Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Ja mam ciągany z Argo. Tylko 1000 litrów. Chyba już 5 rok chodzi u mnie. Ogólnie ok. Aczkolwiek nie mam porównania do innych opryskiwaczy krakowiak czy bury

Opublikowano
9 godzin temu, mzk napisał(a):

Jutro wrzucę zdjęcie na jednej odmianie j12 rządków jak odcięte sine od zielonych  , Rumba u mnie zawsze wiernie plonowała nawet w rekordowym roku ponad 40 ton a w tym roku 10 to max , Najlepiej plonuje piecioletnia zostawiona na dopłatę i najbardziej zachwaszczona - krzaki normalne zielone . 

Inny kawałek folią przykrywany 20 luty -piękne krzaki , obroniona przed pezymrozkami wiosennymi -7 stopni praktycznie bez strat a w momencie plonowania zakola sine się pojawiły . Normalna potażka w tym roku . Normalna jest grandarosa ale jej mam 20 arów. Kolega Verdi zebrał 150 koszy z hektara ( w tamtym roku drugi raz plonowała jesienią a teraz zero  truskawek)

Zagrzybione mączniakiem , roztoczem i za słabe nawożenie i ot cała filozofia sinych czy fioletowych krzaków .

3 rok truskawka to musi być dokarmiona , podlana i zabezpieczona na czas a nie jakoś to będzie 🤣

Co z tych tych twoich ilości ha jak to nie jest dopilnowane jak trzeba 

Opublikowano (edytowane)

Racyl na jutro zamawiam u Ciebie 500 koszy dopilnowanej na czas . Zrealizujesz zamównie? 

Zgadnie ktoś jaka to odmiana?

IMG20260617065954.jpg

IMG20260617065954.jpg

Edytowane przez mzk
Opublikowano

To ty jesteś handlarz czy producent ?

Też miałem w poprzednich latach fioletowe liście na rumbie

Trochę podobna do faith

Sądząc po okresie dojrzewania

Opublikowano

34 za kosz nie dasz 

Jakby była trochę ciemniejsza to pomyślałbym że falco ale za krótko ją mam 

zależy też z którego okresu owocowania jest ta truskawka ? 

Opublikowano (edytowane)

Za tydzień za 15 będziesz szukał kupca . Spadnie popyt za takie pieniądze i 15 murowane . 30 mogę Ci zapłacić 

Drugie przejscie

Edytowane przez mzk
Opublikowano

To za tydzień nowa rumba czy verdi ci się pojawi ?. Wystarczy popatrzeć na ludzi np takich jak @Tomasz0611 którzy sadzą odmiany bardzo wczesne i wczesne  które się skonczyły albo zaraz skończą więc skąd ci wezmą truskawkę w dużej ilości . Rumby jest zdecydowanie najwięcej sadzone 

Popyt to spada jak malwina się zaczyna . co roku jest ta sama sytuacja, wczesna truskawka się kończy a w tym roku dodatkowo jeszcze przemarzła a popyt rośnie 

W poprzednim roku to samo było, dwa, trzy lata podobnie 

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, racyl napisał(a):

To za tydzień nowa rumba czy verdi ci się pojawi ?. Wystarczy popatrzeć na ludzi np takich jak @Tomasz0611 którzy sadzą odmiany bardzo wczesne i wczesne  które się skonczyły albo zaraz skończą więc skąd ci wezmą truskawkę w dużej ilości . Rumby jest zdecydowanie najwięcej sadzone 

A po co mi te późne ?? Na Rumbę jest najlepszy popyt, na rynkach hurtowych najbardziej poszukiwany towar, łatwy do sprzedania. Potem pojawia się malina, czereśnia, porzeczka i tyle już tej truskawki nie idzie co w maju i pierwszych dwóch dekadach czerwca.

Rumba pod folią + grunt i mam towar handlowy od 15 maja do 25 czerwca. Jedna odmiana, dobrze znana przez kupujących, kupiec przyzwyczaił się do kształtu Rumby i ten kształt to dla niego polska truskawka, i dlatego np Falco też idzie dobrze w hurcie bo owoc przypomina kształtem Rumbę, a np taka Lycia bardzo przypomina greka, i problem ją sprzedać na początku sezonu.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

Jak zaczynałem truskawkę to właśnie od średnio późnych i późnych odmian. Dla mnie one najwięcej kasy dają a roboty nie ma przy przyspieszaniu czy zabezpieczaniu od przemarzania.

Rumba owszem dobra truskawka ale u mnie może z raz dwa się udała taką jaką chciałbym. Na ciężkiej ziemi nie jest łatwo z nią. zdecydowanie verdi i faith mi wychodzi niż rumba .

Po za tym cena rumby w moim regionie jak nie odstrasza z początku to jak już się rozkręci to trafia w najtańszą truskawkę sezonu a przy takich warunkach to szukam czegoś zamiennego i niezawodnego dla rumby  

Truskawkę w detalu to przestają kupować jak malwina się zaczyna 

Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, racyl napisał(a):

Rumba owszem dobra truskawka ale u mnie może z raz dwa się udała taką jaką chciałbym. Na ciężkiej ziemi nie jest łatwo z nią. zdecydowanie verdi i faith mi wychodzi niż rumba .

