Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

x5 i x10 wystarcza mi w uprawie truskawki. Ona jest jakby dwusoczewkowa, główna soczewka ma x5 i obok jest taka mała soczewka x10 kupiłem w lokalnym sklepie z nawozami i opryskami. Ale są też takie na Aledrogo, tylko tam akurat znalazłem x3 i x8 ale taka też by się spokojnie nadała. Najczęściej korzystam z x5, z tej x10 to sporadycznie. No i jeszcze żona ma mikroskop w razie trzeba cos dokładniej spojrzeć, ale to już bardzo rzadko. 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

Alba u mnie oszalała od 40 do 60 kwiatków na jednym krzaku. Poczatkiem maja poszlo 150 nitraboru teraz planuje sypnac unike calcium dac 2x 100kg czy bedzie za dużo ? Boje sie że bedzie z tego sama drobnica a kwiaty są średniej wielkości :)

Opublikowano

A jak to jest z borem zawartym choćby w nitraborze. Nie wiem czy tu na forum czy na innym ale cos mi się kojarzy, że bor jest słabo pobierany z gleby i lepiej stosować go dolistnie.? Prawda to?

Opublikowano
3 godziny temu, galan99 napisał:

25 zł za godzinę DLA POLAKA .

Nie rozumiem po co robić z tego tajemnice, naprawdę to leży w naszym interesie żeby nie przepłacać, a ukraina co roku próbuje wymusić 1zł wiecej. Ja płacę 12zł/h i 2zł od łubianki, z życiem. No chyba że ktoś sie wstydzi ile przepłaca. O polakach nie mówie bo ci są zbyt roszczeniowi i tylko czekają na 500+ a do zbiorów i za 10zł by nie przyszli bo są zbyt leniwi. U mnie sąsiedzi mówią ile płacą, niektórzy mniej niż ja ale i tak nie brakuje chętnych bo truskawka ładna

Opublikowano
16 minut temu, thor1984 napisał:

A jak to jest z borem zawartym choćby w nitraborze. Nie wiem czy tu na forum czy na innym ale cos mi się kojarzy, że bor jest słabo pobierany z gleby i lepiej stosować go dolistnie.? Prawda to?

Lepiej dolistnie dać bor, jak kwiaty wychodzą z ziemi. 

1 minutę temu, kamil0qwe napisał:

Nie rozumiem po co robić z tego tajemnice, naprawdę to leży w naszym interesie żeby nie przepłacać, a ukraina co roku próbuje wymusić 1zł wiecej. Ja płacę 12zł/h i 2zł od łubianki, z życiem. No chyba że ktoś sie wstydzi ile przepłaca. O polakach nie mówie bo ci są zbyt roszczeniowi i tylko czekają na 500+ a do zbiorów i za 10zł by nie przyszli bo są zbyt leniwi. U mnie sąsiedzi mówią ile płacą, niektórzy mniej niż ja ale i tak nie brakuje chętnych bo truskawka ładna

U mnie stawki takie jak podałeś były rok temu, co ten rok pokaże nie wiadomo. 

Opublikowano
19 minut temu, kamil0qwe napisał:

za 2zł to sobie sam chłopaku rwij. Ty i ci twoi sąsiedzi szukają frajerów i wolą zostawić truskawkę na polu niż więcej zapłacić

4 godziny temu, galan99 napisał:

25 zł za godzinę DLA POLAKA .

a w jakim kraju taka stawka ?    😂

58 minut temu, sosyn94 napisał:

Alba u mnie oszalała od 40 do 60 kwiatków na jednym krzaku. Poczatkiem maja poszlo 150 nitraboru teraz planuje sypnac unike calcium dac 2x 100kg czy bedzie za dużo ? Boje sie że bedzie z tego sama drobnica a kwiaty są średniej wielkości :)

A ile to letnie ?

Nie ma co się podniecać nadmierna ilość kwiatów zawsze kończy się drobiazgiem bez korzyści zarówno dla plantatora jak i zbieracza.

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, racyl napisał:

za 2zł to sobie sam chłopaku rwij. Ty i ci twoi sąsiedzi szukają frajerów i wolą zostawić truskawkę na polu niż więcej zapłacic  

Patrz u mnie rok temu za tyle robili i w grudniu już miałem telefony czy praca na ten sezon będzie. Wyszła im średnia placa 20zl/h to może dlatego :)

Opublikowano

ukraińska biedota z małej wioski może sie na to poleciała. pewnie od grudnia to ci twoi pracownicy żyją o chlebie i wodzie i czekają na twoje truskawki jak na zbawienie 😂

Opublikowano

no co TY z takich to nie ma pożytku 😄

w grę wchodzą małolaty, emeryci i bez stałego zatrudnienia. nie obchodzi mnie żarcie, spanie i sprowadzanie tego.

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, racyl napisał:

no co TY z takich to nie ma pożytku 😄

w grę wchodzą małolaty, emeryci i bez stałego zatrudnienia. nie obchodzi mnie żarcie, spanie i sprowadzanie tego.

A ja im kupie podstawowe żarcie, sami sobie gotują i codziennie o 6 rano wiem ze będzie komu rwać, a nie temu to wypadło, innemu co innego, przerabialem Polaków i nie chciałbym do tego wracać. 

A najgorsze były emerytki co w niedzielę i boże ciało rwać nie chciały bo one muszą do kościoła. W maju też problem bo one na majowe muszą. 

Opublikowano

to wiadomo potrzebni są pewni ludzie co nie mają swoich innych zajęć i raz przyjdą a drugi nie.

mądrze się bo nie mieszkam w okolicy gdzie dużo jest truskawki to i też nie mają gdzie pójść a i niektórym pasuje 3-4 godziny z rana i tyle samo po południu

Opublikowano

u mnie Polacy 2.5zł Ukraińcy 2zl(mieszkanie, ubezpieczenie i warzywa z gosp za free). W tamtym roku miałem 2 ukrainców w tym roku jest już 4. Szczerze też wole Ukrainców mam pewne że zawsze o 5 rano są na polu i zbierają a nie tak jak tomasz pisze raz jest Polaków 10 a raz 2. Ja sprzedaje 99% w detalu to musze mieć na godz 7 określoną liczbe koszy i z Ukraincami nie ma tego problemu. A jak trzeba komuś zebrać po południu to też pójdą

• Like 1
Opublikowano
33 minuty temu, zimnepiwo napisał:

Dobrze że ja nie muszę przerabiać tematu z pracownikami. Najgorzej wygląda praca po zbiorach ,za dobrą kasę do dziania ludzi nie znajdziesz😒

U mnie nie ma z tym problemu bo mam warzywa i są u mnie 9 muesiecy. Nie zbierają to zawsze jest inna robota.

Opublikowano

Przed ścieleniem robicie glebogryzarką? Pryskałem wiosną doglebówką i z chwastami czysto tylko sporo młodych truskawek mi się popuszczało i trochę się grąbki rozlazły. Przejechać glebogryzarką  i potem ścielić czy nie ruszać i ścielić tak jak jest? 

Opublikowano
8 godzin temu, zimnepiwo napisał:

Dobrze że ja nie muszę przerabiać tematu z pracownikami. Najgorzej wygląda praca po zbiorach ,za dobrą kasę do dziania ludzi nie znajdziesz😒

a co tam takiego do roboty masz po zbiorach dla najemników