Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
22 godziny temu, andrzej78 napisał:

W pierwszej kolejności sprawdź uszczelkę naczynia odstojnika , bywa , że są wykonane z twardej gumy i tam może łapać powietrze. Sprawdza się uszczelka korkowa.

ten odstojnik podczas pracy silnika powinien byc 100% wypelniony ropa? pytam, bo u mnie jest tak 50-75% wypelniony i caly czas dolewa to tego poziomu, przecieków nie widze. Problemu z jazda  i odpalaniem nie ma. Na postoju 100% naczynia wypełnione. Wczesniej nie widzialem jak było bo szklanka była zamalowana, teraz mam nowa.

Opublikowano
Dnia 10.09.2023 o 09:04, wojtal24 napisał:

albo kupiona chujowq chińska pompka albo jest gdzieś nie szczelność i łapie powietrze gdzieś (nowe przewody opaski podkladki uszczelki pod filtry) dobrze odpowietrzyles wtryski pompę chłopie jak ja czytam te twoje tematy o tej c 360 to albo masz jakiś egzemplarz wyjechany z PGR albo masz 2 lewe ręce do mechaniki

nie to jest ciągnik bardzo zajechasny i duzo przeróbek miał i tyle.... co do odpalenia udało sie odpalić jakos sike odpowietrzył lecz po postoju muszę krecić ze 3 razy zanim zapali tak jakby paliwo schodziło? Myślę ze ten zawór przelewowy jest dol d*py czy moze być inna przyczyna? 

Opublikowano
Mateusz100 napisał:

Dnia 10.09.2023 o 09:04, wojtal24 napisał:

albo kupiona chujowq chińska pompka albo jest gdzieś nie szczelność i łapie powietrze gdzieś (nowe przewody opaski podkladki uszczelki pod filtry) dobrze odpowietrzyles wtryski pompę chłopie jak ja czytam te twoje tematy o tej c 360 to albo masz jakiś egzemplarz wyjechany z PGR albo masz 2 lewe ręce do mechaniki

nie to jest ciągnik bardzo zajechasny i duzo przeróbek miał i tyle.... co do odpalenia udało sie odpalić jakos sike odpowietrzył lecz po postoju muszę krecić ze 3 razy zanim zapali tak jakby paliwo schodziło? Myślę ze ten zawór przelewowy jest dol d*py czy moze być inna przyczyna? 

no zaworek lub/i nie szczelności i paliwo schodiz z układu na postoju

Opublikowano

Nie mam pojęcia co robić nowy zawór nowa pompka i to nie byle jaka i nadal schodzi paliwo a teraz nawet pompka nie reaguje jak pompuje paliwo co jest do choler....  pompuje i pompuj i nic paliwo nie chce leciec nie mozliwe żeby tyle powietrza było w układzie skad to sie bierze ....

Opublikowano (edytowane)
Dnia 13.09.2023 o 11:29, wojtal24 napisał:

wszystko przejrzane w razie potrzeby wymienione i co d*pa.... jak odkręce od wtryskiwaczy przewody i kręcę rozrusznikiem paliwo LECI POMPA podaje a ciągnik kręci i kręci dym puszcza a nie chce odpalić CO TO MOZE BYC???  dziś odkręcam wtryskiwacze które były zakładane nowe bo coś mi sie wydaje ze to one robią wielki problem chyba są przestawione ciśnienia na nich no bo co to może byc? Naprawdę nie mam już pojęcia...

