba zmniejszać ilość nawozu tylko u mnie na lubelszczyźnie poprzedni tydzień i weekend był chłodny, a później jakiegoś wielkiego ciepła nie było żeby to można było nazwać upałem

Nie wiem czy taki zbieg okoliczności bo kristalon pomarańczowy  ma dodatkowo magnez 3% i siarkę 20% i EC - 1,4 a czerwony tego nie ma i ma mniejsze EC- 1,3

Już pomijając jakość wody nawóz który ma mniejsze EC można go więcej użyć do tej samej wody

Ciekawi mnie ile ma EC Dropfert 9/10/36 bo nigdzie nie można znaleźć a tam dopuszczają nawet 2kg

Opublikowano

Ale sama woda może mieć w skrajnych przypadkach nawet 1 Ec.

Po prostu truskawki były w takiej fazie że potrzebowały więcej wody więc ją wypiły a część nawozu została. Zrobiłeś tak powiedzmy ze trzy razy i Ec w glebie wzrosło. 

Dam Ci prosty przykład jak mam w matach kokosowych. Ostatnie podlewanie idzie o 18. Rano Ec w macie jest wyższe bo truskawki wieczorem i w nocy wodę wypiły a nawozu nie pobrały. Rano o 7 zaczyna się podlewanie i do 9-10 godziny Ec spadnie ale koło południa jest gorąco więc truskawki znowu więcej wody wypiją to Ec wzrasta. Tylko tu jest łatwo zasolenie zbić bo wystarczy sama wodę przez parę minut puścić i maty będą bez nawozu. W glebie jest gorzej wypłukać. Chyba że jak u mnie sam piach

Opublikowano (edytowane)

Pytanie co nazywamy wysokimi temperaturami bo dla mnie 20-23 stopnie to nie jest jakiś upał . W przypadku  27-30 i więcej to można mówić o upale

Na zagonach zawsze będzie cieplej miała truskawka a do tego w matach. W gruncie gliniastym na płask zawsze będzie mniej

Moim zdaniem jeśli woda jest twarda to tym bardziej ma wpływ przedawkowanie nawozu z magnezem i siarką bo przecież twardość wody to nic innego jak właściwość wynikająca z obecności w niej soli wapnia, magnezu i innych metali, a dokładnie – z ich stężenia.

Znalazłem miernik kiedyś kupiony. Jakby dobrze mierzył to nie byłoby tragedii

Brak opisu.

Brak opisu.

Edytowane przez racyl
Opublikowano

0.41 to już jest sporo. Ja mam 0.15. czym więcej tym gorzej zbilansować pożywkę. Powyżej jakiejś wartości powinny iść nawozy jednoskładnikowe. Dlatego najlepiej zrobić badanie wody bo może się okazać że masz któregoś składnika w nadmiarze i wtedy nie powinieneś go podawać albo mniej.

Fertygacja to nie jest trudny temat. Najgorzej na początku pojąć o co chodzi. 

Opublikowano (edytowane)

A ja Olimpię wczoraj po 16 sprzedałem ;) Tylko towar dobrej jakości, twardy ;) Xstress wapń i krzem i nawet olimpia może być twarda, a Verdi można w piłkę grać xD

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

Jakość w tym momencie nie ma znaczenia aż takiego.

Piękna truskawka w detalu jest po 8-9zł więc o czym tu mowa w środku sezonu że ktoś za tyle zapłaci w hurcie

Opublikowano

Śledzę ten temat i już nigdy nie kupię pięknej truskawki na targu. Ten owoc to woda a w nim cała tablica Mendelejewa 🙆 wolę od sąsiada co ma 10 arów bez nawadniania i wygląda średnio. Choć po niej nie będę miał sraczki 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, Pafnucy12 napisał:

Tomasz, ty chyba bajki pociskasz...

Chyba nie ;)

22 minuty temu, 6465 napisał:

Śledzę ten temat i już nigdy nie kupię pięknej truskawki na targu. Ten owoc to woda a w nim cała tablica Mendelejewa 🙆 wolę od sąsiada co ma 10 arów bez nawadniania i wygląda średnio. Choć po niej nie będę miał sraczki 

Mrówczan wapnia się zwierzetom daje a w truskawkach już niezdrowy xD witaminy B też nie uzupelniaj bo to chemia xD kurczaki z antybiotykami z marketu to pycha... 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

;)

Mrówczan wapnia się zwierzetom daje a w truskawkach już niezdrowy xD witaminy B też nie uzupelniaj bo to chemia xD

Rosół z fermowego kurczaka też bdb. na przeziębienie i inne dolegliwości😀