Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Stoję na zieleniaku gdzieś w świętokrzyskim i trzymamy wszyscy cenę 10 zł/kg mało kto się wyłamie i truskawka schodzi. Druga sprawa ze kazdy mówi ze u nas najdroższa bo w Warszawie Krakowie Zabrzu Katowicach Poznaniu i Pcimiu Dolnym to po 5-6 zł kg. Wkurzeni ale kupują. 

Opublikowano

tak handluje. ponad 90% handlarzy jak wszędzie. przywożą i po 6,50zł całkiem całkiem a nawet drobny typowy gatunek skupowy za 4,5zł-5zł i te ludzie głupie to kupują ze starych brudnych drewniaków 😂😄.

Truskawka to chyba jedyny owoc co osiedla, skwerki, parkingi pod marketami jest zdominowany przez ludzi sprzedających na czarno dla jednego lub kilku handlarzy w danym mieście bez podatku, ubezpieczenia i kontroli sanepidu. To jest nie do pomyślenia że sanepid każę plantatorowi robić badania wody do podlewania za 15tys a te wszystkie stoiska z truskawką są bez jakiejkolwiek kontroli

Opublikowano

Na tym co sprzedaje jeden z tańszych w Warszawie. Przy hali Marymonckiej to nawet 10 zł kg. Ja podałem ceny za łubiankę. 400- 800, lubianek się dziennie sprzedaje. Trochę na sklepy wstawiam. 

Opublikowano (edytowane)

Za mało opryskow i nawozów to i smaku nie ma 😄 a tak w ogóle to masa pytań czy dobre? No mowie panie bardzo dobre, spróbować z koszyka tego co Pan chcesz kupić. Nie będzie próbował bo ładne to pewnie i dobre 

@cinek1808 a możliwa jest taka sytuacja, że koleś kupuje gdzieś koło Lublina spod foli i zanim te truskawki dojechały do stolicy to się jakoś jakby zagotowały? 

Edytowane przez thor1984
Opublikowano

Wszystko możliwe . Mogła się zagotować. Kiedyś kolega całego busa zagotował . Uzbierali przyjechał z pola i pojechał na imprezę .auto zamknięte a rano szara. Jaki sens kupić w Lublinie i sprzedać w stolicy jak na golawin oddają za darmo. 

Opublikowano

takie truskawki zbierane z dnia na dzień muszą być odpowiednio przygotowane i zabezpieczone. przez takie podejście handlarzy że kupują co popadnie potem następnego dnia robią w gacie widząc że truskawka zaczyna rozciapywać się i pleśnieć spuszczają z ceny byle tylko wypchnąć towar. są też sk***ysyny że specjalnie kupują towar który nadaje sie tylko na skupy i sprzedają najtaniej byle tylko mieć najniższą cenę

9 godzin temu, thor1984 napisał:

Za mało opryskow i nawozów to i smaku nie ma 😄 a tak w ogóle to masa pytań czy dobre? No mowie panie bardzo dobre, spróbować z koszyka tego co Pan chcesz kupić. Nie będzie próbował bo ładne to pewnie i dobre 

@cinek1808 a możliwa jest taka sytuacja, że koleś kupuje gdzieś koło Lublina spod foli i zanim te truskawki dojechały do stolicy to się jakoś jakby zagotowały? 

po co jechać na lubelszczyznę po truskawkę jak najwięcej truskawki w w tym województwie a zwłaszcza na jego zachodniej części

9 godzin temu, thor1984 napisał:

Ooo to wziąłbyś odemni odebral jak będę w Lublinie to byś jeszcze zarobił. Drewniaczki nowe, prima sort  😁

sam spróbuj szczęścia, mam swojej do oporu

dzisiaj masz nowe a jutro dostaniesz stare na wymianę 😂 bo truskawki w naszym rejonie to własnie teraz dopiero się zacznie do oporu

Ja sprzedaję w plastikach, przesypywanie albo sprzedaż

Opublikowano (edytowane)

Po jakim czasie od oprysku ortusem 2litry na ha padnie przędziorek oprysk wykonywany opryskiwaczem polowym 550 litry wody na ha

Edytowane przez Gość
.
Opublikowano

Plantatorzy podnoszą pensje. Ile można zarobić przy zbiorze warzyw i owoców w Polsce, a ile za granicą?

