Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Barbatoos - Dobrze przemyśl, czy potrzebujesz nowego ciągnika. Jeżeli chcesz rozwijać gospodarstwo, to kup ziemię, postaw jakiś budynek, silos, kup wyposażenie, ewentualnie jakieś maszyny. Jeżeli gospodarka jest tylko dodatkowym zajęciem, to możesz myśleć o maszynach, czy ciągniku.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Pracuję zawodowo, gospodarstwo staram się prowadzić po pracy, wiadomo że na tylu ha to ciężko troszeczkę wyżyć. Zwłaszcza przy cenie 3.6 za kg żywca. A skoro miałbym możliwość skorzystania z dotacji to dlaczego nie. Raczej że zwierząt będę schodził więc najlepiej będzie zainwestować w maszyny żeby trochę sobie usprawnić sobie pracę i na spokojnie robić. Rusek w gruncie rzeczy nie jest taki zły nie oszukujmy się, większych maszyn, nawet używanych sobie do niego nie dołożymy. Jak budować dom to trzeba zacząć od fundamentów. Na maszyny pieniądze zawszę się jakoś znajdą, sprzeda się starą, dołoży trochę i już jest lepiej, nawet i używane. Ale z ciągnikiem chyba tak łatwo już nie jest.

To co wy byście widzieli tak za około 200k? Nie musi być rewersów i innych rzeczy. Rusek nie ma i nie narzekam specjalnie. Ważne żeby mało awaryjny był, stosunkowo ciężki żeby i ten agregat uprawowy, albo nawet pług 4 skibowy opanował. No i podstawa to zebyy suchy oczywiście był, jaki Rusek jest każdy wie :D

Aha i w przyszłości chciałabym też do niego jakiegoś tura.

A co do tego że go temat jest o 15 ha to tyle mam przeliczeniowych więc się łapie w temacie :P

Edytowane przez Barbatoos
Opublikowano (edytowane)

Ja mam MF 6140, dobry ciągnik, polecam. Za 6120 trzeba dać jakieś  50tys. zł, jak znajdziesz zadbany w fajnym wyposażeniu (klima, rewers elektrohydrauliczny, szybka skrzynia 40km/h 32x32 to bajka ciągnik na taki areał. Spokojnie będzie pracować z 3 obrotówka czy agregatem uprawowym 3m,  U mnie w galeri jest pare fotek z nim jak chcesz zobacz. 

Edytowane przez Aroo22
Opublikowano
9 minut temu, Aroo22 napisał:

Ja mam MF 6140, dobry ciągnik, polecam. Za 6120 trzeba dać jakieś  50tys. zł, jak znajdziesz zadbany w fajnym wyposażeniu (klima, rewers elektrohydrauliczny, szybka skrzynia 40km/h 32x32 to bajka ciągnik na taki areał. Spokojnie będzie pracować z 3 obrotówka czy agregatem uprawowym 3m,  U mnie w galeri jest pare fotek z nim jak chcesz zobacz. 

Mnie interesuje agregat uprawowo siewny 2,5m bo mam czasami górzyste pola, pług zagonowy 4 skibowy. Pytanie jaki zestaw mógłym nim ciągnąc bezpiecznie?

Opublikowano

Witam.

Podłączę się do tematu. Troszkę rzeczy się sprzedało i rozglądam się za ciągnikiem do mojego gospodarstwa. Z racji, że jest to dodatkowe zajęcie to myślę nad ciągnikiem około 75-95KM. Ze względu na ukształtowanie terenu maszyny to max 2,5m. Obecnie została już tylko C-330M, która będzie zajmować się opryskami.  Wszystko inne bym chciał robić nowym nabytkiem (orka, talerzówka, sianie, nawozy przedsiewne, po zasianiu trzydziestka ze względu na ścieżki). Z racji, że muszę wszystkie maszyny kupić, to moc jest do dobrania. Tereny, jak to Roztocze, dosyć pofalowane. 

Myślałem nad Zetorem 8441. Czy to dobry trop, czy szukać jakiegoś Case IH? 

Podstawowa sprawa to żeby ciągnik był w pełni mechaniczny. Myślę na ten cel przeznaczyć około 70 tyś. 

Opublikowano

Uprawiam około 16 ha,połowa to orne połowa to łąki.Mam jedynie c 360 która ostatnio mało nie wyzionie ducha.Zastanawiam się czy kupić drugą c360 czy c385?Takie oferty mam w okolicy.60 cos kolo 14k do negocjacji a 85 za 19 do negocjacji.Czy na taki areał wystarczy druga 60 czy warto kupic troche wiekszy ciągnik?Wiem tyle że jednym traktorem wiele nie zdziałam bo obecnie mam do naprawy rozrząd i przez to wszystko stoi w polu :/

Opublikowano

Rozglądam się za ciągnikiem ok 70kM, miałby zastąpić 5211. Szukam czegoś 4x4 i ze skrzynią 40km/h . Zastanawiam się na takimi modelami:

Same Dorado 70  mechaniczny 4 cylindry chłodzony powietrzem

Massey Ferguson 6110 75km z EHR 

Deutz Fahr Agrotron 4.70 75kM z EHR.

Co sądzicie o tych ciągnikach? Ceny zbliżone.  Jak z tą elektroniką przy MF i DF. Który mi polecicie?  A może jakieś Wasze propozycje.

Opublikowano

Mam MF 6140 90KM tylko na skrzyni 30km/h 16x16 z rewersem mechanicznym. Już 7lat mam, zadowolony jestem i polecam. Zwróć uwagę na skrzynie i sprzęgło jak pracuje, czy nie szarpie, elektroniki tam dużo nie ma w porównaniu z obecnymi ciągnikami. Ehr super sprawa jak ma pracować w uprawie. Elektrycznie jest załączany również napęd i blokada. Komfort pracy bardzo fajny, a jak jeszcze znajdziesz z klimą i rewersem hydraulicznym to już super się będzie pracować. Wszystko zależy na co się trafi. Z ciągnikami używanymi nigdy nie wiadomo co się kupiło. Jeden będzie pracował bezawaryjne, a drugi to studnia bez dna. 

Opublikowano

Wszystko fajnie dopóki nie zacznie się sypac, EHR i półbiegi to dobra sprawa jeśli mamy taki ciągnik od nowości i o niego dbamy a jak kupimy po kimś kto tylko tłucze traktory aż się nie zatrzymają i nawet do filtrów nie zajrzą to potem nie nadążymy z remontami. 

Ja bym sobie odpuścił stary ciągnik z elektroniką na 15 hektarów. Jest spore ryzyko umoczenia i może się okazać że te 15 hektarów nigdy na ten ciągnik nie zarobi. 

• Like 1
Opublikowano
Dnia 17.11.2019 o 19:51, cantstop napisał:

Uprawiam około 16 ha,połowa to orne połowa to łąki.Mam jedynie c 360 która ostatnio mało nie wyzionie ducha.Zastanawiam się czy kupić drugą c360 czy c385?Takie oferty mam w okolicy.60 cos kolo 14k do negocjacji a 85 za 19 do negocjacji.Czy na taki areał wystarczy druga 60 czy warto kupic troche wiekszy ciągnik?Wiem tyle że jednym traktorem wiele nie zdziałam bo obecnie mam do naprawy rozrząd i przez to wszystko stoi w polu :/

Bierz 385 , bez porównania przyjemniejsza praca 

Opublikowano

Łoo k**wa przez przypadek tu trafiłem, a to stare posty 🙆‍♂️🙆‍♂️🙆‍♂️

Opublikowano

@damianos95 jeszcze nie, patrzę na coś z ursusa 934, 4515, 5314, może jakaś 914 młodsza, lub zetor 7245 , 5340, 7340 itp