Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 godzin temu, bonanza13 napisał:

przez piaski szybko przelatuje.co ciekawe.największa sieczka jest na górce skąd woda raczej nie ma jak sie utrzymać.od razu pytanie:mam zamiar pochodzić po polu z lancą w ręku i powypalać chwasty po ścięciu na 30 arach.roundup i chwastox będą ok czy lepiej basta?

Basta odpada. Randap starane lub fernando forte i chwastox to wszystko razem. Oczywiście jeśli punktowo bo jak poleci na krzaka  to po nim

Opublikowano
1 godzinę temu, stempos1980 napisał:

Basta odpada. Randap starane lub fernando forte i chwastox to wszystko razem. Oczywiście jeśli punktowo bo jak poleci na krzaka  to po nim

Po co od razu zaprzęgać ostre kosztowne środki typu starane cyz fernanando.

być może na te chwasty wystarczy zwykły glifosat

Te krzaczki muszą być mizerne lub sadzone 1mx1m że się da cos popryskać między nimi

Normalny człowiek skosi, zmieli glebogryzarką a potem opryska. wiadomo w rządkach trzeba wcześniej powyrywać.

Pójdzie wiekszy deszcz i po tych fernando czy starane uwali Ci krzaki

Opublikowano

Cześć, jestem tu nowa :) Kolega mi podał link do tego tematu, czytam Was już od jakiegoś czasu. Jestem pod wrażeniem. Ja to o truskawkach wiem bardzo malutko, ale bardzo chciałabym się nauczyć. Singielki mają trudniej, ale dam radę :D 

Mam 20 arów truskawki (roksana i alba), które posadziłam w zeszłym roku przed. Strasznie zarosły mi perzem i dzikim prosem. Chciałam opryskać fusilade. Czy dawka 1.7 l na ha będzie dobra? O jakiej porze dnia wykonać oprysk? 

Opublikowano
8 godzin temu, racyl napisał:

Po co od razu zaprzęgać ostre kosztowne środki typu starane cyz fernanando.

być może na te chwasty wystarczy zwykły glifosat

Te krzaczki muszą być mizerne lub sadzone 1mx1m że się da cos popryskać między nimi

Normalny człowiek skosi, zmieli glebogryzarką a potem opryska. wiadomo w rządkach trzeba wcześniej powyrywać.

Pójdzie wiekszy deszcz i po tych fernando czy starane uwali Ci krzaki

Jak mi pokazesz jak wyrwac fiolka to chetnie sie naucze.krzaki jak krzaki.karpa w karpie nie rosnie.wole z lanca chodzic niz dziabac motyka.obrobienie 100 metrow mi zajmie pol godziny a nie kilka godzin.tak przynajmniej przyluszczam

Opublikowano
Dnia 3.06.2018 o 20:05, racyl napisał:

dobra płaca zawsze ludzi przyciąga.

zapamiętajcie sobie że poniżej 100zł na dzień nikt nie będzie wam pracował. wyzyskiwacze :tw_angry:

Mniej niz 100 zl na dzien to minimalna placa netto w tym kraju.i raczej wielu tak pracuje.

1 godzinę temu, Szczerbatek902 napisał:

jak u was dzisiaj skupy bez szypułki bo na GG spadek z 2,9 na 2,5 z szypułką :o:o dlaczego takie gwałtowne spadki ?

Jak zjedzie do 2 to wnioski nasuna sie same.

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, bonanza13 napisał:

Mniej niz 100 zl na dzien to minimalna placa netto w tym kraju.i raczej wielu tak pracuje.

nie porównuj pracy stałej z ubezpieczeniem do dorywczej i w dodatku ciężkiej.

to już nie te czasy że dasz najemnikowi ile ci pasuje bo znajdzie sie inny

czemu nie znajdziesz frajera za taką kase do zbierania w upale.

co z tego że włożysz kasy i zadbasz o truskawkę jak nie będzie kto miał jej zebrać

4 minuty temu, Majster90 napisał:

U mnie w lubelskim dzisiaj 4 zł za kg, ale co z tego jak wszystko schnie na potęgę. Jeszcze 2-3 dni zbierania i popij wodą.

U mnie w lubelskim trochę w sobotę popadało ale już śladu nie ma

Edytowane przez Gość
Opublikowano
2 godziny temu, Szczerbatek902 napisał:

jak u was dzisiaj skupy bez szypułki bo na GG spadek z 2,9 na 2,5 z szypułką :o:o dlaczego takie gwałtowne spadki ?

