Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzien dobry. Zamierzam kupić ciągnik do 20 tys. Zadania jakie czekają na niego to praca z wyciągarką do drewna z rębakiem walcowym i przyczepą. Z racji tego ze mieszkam w bardzo górzystym terenie chcialbym coś szerokiego niskiego niewywrotnego, napedy mile widziane, zmienna prędkość przełożeń wom, moc +25 KM. Mysalem o t25 ale słyszałem że poszerzenia może przeniesienie napedu nie wytrzymać i pekacod obciążeniem. jakies inne pomysły cena 20 tys to max tańsze pomysły mile widziane. (Myślałem o same ma napędy). Poproszę o zdjęcia filmiki. Z gory dziękuję. :)

Opublikowano

szukam ciągnika do 20000 tyś najlepiej z turem na 15 ha szukam konia pociągowego ale może być też 60-tka najlepiej bez wkładu finansowego z chęcią zamienię się również za mojego case d644s. na lekką ziemię, w moim posiadaniu znajduje się obecnie mf255 oraz case d644s. rozważę każdą propozycję, ale najlepiej gdy by był z rodzimego rynku. Jeżeli ktoś by był zainteresowany zamiana tego casa na prasę rolującą to z chęcią. dodam również że posiadam 30 sztuk bydła tak więc tur był by mocno wskazany.

Opublikowano

Polecam trochę poszperać i poszukać jaki ciągnik cię interesuje. Za 20 tyś to ładną 60 się znajdzie z turem. Jeszcze bym starał się szukać zetora 5211 a nóż jakiś ładny się znajdzie za 20 tyś. :) może bez tura ale wygoda lepsza. Tutaj twoja decyzja co wybierzesz , a może nawet jakaś większa moc ?? Ja też szukałem za 20 tyś a ostatecznie kupiłem za 35 , 200km od domu. zetor 7211 zadowolony ale było trochę kosztownych napraw mimo to :/:/ 

Opublikowano
27 minut temu, daron64 napisał:

35kola za 7211 i jeszcze miałeś kosztowne naprawy?

Nie każdy handlarz jest uczciwy. Mogę ci dokładnie wymienić co się stało i że wartość napraw przekroczyła z pewnością 10 tyś... już tego nawet nie chce liczyć. Na pierwszy rzut oka ciągnik wyglądał idealnie jak na 35k . Nie oceniaj książki po okładce ale nawet doświadczony mechanik by nie wiedział że takie rzeczy mogą się odje*** 😆😆😆

Opublikowano
1 minutę temu, Pafnucy napisał:

Można wiedzieć co za cuda tam zrobiono ?>

Trochę tego było żeby doprowadzić go do stanu jaki jest teraz... Na początku po kupieniu okazało się że podnośnik podnosi i opuszcza maszynę. Sama uszczelka kosztowała z 10zł ale zdjęcie kabiny i robocizna 500zł.   

Potem proste naprawy za zmianę wszystkich uszczelek od głowic, przy tym kupione złącze co idzie od głowic i połączą się z wydechem (zapomniałem jak nazywa się ta część).  I tak przejeździłem pół roku, potem zaczął się problem ze skrzynią (nie wiem co dokładnie ale 2000zł naprawa). Wziąłem się za wymianę instalacji elektrycznej +- 3000zł Stara instalacja wyglądała jak sklejka i paliła bezpieczniki. Na samym końcu po rozpoczęciu następnego sezonu prac polowych poszła pompa wtryskowa do regeneracji i jak z bicza strzelił do wymiany tarcze sprzęgła i hamulca.  , drobne poprawki takie jak zamiana odciągów,  I reszta była robiona bezinteresownie lub z mojej winy więc tego nie będę opisywał. Wiadomo tarcze się zużywają ale też dopisałem bo też to był spory koszt.

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Pafnucy napisał:

3000 instalacja? Dużo jakoś .

Dużo :/  Zrobiłem całą instalację od zera aż po kabinę, kable były tak pomieszane że elektryk u mnie miał problem z połączeniami i spędziłem z nim 2 dni zanim do tego doszliśmy. W tej cenie dochodzi również robocizna i dodatkowe części wymienne, (wszystko wymieniłem na oryginały) Włącznik akumulatora 100zł , stacyjka i inne szczegóły … miejsce na bezpieczniki zmienione . Przynajmniej teraz ten ciągnik działa jak powinien.   A skala problemu przy wymienianiu była taka że nie dało się odnaleźć nawet zapłonu bo wszystko nie miało oryginalnych kolorów tylko większość białych 😆  Dodam że w ciągu tych napraw do sklepu jeździliśmy jak pogięci bo ciągle czegoś brakowało. W sumie poszalałem, jednak aż do 3 nie doszło ale 2 z groszami było :);)

Edytowane przez Piotragro
Opublikowano

Ursus c385 albo zetor 8011 w tej cenie powinieneś kupić. I tak jak mówi Piotragro nie patrz na wygląd tylko jak maszyna się kręci 🙂 im bardziej odmalowane tym bardziej podejrzane że coś jest do ukrycia 😁

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Uziu92 napisał:

a co w tym dziwnego ?

Jakby dal za niego 20 i wladował dychę, to ok. Ale cena samego zakupu wręcz zaporowa i do tego konieczne tak kosztowne naprawy. 

No ale nigdy nie wiadomo co się trafi.

Edytowane przez daron64
Opublikowano

znalazłem niby lux 60 za 15 tys z turem tylko rocznik 70' szukać czegoś nowszego czy okazja?

Sprzedam Ursusa c360 ciągnik po kapitalnym remoncie odmalowany nowy akumulator, pokrywa skrzyni biegów, opony, rozdzielacz do tura,rozdzielacz łap, pompa oleju, pompa wtriskowa plus wtryski,uszczelka pod głowica, wał, panewki, korpowody, tłoki, pierscienie, sprzęgło, łożyska, olej silnika i skrzyni, instalacja lampy led, siedzenie, do tura dodaje łyżke i krokodyla. Również dodaje obciazniki na koła tylnie. to opis tego ciągnika