Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

lecieć owszem będzie tylko czy nie za dużo. pierwszy raz z taką pompą się dzisiaj spotkałem w sklepie . gość mówił że bardziej rozcieńcza sie nawóz w mauserze i że ciśnienie przed filtrem nie może być większe jak 8 żeby ta pompa zdołała wcisnąć pożywkę . ja mam 5 na mniejszym filtrze i pe 40 a na pe 60 i większym filtrze będzie napewno mniej

Ale to jakieś chyba za duże ilości tej wody na minutę ? dasz jeden 1kg na 1000l wody to pryz takiej pompie co np daje 100l/m to 10 minut i nie ma mausera.

Jest jakaś zasada ile ma lecieć pożywki, nawozu na 1ha czy minutę ?

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)

Na siłę to można by dać i tymi pompami hydroforowymi, tylko weź teraz nalewaj cały mauzer żeby umieszać pożywki na 0,5ha ...

6 minut temu, racyl napisał:

Ale to jakieś chyba za duże ilości tej wody na minutę ? dasz jeden 1kg na 1000l wody to pryz takiej pompie co np daje 100l/m to 10 minut i nie ma mausera.

Jest jakaś zasada ile ma lecieć pożywki, nawozu na 1ha czy minutę ?

Mieszać pożywkę możesz sobie jak chcesz, ważne jest aby tylko żeby w gotowej mieszaninie która idzie w taśmy było od około 0,5kg do 1kg nawozu na 1000l wody. Przy robieniu pożywki zaleca się jedynie, aby nie dawać więcej niż te 1-1,5kg nawozu na 10l wody.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)

A no właśnie żeby było do 1kg nawozu w tej wodzie co już trafia pod krzaki .

Znalazłem coś takiego

-1g nawozu na 1l  jeśli pożywka co 7 dni

-0,5g nawozu na1l jeśli pożywka co 2-3 dni

-0,3g nawozu na 1l jeśli pożywka codzienna

Czyli muszę uwzględnić wodę ze studni i tą z rozpuszczania nawozu ?

Ja mam kwatery zrobione pod wydajność pompy 14500 l/h

-na taśmach 3l/m/h  o powierzchni 0,40 ha

-na taśmach 5l/m/h o powierzchni  0,26ha

Jak to ugryść ? ile nawozu w pierwszym przypadku a ile w drugim ?.

załużmy że taka pompa hydroforowa daję 50l/m a dawka nawozu z programu Yara  np 10kg/ 1ha na tydzień  calcinitu

więc tak :

pierwsza kwatera - 0,4ha x 10kg= 4kg

druga kwatera      -  0,26x10kg= 2,6kg

czyli 4kg ma być rozpuszczone w 4000l a 2,6kg w 2600l

I co dalej ?

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, racyl napisał:

Czyli muszę uwzględnić wodę ze studni i tą z rozpuszczania nawozu ?

Ja mam kwatery zrobione pod wydajność pompy 14500 l/h

-na taśmach 3l/m/h  o powierzchni 0,40 ha

-na taśmach 5l/m/h o powierzchni  0,26ha

Jak to ugryść ? ile nawozu w pierwszym przypadku a ile w drugim ?.

załużmy że taka pompa hydroforowa daję 50l/m a dawka nawozu z programu Yara  np 10kg/ 1ha na tydzień  calcinitu

więc tak :

pierwsza kwatera - 0,4ha x 10kg= 4kg

druga kwatera      -  0,26x10kg= 2,6kg

czyli 4kg ma być rozpuszczone w 4000l a 2,6kg w 2600l

I co dalej ?

Uwzględniasz wodę ze studni i tą z nawozem.

Policzmy dla tej działki 0,4ha.

Chcemy dać 4kg saletry na tą działkę. Aby stężenie było dobre powinno być to rozpuszczone w około 4 m3 gotowego roztworu do podlewania.

Jak dobrze liczę twoja pompa w studni ma wydajność około 240l/min. Do tego dojdzie wydatek pompy hydroforowej 50l/min co da nam w sumie 290l/min. Żeby podać np 4m3 gotowego roztworu będziemy więc potrzebować 13,8 minut. Na 13,8 minut pracy będziemy potrzebować 13,8 minut x 50l/min = 690l roztworu z nawozem, do tego z pompy głębinowej dojdzie nam 240l/min x 13,8 minut = 3300l wody a te dwie wartości w sumie dają nam 4m3 gotowego roztworu do podlewania ;) W tym przypadku rozpuszczasz więc 4kg saletry w 700l wody, wtłoczyć to w magistralę od pompy głębinowej łącząc wydatek pomp.

Dla drugiej kwatery 2,6kg saletry w 2,6 m3 gotowego roztworu też będzie w sumie 290l/min, ale żeby podać gotowy roztwór będziemy potrzebować tylko około 9 minut, będziemy więc potrzebować 450l pożywki w mauzerze, dodamy z pompy głębinowej 9x240= 2150l wody i wyjdzie w sumie 2,6m3 gotowego roztworu do podlewania. Tutaj trzeba rozpuścić 2,6kg saletry w 450l wody.

Oczywiście przed fertygacją nawadniamy plantację do odpowiedniego poziomu, a po podaniu nawozów pompujemy czystą wodę przez kilka minut aby przepłukać instalację ;) 

Dlatego wolę tą swoją pompę o małym wydatku, bo na pół ha rozpuszczam 6-10 kg nawozu w 70l wody, to wtłaczam przez pół godziny w 10m3 wody z studni głębinowej i daję radę spokojnie w beczkach 200l a nie mauzery. A tak na prawdę przydały by się z co najmniej 3 mauzery, jeden na NKP, drugi na saletry i trzeci żeby przepłukać układ. A żeby mieć pełen komfort to jeszcze 4 mauzer na np Verimark, Aminokwasy/Humusy, jakiś Klozer/Metacide itd itp.

• Thanks 1
Opublikowano

Dzięki teraz wiem jak to ugryść .Już tyle lat podlewam a koło ferdygacji zawszem bokiem przechodziłem a taśmy u mnie cały czas leżą w truskawkach i szkoda ich nie wykorzystać do nawożenia

A czemu nie można w tym samym zbiorniku rozpuszczać npk a za kilka dni saletrę ?

Opublikowano

przecież pompę hydroforowy może zaworem przykręcić żeby zmniejszyć jej wydajność i nie będzie musiał rozrabiać aż tyle stężonej pożywki. Jak beczke oplukasz to można w tej samej robić.

• Like 1
Opublikowano

Po 3-4 podlewaniach nie będzie mu się chciało płukac. A tak to co zostanie na dnie idzie w następnym cyklu. Nie chciało by mi się płukac beczki te 6-7 razy w sezonie, gdy jest pełno roboty, lepiej poświęcić ten czas na cos bardziej produktywnego. 

Opublikowano

Masz rację. Ale na siłę można z jednej beczki korzystać. A myślisz, że podając pompa hydroforowa idzie jakoś zautomatyzować podawanie pożywki? Największy problem widzę w tym, że przy zmianie ciśnienia w magistrali zmienia się długość podawania przez pompę hydroforowa pozywki

Opublikowano

Na pompach hydroforowych szczerze mało się znam, ale pewnie jakby dołożyć jakiś czujnik ciśnienia i od niego uzależnić wydatek pompy hydroforowej albo czas jej pracy licząc całkę z wykresu ciśnienia to coś by się dało zautomatyzować ;) 

Opublikowano

także nie jest to chyba łatwy temat a do tego może okazać się kosztowny. A jakiś przepływomierz żeby chociaż ściągnęło mi określoną ilość pożywki i żeby pompka się wyłączyła? Chociaż to mozna uzyskać może przez włozenie jakiegoś wyłącznika, gdy poziom cieczy spadnie poniżej jego poziomu?

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, jaro86 napisał:

także nie jest to chyba łatwy temat a do tego może okazać się kosztowny. A jakiś przepływomierz żeby chociaż ściągnęło mi określoną ilość pożywki i żeby pompka się wyłączyła? Chociaż to mozna uzyskać może przez włozenie jakiegoś wyłącznika, gdy poziom cieczy spadnie poniżej jego poziomu?

Dokładnie tak jak mówisz, najprościej dać jakiś wyłącznik pływakowy, który będzie sterował stycznikiem od pompy hydroforowej i będzie ona chodzić do momentu aż ciecz w beczce spadnie do danego poziomu. Czujnik, stycznik trochę przewodów, 2h roboty i będzie się sam wyłączać jak opadnie poniżej danego poziomu. Jeżeli wysysa u ciebie do dna to wystarczy dać taki pływak https://epompa.pl/product-pol-9052-Wylacznik-plywakowy-2mb-H05RNF-3x0-75mm-10-4-A-Malec.html, połączyć go do styków sterujących w styczniku, zasilanie od hydroforu przepuścić przez styki prądowe tego stycznika i masz gotowe wyłącznie automatyczne gdy ciecz skończy się w zbiorniku ;) 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, jaro86 napisał:

przecież pompę hydroforowy może zaworem przykręcić żeby zmniejszyć jej wydajność i nie będzie musiał rozrabiać aż tyle stężonej pożywki. Jak beczke oplukasz to można w tej samej robić.

Na zasysaniu pompy hydroforowej wstawić zawór ? tylko pytanie że jak zdławimy zasysanie czy ona wytworzy ciśnienie żeby wbić rozrobiony nawóz

zmniejszyć wydajność czyli też ilość wody do rozrabiania nawozu ?

@Tomasz0611Gość w sklepie twierdzi że trzeba wpiąć pompę podającą za filtrem dyskowym ale to przecież całkiem głupie bo będzie zatykać taśmę

Twierdzi że jak ją wepniemy przez to nie da rady wepchnąć nawozu a za już tak

W ilu litrach rozrabiacie pożywkę ?

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, racyl napisał:

@Tomasz0611Gość w sklepie twierdzi że trzeba wpiąć pompę podającą za filtrem dyskowym ale to przecież całkiem głupie bo będzie zatykać taśmę

Zmień sklep ogrodniczy bo jakiś idiota w nim pracuje ... Dozowanie nawozu ZAWSZE przed filtrem. Filtr demontuje się chyba tylko do Larvanemu ;) Bez problemu wpycha nawóz przed filtrem ;) Filtr dyskowy u mnie pracuje na 2ha, przepycham przez niego rocznie do około 500kg nawozu i czyszczę go raz-dwa razy w sezonie, do tego samo podlewanie bez nawozu też idzie przecież przez filtr ;) Mam manometr przed filtrem i za filtrem, i jak robi się różnica między wejściem a wyjściem większa niż 0,5 bar to czyszczę ten filtr. Demontaż filtra to najprostsza droga do szybkiej wymiany taśm ... 

Ja pożywkę jak robię to jest 1-1,5 kg nawozu w 10l wody

Opublikowano
racyl napisał:

2 godziny temu, jaro86 napisał:

Na zasysaniu pompy hydroforowej wstawić zawór ? tylko pytanie że jak zdławimy zasysanie czy ona wytworzy ciśnienie żeby wbić rozrobiony nawóz

zmniejszyć wydajność czyli też ilość wody do rozrabiania nawozu ?

nie ma zasysaniu tylko na podawaniu wstawić zawór i wtedy możemy regulować ilość podawanej pożywki. do tego mam jeszcze manometr i wiem, że jak przykrece zawór do pewnego ciśnienia to beczka pożywki schodzi mi np w 10 minut. oczywiście co do sekundy nie ustawisz, bo to nie jest tak dokladne

Opublikowano
1 godzinę temu, jaro86 napisał:

nie ma zasysaniu tylko na podawaniu wstawić zawór i wtedy możemy regulować ilość podawanej pożywki. do tego mam jeszcze manometr i wiem, że jak przykrece zawór do pewnego ciśnienia to beczka pożywki schodzi mi np w 10 minut. oczywiście co do sekundy nie ustawisz, bo to nie jest tak dokladne

A pompa się nie przydławi tak że jej coś się stanie ?, do jakiego ciśnienia przydławiasz ?

