adasiorek

uprawa truskawek

Polecane posty

maro12    10

Pytanie do tych którzy robią sadzonkę w multiplacie. Jakiego substratu używacie? Ja w tym roku kupiłem kronen i jestem średnio zadowolony, część worków śmierdziała pleśnią 

Romek12    0

Co polecacie teraz na mączniaka? Gdzieś widziałem w wątku że ktoś polecał Priaxor+tern tylko tego drugiego środka nie mam gdzie za bardzo kupić. Może ktoś używał kiera solo lub łączył czymś jeszcze?

Romek12    0
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

https://sklep.syngenta.pl/tern-750-ec.html

Pierwsze wyszukanie z brzega w Google i jest Tern dostępny ... 

Chodziło mi bardziej o to że nie ma go nigdzie w okolicy stacjonarnie, dlatego pytałem może o jakąś inną mieszaninę . Ale może faktycznie najprościej będzie go po prostu zamówić.

Tomasz0611    6513

Ja jak nie ma czegoś w okolicy to zwyczajnie zamawiam z neta i tyle ... Zamawiał bym wszystko z neta ale okoliczny sklep ma lepsze ceny niż w internecie i jeszcze za przesyłkę nie muszę płacić.

• Like 1

thor1984    695

Ph mam ok natomiast mało Ca. Wyczytałem, że powinno być około 1000 mg/l a ja mam połowę tego. Jak to teraz zrobić aby podnieść? Dalej dawać wapno skoro ph jest ok? 

mimi007    140

witam zastanawiam się na uprawa truskawki ponieważ mam dzialke 10ar, normalnie robię tam warzywa ale teraz przerwalem, był owies poszło wapno sól na sciernisko oorysk na chwasty bo trochę perzu było i myślałem wsadzić na jesieni truskawki tak na 2-3 lata blisko głównej drogi ogrodzony plac warto nie warto? doświadczenie skąpe aczkolwiek poczytam poszukam mam znajomego tylko wiadomo konkurencja powie co chce jak to widzicie

Tomasz0611    6513

A jakieś pojęcie o uprawie masz, truskawka wbrew pozorom nie jest taka łatwa w uprawie ... A jeden błąd i towar jedzie na przemysł, gdzie wystarczy tylko na poniesione koszty uprawy ...

thor1984    695
7 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

Siarczan wapnia możesz dać.

a czy wartość Ca nie powinna rosnąć wraz ze wzrostem ph? Bo tak jak pisałem ph podskoczyło ładnie a Ca prawie, że nic. 

Tomasz0611    6513

Zawartość pH a Ca nie jest ze sobą skorelowana, możesz mieć pH 6.5 a wapń 500 albo 1500 albo 2500 ...

racyl    1349
Dnia 22.08.2024 o 19:52, thor1984 napisał:

a czy wartość Ca nie powinna rosnąć wraz ze wzrostem ph? Bo tak jak pisałem ph podskoczyło ładnie a Ca prawie, że nic. 

przed sadzeniem to tlenek wapnia podniesie ph i wartość wapna odżywczego .. siarczan wapnia pogłównie dobry

thor1984    695
Dnia 22.08.2024 o 12:05, Tomasz0611 napisał:

Siarczan wapnia możesz dać.

nie będzie miało to negatywnego wpływu na sadzonki bo bądź co bądź to tlenek wapnia a gleba lekka i do sadzenia wcale nie tak daleko?

Tomasz0611    6513
Napisano (edytowany)
1 minutę temu, thor1984 napisał:

nie będzie miało to negatywnego wpływu na sadzonki bo bądź co bądź to tlenek wapnia a gleba lekka i do sadzenia wcale nie tak daleko?

Będzie miało taki sam skutek jak kreda ... Daj około tony na ha, za rok na jesieni znowu i tyle. Trzeba było zająć się glebą 2-3 lata przed sadzeniem a nie na ostatni moment jak chciałeś dużo podbijać ...

Edytowano przez Tomasz0611

thor1984    695

no właśnie trochę dla mnie to dziwne bo pole przygotowywane razem z nowym polem pod maliny od chyba 4 lat a w tym czasie 2 razy wapno, najpierw morawica a potem radkowit premium, obornik i nawozy. I ph podciągnięte, pk i mg też (no może p mogło by być ciut więcej) ale właśnie Ca to połowa tego co powinienem mieć. 

Ewentualnie da radę to  uzupełnić w roślinie poprzez fertygację?

Tomasz0611    6513
Napisano (edytowany)

Coś zawsze da radę, tylko dostarczając wapń w fertygacjii dajesz go albo z azotem ( tu cię ogranicza azot bo nie dasz go za dużo) albo tiosiarczan wapnia. Ale to raczej na utrzymanie zastanego poziomu a nie na podnoszenie zawartości w glebie.

