Pomysły kupujących
 

Pomysły kupujących

  • 6306 wyświetleń

Informacje o zdjęciu Pomysły kupujących




Rekomendowane komentarze

  • Zaawansowany
  • lukbold
  • 1055 5847

przecież to nie problem zlecić usługę ubicia w zakładzie.... 300zł słyszałem więc grosze w porównaniu do tego ile można na tym zarobić pomijając te wszystkie szarańcze

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • Rolnik7343
  • 5859 16632

teraz to jest raczej nie możliwej ostatnio pojechały po ponad 700kg i wyszło średnio po 5 tyś ...

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • extrabyk
  • 5593 8394
20 minut temu, Rolnik7343 napisał:

można pokombinować cielaka zgłosić po kilku miesiącach ... i wtedy ubijesz niby 6 miesięcznego cielaka a tak na prawdę bedzie miał np. 11 miesięcy to juz trochę miąska by było na nim jak ładna sztuka

Tak kolego ale to nie powód by się tym chwalić w internetach...

8 minut temu, Krzysztof81 napisał:

Gdzie ty za byka 600 kg dostaniesz 6 tyś pln?

Masę i kasę podałem przykładowo by pokazać jaka jest przepaść między ceną wołowiny dla rolnika a tą za którą płaci konsument. 

Po aferze z leżakami ceny skupu spadły o ok. 30% do tego teraz ukradną złotówkę na każdym kilogramie od tych najlepszych byków ale wołowina przemielona jak leci w przykładowym burgerze nadal kosztuje tyle samo czyli ok. 200 zl. za kilogram. 

6 minut temu, lukbold napisał:

przecież to nie problem zlecić usługę ubicia w zakładzie.... 300zł słyszałem więc grosze w porównaniu do tego ile można na tym zarobić pomijając te wszystkie szarańcze

Tak tylko są też tacy,  którzy mają do ubojni kilkadziesiąt km. a to kolejne problemy i koszta bo trzebs byka dostarczyć odpowiednim transportem i odpowiednim odebrać zeby wszystko było zgodnie z wymogami.

5 minut temu, Rolnik7343 napisał:

teraz to jest raczej nie możliwej ostatnio pojechały po ponad 700kg i wyszło średnio po 5 tyś ...

Ceny spadły,  spadają i będą spadać nadal...

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • Rolnik1973
  • 15463 13427
36 minut temu, extrabyk napisał:

Zarobić tak ale oni nas wszyscy okradają...byk sprzedany za 6 tys. na końcu ogniwa w postaci burgerów kosztuje już najmniej 40 tys. nie licząc kasy za skórę i kości...ile ma hodowca z tego interesu po odjęciu od tych 6 tys. kosztów pracy, paszy, cielaka i innych to już każdy kto hoduje wie najlepiej. Jednym zostaje mniej a drugim wiecej ale są to i tak grosze w stosunku do poniszonych nakładów i wykonanej pracy.

Ubój bydła w wieku do 6 miesięcy na terenie  gospodsrstwa opisany jest szczegółowo choćby na stronie agencji. Trzeba spełnić kilka warunków i stracić troche nerwów i czasu na papierologię no i trzeba tego cielaka złapać 😆

Hop hop, nie rozpędzaj się tak, burger też nie z samego mięsa, doliczyć resztę i pensję podatki.

Kurła widzicie tylko swoje koszty a ktoś to darmo robi. 

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • Rolnik7343
  • 5859 16632
7 minut temu, extrabyk napisał:

Tak kolego ale to nie powód by się tym chwalić w internetach...

Masę i kasę podałem przykładowo by pokazać jaka jest przepaść między ceną wołowiny dla rolnika a tą za którą płaci konsument. 

Po aferze z leżakami ceny skupu spadły o ok. 30% do tego teraz ukradną złotówkę na każdym kilogramie od tych najlepszych byków ale wołowina przemielona jak leci w przykładowym burgerze nadal kosztuje tyle samo czyli ok. 200 zl. za kilogram. 

Tak tylko są też tacy,  którzy mają do ubojni kilkadziesiąt km. a to kolejne problemy i koszta bo trzebs byka dostarczyć odpowiednim transportem i odpowiednim odebrać zeby wszystko było zgodnie z wymogami.

Ceny spadły,  spadają i będą spadać nadal...

A co tu nie tak ? Niech napisze ten kto od razu cielaki zgłasza ... U mnie nigdy tak się nie robi bo w razie jak by padł to później tylko pierdzielenie z nim bo już zgłoszony 

8 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Hop hop, nie rozpędzaj się tak, burger też nie z samego mięsa, doliczyć resztę i pensję podatki.

Kurła widzicie tylko swoje koszty a ktoś to darmo robi. 

