Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Na sobotę na cześć łąk gdzie widać że ruszyła chyba rozsieje bo w niedzielę poniedziałek 1-2 litry nadają 🙊🙈🙉j

Na bardziej torfowe gdzie jeszcze wszystko śpi czekam

Edytowane przez marulekk
Opublikowano

Jak wam się sprawdza te wczesne wysiewanie saletry bo u mnie jak dam wcześnie to jakby nie odciąga i zawsze mam plon lepszy jak wysieje saletrę około 15 kwietnia 

Opublikowano

Ja raczej będę czekał. U mnie łąki dostały około 35 kg N na przełomie luty/marzec w polidapie a teraz okolo 75 N pewnie będzie aż kwiecień. Przy tak małych dawkach nie ma co się spieszyć bo trawa i tak zdąży je pobrać. Jeśli ktoś daje pod I pokos 150 - 200 N to wtedy lepiej wcześniej, a jeśli mniejsze dawki, to można później.

Azot nawet jak będzie zastosowany w połowie kwietnia ale przed deszczem to trawa bardzo ładnie go wykorzystać, a ten zastosowany początkiem marca może już tak dobrze wykorzystany nie być.

Opublikowano

Zostało mi 100kg saletrosanu z owsa, rzuciłem po trawie. Zobaczymy jak to będzie wyglądało. 

Azot ok 10 kwietnia planuję dać. Trawy nieśmiało zaczynają się zielenić, z DAPu mają 27kgN

Opublikowano (edytowane)

U mnie poszło na początek 30tys gnojowicy, później około 25azotu z polidapu. I dziś ostatnia dawka. Mocznik z saletrzakiem. W sobotę na to chwastownik i czekać na opad. 

Uważam że przy tak małych opadach nie ma na co czekać, bo im wcześniej rozsiejemy tym głębiej się przemieści, a na pewno się nie wyplucze.

No i jak się późno sieje , to amoniak w trawie wychodzi duży, a to wpływa później na rozród i ogólna zdrowotność krów.

Edytowane przez Primula94
  • Like 2
Opublikowano

Nie rozumiem czemu tak późno azot 15 kwietnia? 

To azot ma czekać na roślinę a nie odwrotnie, wcześniej podasz wcześniej roślina ruszy... 

Ja już posiałem koło 10 marca nie pamiętam dokładnie musiałbym w kajet zerknąć. 

• Like 1
Opublikowano

15 kwietnia to moim zdaniem za późno chyba że ktoś kosi trawy w czerwcu. Ja już swoimi podałem 70 n Teraz czekam na jakieś opady i rzucę jeszcze 100/150 saletry 

Opublikowano
48 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

gdzie jak wjechać nie idzie. woda stoi a po niedzieli jeszcze dopada kolejny rok z 750mm opadu?

Taki to pożyje. Wtedy i słabsza cena za mleko nie straszna jak belek po 250 zł nie trzeba dokupować a można sprzedać 

Opublikowano

Ja akurat jestem z okolic Augustowa i u mnie do tej pory były przymrozki, więc co z tego że roślina dostanie azot jak jest zimno, więc i tak go nie pobierze. Jak wam nie szkoda kasy to siejcie te azoty, ale ile ta roślina w marcu pobrała tego azotu.. 10, 20 kg na hektar? Bo więcej nie wierzę. 

A w to że nie ma żadnych strat gazowych azotu jakoś też do końca nie wierzę. Intensywny wzrost traw zaczyna się w moim regionie mniej więcej w połowie kwietnia i dopiero wtedy azot pobierany jest oporowo. A do tego czasu potrzeba tylko niewielkiej dawki na krzewienie roślin a cała reszta później. Robię tak od lat i trawy mam bardzo ładne.

Opublikowano
3 godziny temu, Mateusz1q napisał(a):

gdzie jak wjechać nie idzie. woda stoi a po niedzieli jeszcze dopada kolejny rok z 750mm opadu?

Ja wracam do siewu. Dzisiaj jak zajechałem z nawozem to niespodzianka, bagno. Ale ładnie schnie, w sobotę będzie już można pracować. Chciałem zrobić zdjęcie wrzucić na forum ile mam wody. Ale w sumie to nikogo nie interesuje xd

Godzinę temu, Travolta napisał(a):

Ja akurat jestem z okolic Augustowa i u mnie do tej pory były przymrozki, więc co z tego że roślina dostanie azot jak jest zimno, więc i tak go nie pobierze. Jak wam nie szkoda kasy to siejcie te azoty, ale ile ta roślina w marcu pobrała tego azotu.. 10, 20 kg na hektar? Bo więcej nie wierzę. 

A w to że nie ma żadnych strat gazowych azotu jakoś też do końca nie wierzę. Intensywny wzrost traw zaczyna się w moim regionie mniej więcej w połowie kwietnia i dopiero wtedy azot pobierany jest oporowo. A do tego czasu potrzeba tylko niewielkiej dawki na krzewienie roślin a cała reszta później. Robię tak od lat i trawy mam bardzo ładne.

Z tymi przymrozkami to tak że u mnie też było po minus 5. No ale u nas prawie druga strona kraju. To trochę różni się wegetacja

2 godziny temu, krzychu121 napisał(a):

Taki to pożyje. Wtedy i słabsza cena za mleko nie straszna jak belek po 250 zł nie trzeba dokupować a można sprzedać 

No w h*j pożyje jak mi pryzmy pół roku w wodzie pływają. 10cm od spodu śmierdzi gnojowa. 

Opublikowano

Podlasie swoimi prawami się rządzi 😉 u nas jeszcze śnieg nikogo nie zdziwi. Dzisiaj do wieczora pod garażem od północnej strony zmarznięta gleba. Pszenżyto trochę rude się robi od tego mrozu. 

Najwięcej było ostatnio chyba -7 i w dzień 2°. Więc to już mróz nie przymrozek. Lucerniki jak poligon po glifosacie nic nie myśli ruszać 

Opublikowano

u mnie na Śląsku od północnej strony za stodoła jeszcze śnieg leży od poniedziałku także nie tylko na Podlasiu takie rzeczy, apropo traw to torfy żółte po zimie a na ornych zielono chodź niemrawo wszystko rusza, u nas podobnie ostatnie kilka dni rano -5 i nieco więcej , wczoraj na marchew chciałem w południe bruzdy naciągnąć to.same skały mi się rwały po agregacie, muszę poczekać do soboty powinno być ok

• Like 1
Opublikowano

Ja dopiero będę z włóka wjeżdżał na torfy. Zielonego nie ma nic. Torf w takich temperaturach to nie wiem kiedy ruszy. Jak przymrozki po -8. Niby na przyszly tydzień nadają dodatnie temperatury i w nocy to coś się zacznie zielenic. Taka była zima że na trawach została skorupa z gnojowicy. Tyle deszczu było, że się dobrze nie rozpuściła. Ja dopiero pod koniec miesiąca jadę z polidapem i korn kali. Później koło 5-10 kwietnia a i czasami 15 kwiecień z azotem. Jak jest bardzo sprzyjający rok to pierwsze trawy tniemy na okolicy 15-20 maj. W normalnym roku 20-25 maj. A przy zimnej wiośnie 25-30 a i czasami zachaczy się o początek czerwca. Poprzedni  rok był jednym z najcieplejszych jeśli chodzi o wiosnę i ruszenie wegetacji więc trawy kosilismy przed 20 maja 

• Like 1
Opublikowano

@krzychu121trochę późno na polidap i kornkali już lepiej zawszę trochę wcześniej rozsiać ja za rok z fosforem to polecę pozna jesienią bo on długo się przemieszcza w glebie. U mnie gorzowska już zaczyna łapać kolor nawożenie narazie to 200 kornkali 100 polidapu i 200 kg saletrosanu teraz czekam na jakiś opad i rzucę jeszcze 100/150 saletry 

IMG_20250320_152927.jpg

Opublikowano

Czy ja wiem czy późno. I w połowie kwietnia nie raz się siało i jak trawy były piękne. Przecież jak siejesz pod drugi czy trzeci pokos to trawa też ma 4-6 tygodni na wykorzystanie składników z korn kali, polidapu czy saletry. Wszystkie nawozy dzielę że idą pod trzy pokosy. Jak mi zabrakło na jeden kawałek nawozów to było widać dużo słabszy plon. Albo jak ktoś nie podsiewa pod 2 czy 3 pokos to też widać ogromną różnicę przez miedzę. Torfy zachowują się inaczej niż inne gleby. 

Opublikowano

Uprawia ktoś z was komonicę? Jakieś porady odnośnie terminu i głębokości siewu w siewie czystym? A może jednak lepiej z czymś wymieszać żeby była roślina podporowa?

Opublikowano

Ja z saletrą też chyba jeszcze czekam, łąki jeszcze nie całkiem zielone jakoś kiepsko to rusza. Na razie łąki dostały 40N + gnojówkę więc wystarczy, jak nie będzie padać to i tak darmo to siać. 

Dopiero dziś jak zdążę to polecę włóką ...