Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, galan99 napisał:

Jak co , przy winogronach  wszystko od wiosny do jesieni do zbioru .

3 godziny temu, galan99 napisał:

Nie za 1 łubiankę .

Polak to nie tania siła we własnym kraju .

Nie ma śmiania Polak powinien w kraju zarobić 4 razy więcej od obcego .

jak ma być w Polsce dobrze , skoro Polakowi zapłacić tyle ile obcemu nigdzie tak nie ma na świecie .

Brak poszanowania dla Polaka .

3 godziny temu, galan99 napisał:

Skoro się nie opłaca , nie uprawiać i nie ma problemu .

Ja 12 Euro mam zaś Niemiec ma 3 razy i więcej  , wiec jak to się ma w Polsce .

Polak we własnym kraju jest niewolnikiem do pracy dla producentów tak się nie da .

Edytowane przez toooomaszewski
Opublikowano

Przecież dobrze napisał. Polak nie powinien miec takiej stawki jak Ukrainiec. 10 lat mieszkałem i pracowałem we Francji. Zarobki miałem jak Francuzi. Tyle że oni mają 35 godzinny tydzień pracy a ja miałem 60 godzinny za takie same pieniądze. Jak miałbym Ukraińcowi dać tyle co Polakowi to bym pogonił. 

5 godzin temu, robert11054 napisał:

Ukraina chce 3 zł od łubianki za rwanie . A szypułkowanie osobno 

Masz rację. Musimy więcej sprowadzać żywności i płodów rolnych z Ukrainy bo ona jest w potrzebie i trzeba jej pomóc kosztem własnej gospodarki i rolników. W tej chwili dla tego rządu rolnik i obywatel polski się nie liczy. Aby jak najwięcej zarobić na wojnie i napchać własne kieszenie, taki właśnie jest PiS

Ile PiS ściągnął żywności i płodów z Ukrainy? Czy może jednak to przedsiębiorcy ściągnęli?

6 godzin temu, racyl napisał:

nie można przyjąć że wskazanie manometru to jest wysokość podnoszenia na wykresie i na podstawie tego odczytać wydatek pompy ?

Na tych kwaterach co mają większe ciśnienia to muszę rozrabiać mniej pożywki bo trudniej ją w danym czasie wtłoczyć aby nic nie zostało

Większe ciśnienia to pewnie mniejsze kwatery? To tyle samo pozywki chcesz wpuścić np w 10 arów i hektar?

Opublikowano
6 godzin temu, toooomaszewski napisał:

Najprościej podstaw mauzer zaraz za wyjściem z ziemii i sprawdź ile naleci w ciągu minuty.

tak to jest najlepszy sposób ale tak musiałbym przy każdej kwaterze

do tej pory teoretycznie zakładałem wydatek na podstawie wykresu pompy ale chyba tak trzeba będzie zrobić z pomiarem rzeczywistym

6 godzin temu, rolnik34 napisał:

placa minimalna powina byc min 4.5 tys  neto

tak ci się tylko wydaje że to zaspokoi wszystkie twoje zachcianki ale niestety każdorazowe podwyżki płac niosą podwyżki cen i wszystkich opłat

4 godziny temu, thor1984 napisał:

Tak z ciekawości to cy za tą granicą robisz?

@galan99to jest popychadło bez rozumu

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

Jak mówisz o pompie zamontowanej na poziomie gruntu to się dokladnie tak robi jak opisujesz. 

tak mi wyszło mierząc tą hydroforową ile była w stanie wtłoczyć. czym większe ciśnienie w rurze to trudniej wtłoczyć założoną ilość i trzeba zmniejszać jej ilość.

chodziło mi jak policzyć głębinową to jest 12m do lustra tak żeby pożywka pod krzakiem była na określonym stężeniu

Edytowane przez racyl
Opublikowano
12 godzin temu, saszeta napisał:

Przecież dobrze napisał. Polak nie powinien miec takiej stawki jak Ukrainiec. 10 lat mieszkałem i pracowałem we Francji. Zarobki miałem jak Francuzi. Tyle że oni mają 35 godzinny tydzień pracy a ja miałem 60 godzinny za takie same pieniądze. Jak miałbym Ukraińcowi dać tyle co Polakowi to bym pogonił. 

Ile PiS ściągnął żywności i płodów z Ukrainy? Czy może jednak to przedsiębiorcy ściągnęli?

Większe ciśnienia to pewnie mniejsze kwatery? To tyle samo pozywki chcesz wpuścić np w 10 arów i hektar?

żywność wjechała do polski za przyzwoleniem PIS, który jest rzekomo obrońcą polskiej wsi . przedsiębiorca dostosowuje się tylko do obowiązującego prawa

Obliczyć powierzchnię swojej  danej kwatery jeszcze potrafię 🤣Jest dawka 10-15kg na ha i tak ma być .Z pompy wtłaczającej wiem jaka wydajność w danym czasie a z pompy głębinowej chyba teoretycznie tylko wiem a jak jest w rzeczywistości . wielkość kwater obliczona pod wydatek pompy i do tylko nawadniania wystarcza a przy pożywce ma być już konkretna ilość 1-2kg na 1000l

Opublikowano
6 godzin temu, racyl napisał:

tak mi wyszło mierząc tą hydroforową ile była w stanie wtłoczyć. czym większe ciśnienie w rurze to trudniej wtłoczyć założoną ilość i trzeba zmniejszać jej ilość.

chodziło mi jak policzyć głębinową to jest 12m do lustra tak żeby pożywka pod krzakiem była na określonym stężenia

W przypadku głębinowej do rzeczywistego ciśnienia na poziomie gruntu dodajesz 1atm na każde 10m lustra wody poniżej poziomu gruntu, np jak masz lustro 15m poniżej poziomu gruntu to do odczytu z manometru dodajesz 1.5atm i możesz wtedy już odczytywać wydajność z wykresu pompy. 

• Like 1
Opublikowano

Musisz mieć naprawdę smutne życie że na forum Racylko:) rozładowujesz emocje:)

gdyby taka cena była Tomek to nasadzenia byłby w kosmos:)  ja od 2020  nie wożę na przemysł jak policzyłem ile zostaje to wole zainwestować i sprzedać deserową :)

Opublikowano (edytowane)

Bo dokładnie tak jest, a sadzonka frigo zwraca się z nawiązką już w pierwszym roku w porównaniu z ta od dziadów z OLX'a. Rumba z frigo obecna wydajność u mnie 24t/ha a od pana z OLX 18t/ha, a sezon jeszcze trwa... 

A na skup to się nieraz wozi takie truskawki, że to powinno na pryzmie z kompostem wylądować a nie na skupie, cud że jeszcze za to płacą... 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

jak dla mnie cena może zostać:D za rok będzie lepiej:) rozmawiałem dziś z chłopakiem z Czerwińska co sam ma 3 ha i tam ponoć 90% było przykrytej każdy kto miał kasę na folie przykrywał i zaraz truskawka się skończy :D   nie pamietam w tamtym roku folia tak płaciła? Teraz to ma padać i gradobicia mają przechodzić od Czwartku co też zmniejszy wszystko. Na pewno warto zadbać na przyszły rok po sezonie chociaż kto tam wie:) a frigo spoko może kosztowało mnie chyba A 1,03 zł ale 98% żyje a sadzone 20 dni temu:)

Opublikowano (edytowane)

Na Czerwińsku to wszystko przykrywają folią, chyba nawet Malwine... Ostatni rok był bardzo kiepski na folie, średnia cena truskawki z pod folii wyszła mi niższa niż gruntowego Verdi czy Olimpii. Ile większe nakłady a sam towar już był mniej wart... Ale trzeba trochę przykryć, bo problem znaleźć aż tyle pracowników... 

Opublikowano
57 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Bo dokładnie tak jest, a sadzonka frigo zwraca się z nawiązką już w pierwszym roku w porównaniu z ta od dziadów z OLX'a. Rumba z frigo obecna wydajność u mnie 24t/ha a od pana z OLX 18t/ha, a sezon jeszcze trwa... 

A na skup to się nieraz wozi takie truskawki, że to powinno na pryzmie z kompostem wylądować a nie na skupie, cud że jeszcze za to płacą... 

a czy rzeczywiście warto dawać po 1,30 czy 1,40 za najwyższą klasę czy spokojnie można kupić a lub a-?

Opublikowano
3 godziny temu, diegole29 napisał:

Musisz mieć naprawdę smutne życie że na forum Racylko:) rozładowujesz emocje:)

gdyby taka cena była Tomek to nasadzenia byłby w kosmos:)  ja od 2020  nie wożę na przemysł jak policzyłem ile zostaje to wole zainwestować i sprzedać deserową :)

nie masz czego rozładowywać bo jak się naczyta takich głupot jak ktoś pisze że ktoś zapłaci ci w hurcie 10zł lub 11zł a cena pieknych truskawek w detalu 10zł 🤣

nie wiesz czego się czepić i takie bzdury wypisujesz

2 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

Jak zasadzisz swoją sadzonkę pozyskaną teź będzie te 18t ?. ludzie na olx z reguły chudziutkie sadzonki sprzedają to o czym tu mowa

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, thor1984 napisał:

A jeśli sadzenie w lipcu to warto dołożyć do wyższej klasy Twoim zdaniem?

Sadziłem Olimpię raz na samym początku lipca z A+, w następnym roku piękny towar, ale "tylko" 18,7t/ha deseru, w następnym roku sadzona jakoś po 20 kwietnia z A, i w następnym roku krzak był zdrowszy a plon 26t/ha. Wiadomo, że rok rokowi nie równy, ale ta sadzona w kwietniu weszła w zdecydowanie lepszej kondycji w zimę, a i już coś się rozrosła, sadzona w lipcu to praktycznie były krzaczki z tego co było posadzone, bardzo mało odrostów było.

11 minut temu, racyl napisał:

Jak zasadzisz swoją sadzonkę pozyskaną teź będzie te 18t ?. ludzie na olx z reguły chudziutkie sadzonki sprzedają to o czym tu mowa

Kupowałem ładną z OLX, grubą sadzonkę, ale co z tego jak porażona Phytopthorą ... Krzaki siadają w oczach, owoc drobny, zamiast dostać 8zł/kg dostajesz 7zł/kg i jeszcze plon z ha mniejszy... Zresztą frigo A to też nie jest jakaś gruba sadzonka, bo średnica korony 9-12 mm.\

A sadzonka pozyskiwana w gospodarstwie to potem widać które redliny były wykorzystane do pozyskania sadzonki i miały nie wycinane rozłogi, bo plon w tych redlinach spada, do tego dolicz koszt pracy włożonej w pozyskanie tej sadzonki i się okazuje, że nie warto samemu kopać tej sadzonki ...

Opublikowano
6 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

Sadziłem Olimpię raz na samym początku lipca z A+, w następnym roku piękny towar, ale "tylko" 18,7t/ha deseru, w następnym roku sadzona jakoś po 20 kwietnia z A, i w następnym roku krzak był zdrowszy a plon 26t/ha. Wiadomo, że rok rokowi nie równy, ale ta sadzona w kwietniu weszła w zdecydowanie lepszej kondycji w zimę, a i już coś się rozrosła, sadzona w lipcu to praktycznie były krzaczki z tego co było posadzone, bardzo mało odrostów było.

Kupowałem ładną z OLX, grubą sadzonkę, ale co z tego jak porażona Phytopthorą ... Krzaki siadają w oczach, owoc drobny, zamiast dostać 8zł/kg dostajesz 7zł/kg i jeszcze plon z ha mniejszy... Zresztą frigo A to też nie jest jakaś gruba sadzonka, bo średnica korony 9-12 mm.\

A sadzonka pozyskiwana w gospodarstwie to potem widać które redliny były wykorzystane do pozyskania sadzonki i miały nie wycinane rozłogi, bo plon w tych redlinach spada, do tego dolicz koszt pracy włożonej w pozyskanie tej sadzonki i się okazuje, że nie warto samemu kopać tej sadzonki ...

rumba to jest jakoś wyjątkowo podatna na choroby ?

Zawsze problem mam z rumbą też jedne większe drugie mniejsze krzaczki

Opublikowano
4 minuty temu, cinek1808 napisał:

Ze szkółki też można dostać sadzonki z choroba . Kuzyn kupił rumbę i niestety porażona . 

Dużo ludzi kupiło sadzonki a teraz są problemy a szkółki  się wywineły od odpowiedzialności