A ja Verdi nie chce widzieć na swoim polu, w zeszłym roku w okolicy wszyscy narzekali, kwitła jak głupia a potem 10-15t/ha bo nie zawiązała owocu. Rumba wiernie co roku plonuje w okolicach 30t, a jak są lata sprzyjające to pod 40t podchodzi.

Żeby była odmiana jak Rumba około 10 dni późniejsza od Rumby to nic innego bym nie sadzil ...

Opublikowano
32 minuty temu, jarecki napisał(a):

w srode na targowisku lokalnym truskawka 8-9 zł za kg była , nawet ładna .....    na wierzku podobno czym niżęj w łubiance tym gorzej 🙂

W środę to w hurcie po 20 sprzedawało się, w czwartek 26-28, wczoraj 24.

Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał(a):

teraz jest ładna pogoda to i cena podskoczy , zamiast ,, schabowego '' makaron z truskawkami jest lepszy 

Makaronu z truskawkami bardzo nie będzie ... Niech jeszcze przejdą te burze co nadają to mało gdzie zostaną truskawki nadające się do handlu a nie w kisten.

Opublikowano

Problem rumby jest taki ,ze jak się wysypie to u wszystkich i cena w hurcie 10zł kosz -co roku Boże Ciało , natomiast  popyt spada wraz z pojawieniem się malwiny i cena zaczyna szaleć -jednego dnia 15 kosz by następnego 30 kosztować 

Opublikowano
2 minuty temu, mzk napisał(a):

Problem rumby jest taki ,ze jak się wysypie to u wszystkich i cena w hurcie 10zł kosz -co roku Boże Ciało , natomiast  popyt spada wraz z pojawieniem się malwiny i cena zaczyna szaleć -jednego dnia 15 kosz by następnego 30 kosztować 

Problem Malwiny jest taki, że jak popełnisz błąd to możesz ją wywalić do rowu, Rumbę wywalisz na skup i jak jest rok z w miarę ceną to jakoś na koszty starczy.

Opublikowano
5 godzin temu, mzk napisał(a):

problem z rumba to jest taki, że wszyscy chcą zarobić na bardzo wczesnej truskawce i tylko ją sadzą wiec nie ma szans żeby tej truskawki nie było tak dużo i cena nie hlapła

Gdzie rumba a gdzie malwina ?. rumba to już praktycznie skończona a do malwiny conajmniej 2 tygodnie .

11 godzin temu, Tomasz0611 napisał(a):

Makaronu z truskawkami bardzo nie będzie ... Niech jeszcze przejdą te burze co nadają to mało gdzie zostaną truskawki nadające się do handlu a nie w kisten.

A jaki to jest handel w temperaturach powyżej 26 stopni kupioną truskawką zerwaną dzień wcześniej .

Widziałem u kolesia jak towar klientom przygotowywał. Truskawka rwana w słońcu 30 stopni i składowana na palecie pod drzewem 😄

Opublikowano
5 godzin temu, racyl napisał(a):

A jaki to jest handel w temperaturach powyżej 26 stopni kupioną truskawką zerwaną dzień wcześniej .

Normalny, jak ktoś ma chłodnie, schłodzi towar do tych 15-18 stopni, to ta truskawka ma jakby nocną temperaturę, a przy tych upałach dziele chłodnie na pół, najpierw schłodzenie z 30 na 25 i potem z 25 na 18.

Opublikowano

malwina nie jest trudna w uprawie w porównaniu z rumbą czy włoskimi wynalazkami co są miękkie z natury i lubią gnić .

W tym roku to w malwine nawet słodyszek rzepakowy się wpierdzielił w kwiat 

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, racyl napisał(a):

malwina nie jest trudna w uprawie w porównaniu z rumbą czy włoskimi wynalazkami co są miękkie z natury i lubią gnić .

A co jest trudnego w Rumbie ?? Nawozu aby odpowiednio dać, mączniak jej bardzo nie bierze, szara nie bierze, ciągłego nawadniania jak Verdi nie wymaga. O standardach typu kwieciak, przędziorek czy wciornastek nie mówię, bo to w każdej odmianie. Chyba tylko Honeoye było prostsze w uprawie. Tamto tylko na verticilium wrażliwe było. 

Opublikowano

To myślisz, że ja nawozu żałuje, wapna nie daję czy nie pryskam 

Gleba jej nie pasuje . Inne odmiany rosną i rządki są od początku do końca ładne i równe a z rumbą zawsze problem 

Verdi nie sprawia mi problemu 

Opublikowano
1 minutę temu, racyl napisał(a):

Gleba jej nie pasuje . Inne odmiany rosną i rządki są od początku do końca ładne i równe a z rumbą zawsze problem 

Verdi nie sprawia mi problemu 

A u mnie odwrotnie. Rumba piękna a z Verdi problemy xD Włoskie odmiany typu Tea, Olimpia, Scala, kiedyś Azja i Roksana rosną bez problemów, jedynie wody trzeba pilnować, bo gleba nie piasek ale lekka.