Ty to tam leć z wnioskiem syszowym bo ci termin minie a kasa na koncie musi się zgadzać za pierdzenie w fotel ;)

    • Haha 1

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • mikcom20
  • 190 1463
Rolnik7343 napisał:

A co tu nie tak ? Niech napisze ten kto od razu cielaki zgłasza ... U mnie nigdy tak się nie robi bo w razie jak by padł to później tylko pierdzielenie z nim bo już zgłoszony 

no jak bym tyrana czytał

    • Haha 1

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • lukbold
  • 1055 5847

Jaki tyran? Normalne postępowanie zdrowo myślących a nie robienie se pod górkę na samym początku

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • witejus
  • 8599 10981
4 godziny temu, extrabyk napisał:

Właśnie dzwoniłem pod numer podany na tym papierku i powiedziałem, że bydła w PL już nikt normalny hodować nie będzie na co pani nie bardzo wiedziała co powiedzieć to powiedziała, że ubojnie wprowadziły te obniżki wiec oni też... na pytanie czemu hodowca jest karany za to, że na jego byku jest wiecej mięsa też nie znała odpowiedzi. Na pytanie co zrobią gdy rolnicy przestaną hodować bydło mięsne odpowiedziała, że sobie poradzą bo ich firma nie tylko z tego żyje... komentarz chyba zbędny. 

Może czas na to byśmy zaczęli wybijać wszystkie cielaki i zobaczyli co sie stanie na rynku wołowiny w tym chorym kraju.

Przynajmniej my oraz nasze rodziny i znajomi pojemy sobie zdowej cieleciny...

Mercosur czy jak to tam się pisze tylko czeka na to i wuj Tru(m)p

4 godziny temu, extrabyk napisał:

Właśnie dzwoniłem pod numer podany na tym papierku i powiedziałem, że bydła w PL już nikt normalny hodować nie będzie na co pani nie bardzo wiedziała co powiedzieć to powiedziała, że ubojnie wprowadziły te obniżki wiec oni też... na pytanie czemu hodowca jest karany za to, że na jego byku jest wiecej mięsa też nie znała odpowiedzi. Na pytanie co zrobią gdy rolnicy przestaną hodować bydło mięsne odpowiedziała, że sobie poradzą bo ich firma nie tylko z tego żyje... komentarz chyba zbędny. 

Może czas na to byśmy zaczęli wybijać wszystkie cielaki i zobaczyli co sie stanie na rynku wołowiny w tym chorym kraju.

Przynajmniej my oraz nasze rodziny i znajomi pojemy sobie zdowej cieleciny...

Mercosur czy jak to tam się pisze tylko czeka na to i wuj Tru(m)p

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • Rolnik7343
  • 5859 16632
25 minut temu, mikcom20 napisał:

to po jakim czasie rejestrujesz?

minimum te 2-3 tygodnie a i więcej ;) tak długo aż bedzie widać że cielak zdrowy lepiej później niż za wcześnie

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Gość
1 godzinę temu, Rolnik7343 napisał:

Ty to tam leć z wnioskiem syszowym bo ci termin minie a kasa na koncie musi się zgadzać za pierdzenie w fotel

to i tak na tapicera wyda i na nową bieliznę bo cerować dziur po vortexie sie nie opłaca 

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • rocknrollnik1
  • 1279 3839
5 godzin temu, extrabyk napisał:

Właśnie dzwoniłem pod numer podany na tym papierku i powiedziałem, że bydła w PL już nikt normalny hodować nie będzie na co pani nie bardzo wiedziała co powiedzieć to powiedziała, że ubojnie wprowadziły te obniżki wiec oni też... na pytanie czemu hodowca jest karany za to, że na jego byku jest wiecej mięsa też nie znała odpowiedzi. Na pytanie co zrobią gdy rolnicy przestaną hodować bydło mięsne odpowiedziała, że sobie poradzą bo ich firma nie tylko z tego żyje... komentarz chyba zbędny. 

Może czas na to byśmy zaczęli wybijać wszystkie cielaki i zobaczyli co sie stanie na rynku wołowiny w tym chorym kraju.

Przynajmniej my oraz nasze rodziny i znajomi pojemy sobie zdowej cieleciny...

widzę ,że po tych kilku latach odkąd sprzedałem  stado ,nic się nie zmieniło,a na pewno nie na lepsze.Właśnie przez te złodziejskie praktyki zrezygnowałem z hodowli.Po przeliczeniu wszystkich wydatków zostaje tylko kupa gnoju na pocieszenie.

    • Like 1

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • stary sołtys
  • soltys48
  • 19862 36463
2 godziny temu, lukbold napisał:

przecież to nie problem zlecić usługę ubicia w zakładzie.... 300zł słyszałem więc grosze w porównaniu do tego ile można na tym zarobić pomijając te wszystkie szarańcze

Ubój z odbiorem z gospodarstwa plus zchłodzenie mięsa, załatwianie wyrejestrowania w arimr kosztuje u mnie 400 brutto

 

43 minuty temu, Rolnik7343 napisał:

minimum te 2-3 tygodnie a i więcej ;) tak długo aż bedzie widać że cielak zdrowy lepiej później niż za wcześnie

Pisz tak więcej 

    • Like 1

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • MichalP
  • 60 1374
1 godzinę temu, lukbold napisał:

Jaki tyran? Normalne postępowanie zdrowo myślących a nie robienie se pod górkę na samym początku

może sobie nie  ale innym tak.  znowu jakaś  telewizja się zainteresuje  i będą problemy  jak z leżakami, bo jakiś geniusz chciał być mądrzejszy.. 

