Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, galan99 napisał(a):

plantacji jest w h..j .

Plantacji może i pełno, ale co z tego, jak w wielu przypadkach to sam liść a owocu mało ...

Wiśnia w tym roku na najlepszych kwaterach zostało po 50%, a są takie, że 10-20% zostało.

Porzeczki niby coś wisi, ale zbiory będą małe, bo jedne owoce już dojrzewają, a inne jak główka od szpilki i zielone, to się nie będzie nadawać pod zbiór maszynowy ...

Jabłonie w okolicy tam gdzie mają nadkoronówki i dobrze ich użyli to coś jest, tam gdzie nie ma to po kilka jabłek na drzewie będzie.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
5 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Plantacji może i pełno, ale co z tego, jak w wielu przypadkach to sam liść a owocu mało ...

Wiśnia w tym roku na najlepszych kwaterach zostało po 50%, a są takie, że 10-20% zostało.

Porzeczki niby coś wisi, ale zbiory będą małe, bo jedne owoce już dojrzewają, a inne jak główka od szpilki i zielone, to się nie będzie nadawać pod zbiór maszynowy ...

Jabłonie w okolicy tam gdzie mają nadkoronówki i dobrze ich użyli to coś jest, tam gdzie nie ma to po kilka jabłek na drzewie będzie.

Zależy od kwatery nie wszystko jednakowo oberwało mrozem co do wiśni to powiedziałbym że mniej będzie 30 % czarna porzeczka mniej do 40 % .

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, galan99 napisał(a):

Zależy od kwatery nie wszystko jednakowo oberwało mrozem co do wiśni to powiedziałbym że mniej będzie 30 % czarna porzeczka mniej do 40 % .

To wejdź w pole i się przyjrzyj ... Wiśni niby było, ale teraz patrzę u sąsiada to już widać, że 20-30% tego co zostało po mrozach zaraz spadnie. Porzeczki niby zostało z 50%, ale co z tego, jak jedna już czarna a druga drobna i zielona, to pod zbiór maszynowy się nie nadaje ...

Opublikowano

Cóż zrobić ,jak to kiedyś  UBEK powiedział "rząd się wyżywi" , rolnik da radę ,ale kto pracuje dla rolnictwa to zielona trawka , braną nawozowa , maszynowa ,chemiczna Panie i Panowie miezszcuchy na szczaw i mirabelki  . 

Opublikowano
W dniu 11.06.2026 o 07:20, GRZES1545 napisał(a):

Późne odmiany? Jak zniosły przymrozki względem wcześniejszych? 

W dniu 11.06.2026 o 07:47, Tomasz0611 napisał(a):

Pod włóknina to w kwiatkach bez szkody, bo dopiero w karpie siedziało. Ale włoskie odmiany mają wrażliwe liście i mimo włókniny trochę je poparzyło, ale pakiet regeneracyjny 3x5l Algarenu na ha w odstępie 6 dni zadziałał bardzo dobrze.

W dniu 8.06.2026 o 22:41, Tomasz0611 napisał(a):

Tea, Olimpia, Scala jeszcze nawet nie zacząłem :)

To nie są żadne późne odmiany tylko środka sezonu 

Opublikowano (edytowane)

średnio późne: faith, florence , talia, salsa

późne: malwina , magnus, candenza

to nawet nie zaczęło owocować 

Edytowane przez racyl
  • Thanks 2
Opublikowano
53 minuty temu, racyl napisał(a):

To nie są żadne późne odmiany tylko środka sezonu 

Dla mnie to sa późne. Późniejszych nie sadzę.

2 godziny temu, mzk napisał(a):

Cóż zrobić ,jak to kiedyś  UBEK powiedział "rząd się wyżywi" , rolnik da radę ,ale kto pracuje dla rolnictwa to zielona trawka , braną nawozowa , maszynowa ,chemiczna Panie i Panowie miezszcuchy na szczaw i mirabelki  . 

Spokojnie. Kto nie zadbał to już gnije, dzisiaj giełdy w górę, na Goławinie ładny grunt po 20 już się podaje.

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Dla mnie to sa późne. Późniejszych nie sadzę.

Spokojnie. Kto nie zadbał to już gnije, dzisiaj giełdy w górę, na Goławinie ładny grunt po 20 już się podaje.

To, że Ty nie sadzisz to nie znaczy że taki jest ogólny podział odmian 

Sezon truskawkowy jak sie zaczyna pod koniec kwietnia w tunelach to się kończy na późnych odmianach gruntowych typu malwina w połowie lipca a nawet kiedyś skończyłem po 5 sierpnia 

Dbać o jakość, gnicie trzeba regularnie co tydzień i po każdym deszczu podczas zbiorów 

Ładny grunt jest pierwszy, drugi, trzeci zbiór a potem to wiadomo co jest 

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, racyl napisał(a):

Ładny grunt jest pierwszy, drugi, trzeci zbiór a potem to wiadomo co jest 

Jak jesteś dziad to masz dziadostwo ... Rumby gruntowej już 20t/ha i aktualnie tak wygląda. Na około 35t/ha handlowego plus 5t na skup się zanosi. Jak dobrze liczę, to jest 5 rwanie.

Rumba spod folii do końca taka jak na foto była, 32t/ha zebrałem, ale jej już na handel nie zbieram, zostało jeszcze z 6-7t/ha takiego rwania do czysta na skup.

IMG_20260610_102510.jpg

Opublikowano

Tu nie ma jakieś rewelacji w kalibrażu jak są  odsortowane drobne  a sprzedaż po 10zł /kg wybieranej 

Jak ktoś lubi latać z dwiema łubiankami, w jednej wrzucać drobne a w drugiej grube to będzie to lepiej wyglądać 

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, racyl napisał(a):

Tu nie ma jakieś rewelacji w kalibrażu jak są  odsortowane drobne  a sprzedaż po 10zł /kg wybieranej  

Ale ty głupi jesteś. Rumby gruntowej jak na razie nie sortuje bo nie ma takiej potrzeby. Z folii odsortowalem może tone na 30 ton sprzedanego towaru.

Ale ja się nie znam, źle fertygacje prowadzę :)

Opublikowano
6 minut temu, racyl napisał(a):

Liczbami możesz sobie strzelać ale sam się przyznałeś, że latasz z dwoma łubiankami po polu i sortujesz 😄

A co, mam porażone chorobami na dno jak dziady ładować ?? A wynieść z pola to trzeba aby się nie rozsiewało.

Opublikowano

Nikt nie mówi o pakowaniu zgnitych  tego klientowi z łubiankę bo odpad to odpad. Niektórzy kalibrują truskawkę na dwie łubianki 

To , że sobie z bierzesz i wyniesiesz niczego nie zahamuje jak nie pójdzie zabieg interwencyjny i zabezpieczający .

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, racyl napisał(a):

To , że sobie z bierzesz i wyniesiesz niczego nie zahamuje jak nie pójdzie zabieg interwencyjny i zabezpieczający .

A ty rozumiesz co jest napisane ?? Mniej niż tona na 30 ton towaru wyniesionego z pola. Ochrona nigdy nie ma 100% skuteczności, zawsze się coś trafi.

Gdzieś napisałem że nie robię zabiegów ?? Na kwiat idzie chemia, w czasie owocowania biologia.

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Jak jesteś dziad to masz dziadostwo ... Rumby gruntowej już 20t/ha i aktualnie tak wygląda. Na około 35t/ha handlowego plus 5t na skup się zanosi. Jak dobrze liczę, to jest 5 rwanie.

Rumba spod folii do końca taka jak na foto była, 32t/ha zebrałem, ale jej już na handel nie zbieram, zostało jeszcze z 6-7t/ha takiego rwania do czysta na skup.

IMG_20260610_102510.jpg

gratuluje   5zł x30 = 15000  rwanie 60000 utrzymanie ,załozenie plantacji 80000  Super zysk - w dovrej robocie za dwa tygodnie zarobisz . Ldzie ,czy wy nie macie godnosci sprzedajac truskawki po 4-5zł

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, mzk napisał(a):

gratuluje   5zł x30 = 15000  rwanie 60000 utrzymanie ,załozenie plantacji 80000  Super zysk - w dovrej robocie za dwa tygodnie zarobisz . Ldzie ,czy wy nie macie godnosci sprzedajac truskawki po 4-5zł

Ale ja po 4-5 zł nie sprzedaje. Najtaniej w tym roku było jeden dzień 7.5zl/kg. A folia średnia będzie z 15zl/kg. Wg twojego rachunku zostaje mi jakieś 80.000 na hektarze.

Opublikowano
3 godziny temu, thor1984 napisał(a):

@Tomasz0611 a powiedz wedle Twojej praktyki to algi i mikroelementy (same mikro) lepiej podawać w w taśmę czy dolistnie?

Zależy co chcesz uzyskać. Mikro daje w taśmy, a algi zależy, jak chce żeby szły w korzeń to w taśmy a jak chce typowo w krzak to dolistnie i fertygacja.

Opublikowano (edytowane)

To daj dolistnie, tam jest chyba 2l/ha i do tego w fertygacji z 4-5l/ha. Powtórz to za 7-10 dni i powinieneś zauważyć efekty. To jak bardzo ci zależy, jak mniej i tylko trochę chcesz podgonić to zrób 1,5l dolistnie + 3,5 w fertygacje.

• Thanks 1