Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ile taki ladowacz do reni lub mfa? Szczerze to nic nie mogę znaleźć... może to i racja żeby wrzucić na któryś z obecnych ciągników tura. Ciekawe czy podpasowalby nasz polski tur 2b do mfa

Opublikowano

Bardziej pisałem o uzywce, których nie ma lub ja nie potrafię znaleźć

Opublikowano

Mikruss kuzwa miesiąc temu patrzyłem były z 4 sztuki teraz nie ma żadnego nigdzie

Opublikowano

Ten wcześniejszy ,, NH'' ma za wąskie kola jak na tura a tył też jakby skąpo,a po za tym do tego potomka fiata nie można zbytnio mieć zastrzeżeń [to nie jest samochód fiat,po prostu inna liga]    , jak ja poszukiwałem ładowacza do fiata ,coś kolwiek nie koniecznie pasującego zaczynało się od kwoty 7000 ,pasującego 11000+ i jedż po niego i sam kombinuj montaż.  Wybrałem metal-tech,12 z haczykiem,netto,przywieżli,zamontowali,pół ,,cm.nie pasowało - przerobili.          Wejdż na ich stronę,mają adaptacje bodaj do każdego traktora,a jak nie mają ,,szablonów'',wezmą twój i dorobią    ,bb tona ,paleta+paleciak bez problemów [trochę tył fruwa,ale w razie draki balast ok.1200 kg jest],jak pogadasz to i tak jak każdy inny w cenie netto kupisz i na raty ^^ .   A tu uda ci się wyrwać z wielkiej łaski za 6000 wybitego klamota  [okazja],będzie go słychać na drugiej wiosce  nie przymierzając jak konną grabiarkę na bruku ;)

Opublikowano

Ale jak już napisałem nie będę montowal tura który kosztuje połowę wartości ciągnika...

Opublikowano (edytowane)

No właśnie na renię jak przeglądam oferty 10 tys zł muszę dać... Ostatnio na MFa dostałem ofertę na ładowacz za 6700 (nowy) z joyem i łyżką... I tak chcę UNHZeta 750 kupić... Zaczynamy się zastanawiać czy ogólnie nie zostać przy dwóch ciągnikach ale będzie problem przy ququ i sianokosach... Chociaż kiedyś był tylko C-330 i Zetor 7211 i te się jakoś radę dawało... A co dalej z małymi gospodarstwami będzie tego nikt nie wie... 

ładowacz to ten: https://www.olx.pl/oferta/ladowacz-czolowy-2b-tur-wol-met-euroramka-c330-c360-mf-zetor-itp-CID757-IDho97P.html

Edytowane przez Luke16
Opublikowano

Z tego co pamiętam to u twojego wujka stoi kilka ciągników, wiec myślę że jak z wujkiem dobrze żyjesz, to na te dwie akcje w roku ci któregoś pożyczy. Kupić tylko po to żeby stał i był naprawdę przydatny parę razy w roku, dla mnie bez sensu. A koszty utrzymania trzeba ponieść czy stoi czy robi

Opublikowano

No właśnie na renię jak przeglądam oferty 10 tys zł muszę dać... Ostatnio na MFa dostałem ofertę na ładowacz za 6700 (nowy) z joyem i łyżką... I tak chcę UNHZeta 750 kupić... Zaczynamy się zastanawiać czy ogólnie nie zostać przy dwóch ciągnikach ale będzie problem przy ququ i sianokosach... Chociaż kiedyś był tylko C-330 i Zetor 7211 i te się jakoś radę dawało... A co dalej z małymi gospodarstwami będzie tego nikt nie wie... 

ładowacz to ten: https://www.olx.pl/oferta/ladowacz-czolowy-2b-tur-wol-met-euroramka-c330-c360-mf-zetor-itp-CID757-IDho97P.html

Jakbys napisał dzien wczesniej post ze szukasz tura do mf to miałbys go dzis w domu był z mf innego niz twoj tez 2x4 ale zapewne by pasował poszedł w dzien z łyzka i krokodylem za 3700zł kompletny nie popekany nie wyrobiony wszystko lux a tanio bo został po ciagniku i chciał sie go pozbyc sprzedał sie za 15 godzin od wystawienia jedynie mozna było go odmalowac i wcale nie tak daleko od Cb bo tez jestem z łódzkiego jak pamietasz 

Jak co bedzie z małymi gospodarstwami dobrze bedzie moj sasiad ma 8 ha i sie za obszarnika uwaza :D

Opublikowano (edytowane)

Nie wujek a kolega. Niestety dzieli nas kawałek drogi... z wujkiem nie widziałbym problemu podjąć współpracy gdyby nie odległość bo 35km w jedną stronę :( kiedyś u mnie na wiosce ludzie byli normalni... teraz nikt nie ma czasu a jak już przychodzi do pomocy jakieś to on pomoże Ci na 3ha a Ty jemu na 10ha... więc żaden biznes... dobrze że jest tata, brat i ja bo jakoś idzie to ogarnąć... samemu to było by ciężko... musimy jeszcze jakimś cudem podwórko ogarnąć bo zrobiło się totalne bagno...

damianos95 no widzisz kurcze dwa tygodnie temu jak patrzyłem na olx chyba z 4 były do mfa teraz? Żadnego w uczciwych pieniądzach

Edytowane przez Luke16
Opublikowano

Nie wujek a kolega. Niestety dzieli nas kawałek drogi... z wujkiem nie widziałbym problemu podjąć współpracy gdyby nie odległość bo 35km w jedną stronę :( kiedyś u mnie na wiosce ludzie byli normalni... teraz nikt nie ma czasu a jak już przychodzi do pomocy jakieś to on pomoże Ci na 3ha a Ty jemu na 10ha... więc żaden biznes... dobrze że jest tata, brat i ja bo jakoś idzie to ogarnąć... samemu to było by ciężko... musimy jeszcze jakimś cudem podwórko ogarnąć bo zrobiło się totalne bagno...

damianos95 no widzisz kurcze dwa tygodnie temu jak patrzyłem na olx chyba z 4 były do mfa teraz? Żadnego w uczciwych pieniądzach

NO nikt czasu nie wroci jak mowiłem on chciał sie pozbyc dlatego taka cena a mysle ze jakbys dobrze bajerował to jeszcze 100zł bys ugrał

haha nie mow mi nawet o ludziach dawniej jak opowiadali chodzili na młocki jeden do drugiego jedli pili smiali sie i nkt nikogo nie wyzyskiwał a teraz szkoda gadac znajomy wzioł do pomocy jednego do sianokiszonki przyszedł sam ciagnik znajomego i maszyna musiał zakładac folie i owinac i zrzucic z owijarki a znajomy odbierał i nakładał druga bele  nic nie robił fizycznie potem wypili wiadomo jak to jest nie chciał kasy znajomy mu musiał zbelowac 6 ha siana i słomy łacznie za prace przez 5 godzin potem smiał sie ze mogł 2 dzieciaków po 16-17 lat wziasc i dałby po 100zł i oni by sie cieszyli i on ale wiadomo to jednak dzieci

Opublikowano

Tak jak pisałem wyżej było koszenie ququ u jednego wozilo się 10ha i to jeszcze takie dystanse że szok. U nas 3ha pod domem. Wkurzylismy się i kupiliśmy jednorzedowke z powrotem... akcja sianokiszonka, jedź z owijarka i jeszcze zwiez, załaduj i rozladuj, on przyjedzie ciągnikiem z przyczepą... sprzedalismy owijarke i kupiliśmy przyczepę... wcześniej jeszcze znajomy ja Ci skosze ququ ty mi wozić będziesz... potem się okazało że zapłaciłem 100zł mniej... wrr... tacy są ludzie dlatego intensywnie zastanawiam się nawet nad ciągnikiem 2x4 starym ale swoim, by o nic się nikogo nie prosić...

Opublikowano

Witam. Potrzebuje informacji odnośnie Same Explorer 80. chciałbym oczyścić silnik z kurzu lecz tej osłony nie  wiem jak się pozbyć. Odkręciłem wszelakie śruby i nawet nie drgneła. Jako że jest plastikowa nie chce jej połamać. A druga sprawa mam niski stan oleju w skrzyni na wzierniku nie ma wcale. gdzie znajduje się korek wlewu.  Trzecia sprawa brak ogrzewania (najprawdopodobniej spalona grzałka) gdzie tego ustrojstwa szukać. Pozdrawiam, dziękuje  za odpowiedź. Dużo zdrowia w Nowym Roku.

Opublikowano

Odnowie temat. Jaką tania "szóstkę" byście polecili? Nie musi być z napędem... pracowała by praktycznie w miejscu z 200mth w roku. Ursus 1201? Renault 113.12? Co może jeszcze być z tanich szóstek? Max do 20 tyś zł

Opublikowano

Jak praca w miejscu to jakiś tani Ursus albo Zetor.

Części tanie i łatwo dostępne a jak ciągnik stoi w miejscu to i tak nie ma znaczenia komfort,uciąg i prawie wszystkie cechy.

Może jeszcze coś z Forszaja ale na nich się nie znam.

Opublikowano

Kris mtz jest czterocylindrowy... co najwyżej pracował by w polu raz do roku z sieczkarnia do ququ a reszta na podwórku :) 200 mth to by był max.