lukbold 1055 Napisano Lipiec 5, 2019 Zaawansowany 1055 5847 przecież to nie problem zlecić usługę ubicia w zakładzie.... 300zł słyszałem więc grosze w porównaniu do tego ile można na tym zarobić pomijając te wszystkie szarańcze Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Rolnik7343 5859 Napisano Lipiec 5, 2019 Zaawansowany 5859 16632 teraz to jest raczej nie możliwej ostatnio pojechały po ponad 700kg i wyszło średnio po 5 tyś ... Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
extrabyk 5593 Napisano Lipiec 5, 2019 Zaawansowany 5593 8394 20 minut temu, Rolnik7343 napisał: można pokombinować cielaka zgłosić po kilku miesiącach ... i wtedy ubijesz niby 6 miesięcznego cielaka a tak na prawdę bedzie miał np. 11 miesięcy to juz trochę miąska by było na nim jak ładna sztuka Tak kolego ale to nie powód by się tym chwalić w internetach... 8 minut temu, Krzysztof81 napisał: Gdzie ty za byka 600 kg dostaniesz 6 tyś pln? Masę i kasę podałem przykładowo by pokazać jaka jest przepaść między ceną wołowiny dla rolnika a tą za którą płaci konsument. Po aferze z leżakami ceny skupu spadły o ok. 30% do tego teraz ukradną złotówkę na każdym kilogramie od tych najlepszych byków ale wołowina przemielona jak leci w przykładowym burgerze nadal kosztuje tyle samo czyli ok. 200 zl. za kilogram. 6 minut temu, lukbold napisał: przecież to nie problem zlecić usługę ubicia w zakładzie.... 300zł słyszałem więc grosze w porównaniu do tego ile można na tym zarobić pomijając te wszystkie szarańcze Tak tylko są też tacy, którzy mają do ubojni kilkadziesiąt km. a to kolejne problemy i koszta bo trzebs byka dostarczyć odpowiednim transportem i odpowiednim odebrać zeby wszystko było zgodnie z wymogami. 5 minut temu, Rolnik7343 napisał: teraz to jest raczej nie możliwej ostatnio pojechały po ponad 700kg i wyszło średnio po 5 tyś ... Ceny spadły, spadają i będą spadać nadal... Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Rolnik1973 15463 Napisano Lipiec 5, 2019 Zaawansowany 15463 13427 36 minut temu, extrabyk napisał: Zarobić tak ale oni nas wszyscy okradają...byk sprzedany za 6 tys. na końcu ogniwa w postaci burgerów kosztuje już najmniej 40 tys. nie licząc kasy za skórę i kości...ile ma hodowca z tego interesu po odjęciu od tych 6 tys. kosztów pracy, paszy, cielaka i innych to już każdy kto hoduje wie najlepiej. Jednym zostaje mniej a drugim wiecej ale są to i tak grosze w stosunku do poniszonych nakładów i wykonanej pracy. Ubój bydła w wieku do 6 miesięcy na terenie gospodsrstwa opisany jest szczegółowo choćby na stronie agencji. Trzeba spełnić kilka warunków i stracić troche nerwów i czasu na papierologię no i trzeba tego cielaka złapać 😆 Hop hop, nie rozpędzaj się tak, burger też nie z samego mięsa, doliczyć resztę i pensję podatki. Kurła widzicie tylko swoje koszty a ktoś to darmo robi. Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Rolnik7343 5859 Napisano Lipiec 5, 2019 Zaawansowany 5859 16632 7 minut temu, extrabyk napisał: Tak kolego ale to nie powód by się tym chwalić w internetach... Masę i kasę podałem przykładowo by pokazać jaka jest przepaść między ceną wołowiny dla rolnika a tą za którą płaci konsument. Po aferze z leżakami ceny skupu spadły o ok. 30% do tego teraz ukradną złotówkę na każdym kilogramie od tych najlepszych byków ale wołowina przemielona jak leci w przykładowym burgerze nadal kosztuje tyle samo czyli ok. 200 zl. za kilogram. Tak tylko są też tacy, którzy mają do ubojni kilkadziesiąt km. a to kolejne problemy