Ja za taką cenę nie zrywam,szkoda sił moich i zbieraczy,tylko co ładniejsze do koszyka reszta już gnije,a truskawka schnie, za 2-4 dni po wysypie będzie, skupy znów się obudzą .

Opublikowano
5 godzin temu, Tomktad napisał:

Ja za taką cenę nie zrywam,szkoda sił moich i zbieraczy,tylko co ładniejsze do koszyka reszta już gnije,a truskawka schnie, za 2-4 dni po wysypie będzie, skupy znów się obudzą .

to jest celowa zagrywka bo wiedzą że teraz jest najwięcej towaru i ludzie oddadzą za byle co

5 godzin temu, DominikKuchniak napisał:

Witam,

Jest jakas odmiana truskawek ktora ma krotki okres owocowania i przy tym nie odbiega wielkoscia plonu od innych? Chodzi mi o to aby zbierac przez 7-10 dni a nie 14 i wiecej. 

Pozdrawiam

dla leserów to clery dobra na przeszkolenie

Ja bym cie dał w zenge to byś potem każdą zbierał nawet i 3 tygodnie byle nie ją

Opublikowano
7 godzin temu, racyl napisał:

nie porównuj pracy stałej z ubezpieczeniem do dorywczej i w dodatku ciężkiej.

to już nie te czasy że dasz najemnikowi ile ci pasuje bo znajdzie sie inny

czemu nie znajdziesz frajera za taką kase do zbierania w upale.

co z tego że włożysz kasy i zadbasz o truskawkę jak nie będzie kto miał jej zebrać

U mnie w lubelskim trochę w sobotę popadało ale już śladu nie ma

Co ty sie tak zapalasz.spokojna dyskusja a twoj ton przepelniony agresja.teraz jest czas pracownika wiec on sobie wybiera lub olewa i wgl nie pracuje.

• Like 1
Opublikowano

Może jeszcze mowa nienawiści, gender, homofobia itp ?

Na pewno TY byś nie poszedł do zbioru truskawki za 1zł od łubianki

płacisz złotówkę a póżniej jęczenie że truskawka została na polu

Opublikowano

Calineczka napisał:

Cześć, jestem tu nowa  Kolega mi podał link do tego tematu, czytam Was już od jakiegoś czasu. Jestem pod wrażeniem. Ja to o truskawkach wiem bardzo malutko, ale bardzo chciałabym się nauczyć. Singielki mają trudniej, ale dam radę    Mam 20 arów truskawki (roksana i alba), które posadziłam w zeszłym roku przed. Strasznie zarosły mi perzem i dzikim prosem. Chciałam opryskać fusilade. Czy dawka 1.7 l na ha będzie dobra? O jakiej porze dnia wykonać oprysk?  😂 Na 20ar troszkę mniej jak 1,7 l 😂

Opublikowano
23 godziny temu, Calineczka napisał:

Cześć, jestem tu nowa :) Kolega mi podał link do tego tematu, czytam Was już od jakiegoś czasu. Jestem pod wrażeniem. Ja to o truskawkach wiem bardzo malutko, ale bardzo chciałabym się nauczyć. Singielki mają trudniej, ale dam radę :D 

Mam 20 arów truskawki (roksana i alba), które posadziłam w zeszłym roku przed. Strasznie zarosły mi perzem i dzikim prosem. Chciałam opryskać fusilade. Czy dawka 1.7 l na ha będzie dobra? O jakiej porze dnia wykonać oprysk? 

po co ci taki drogi oprysk .

kup leoparda extra i przyjmij dawkę 4l opryku na 200l wody i ci wezmie.

chwasty powyrastane to musi być duża max dawka bo ich nie weżmie

Opublikowano

Racyl ale przeliczyć to wyjdzie jednakowo. Leopard 100 zł litr a fusilade 130 takie ceny u mnie są więc jednakowo wyjdzie bo fusilade 2.5l na ha a Leoparda 4.tylko na przyczepność dodać czegoś. 

Opublikowano
9 godzin temu, racyl napisał:

9 godzin temu, racyl napisał:

Nikomu nie place bo nie potrxebuje najmowac.ochlon ziomek,ochlon.

Opublikowano
18 minut temu, bonanza13 napisał:

Nikomu nie place bo nie potrxebuje najmowac.ochlon ziomek,ochlon.

to po co się wtrybiasz ?.

poszedłbyś za złotówę zbierac ?