Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, ardjan94 napisał:

Ja wczoraj po 4.20 netto

u nas spadek na 3.70 i prawie nikt za tą cenę nie wozi.

Edytowane przez Tomktad
Opublikowano (edytowane)

Zna ktoś jakąś szkółkę, gdzie sprzedadzą mi powiedzmy po 2000 krzaków jednej odmiany? 

W niedziele spadło u mnie sporo deszczu, a w truskawkach sucha skała. Orientuje się ktoś czy podlanie nie rwanych truskawek (masa czerwonych, owiędniętych- będą rwane jutro wieczorem albo  pojutrze dopiero) im bardziej zaszkodzi? Będą gnić, ew. czy nabiorą trochę wody i będą jędrniejsze?

Dziękuje z góry za poświęcenie paru chwil na odp.

PS u mnie dzisiaj bardzo staniał przemysł, na 2.2- podobno nie ma za bardzo zbytu na szypułe. Łuskane 4.2+vat

Edytowane przez Pasquallo
Opublikowano

Johndera to już niema a poza tym te przewody to za cienkie. Minimalna grubość to 0.8 mili emiter jak do truskawki to co 20 cm i niewież w te bzdury że wytrzymają 4 5 lat. Ja co 2 lata wymieniam przewody w tunelach foliowych a nieraz trafiały się takie partie że jeden sezon i wymiana albo w trakcie sezonu. 

Opublikowano

samą wodą to może i mu wytrzyma. sporo zależy od jakości wody

Opublikowano
19 godzin temu, Szczerbatek902 napisał:

Wczoraj u mnie po 4+VAT , towaru na skupach bardzo mało , jeszcze kilka dni i nie będzie co zbierać bo jest tak sucho że truskawka już leży a owoce usychają...

Wygrzebywales karpe i przekroiles korone?

Opublikowano (edytowane)

Ile łubianek (plastikowych) dobry pracownik powinien zebrać truskawki bez szypułki  ?, u mnie rekordzistka zbiera 68, i mam wrażenie, że bardzo sprawnie jej idzie zbierania, ale słyszałem od sąsiadów ze u nich nawet są osoby co  95-105 łubianek zbierają, czy to waszym zdaniem jest możliwe? 

Edytowane przez franzmaurer
Opublikowano (edytowane)

3 minuty temu, franzmaurer napisał:

Ile łubianek (plastikowych) dobry pracownik powinien zebrać truskawki bez szypułki  ?, u mnie rekordzistka zbiera 68, i mam wrażenie, że bardzo sprawnie jej idzie zbierania, ale słyszałem od sąsiadów ze u nich nawet są osoby co  95-105 łubianek zbierają, czy to waszym zdaniem jest możliwe? 

a ile im płacisz, ze tak sie uwijają

Edytowane przez Gość

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Rolnik90
      Witam! Mam pytanie jaka odmiane truskawki posadzić aby bylo sporo owocu i żeby zima nie zmarzła? Od wiosny mam zamiar obsadzić jakieś 40 arow.
    • Przez michal33554
      Witam, mam około 3 ha ziemi i prawie wszystko to odłogi. Jedynie 0, 5 ha to czereśnie, ale już bardzo stare. Chciałbym zacząć uprawiać jakieś owoce. Tylko nie wiem co będzie najbardziej opłacalne. Sprzęty wszystkie potrzebne mam. Dodam, że prawie 1 ha to ziemia bardzo gliniasta o wysokim poziomie wód gruntowych -5 klasa pozostałe 2 ha łącznie z tymi czereśniami to ziemia bardzo dobra, przepuszczalna- 2 klasa, jedynie miejscami trochę gorsza. Proszę o rady.
    • Przez Matek_1264
      Witam, chcę w tym roku zasadzić truskawki w sierpniu i potrzebuje porad jak dalej postępować z polem i jak nawozić.
      Wyniki analizy gleby otrzymałem dziś.Są zalecenia nawozowe jednak nie wiem kiedy sypnąć nawóz i wapno.

Sytuacja wygląda tak: pole do tej pory to dwa sąsiadujące kawałki ze soba które finalnie będą połączone.

Kawałek 1- wiosną zasiana gryka, ztalerzowana i zaorana. Następnie posiana gorczyca która już kwitnie.

Kawałek 2- późną wiosną zasiany owies który rośnie do tej pory.

Do dyspozycji mam obornik od krów i owiec i nieco kurzaka.

Powiedzcie jakie ruchy teraz poczynić bym za 3 tygodnie mógł wsadzać truskawkę w pole i żeby coś z tego wyszło.  
    • Przez migraj
      Witam. Proszę o radę bardziej doświadczonych kolegów. A mianowicie czym mogę usunąć Babkę Lancetowatą z plantacji truskawki?

• Przez MateuszZienkowicz
      Witajcie, mam pytanko dotyczące sezonowej sprzedaży truskawek.
      Jestem rolnikiem, areał truskawek został powiększony do rozmiarów które wymuszają na mnie poszukiwanie nowej drogi sprzedaży. Chciałbym zacząć handlować truskawką w okolicznych miastach. Z tego co się dowiedziałem póki co potrzebuje zgodę od gminy na zajęcie pasa drogowego. 
      Co jeszcze od strony rolniczej? Sanepid? RHD? 
      Jak to zrobić żeby było full legal i jak przyjdzie straż miejska to nie bedą mogli mi nic zrobić. 
      Dziękuję za pomoc!
  • Dodaj nową pozycję...
v