i koszta bo trzebs byka dostarczyć odpowiednim transportem i odpowiednim odebrać zeby wszystko było zgodnie z wymogami. Ceny spadły, spadają i będą spadać nadal... A co tu nie tak ? Niech napisze ten kto od razu cielaki zgłasza ... U mnie nigdy tak się nie robi bo w razie jak by padł to później tylko pierdzielenie z nim bo już zgłoszony 8 minut temu, Rolnik1973 napisał: Hop hop, nie rozpędzaj się tak, burger też nie z samego mięsa, doliczyć resztę i pensję podatki. Kurła widzicie tylko swoje koszty a ktoś to darmo robi. Ty to tam leć z wnioskiem syszowym bo ci termin minie a kasa na koncie musi się zgadzać za pierdzenie w fotel 1 Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
mikcom20 190 Napisano Lipiec 5, 2019 Zaawansowany 190 1463 Rolnik7343 napisał: A co tu nie tak ? Niech napisze ten kto od razu cielaki zgłasza ... U mnie nigdy tak się nie robi bo w razie jak by padł to później tylko pierdzielenie z nim bo już zgłoszony no jak bym tyrana czytał 1 Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
lukbold 1055 Napisano Lipiec 5, 2019 Zaawansowany 1055 5847 Jaki tyran? Normalne postępowanie zdrowo myślących a nie robienie se pod górkę na samym początku Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
mikcom20 190 Napisano Lipiec 5, 2019 Zaawansowany 190 1463 to po jakim czasie rejestrujesz? Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
witejus 8599 Napisano Lipiec 5, 2019 Zaawansowany 8599 10981 4 godziny temu, extrabyk napisał: Właśnie dzwoniłem pod numer podany na tym papierku i powiedziałem, że bydła w PL już nikt normalny hodować nie będzie na co pani nie bardzo wiedziała co powiedzieć to powiedziała, że ubojnie wprowadziły te obniżki wiec oni też... na pytanie czemu hodowca jest karany za to, że na jego byku jest wiecej mięsa też nie znała odpowiedzi. Na pytanie co zrobią gdy rolnicy przestaną hodować bydło mięsne odpowiedziała, że sobie poradzą bo ich firma nie tylko z tego żyje... komentarz chyba zbędny. Może czas na to byśmy zaczęli wybijać wszystkie cielaki i zobaczyli co sie stanie na rynku wołowiny w tym chorym kraju. Przynajmniej my oraz nasze rodziny i znajomi pojemy sobie zdowej cieleciny... Mercosur czy jak to tam się pisze tylko czeka na to i wuj Tru(m)p 4 godziny temu, extrabyk napisał: Właśnie dzwoniłem pod numer podany na tym papierku i powiedziałem, że bydła w PL już nikt normalny hodować nie będzie na co pani nie bardzo wiedziała co powiedzieć to powiedziała, że ubojnie wprowadziły te obniżki wiec oni też... na pytanie czemu hodowca jest karany za to, że na jego byku jest wiecej mięsa też nie znała odpowiedzi. Na pytanie co zrobią gdy rolnicy przestaną hodować bydło mięsne odpowiedziała, że sobie poradzą bo ich firma nie tylko z tego żyje... komentarz chyba zbędny. Może czas na to byśmy zaczęli wybijać wszystkie cielaki i zobaczyli co sie stanie na rynku wołowiny w tym chorym kraju. Przynajmniej my oraz nasze rodziny i znajomi pojemy sobie zdowej cieleciny... Mercosur czy jak to tam się pisze tylko czeka na to i wuj Tru(m)p Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Rolnik7343 5859 Napisano Lipiec 5, 2019 Zaawansowany 5859 16632 25 minut temu, mikcom20 napisał: to po jakim czasie rejestrujesz? minimum te 2-3 tygodnie a i więcej tak długo aż bedzie widać że cielak zdrowy lepiej później niż za wcześnie Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Gość Napisano Lipiec 5, 2019 1 godzinę temu, Rolnik7343 napisał: Ty to tam leć z wnioskiem syszowym bo ci termin minie a kasa na koncie musi się zgadzać za pierdzenie w fotel to i tak na tapicera wyda i na nową bieliznę bo cerować dziur po vortexie sie nie opłaca Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