Coraz trudniej o sezonowe ręce do pracy - właścicieli sadów i pól dodatkowo czeka konkurencja ze strony innych branż, m.in. transportu i budowlanki, które w trakcie tegorocznych wakacji zgłaszają większe zapotrzebowanie na tymczasowych pracowników, niż przed pandemią.

W Polsce przy zbiorze warzyw i owoców można zarobić 3-5 tys. zł na rękę, za granicą nawet jeszcze raz tyle.

Warto uważnie zweryfikować zagraniczne oferty pracy tymczasowej – atrakcyjnie z pozoru stawki są podawane w kwotach brutto, do tego wielu plantatorów ma do zaoferowania no odpłatny najem kwater nawet za 1-2 tys. zł miesięcznie.

Ze względu na problemy ze znalezieniem sezonowych pracowników, w Polsce rośnie popularność rozwiązania – "zbierz owoce dla siebie". Oznacza to, że można przyjechać na plantację, pozbierać truskawki czy borówki na własne potrzeby i zapłacić za owoce o wiele mniej niż w sklepie, a czasem też zjeść obiad na koszt właściciela gospodarstwa.

W Polsce się opłaca zaraz będziemy jak rolnicy na zachodzie bogaci .

Opublikowano
6 godzin temu, galan99 napisał:

Plantatorzy podnoszą pensje. Ile można zarobić przy zbiorze warzyw i owoców w Polsce, a ile za granicą?

Coraz trudniej o sezonowe ręce do pracy - właścicieli sadów i pól dodatkowo czeka konkurencja ze strony innych branż, m.in. transportu i budowlanki, które w trakcie tegorocznych wakacji zgłaszają większe zapotrzebowanie na tymczasowych pracowników, niż przed pandemią.

W Polsce przy zbiorze warzyw i owoców można zarobić 3-5 tys. zł na rękę, za granicą nawet jeszcze raz tyle.

Warto uważnie zweryfikować zagraniczne oferty pracy tymczasowej – atrakcyjnie z pozoru stawki są podawane w kwotach brutto, do tego wielu plantatorów ma do zaoferowania no odpłatny najem kwater nawet za 1-2 tys. zł miesięcznie.

Ze względu na problemy ze znalezieniem sezonowych pracowników, w Polsce rośnie popularność rozwiązania – "zbierz owoce dla siebie". Oznacza to, że można przyjechać na plantację, pozbierać truskawki czy borówki na własne potrzeby i zapłacić za owoce o wiele mniej niż w sklepie, a czasem też zjeść obiad na koszt właściciela gospodarstwa.

W Polsce się opłaca zaraz będziemy jak rolnicy na zachodzie bogaci .

Co do ostatniego akapitu to wcale nie jest głupie, tylko sensownie trzeba to zorganizować.

Mój teść, ma odmianę polke. Jaka polka je każdy wie tzn. nie za duża(choć potrafi zapłonowac), najważniejsze, że słodka i czerwoną w środku-przemysl.

W tym celu też ją głównie zbiera (w detalu też coś tam opchnie). Opóźnia zbiór, robi jedno przejście, kwateruje plantacje, na lepszych kwaterach robi drugie, a reszta na samozbieranie. Kwatery z grubszym owocem droższe. Uwierz, że ludzie prawie całą tą drobnice potrafią zebrać.

Przejdzie to ale tylko na przemysłowej truskawce i nie wielkopowierzchniowych plantacjach. Ludzie nie zbierają po 2 łubianki, że soba mają wanienki i łazienkowe miski. Robią przetwory.

Opublikowano

A to już musisz sam zdecydować. Ja jedynie od właściciela okolicznego skupu usłyszałem dzisiaj, że w związku z upałami przetwórnie spodziewają się wysokiej podaży co będzie skutkować spadkiem cen, ale to na razie tylko plotki.