Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Bo tam wszystko cichutko chodziło, to się nie skupialiśmy na tym... a po kilku godzinach z podnośnikiem ZONK :P kłopot jak kłopot - dodatkowa robota. Jak rozjeżdżanie to od sprzęgła czy od strony skrzyni?

Opublikowano

u mnie też głośniej zaczęła chodzić przynajmniej tak mi się wydaje i nie wiem bardzo od czego tzn była taka akcja że olej wyciekł i chodziła z 5 minut na sucho ale no nie wiem albo mi się wydaje bo osłony zdjęte jeszcze muszę sprawdzić czy wczasie załączania funkcji cichnie czy nie 😂

Opublikowano

Sorki że się wcinam ale mam pytanko bo dzisiaj wyjąłem tuleje cylindryczne z mtz 82  i moje pytanie tyczy się tego czy komory w których jest osadzona tuleja i oblana jest wodą są między sobą połączone ,ja mam między komorami dziury takie jajowate,na jednakowej wysokości i jednakowej wielkości i pytanie czy to tak ma być czy blok jest na złom 

Opublikowano

@michal1993 miałem dokładnie to samo, przy odbijaniu dźwigni zgrzyt jakby miało się rozpaść. Okazało się, że ząbek blokady dźwigni napędu pompy jest już wyeksploatowany i dźwignia opadało za mocno w dół. Doraźnie podwiązałem dźwignię maks. do góry i wszystko wróciło do normy.

Opublikowano
arkady12 napisał:

Panowie do czego służy ta część na zdjeciu, pytam bo chce skompletować pneumatykę a prawie całą rozebrana była przy kupnie traktora 

IMG_20190211_164808550.jpg

To jest w Polsce nieprzydatne. możesz wymontować. To jest siłownik pneumatyczny do napędu pompki hydraulicznej.

• Thanks 1
Opublikowano
Dnia 18.02.2019 o 08:11, michal1993 napisał:

trochę trąca jeszcze, ale przy odbijaniu dźwigni to jeden wielki zgrzyt.

pewnie wyłamały ci się zęby na trybie pompy tryb da się wymontować bez rozjeżdzania pompe wyjmujesz i trochę porylasz i tryb wyjdzie o ile poszedł tryb przesuwny i zwróc uwage czy ci się tulejka w korpusie sprzęgła nie poluzowała bo zacznie tam olej lecieć 

Opublikowano
Dnia 19.02.2019 o 08:38, radio19966 napisał:

pewnie wyłamały ci się zęby na trybie pompy tryb da się wymontować bez rozjeżdzania pompe wyjmujesz i trochę porylasz i tryb wyjdzie o ile poszedł tryb przesuwny i zwróc uwage czy ci się tulejka w korpusie sprzęgła nie poluzowała bo zacznie tam olej lecieć 

A czy poza tą tulejką może tam coś więcej się posypać? Bo już dwa razy wymieniałem oring na niej, i po jakichś 200mtg znowu zaczyna kapać.

Opublikowano

Tulejka nie wyrobiona? U mnie latała luźno w otworze i musiałem wymienić na nową. Dodatkowo dałem oring pod tą podkładkę co trzyma tulejkę bo według mnie między tulejką a wałkiem też może przedostać się olej. I jak wyjmiesz tulejkę to sprawdź czy wałek nie ma luzów szczególnie przód-tył bo wtedy trzeba zdjąć zbiornik i dokręcić wkręt ustalający. I oczywiście oring najgrubszy jaki tylko uda się wcisnąć.

Opublikowano

@mani51 Będę musiał to sprawdzić niby tulejka wydawała mi się że nie jest jakoś mocno wyrobiona. Aczkolwiek pierwszym razem gdy to robiłem to śruba była dosyć luźno, a samą tulejkę niemal bym wyjął palcami ale się wyślizgiwała i kombinerkami poszło. Teraz jak będzie cieplej spróbuje to zrobić od spodu, przez okienko. Patrzyłem na to niedawno to raczej powinno mi się udać jak wymontuję ten wałek od sprzęgła. Bo nie bardzo mi się chce go rozciągać tylko do tej drobnostki. 

Opublikowano (edytowane)

Witam Panie i Panowie.

Do rzeczy. Instalacja 12V (24V na czas rozruchu, no z tym przełącznikiem 12\24). Rozrusznik ISKRA 24V.  Rozrusznik "kręci", ale nie wałem korbowym wieńcem czy jak to tam zwał. Dopiero powiedzmy za 10 razem bendix wybija na wieniec i kręci wałem korbowym. A i jeszcze jedno, ten cały "psikus" dzieje się w temperaturach około poniżej 15'C. Zupełnie jak z hamulcami

Edit:

Rozrusznik OK jak ciągnik się nagrzeje - tak samo jak hamulce.

Edytowane przez 4pakplus
Opublikowano (edytowane)

Bez zgrzytu.

Edit:

Sorki jest zgrzyt za tym powiedzmy 10 razem jak bendix wybije na wieniec, ale to hmm jeden zgrzyt. Bendix wymieniałem już chyba ze 3 razy (bo zgrzytał), a tera to już nie wiem co za magia.

Edytowane przez 4pakplus
to ja
Opublikowano

bedix puszcza  nie ma innej opcji ,pewnie wieniec już ci wytłukł ,sprawdzałeś jego stan?

kup z Agro-mar orginal i bedzie działał ,

przerabiałem to u siebie ,po gwarancji ciagnika zaczoł szwankować ,był naprawiany  i lipa aby szkód narobil  ,kupiłem orginał i smiga do dziś

Opublikowano

Wieniec zmieniany chyba w 2017 (w kilku miejscach był do d*py) - przy wymianie tarczy sprzegla, ale raczej to nie on problemem.

No wlasnie patrze na alle-cus Agro-mar bendix 129,00 ha. Z tego co pamietam zawsze płaciłem mniej. Pewno się skusze, a jak znowu d*pa za jakiś czas wyjdzie to ISKRA na szybkoobrotowy 24V pójdzie. To już chyba 4 bendix bedzie, a ciągnik dopiero 12lat

Opublikowano

co ile czyscicie bąka w mtz? ja czyszcze co wymiane oleju (okolo 100mtg) i zawsze jest nalepione ok 1cm osadu dookola i sie zastanawiam czy to normalne czy to wina oleju, a moze czesciej sie go czysci?

• Confused 1
Opublikowano

Ja czyszczę co 100-200, czyli raz w roku przy wymianie oleju ale przyznam szczerze, że osadu to tam nie ma.

Silnik może być w nienajlepszej kondycji już. Na jakim oleju jeździł w ostatnich latach?

Opublikowano
6 godzin temu, LTZ55a napisał:

Ja czyszczę co 100-200, czyli raz w roku przy wymianie oleju ale przyznam szczerze, że osadu to tam nie ma.

Silnik może być w nienajlepszej kondycji już. Na jakim oleju jeździł w ostatnich latach?

Może bąk stoi ?

Opublikowano

ciagnik ma 2,5tys mtg od nowosci u nas wiec raczej silnik w dobrej kondycji, predzej bym stawial na "stanie" baka bo nie slychac zeby buczal, a niby powinien po zgaszeniu, co w takim wypadku zrobic? w srodku jak sie reka kreci to normalnie sie kreci. Jezdzi na oleju cd 15w40 a wczesniej mogl jezdzic na cc