Edytowane przez Mateusz100
Opublikowano
Mateusz100 napisał:

Dnia 13.09.2023 o 11:29, wojtal24 napisał:

wszystko przejrzane w razie potrzeby wymienione i co d*pa.... jak odkręce od wtryskiwaczy przewody i kręcę rozrusznikiem paliwo LECI POMPA podaje a ciągnik kręci i kręci dym puszcza a nie chce odpalić CO TO MOZE BYC???  dziś odkręcam wtryskiwacze które były zakładane nowe bo coś mi sie wydaje ze to one robią wielki problem chyba są przestawione ciśnienia na nich no bo co to może byc? Naprawdę nie mam już pojęcia...

a ustawiałeś na zegarze nowe wtryskiwacze? wykręcić i zawieść pompę i wtryski do pompiarza dobrego i tyle

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, wojtal24 napisał:

a ustawiałeś na zegarze nowe wtryskiwacze? wykręcić i zawieść pompę i wtryski do pompiarza dobrego i tyle

tak były ustawiane sprawdzę jeszcze raz czy sie nie przestwiło ciśnienie jakimś cudem ale prawdopodomnie sekcje w pompie sa do d*py i tyle pompa do regeneracji zobacze

29 minut temu, robert1226 napisał:

Ale pompę jeszcze zamontować trzeba dobrze ,nie tylko do pompiarza zawieść 

słuchaj to tylko zwykła c 360 mniej wiecej  w środkowym położeniu jak przykrecisz ja to musi ciagnik chodzić i tyle nie ma problemu żadnego z tym 

Edytowane przez Mateusz100
Opublikowano
Dnia 25.09.2023 o 16:39, robert1226 napisał:

No właśnie zwykła szejseta a z tego co ty piszesz to dla ciebie czarna magia .

No i pierwszy problem rozwiazany okazało sie ze pod wtryskami były podwojne podkładki  miedziane na 2 i 3 głowicy normalnie śmiech nie mam pojęcia kto ich tyle tam włozył bede prubował odpalać zaraz jak sie nie uda to przyspieszę lekko zapłon i tyle

Opublikowano
8 godzin temu, Celownik07 napisał:

wywal w ogole te podkladki. jak masz dobre gniazda to nie ma przecieków

wiem ale to i tak nic nie da bo zawsze chodził bez problemu nawet na podkładkach a teraz nie

Opublikowano

Słuchajcie, ciągnik mi słabo palił zimny przy temperaturach jakie mamy obecnie, pojechały wtryski i pompa do pompiarza, założone, a ciągnik pali dokładnie tak samo jak przed remontem, po rozgrzaniu pali na dotyk. Wszystkie przewody sprawdzone, nigdzie nie łapie powietrza, regulacja pompy nic nie daje, sprzęgiełko pompy założone poprawnie - no ma tam na frezie max milimetr luzu ale to chyba jeszcze jest w granicach błedu - co dalej bo już myślę żeby do rozrządu zaglądać?

Opublikowano
7 godzin temu, Matey napisał:

Słuchajcie, ciągnik mi słabo palił zimny przy temperaturach jakie mamy obecnie, pojechały wtryski i pompa do pompiarza, założone, a ciągnik pali dokładnie tak samo jak przed remontem, po rozgrzaniu pali na dotyk. Wszystkie przewody sprawdzone, nigdzie nie łapie powietrza, regulacja pompy nic nie daje, sprzęgiełko pompy założone poprawnie - no ma tam na frezie max milimetr luzu ale to chyba jeszcze jest w granicach błedu - co dalej bo już myślę żeby do rozrządu zaglądać?

Przepompuj pompką ręczna przed odpaleniem może zaworek zwrotny nie trzyma.To że pompa pojechałą do pompiarza nie oznacza będzie dobrze.Stan głowic ma znaczenie tzn szczelność zaworów jak osadzenie końcówek za mało wystają i jest problem.