Edytowano przez Tomasz0611
  • Thanks 1

jaro86    32

podniesienie wapnia odżywczego nie zawsze jest takie proste. I to że dasz co roku po 1 tonie nie znaczy że z 500mg zrobi się 1000mg. Ale to już zależy pewnie od gleby. Jeszcze jest coś takiego jak pojemność kationowa gleby czy jakoś tak. Ale to już by musiał ktoś to dokładnie wytłumaczyc kto się na tym zna.

• Like 1

Tomasz0611    6513

@jaro86 jest dokładnie tak jak piszesz, można dawać wapno ale zawartość Ca nie rośnie, dopiero jak "naładujesz" wszystkie cząsteczki wapniem które chcą go wchłonąć zaczyna rosnąć zawartość wolnego Ca w glebie ...

jaro86    32

u mnie na jednej kwaterze robiłem wiosna badanie gleby pod nowe nasadzenia. wapń wyszedł ok 800. Dostanę ok 250kg/ha npk posypowo. w maju sadzenie. Początek lipca okazało się, że muszę wykopać kilka rzędów zasądzonej truskawki, bo chce tam postawic tunel foliowy. przez te ok 1,5 miesiąca podane tam było kilka razy w fertygacji npk i może z 1-2x saletra wapniowa. Sadzonka wykopana i robię jeszcze raz badanie gleby, a tu poziom wapnia 1600 i co o tym myśleć?

jaro86    32

laska egnera oczywiście zrobiona samemu. Pobieram tak próbki już od kilku lat. Tydzień przed pobraniem próbki kwatera zlana deszczownia, ale nie możliwością jest żeby tak wapń skoczył od wody.

Tomasz0611    6513

Chodziło mi o to ile nakłuć zrobione na próbkę ;) Może gdzieś kiedyś gasili wapno, trafiłeś z jednym nakłuciem w taki punkt lub jego okolice i już mogą wychodzić głupoty ... Bo ja odwaliłem kiedyś taki numer, pobrałem za blisko zabudowań a zanim się urodziłem to w tym miejscu gasili wapno pod budowę stodoły i potem wyszło mi 1800 Ca zamiast normalnego u mnie 600-900 w zależności od działki i jej przygotowania.

jaro86    32

powierzchnia 50m x 30 na pewno ponad 20 nakłuć. A dodatkowo magnez z 70 na 140 poszedł w górę. Od ponad 30 lat tam nie było raczej takiego miejsca z wapnem gaszonym.

Tomasz0611    6513

To trzeba by zrobić drugą próbę dla pewności bo taka zmiana jest dość dziwna.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez Kamila79
      Witam! mam pytanie czy mogę teraz opryskac truskawki(sa po zbiorze skoszone i przejechane opielaczem miedzy rzedami)ale nie stety to nic nie dało. Jest bardzo , duzo tych chwastów(m.in. mam oste. trawe, i takie żółte kwiaty korzeń jak piertuszka).
      Tak pomyslalam, ze teraz bym je opryskala(pogoda dopisuje)i na wiosne poprawka. Ale czy mozna?
      jeżeli tak to podajcie dobry oprysk? pozdrawiam
    • Przez dami21
      mam pytanie czym nawozić i w jakim terminie truskawki wiosną by uzyskać duży plon i dobrej jakości owoce ( truskwaki bez osłon oraz bez nawadniania )
    • Przez waldemaros
      witam wszystkich mam takie pytanie gdzie mozna kupic opakowania na truskawki tzw platony.prosilbym o informacje.moga byc urzywane.
    • Przez grucha2701
      witam panowie dziś zostałem nabywcą 1h zaniedbanej ziemi na której na dzień dziś jest zasiane słabe żyto jutro już to będzie za orane 4kl ziemi lecz strasznie zaniedbana brak tam nawozu i oprysków , mam zamiar uszykować tą ziemie pod truskawki możecie mi napisać co ta ziemia potrzebuje ?? w pewnym kawałku jest jakas szlaka pomieszana z ziemią nie dużo ale jest , napiszcie jak ją doprowadzić do ładu i składu .
      moje drugie pytanie co dać za nawóz przed zasadzeniem truskawek i po zasadzeniu z góry dzięki
    • Przez telo9034
      Witam.
      Jestem nowicjuszem na forum także na wstępie pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
      Tak jak w temacie mam pytanie czy A+ czy B.
      Wiem że A+ daje w pierwszym roku plon niemniej koszt zakupu w stosunku do sadzonek w rozmiarze B jest nieporównywalnie wyższy i nie do końca wiadomo czy zwracalny.
      Osobiści chcę kupić sadzonki B.
      Jeżeli ktoś również miał podobne rozterki i je rozwiązał to będę wdzięczny za podpowiedź.
      Z góry dzięki.
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj