Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tylko dogadać się z Szusterami jeżeli chodzi o czas to masakra... Do znajomego przyjechali z tygodniowym opóźnieniem o pierwszej w nocy... Znajomy się wkurzył bo mało kto miał lepsze oświetlenie w ciągniku, no i wjazd na pryzmę w ciemnościach to też lipa, o ubijaniu nie wspomnę i kupił sieczkarnię dwurzędową do ciągnika i robi sobie na spokojnie a nie na wariata... 

Co do exportów musi coś w tym być bo mieliśmy prasę Sipmy Z224/1 cofniętą bo była niedomalowana. Niech się inne sipmy schowają bezawaryjna :D 

Opublikowano

Tylko ze tych awarii w zachodnim jest mniej wiadomo czesci drozsze ale nawet zamienniki sa wysokiej jakosci i wszystko pasuje a nie ze trzeba wymieniac bo cos nie pasuje badz trzeba sobie przerabiac

A prawda jest taka ze jak kupisz zajechanego zachodniego czy zetora lub ursusa to bedziesz cos zawsze grzebał w nich

Opublikowano

Mentalność, zamożność i wyższa jakość płynów eksploatacyjnych zachodnich sąsiadów jest wystarczającym powodem by nie kupować sprzętu tłuczonego latami w kraju. O przepaści technologicznej lepiej nie zaczynać dyskusji....

Opublikowano (edytowane)

Jak kupisz padło zachodnie to nie opłaca się go remontować i tracisz. A jak kupisz padło Zetora lub Ursusa to tanim kosztem samemu go wyremontujesz i masz ciągnik na lata. Proste i logiczne. I nie pisać bzdur typu że jak się kupi jakąś część to nie pasuje i trzeba przerabiać. Trzeba myśleć jak się idzie do sklepu :D. Zachodnia technika jest bardzo dobra tylko w warunkach normalnego gospodarstwa 15 ha jest wg mnie za droga w utrzymaniu. I nawet drobna awaria może okazać się kosztowna. Najrozsądniej to na taki areał mieć chyba C-360. Albo 5211.

Edytowane przez michal8011
Opublikowano (edytowane)

Na małe gospodarki tez polecałbym coś z Zetora czy Ursusa, ale co do nie dużego kosztu napraw to się nie zgodzę. Zobacz sobie ile wsadził w ciągnik kolega @zetorturbo10145,tez niby kupił najlepszy z tych które oglądał, a jak zaczął wszystko robić tak jak trzeba, czyli porządnie, a nie tak aby jechało, to się okazało ze w remont wsadził więcej niż za ciągnik zaplacil

Edytowane przez bratrolnika
Opublikowano

Jeśli chcesz zrobić porządny remont w "dużym" ursusie, to wcale tak różowo nie jest z cenami. Tanio, to już było. Ostatnio znajomy robił na zamówienie remont w u1224 (silnik) i silnik perkinsa z mercatora. Cena za oba wyszła podobna.

Opublikowano

Jak się komuś nie chce dbać o ciągnik to sprzedaje dojechanego Ursusa lub Zetora i kupuje zachodniego w miarę ogarniętego rypcia i jest szczęśliwy do czasu pierwszej awarii :D

Dbanie to pilnowanie wymiany olejów i filtrów, mycie i odkurzanie w środku, a jak ktoś traktuje rozpoławianie 2 razy w roku jako dbanie żeby nie zawiódł w polu to ja dziękuję za taki ciągnik. Znajomy mechanik zimą robi po 12h dziennie bo 3/4 ursusów i zetorów przyprowadzają z okolicy, jak nie sprzęgło to biegi wyskakują, remonty silników, przodków .... co rok coś nowego a stare zachodnie padła jeżdżą w tym czasie w paszowozach, wycinakach, turach i wiosną znowu w pole 

Opublikowano

Popieram opinię pawel885.

Nawet mój MTZ - niby rusek, ale import "z zachodu" to niebo a ziemia w porównaniu do "krajowego". Technika ta sama, ale jakość wykonania o wiele lepsza. Gdybym miał się zdecydować na zakup jakiegoś większego Ursusa, to tylko sprowadzony z zachodu i nie grzebany w kraju. Jest większa szansa, że poza tym, co naturalnie zużyte, reszta jest w lepszym stanie niż w wielokrotnie lepionym krajowym ciągniku z wątpliwą przeszłością warsztatową.

Mam kilku sąsiadów, co się napalili na Zetora/Ursusa w dużej serii i przyznam, że Zetor wypada troche lepiej, ale jeśli w ciągu roku któryś z tych ciągników nie jest "rozciągany" to by można to uznać za cud.

O ile ludzie już dorośli do robienia silników w porządnych zakładach, to zazwyczaj skrzynie paprzą sami. A znam takiego, co oddał skrzynię do roboty w zakładzie i od tej pory kilka lat zapomniał, że coś takiego może się psuć.

Opublikowano (edytowane)

Ten mechanik to robi po 12 godzin chyba dlatego że ma tyle poprawek po tym co spartaczył :D. Znajomy pracuje w warsztacie w godzinach 8-17. W tych godzinach obsługują nowych klientów a od 17 do 22 reklamacje. Polska :P .

Edytowane przez michal8011
Opublikowano

Z Ursusami i Zetorami jest jak na loterii czyli jak się trafi... Znajomy w tamtym roku kupił piękną bo w oryginale 914 Finn za tydzień ciągnik rozpoławiany bo mikropompka padła... Jak szukałem 8145 to te które obejrzałem wszystkie miały... zaspawanego żółwia i zająca... Mój się akurat nie psuł ale palił niemiłosierne ilości paliwa... W porównaniu do Renault który ma praktycznie tyle samo mocy to Renault wychodzi połowicznie do tego co 8145 + inny komfort. Ja po przesiadce na zachodnie marki jakoś nie mam zamiaru wracać do Ursusa czy Zetora i potwierdzi to 95% którzy przesiedli się na zachodnie marki... 

Opublikowano

Nie kupiłem... Zakładam jednak tura do MFa... Pojeździłem pooglądałem i jakoś te C-360 no nie... to nie dla mnie - za bardzo przyzwyczaiłem się do dobroci... kolega ma poszukać czegoś 4x4 na zachodzie bez kabiny i najlepiej MFa tak to ładowacz przerzucę. 

Opublikowano

@luke16 zgadzam sie z Tobą w stu procentach. Pojezdzilem trochę renowka 110.54 i jak wsiadlem do mojego zetora 16145 to jakbym sie przesiadl z zetora do 60-ki... Chcemy jakiś ciągnik do prasy nawozu itp ok 80 KM i myśleliśmy o jakimś mtz albo 912 ale coraz częściej myślę ze lepiej rok dluzej sie przemęczyć w te dwa co mamy a dokupić wlasnie cos z zachodu...