Jakoś powodów do chwalenia  nie   masz  :/ 

    • Like 1

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Gość
2 godziny temu, Rolnik7343 napisał:

 

Ty to tam leć z wnioskiem syszowym bo ci termin minie a kasa na koncie musi się zgadzać za pierdzenie w fotel ;)

Wyjątkowo muszę się z @Rolnik7343 zgodzić, Ryszard to pierwszy z wnioskiem poleciał na agrofoto.

jak to było? Czy się stoi czy się leży (czy pierdzi w stołek) kasa od cioci uni się należy??? 

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • Sylwestero88
  • 48 458

W mojej okolicy zrobiło się kilku biznesmenów co pobrali ziemi w dzierżawy na dopłaty i aby coś skosić lub zmulczować i kasa z programów jest.

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Gość

w końcu po to daja kase by nie produkować żywności u siebie tylko za kase z ue kupić żywność z krajów starej ue , hajs wraca tam skąd rzekomo przyszedł 

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • mikcom20
  • 190 1463
Rolnik7343 napisał:

25 minut temu, mikcom20 napisał:

to po jakim czasie rejestrujesz?

minimum te 2-3 tygodnie a i więcej ;) tak długo aż bedzie widać że cielak zdrowy lepiej później niż za wcześnie

kolejny bat sobie kręcisz, innym przy okazji też

    • Like 1

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • FINN
  • 1478 5808

a wystarczyło by  dać dopłaty do produkcji i było by po problemie... skończyło by się cwaniakowanie pod dopłaty i szara strefa obrotu płodami rolnymi zmalała by do 0, co przekładało by się na podatki dla państwa... ale nie , bo paru krawaciaży straciło by parę milionów z dopłat....

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • Rolnik1973
  • 15463 13427

Dopłaty do produkcji dopiero by pogrążyły rolnictwo, każdy by produkował ile wlezie tylko kto by to kupował.

Dopiero byście mieli

Rzeźnika niskich cen 😁😁😁

    • Like 1

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • Krzysztof81
  • 3993 8238

Już teraz mają. Taka jest ludzka natura. Mieli po 50 krów dojnych, było mało, teraz 100, mało. A później trzeba do Warszawy jechać protestować. Na studiach rolniczych i nie tylko jest przedmiot mikroekonomia i jeden z tematów to jest zależność ceny od podaży w rolnictwie. Jak mawiał wykładowca nie ma nic prostszego w ekonomii niż ta zależność. I tak góra, dół, góra, dół itp itd

    • Like 2

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
Gość

Napisano (edytowany)

  • Gość
37 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Dopłaty do produkcji dopiero by pogrążyły rolnictwo, każdy by produkował ile wlezie tylko kto by to kupował

to też nie będzie tak hop siup z nadprodukcją bo zobacz ile zrobią anomalia pogodowe z możliwościami produkcyjnymi gospodarstw ,przez susze ,grad ulewy powódź przymrozki itp mało naprodukujesz to i mało dopłaty dostaniesz i jedynie popyt i wyższa cena w skupie to zrekompensuje do tego poziomu przy którym opłaca się ściągnąć towar z terenów nie obiętych klęskami

dopłaty do produkcji to też do jakiegoś średniego dla całego kraju plonu danej uprawy wg GUS i nie wiecej , krowiarze i inni hodowcy też do pewnej ilości DJP mają kase a powyżej już nie to i tak zrobić z produkcją roślinną ,ale wiadomo kazdy kij ma dwa końce ,za kasą dla rolnictwa pójdą kolejne podwyżki cen środków produkcji , maszyn itp 

Edytowano przez Gość

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • pedro2
  • 7417 12299
1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

Dopłaty do produkcji dopiero by pogrążyły rolnictwo, każdy by produkował ile wlezie tylko kto by to kupował.

Dopiero byście mieli

Rzeźnika niskich cen 😁😁😁

Przynajmniej byś się wziął za robotę w końcu 😆

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • stary sołtys
  • soltys48
  • 19862 36463
2 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

Dopłaty do produkcji dopiero by pogrążyły rolnictwo, każdy by produkował ile wlezie tylko kto by to kupował.

Dopiero byście mieli

Rzeźnika niskich cen 😁😁😁

i dodaj,że skończyło by się Twoje pasożytowanie

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • cantstop
  • 272 1386

żeby lepiej zarabiać ka każdej roślinie czy zwierzęciu trzeba zacząć bawić sie w przetwórstwo i sprzedawać gotowy produkt a nie półprodukt jak teraz,kupa roboty ale na tym słynnym zachodzie tak właśnie działają,inaczej bedzie w kółko to samo:raz zapłacą lepiej a raz wydymają

Edytowano przez cantstop
    • Thanks 1

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
×
×
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj