Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, kamil0qwe napisał(a):

Naprawdę wierzycie w te wszystkie farmazony kolegi Tomasz0611 ?

Ale nie chcą to nie muszą wierzyć. Mogą się słuchać racucha co doradza im folie jako ochronę przed przymrozkami ...

Opublikowano (edytowane)

To sorzedaj mi 400 kosza na sobote 

I takie pytanie  ,co spowodowało ,ze krzaki nie są zielone  tylko sine a awoce sinozielone - czy to przemarzły korzenie zimą , czy brak wody w marcu (bo od wietnia podlewałem ) czy brak jakiegoś składnika . Ogólnie brak plonu 

Edytowane przez mzk
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, mzk napisał(a):

Ogólnie brak plonu 

Zapodaj jakieś zdjęcie jak to wygląda. Wykop krzak, pokaż system korzeniowy, jak wykopiesz to sprawdź czy nie ma robactwa podobnego do ziarna ryżu. Może wtedy uda się coś powiedzieć.

U siebie w gruncie też dopiero od kwietnia podlewałem deszczownią, taśmy królujące dopiero przed majówka rozwijałem.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Zapodaj jakieś zdjęcie jak to wygląda. Wykop krzak, pokaż system korzeniowy, jak wykopiesz to sprawdź czy nie ma robactwa podobnego do ziarna ryżu. Może wtedy uda się coś powiedzieć.

U siebie w gruncie też dopiero od kwietnia podlewałem deszczownią, taśmy królujące dopiero przed majówka rozwijałem.

Tnie tylko u mnie - Dolnyśląsk nie ma owoców  , Werdi wogóle brak plonu , Rumba dwa,trzy przejścia i po truskawce . Zobaczymy Malwinę .Robaka  nie ma ,korzeń wygląda normalnie , natomiast na wiosnę nie było wigoru wzrostu i plonu brak . Krzaki miejscami sine - takie zakola ,więc sugeruje przemrożenie zimowe plus brak wody -60litrów w okresie od stycznia do czerwca i rośliny się nie zregenerowały i robiły wszystko by zrzucić owoc

Opublikowano
10 minut temu, mzk napisał(a):

Tnie tylko u mnie - Dolnyśląsk nie ma owoców  , Werdi wogóle brak plonu , Rumba dwa,trzy przejścia i po truskawce . Zobaczymy Malwinę .Robaka  nie ma ,korzeń wygląda normalnie , natomiast na wiosnę nie było wigoru wzrostu i plonu brak . Krzaki miejscami sine - takie zakola ,więc sugeruje przemrożenie zimowe plus brak wody -60litrów w okresie od stycznia do czerwca i rośliny się nie zregenerowały i robiły wszystko by zrzucić owoc

Całkiem możliwe. U mnie uszkodzeń mrozowych dużych nie było bo w zimowe mrozy śniegu nie brakowało.

Verdi to ja już 3 rok nie sadzę, u mnie nie wychodzi, ale są zadowoleni z tej odmiany.

Rumba z frigo sadzona w 2024 w tym roku piękny plon, owoc ładny, bardzo mało drobnej, można powiedzieć jak w "normalnym" roku, Rumba pod folią zresztą tak samo. Tea, Olimpia, Scala trochę odchorowaly mi te wiosenne mrozy po -8 mimo okrycia włóknina, kwiat przetrwał, ale liście co dotykały włókniny uszkodziło, ale też zapowiada się że plon będzie niezły. 

Na foliowej Rumbie to z 7-8 przejść zrobione, gruntowa 5-6, ale jeszcze jedno na handel będzie i ostatnie przed końcem skupu czyszczenie w kisten.

Opublikowano

Jutro wrzucę zdjęcie na jednej odmianie j12 rządków jak odcięte sine od zielonych  , Rumba u mnie zawsze wiernie plonowała nawet w rekordowym roku ponad 40 ton a w tym roku 10 to max , Najlepiej plonuje piecioletnia zostawiona na dopłatę i najbardziej zachwaszczona - krzaki normalne zielone . 

Inny kawałek folią przykrywany 20 luty -piękne krzaki , obroniona przed pezymrozkami wiosennymi -7 stopni praktycznie bez strat a w momencie plonowania zakola sine się pojawiły . Normalna potażka w tym roku . Normalna jest grandarosa ale jej mam 20 arów. Kolega Verdi zebrał 150 koszy z hektara ( w tamtym roku drugi raz plonowała jesienią a teraz zero  truskawek)

Opublikowano
7 minut temu, mzk napisał(a):

Normalna jest grandarosa ale jej mam 20 arów. Kolega Verdi zebrał 150 koszy z hektara ( w tamtym roku drugi raz plonowała jesienią a teraz zero  truskawek)

Grandarose miałem, nie chce widzieć tej odmiany na oczy 🤣 Z tych co teraz mam chyba zostanie Tea i Rumba. Do tego zasadze Falco, kuzyn w tym roku ma to owoc piękny, nie drobnieje, bardziej trwały od Rumby, niestety trochę gorsza w smaku. No i plon tak z 10-20% mniejszy ale można te 1-2 zł na koszyku drożej sprzedać to akurat rekompensuje.

U mnie ogólnie krzaki bardzo ładne, jedynie ta Tea, Scala i Olimpia ucierpiały liście mimo okrycia włóknina, a na Rumbie tego nie było.

Opublikowano
7 godzin temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ale nie chcą to nie muszą wierzyć. Mogą się słuchać racucha co doradza im folie jako ochronę przed przymrozkami ...

Skończ już z tymi kłamstwami 

Opublikowano
9 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Falco, kuzyn w tym roku ma to owoc piękny, nie drobnieje, bardziej trwały od Rumby, niestety trochę gorsza w smaku. No i plon tak z 10-20% mniejszy ale można te 1-2 zł na koszyku drożej sprzedać to akurat rekompensuje.

U mnie ogólnie krzaki bardzo ładne, jedynie ta Tea, Scala i Olimpia ucierpiały liście mimo okrycia włóknina, a na Rumbie tego nie było.

falco to taki dobrze wybarwiony , twardszy  florence . W smaku jest dobra jak jest dojrzała

Mi ona odpowiada ale w twoim przypadku jak ty rwiesz nie dojrzałe to się nie dla ciebie nie nadaje 

Opublikowano
Godzinę temu, mzk napisał(a):

U mnie verdi było niczym nie przykrywane paki wychodziły z ziemi te co wyszły to trafiło ale później sporo nowych i lepiej to wygląda .

Mróz był -6,5stopnia 

1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Tak, tak xD napisałeś głupotę i nie potrafisz się przyznać.

Głupiemu jak \ty to nie przetłumaczy 

Opublikowano
2 minuty temu, mzk napisał(a):

Jaki opryskiwacz z nadmuchem polecacie - nowy 

Ciągany czy zawieszany ? 

9 minut temu, racyl napisał(a):

Mi ona odpowiada ale w twoim przypadku jak ty rwiesz nie dojrzałe to się nie dla ciebie nie nadaje 

Tak, tak, skoro tak piszesz to znaczy że trzeba jutro dzwonić i zamawiać frigo na wiosnę ;)

Opublikowano

Ciągany 1500l . Zamówiłem u Kalińskiego ale miał być pod koniec kwietnia a mamy połowę czerwca i gość nawet nie raczy zadzwonić . Jak dzwonię to da znać i zero konkretów

Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ciągany czy zawieszany ? 

Tak, tak, skoro tak piszesz to znaczy że trzeba jutro dzwonić i zamawiać frigo na wiosnę ;)

A co mnie to obchodzi co ty zrobisz . Widzę ciemny, duży wytrzymalszy owoc przypominający dojrzały florence .

Dla mnie na detal taki owoc to rewelacja. Na pewno lepszy w smaku od późniejszej talii którą tak Zbyszek Marek się zachwyca. U ludzi też są opinie, że falco lubi gnić 

Opublikowano (edytowane)

Ja mam z Szydłowca KAM-ROL zawieszany. Ciągane też robi, ale u Kalińskiego jakość wykonania będzie lepsza.

17 minut temu, racyl napisał(a):

U ludzi też są opinie, że falco lubi gnić 

Rumba też podobno lubi ... 

A Scala wg opisów podobno nie gnije, a ja zauważam coś innego, odmiana bardzo podatna na szarą pleśń i mały błąd w ochronie może być bardzo bolesny w skutkach przy deszczowej pogodzie.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

A krukowiak -ktoś coś , bo kupiłem polską myśl technologiczną ścielarkę warki i stwierdziłem,że inżynier gdyby był Japończykiem popełnił by sepuku , szkpda kasy . Teraz z oryskiwaczem muszę ostrożniej

Opublikowano
Teraz, mzk napisał(a):

A krukowiak -ktoś coś , bo kupiłem polską myśl technologiczną ścielarkę warki i stwierdziłem,że inżynier gdyby był Japończykiem popełnił by sepuku , szkpda kasy . 

Mam scielarke z Warki i nie narzekam, najważniejsze nie dopuścić aby się słoma skończyła, trzeba tak dokładać aby słomy nie zabrakło.

Opublikowano

Ja mam na duże bele - trzy kanały na jednym nadmuchu to nieporozumienie a jak się  wrzuci całą belę to start wałka potrafi zadusić 75KM kubotę , nie wspomnę o zatykaniu kanałów, Zapraszam Prezesa z inżynierem na nemonstracje ścielenia - po hektarze sami kasę mi oddadzą i zezłomuja swój wyrób

Opublikowano
2 minuty temu, mzk napisał(a):

Ja mam na duże bele - trzy kanały na jednym nadmuchu to nieporozumienie a jak się  wrzuci całą belę to start wałka potrafi zadusić 75KM kubotę.

Opuść noże, włącz wałek i dopiero noże w górę. Ursus 4512 (około 65KM daje u mnie radę bez problemu, a sąsiad to nawet MF255 scieli i też daje radę).

Opublikowano (edytowane)

tak robię ale jak spadnie kantem bezposrednio na noże to jest problem a jak wrzuciłem prostokąt 300kg to nie wystartowała

Edytowane przez mzk