rocknrollnik1 1279 Napisano Lipiec 5, 2019 Zaawansowany 1279 3839 5 godzin temu, extrabyk napisał: Właśnie dzwoniłem pod numer podany na tym papierku i powiedziałem, że bydła w PL już nikt normalny hodować nie będzie na co pani nie bardzo wiedziała co powiedzieć to powiedziała, że ubojnie wprowadziły te obniżki wiec oni też... na pytanie czemu hodowca jest karany za to, że na jego byku jest wiecej mięsa też nie znała odpowiedzi. Na pytanie co zrobią gdy rolnicy przestaną hodować bydło mięsne odpowiedziała, że sobie poradzą bo ich firma nie tylko z tego żyje... komentarz chyba zbędny. Może czas na to byśmy zaczęli wybijać wszystkie cielaki i zobaczyli co sie stanie na rynku wołowiny w tym chorym kraju. Przynajmniej my oraz nasze rodziny i znajomi pojemy sobie zdowej cieleciny... widzę ,że po tych kilku latach odkąd sprzedałem stado ,nic się nie zmieniło,a na pewno nie na lepsze.Właśnie przez te złodziejskie praktyki zrezygnowałem z hodowli.Po przeliczeniu wszystkich wydatków zostaje tylko kupa gnoju na pocieszenie. 1 Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
soltys48 19862 Napisano Lipiec 5, 2019 stary sołtys 19862 36463 2 godziny temu, lukbold napisał: przecież to nie problem zlecić usługę ubicia w zakładzie.... 300zł słyszałem więc grosze w porównaniu do tego ile można na tym zarobić pomijając te wszystkie szarańcze Ubój z odbiorem z gospodarstwa plus zchłodzenie mięsa, załatwianie wyrejestrowania w arimr kosztuje u mnie 400 brutto 43 minuty temu, Rolnik7343 napisał: minimum te 2-3 tygodnie a i więcej tak długo aż bedzie widać że cielak zdrowy lepiej później niż za wcześnie Pisz tak więcej 1 Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
MichalP 60 Napisano Lipiec 5, 2019 Zaawansowany 60 1374 1 godzinę temu, lukbold napisał: Jaki tyran? Normalne postępowanie zdrowo myślących a nie robienie se pod górkę na samym początku może sobie nie ale innym tak. znowu jakaś telewizja się zainteresuje i będą problemy jak z leżakami, bo jakiś geniusz chciał być mądrzejszy.. Jakoś powodów do chwalenia nie masz 1 Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Gość Napisano Lipiec 5, 2019 2 godziny temu, Rolnik7343 napisał: Ty to tam leć z wnioskiem syszowym bo ci termin minie a kasa na koncie musi się zgadzać za pierdzenie w fotel Wyjątkowo muszę się z @Rolnik7343 zgodzić, Ryszard to pierwszy z wnioskiem poleciał na agrofoto. jak to było? Czy się stoi czy się leży (czy pierdzi w stołek) kasa od cioci uni się należy??? Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Sylwestero88 48 Napisano Lipiec 5, 2019 Zaawansowany 48 458 W mojej okolicy zrobiło się kilku biznesmenów co pobrali ziemi w dzierżawy na dopłaty i aby coś skosić lub zmulczować i kasa z programów jest. Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Gość Napisano Lipiec 5, 2019 w końcu po to daja kase by nie produkować żywności u siebie tylko za kase z ue kupić żywność z krajów starej ue , hajs wraca tam skąd rzekomo przyszedł Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
mikcom20 190 Napisano Lipiec 5, 2019 Zaawansowany 190 1463 Rolnik7343 napisał: 25 minut temu, mikcom20 napisał: to po jakim czasie rejestrujesz? minimum te 2-3 tygodnie a i więcej tak długo aż bedzie widać że cielak zdrowy lepiej później niż za wcześnie kolejny bat sobie kręcisz, innym przy okazji też 1 Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
