Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
41 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Kurna..meter owsa na kilo truskawek...

Pierdziele, szczaw tańszy...🤭

Ja oddaje ile zjesz w sezonie za darmo ,tylko przeciągniesz jedną folijkę 300metrów i masz cały sezon gratis truskawki

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, mzk napisał(a):

Ja oddaje ile zjesz w sezonie za darmo ,tylko przeciągniesz jedną folijkę 300metrów i masz cały sezon gratis truskawki

Dzięki, ale za dużo to mnie uczula.

Dla siebie to mam...

Szczaw zdrowszy...🤭

Opublikowano
46 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Nie wiem z skąd takie kosmiczne ceny. No sporo pracy ręcznej, ale też przy innych owocach czy warzywach też praca ręczna a kosztują grosze w porównaniu do 🍓 🙆

Opublikowano
4 minuty temu, Michał18 napisał(a):

Nie wiem z skąd takie kosmiczne ceny. No sporo pracy ręcznej, ale też przy innych owocach czy warzywach też praca ręczna a kosztują grosze w porównaniu do 🍓 🙆

Początek sezonu, na pewno będzie taniej za kilka dni ...

Opublikowano
1 godzinę temu, Michał18 napisał(a):

Mróz zredukował plony w tym roku przede wszystkim . Po za tym nie porównywalne nakłady idą na truskawkę a tym bardziej tą wczesną ze szklarni czy tunelu .

Większość warzyw nie wymaga pracy ręcznej to i masz je po 1zł 😄

2 godziny temu, 12Pafnucy napisał(a):

To ktoś sieje jeszcze owies w dzisiejszych czasach ?

Przy owsie to kompletnie nie ma zysku a klienta na to znaleźć 

Szczaw to masz od marca do listopada 😄. Szczaw też chodzi w okolicach 30zł za kg 😂

Opublikowano (edytowane)

Zbyt wiele niewiadomych aby to powiedzieć. Po pierwsze potrzebna jest krzywa wydajności tej pompy, po drugie, jakie ciśnienie jest w miejscu gdzie chcesz wtłaczać pożywkę, bo wydajność takiej pompki zupełnie inna będzie przy 2 bar a inna przy 6 bar.

Dobra, spojrzałem, ciśnienie maksymalne to 3 bary dla tej pompki, więc wydajność jej pracy będzie mocno zależna od ciśnienia, będą duże różnice w wydajności jak ciśnienie się zmieni o 0,5 bar.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, thor1984 napisał(a):

Da radę ta co w linku?

Nie wiem, niby ma maksymalne ciśnienie robocze 3,5, ale na ile chińczyk podał prawdę i jaka będzie wydajność tego nie wiadomo. I czy te 3.2 bara będzie stabilne, bo niech trochę spadnie albo wzrośnie to wydajność tej pompki będzie się bardzo zmieniać. I np zamiast podać 100 litrów w 15 minut zrobi to w 10 min albo 30 min ...

Opublikowano

Ciśnienie powinno być stabilne bo patrzyłem co parę minut to takie samo było. A może poleciłbyś jakaś pompę nie za miliony żeby to pchnęła z beczki. Nie chcę kupować znowu inzektora bo dusi pompę głębinową. 

Opublikowano

Ja nie mam pompy hydroforowej. Kilka lat temu zainwestowałem w pompę dozującą, ale to właśnie rozwiązanie za miliony ;) Szukałbym raczej czegoś, gdzie producent daje wykres wydajności i nie zmienia się ona jakoś znacznie w przedziale 3-3,5 bar, tak aby Ci ta pożywka szła w jakimś porównywalnym czasie, np 20-25 minut, a nie, że jednego razu pójdzie w 15 min a innym razem 30 min.

• Thanks 1
Opublikowano
Godzinę temu, thor1984 napisał(a):

Ciśnienie powinno być stabilne bo patrzyłem co parę minut to takie samo było. A może poleciłbyś jakaś pompę nie za miliony żeby to pchnęła z beczki. Nie chcę kupować znowu inzektora bo dusi pompę głębinową. 

Ja mam coś podobnego chyba ju czwarty rok  na tej samej pompie 

Spokojnie wtłoczysz przy 4 czy nawet 5 barów w rurze nawodnieniowej . Przy większym ciśnieniu np 5 bar trudniej jest wbić niż np przy 3,5bar i wtedy zmniejszasz ilość wody do podania z nawozem w mauzerze 

Producenci nawozów często podają że nawóz ma być rozpuszczony 1g 1 l wody i jest podana np dawka 10kg na 1ha czyli 

potrzebujesz 10 000l . Jak to w życiu bywa prawie nikt nie ma aż tak wydajnej pompy żeby zasilić kwaterę 1ha na raz więc dzieli ją na mniejsze np 0,4ha co odpowiada 4 000l pożywki i 4kg nawozu( przy założeniu 10kg/ha nawozu)

Teraz musisz zmierzyć realny wydatek wody na polu. Podstawiasz mauser 1 000l i mierzysz w jakim czasie się on napełni co pozwoli ci określić z proporcji w jakim czasie na twojej kwaterze zostanie podane te 4 tys l wody .

Następnie metodą prób tak dobierasz ilość wody w maserze (później będzie w tym pożywka) przy studni aby suma jego i tej na polu była 4000l .

Musisz po prostu określić jaką ilość wody potrzebujesz do rozpuszczenia nawozu przy danym ciśnieniu w magistrali 

• Thanks 1
Opublikowano

Niektórzy dławią ale to skraca ich żywotność a przede wszystkim nie zrobisz tego dokładnie w ten sposób raz poleci mniej nawozu a raz więcej 

Opublikowano

Jakie nawozy wapniowe dolistne polecacie w truskawkach? Osobiście stosuje głównie mrówczan na przemian z Barierem ale może coś jest jeszcze innego godnego polecenia.

Opublikowano (edytowane)

Chlorek, ale to w bardziej pochmurne dni z wysoką wilgotnością powietrza. U mnie idzie właśnie chlorek albo mrówczan, w zależności od warunków pogodowych. Dodatkową zaletą chlorku jest, że w takie właśnie wilgotne dni osusza roślinę.

Barrier jest dobrym źródłem krzemu, ale wapń z niego jest średnio przyswajalny.

Do tego idzie jeszcze w fertygacje saletra wapniowa albo taki mrówczan z Haify przeznaczony do fertygacji, można to mieszać z saletrą wapniową przez co można sobie fajnie bilansować azot w pożywkach ograniczając go, gdy jest taka potrzeba.

IMG_20260523_095218.jpg

Opublikowano
4 godziny temu, mzk napisał(a):

ten ro to  tok nieurodzaju i suszy ,wiec koszty trzeba ciac

Jaki nieurodzaj, zmarzło poniżej 20% czyli tyle co nic, trzeba inwestować aby mieć ładny owoc i sprzedawać to jak teraz po 20zl za kg ...

Opublikowano

To co zmarzło to nic w porównaniu ze stratą suszową . Truskawka podobnie jak rzepak pięknie kwitnie i 20# owoców . Dziś podlewanie nic nie zmieni -tylko wielkość owoców , susza zabiła plon .

Cena nie bierze się z  super urodzaju