Co do sekundy to jasna sprawa, byle tylko dobrać ilość rozpuszczonego nawozu w zbiorniku do wody podawanej na taśmy ze studni

https://allegro.pl/oferta/pompa-hydroforowa-wz-750-omnigena-48-l-min-11251619462

do ilu można takie coś przydławić żeby się nie spraliło

Opublikowano

ta pompa ma max ciśnienie 7,8. teraz musiałbyś znaleźć krzywą wydajności tej pompy która ci pokażę jaka będzie miała wydajność przy określonym ciśnieniu. max wydajność jej to 50l/min to powiedzmy przy 3,5atm będzie podawać 25l (oczywiście tak tylko szacuje bo nie patrzyłem tej krzywej dla tej pompy). Pewnie i do 6-7bar mógłbyś ja przydlawic i nic się nie stanie. Ale wiadomo, że jak będzie pracowała na takim ciśnieniu to pewnie jej żywotność w jakimś stopniu się skróci.

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Zmień sklep ogrodniczy bo jakiś idiota w nim pracuje ... Dozowanie nawozu ZAWSZE przed filtrem. Filtr demontuje się chyba tylko do Larvanemu ;) Bez problemu wpycha nawóz przed filtrem ;) Filtr dyskowy u mnie pracuje na 2ha, przepycham przez niego rocznie do około 500kg nawozu i czyszczę go raz-dwa razy w sezonie, do tego samo podlewanie bez nawozu też idzie przecież przez filtr ;) Mam manometr przed filtrem i za filtrem, i jak robi się różnica między wejściem a wyjściem większa niż 0,5 bar to czyszczę ten filtr. Demontaż filtra to najprostsza droga do szybkiej wymiany taśm ... 

Ja pożywkę jak robię to jest 1-1,5 kg nawozu w 10l wody

Ja to doskonale wiem że filtr musi być przed taśmami a pożywka przed . Ja wkład wyjmuje jak podlewam działkiem bo wtedy jest większy zasięg a nie potrzeba do tego jakieś filtracji

To ja w swojej wierconej studni to praktycznie codziennie czyszczę filtry. 4 rok już po wierceniu i cały czas są zanieczyszczenia.

Czyszczę bo jak sie zapycha to i wydajność podlewania spada.

Najlepiej to byłoby rozpuścić nawóz w kastrze budowlanej o pojemności 80l to wtedy łatwo przepłukać i mniej napełniania

Opublikowano
4 minuty temu, jaro86 napisał:

ta pompa ma max ciśnienie 7,8. teraz musiałbyś znaleźć krzywą wydajności tej pompy która ci pokażę jaka będzie miała wydajność przy określonym ciśnieniu. max wydajność jej to 50l/min to powiedzmy przy 3,5atm będzie podawać 25l (oczywiście tak tylko szacuje bo nie patrzyłem tej krzywej dla tej pompy). Pewnie i do 6-7bar mógłbyś ja przydlawic i nic się nie stanie. Ale wiadomo, że jak będzie pracowała na takim ciśnieniu to pewnie jej żywotność w jakimś stopniu się skróci.

4380-large_default.jpg

A jakiej pompy używasz ?

Opublikowano
racyl napisał:

4 minuty temu, jaro86 napisał:

A jakiej pompy używasz ?

jeszcze jedna sprawa. wykres ten podawany jest dla cieczy o temperaturze pewnie 20stopni i ciężarze 1l to 1kg, a taka skoncentrowana pożywka będzie odbiegała od tych parametrów i ta wydajność może się różnić od podanego na wykresie

Opublikowano (edytowane)

po czym nie mogą beczki czy mausery do sporządzania nawozu oprócz olejów, smarów, detergentów  ?

Edytowane przez racyl