FINN 1478 Napisano Lipiec 7, 2019 Zaawansowany 1478 5808 a wystarczyło by dać dopłaty do produkcji i było by po problemie... skończyło by się cwaniakowanie pod dopłaty i szara strefa obrotu płodami rolnymi zmalała by do 0, co przekładało by się na podatki dla państwa... ale nie , bo paru krawaciaży straciło by parę milionów z dopłat.... Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Rolnik1973 15463 Napisano Lipiec 7, 2019 Zaawansowany 15463 13427 Dopłaty do produkcji dopiero by pogrążyły rolnictwo, każdy by produkował ile wlezie tylko kto by to kupował. Dopiero byście mieli Rzeźnika niskich cen 😁😁😁 1 Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Krzysztof81 3993 Napisano Lipiec 7, 2019 Zaawansowany 3993 8238 Już teraz mają. Taka jest ludzka natura. Mieli po 50 krów dojnych, było mało, teraz 100, mało. A później trzeba do Warszawy jechać protestować. Na studiach rolniczych i nie tylko jest przedmiot mikroekonomia i jeden z tematów to jest zależność ceny od podaży w rolnictwie. Jak mawiał wykładowca nie ma nic prostszego w ekonomii niż ta zależność. I tak góra, dół, góra, dół itp itd 2 Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Gość Napisano Lipiec 7, 2019 (edytowany) 37 minut temu, Rolnik1973 napisał: Dopłaty do produkcji dopiero by pogrążyły rolnictwo, każdy by produkował ile wlezie tylko kto by to kupował to też nie będzie tak hop siup z nadprodukcją bo zobacz ile zrobią anomalia pogodowe z możliwościami produkcyjnymi gospodarstw ,przez susze ,grad ulewy powódź przymrozki itp mało naprodukujesz to i mało dopłaty dostaniesz i jedynie popyt i wyższa cena w skupie to zrekompensuje do tego poziomu przy którym opłaca się ściągnąć towar z terenów nie obiętych klęskami dopłaty do produkcji to też do jakiegoś średniego dla całego kraju plonu danej uprawy wg GUS i nie wiecej , krowiarze i inni hodowcy też do pewnej ilości DJP mają kase a powyżej już nie to i tak zrobić z produkcją roślinną ,ale wiadomo kazdy kij ma dwa końce ,za kasą dla rolnictwa pójdą kolejne podwyżki cen środków produkcji , maszyn itp Edytowano Lipiec 7, 2019 przez Gość Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
pedro2 7417 Napisano Lipiec 7, 2019 Zaawansowany 7417 12299 1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał: Dopłaty do produkcji dopiero by pogrążyły rolnictwo, każdy by produkował ile wlezie tylko kto by to kupował. Dopiero byście mieli Rzeźnika niskich cen 😁😁😁 Przynajmniej byś się wziął za robotę w końcu 😆 Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
soltys48 19862 Napisano Lipiec 7, 2019 stary sołtys 19862 36463 2 godziny temu, Rolnik1973 napisał: Dopłaty do produkcji dopiero by pogrążyły rolnictwo, każdy by produkował ile wlezie tylko kto by to kupował. Dopiero byście mieli Rzeźnika niskich cen 😁😁😁 i dodaj,że skończyło by się Twoje pasożytowanie Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
cantstop 272 Napisano Lipiec 7, 2019 (edytowany) Zaawansowany 272 1386 żeby lepiej zarabiać ka każdej roślinie czy zwierzęciu trzeba zacząć bawić sie w przetwórstwo i sprzedawać gotowy produkt a nie półprodukt jak teraz,kupa roboty ale na tym słynnym zachodzie tak właśnie działają,inaczej bedzie w kółko to samo:raz zapłacą lepiej a raz wydymają Edytowano Lipiec 7, 2019 przez cantstop 1 Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Rekomendowane komentarze
Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się