Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich 🙂

Jestem nowa na forum i dopiero zaczynam swoją przygodę z uprawą truskawek, dlatego bardzo proszę o pomoc bardziej doświadczonych osób.

W zeszłym roku na wiosnę posadziliśmy odmianę RUMBA. Niestety w tym sezonie pojawił się problem, z którym nie potrafię sobie poradzić. Przede wszystkim kilka godzin po zbiorze lub następnego dnia rano na owocach pojawiają się dziwne plamy (jak na zdjęciu). Nie wiem, co może być przyczyną i jak z tym walczyć.

Dodatkowo owoce są bardzo małe, co również widać na zdjęciu. Zastanawiam się, czy jest to kwestia nawożenia, choroby, warunków pogodowych czy może czegoś zupełnie innego.

Będę bardzo wdzięczna za wszelkie wskazówki, co to może być i jak sobie z tym poradzić. Tyle pracy i pieniędzy zostało włożone w tę plantację, że naprawdę nie chciałabym, żeby wszystko poszło w błoto 😭

Z góry dziękuję za każdą odpowiedź i pomoc.

e0f6e64c-7ef7-4abf-b960-bf6bf6d1f5fc.jpeg

213cfa08-29e9-48a5-bb0a-fea881b485f6.jpeg

6d4c4bd4-5bdf-43d6-96ca-53333d616c27.jpeg

9e9212e7-13b7-459e-81bd-8f6c0893a860.jpeg

Opublikowano

Wanowit dałam dolistne 4 razy a krzemu ani razu.W kropelce poszło kryształom czerwony i na początku tara miła według zalecanej dawki.Teraz mam zamówione z caltfertu wapno max i krzemu.zastanawiam się czy oprócz tego dać jeszcze coś w kropelce?

Opublikowano
23 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

Wapń, krzem były stosowane ?? Jakie nawożenie, ile azotu ? 

Jak często używasz krzemu i wapnia ? W tygodniu idzie raz krzem i raz coś wapniowego?

Opublikowano
1 godzinę temu, jaro86 napisał(a):

Jak często używasz krzemu i wapnia ? W tygodniu idzie raz krzem i raz coś wapniowego?

Krzem dolistne, jak mam czas i okienko na wjazd, w tym roku 2 razy na folii robiłem i raz na gruntowej jak na razie. Wapń raz w tygodniu, chlorek albo mrówczan w zależności od pogody i wilgotności. Do tego w fertygacji saletra wapniowa albo Haifa Duo ( mrówczan wapnia) w zależności ile chce dać azotu, bo w tym Haifa praktycznie nie ma azotu.

Opublikowano

A kiedy idzie chlorek a kiedy mrówczan? W sensie jakie warunki pogodowe są, że idzie jeden lub drugi? 

A tiosiarczan wapnia w fertygscji co o tym sądzisz?

Opublikowano

Na chlorek najlepiej temperatura maksymalnie około 20 stopni i obowiązkowo wysoka wilgotność powietrza, najlepiej żeby to był pochmurny dzień. Jak są takie warunki to biorę z półki chlorek, jak nie, to idzie mrówczan. Tiosiarczan kiedyś dawałem, teraz nie daje. I tak tej siarki już pełno idzie w innych nawozach.

Opublikowano
W dniu 3.06.2026 o 06:35, Tomasz0611 napisał(a):

Na chlorek najlepiej temperatura maksymalnie około 20 stopni i obowiązkowo wysoka wilgotność powietrza, najlepiej żeby to był pochmurny dzień. Jak są takie warunki to biorę z półki chlorek, jak nie, to idzie mrówczan. Tiosiarczan kiedyś dawałem, teraz nie daje. I tak tej siarki już pełno idzie w innych nawozach.

pewnie taki zwykły techniczny chlorek bo na ten z calferta nie ma jakiś przeciwskazań kiedy go używać 

Opublikowano
Teraz, racyl napisał(a):

pewnie taki zwykły techniczny chlorek bo na ten z calferta nie ma jakiś przeciwskazań kiedy go używać 

Dajesz 6 litrów na ha że tak piszesz ?? Nawet sam Zwierzyński mówił na spotkaniu u nas w okolicy aby uważać z chlorkiem przy temperaturach powyżej 25 i niskiej wilgotności.

Opublikowano

Nie wiem czy to prawda, ale słyszałem taka wypowiedź, że chlorek wapnia jeśli wyższa temperatura to może zmiękczać owoc. 

A barrier si Ca jak oceniacie ten produkt? 

Opublikowano (edytowane)

To które produkty polecasz wapniowe lub wapniowo krzemowe? Ale z naciskiem na budowę twardości owocu.

A co do bariera słabe źródło wapnia wynika z jego firmy czy ilości wg ciebie?

Edytowane przez jaro86
Opublikowano
25 minut temu, jaro86 napisał(a):

A co do bariera słabe źródło wapnia wynika z jego firmy czy ilości wg ciebie?

Forma wapnia. To jak krzem,.w niektórych preparatach jest w formie ortokrzemianów (ten polecam na skórkę truskawki) a w innych w postaci piasku krzemowego ( ten dobry na przędziorka)

Z wapnia stosuje tylko mrówczan i chlorek, nic więcej, do tego fertygacja albo saletra wapniowa a jak ograniczam azot to mrówczan z Haify.

Opublikowano
1 minutę temu, thor1984 napisał(a):

Ok a po jakim czasie dajesz po saletrze jakiś npk ?

2 dni, ogólnie daję NPK, za dwa dni wapniówka(saletra/Haifa), za dwa dni sama woda i po dwóch dniach wszystko zaczynam od nowa.

• Thanks 1
Opublikowano

Takie odstępy to się robi jak ludzie rozpuszczają wszystko w jednym zbiorniku 

21 godzin temu, jaro86 napisał(a):

Nie wiem czy to prawda, ale słyszałem taka wypowiedź, że chlorek wapnia jeśli wyższa temperatura to może zmiękczać owoc. 

A barrier si Ca jak oceniacie ten produkt? 

Jak ci rozmiękczy ? wprowadzi azot, nawodni zamiast wysuszyć ?

W dniu 5.06.2026 o 15:33, Tomasz0611 napisał(a):

Dajesz 6 litrów na ha że tak piszesz ?? Nawet sam Zwierzyński mówił na spotkaniu u nas w okolicy aby uważać z chlorkiem przy temperaturach powyżej 25 i niskiej wilgotności.

stosują ludzie perhydrol zamiast bisteranu to nie zastosują chlorku wapnia technicznego zamiast wapno mix mikro 

Opublikowano
Godzinę temu, racyl napisał(a):

Takie odstępy to się robi jak ludzie rozpuszczają wszystko w jednym zbiorniku 

Sobie rozpuść NPK z saletrą wapniową i opisz efekty racuch 🤣

Rumba z frigo sadzonego w 2024, nawożona tak jak opisuje, aktualna wydajność w tym jednym zbiorze 2000 koszy z ha.

IMG_20260607_075659.jpg