Opublikowano
8 godzin temu, Roki212 napisał:

Pomiar ciśnienia sprężania czy ma choć te minimum 25 bar, bo możesz mieć wszystko sprawdzone a brak kompresji na zimnym będzie powodował problem z odpaleniem 

do takich pomiarów to sie musze przygotować w odpowiednie maszynki bo na dziś nie mam czym tego sprawdzic

45 minut temu, Adi96 napisał:

Przepompuj pompką ręczna przed odpaleniem może zaworek zwrotny nie trzyma.To że pompa pojechałą do pompiarza nie oznacza będzie dobrze.Stan głowic ma znaczenie tzn szczelność zaworów jak osadzenie końcówek za mało wystają i jest problem.

pompowałem, nawet zmieniłem pompke na inna, tez przepompowałem i zero efektu. Nawet zakładając, że stara pompa była trefna, a ciągnik pali dokładnie tak samo, to pompiarz musiałby mieć talent żeby tą po regeneracji naprawic tak jak starą. Na drugiej głowicy jedno gniazdo siedzi głębiej i to też moze miec znaczenie, tylko pytanie czy to będzie powodować taki efekt

Opublikowano

Zostaje ci zmierzyć sprężanie,kąt wtrysku sprawdzany? Paliwo zalane zimowe? Też ma znaczenie nawet jakbyś miał 25 26 27 to powinien dobrze palić.Końcówka ma wystawać 3,5mm-4mm .Zrób zdjęcie jeśli zdejmiesz głowicę

Opublikowano

Zamówiłem maszynkę, niestety nikt w okolicy nie ma żeby sprawdzić od ręki. Paliwo jeszcze chyba letnie ma, ale to bym odrzucił bo nawet w maju potrafiłem heblować żeby go odpalić. A głowice i tak musze ściagać znowu bo widzę że sączy się woda miedzy 3-4 głowica. Regeneracja głowic chyba nie ma sensu, widziałem w internecie po regeneracji ok 210zł, nowe po 290zł

Do rozrządu narazie nie zaglądam, wydaje mi się jakby tam była przyczyna to ciężko paliłby na zimnym czy ciepłym silniku. A on pochodzi dosłownie minutę i pali na dotyk

Opublikowano

@Adi96 @Roki212

Doszła maszynka do mierzenia i się troche pobawiłem. Jak niczego podczas pomiarów nie schrzaniłem to tak to wygląda:

zimny silnik                                  próba olejowa na zimnym          próba na rozgrzanym silniku

1 - 20 bar                                      1 - 28,5 bar                                    1 - 25 bar

2 - 18 bar                                      2 - 25 bar                                       2 - 20 bar

3 - 15 bar                                      3 - 20 bar                                       3 - 17 bar

4 - 21 bar                                      4 - 31 bar                                       4 - 27 bar

Na rozgrzanym chyba nie było sensu robić, ale przy tych wartościach pali elegancko, a 2 i 3 cylinder odstaje. Doszukaliśmy się, że w 2018 były robione tłoki, tuleje, pierścienie. Jak przy jesieni zmienialiśmy uszczelkę pod głowicą to rys na tulejach nie widać. Teraz pytanie czy braku kompresji szukać na dole czy u góry silnika? Wycieku między 2-3 głowicą jeszcze nie zlikwidowałem to ewentualnie zrobie Wam foty jeśli cos one pomogą. Wygląda na to że silnik jest w słabej kondycji i wszelkie moje kombinacje z wtryskami/pompami nie mają sensu. Oleju nie bierze, pyrka przy lekkich robotach jak wapnowanie/pryszczenie, teoretycznie mógłbym wymienić pierścienie i tuleje, ale czy to wystarczy, czy jeszcze trzeba zagladać na dół?

Opublikowano

Trzeci cylinder mocno odstaje, sprawdzałeś głowice na szczelność zaworów? Jakie zestawy były zakładane przy tamtym remoncie? Warto sprawdzić jakie luzy mają pierścienie w cylindrze.

Opublikowano (edytowane)

Widać że próba olejowa znacząco podnosi kompresję więc będzie to zapewne wina pierścieni. Co do 2 i 3 cylindra może być też nieszczelność głowicy bo właśnie odstają przy próbie olejowej. Jak same tuleje tłoki w dobrej kondycji można dać nowe pierścienie, ale osobiście już bym dołożył parę złoty i dał wszystkie nowe zestawy naprawcze teraz chwała zestawy Prima/Zlotecki. Tak samo z głowicami jak w dobrym stanie sprawdzić szczelność zalewając kanały nafta lub benzyna jak cieknie dotrzeć i montować a jak w kiepskiej oddać swoje do zakładu a na wymianę po regeneracji. Przy takiej naprawie dołu czyli wału bym nie ruszał bo po co no chyba że już brak ciśnienia oleju. Tak myślałem że ciśnienia brak stara literatura jak dobrze pamiętam podaje że jak mniej niż 24 to silnik do remontu a tu ledwo 20-21 osiąga. Ciepły odpala ok mimo słabych wyników bo właśnie jest ciepłe powietrze wewnątrz a czym zimniej tym większe problemy z odpalaniem bo tu niestety iskry brak aby łatwo odpalić potrzebna jest ciśnienie w końcu wysokoprężny i aby nastąpił zapłon paliwa potrzebne jest wysokie ciśnienie aby przebić temperaturę zapłonu tego paliwa i po to dają świece aby podgrzać dodatkowo powietrze gdy zimno 😉

Edytowane przez Roki212
Opublikowano
23 godziny temu, jaco512 napisał:

Trzeci cylinder mocno odstaje, sprawdzałeś głowice na szczelność zaworów? Jakie zestawy były zakładane przy tamtym remoncie? Warto sprawdzić jakie luzy mają pierścienie w cylindrze.

głowic nie sprawdzałem, zawioze tą z 4 cylindra do sprawdzenia, jak będzie git to ją zostawie, 3 nawet nie sprawdzam bo będzie do regeneracji najpewniej, tak samo jak i druga. Albo jeśli obejdzie się bez zestawów naprawczych to założe dwie nowe. Zestawy nie mam pojecia jakie były.

23 godziny temu, Roki212 napisał:

Widać że próba olejowa znacząco podnosi kompresję więc będzie to zapewne wina pierścieni. Co do 2 i 3 cylindra może być też nieszczelność głowicy bo właśnie odstają przy próbie olejowej. Jak same tuleje tłoki w dobrej kondycji można dać nowe pierścienie, ale osobiście już bym dołożył parę złoty i dał wszystkie nowe zestawy naprawcze teraz chwała zestawy Prima/Zlotecki. Tak samo z głowicami jak w dobrym stanie sprawdzić szczelność zalewając kanały nafta lub benzyna jak cieknie dotrzeć i montować a jak w kiepskiej oddać swoje do zakładu a na wymianę po regeneracji. Przy takiej naprawie dołu czyli wału bym nie ruszał bo po co no chyba że już brak ciśnienia oleju. Tak myślałem że ciśnienia brak stara literatura jak dobrze pamiętam podaje że jak mniej niż 24 to silnik do remontu a tu ledwo 20-21 osiąga. Ciepły odpala ok mimo słabych wyników bo właśnie jest ciepłe powietrze wewnątrz a czym zimniej tym większe problemy z odpalaniem bo tu niestety iskry brak aby łatwo odpalić potrzebna jest ciśnienie w końcu wysokoprężny i aby nastąpił zapłon paliwa potrzebne jest wysokie ciśnienie aby przebić temperaturę zapłonu tego paliwa i po to dają świece aby podgrzać dodatkowo powietrze gdy zimno 😉

Zmierzyłem jeszcze ciśnienie oleju, na zimym ma 4,5 na 600obr/min, gaz w podłoge dobijał lekko ponad 5 bar, na rozgrzanym (pyrkał z 20 minut w garażu) ok 4,2 na 1600 obrotów, gaz w podłoge 5,5. Pewnie wynik inny by był przy robocie, tutaj mógł mi sie nie dogrzać przez taki czas. Jeśli tuleje i tłoki będa ok to odpuszczam zestawy naprawcze, założymy nowe pierścienie i nowe głowice na 2 i 3 cyl i powinno hulać 

Pierścienie po 42 zł "oryginal" ursus, pytanie czy to warto zakładać czy brać z firm które wymieniłeś wyżej?