Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, jahooo napisał:

Około 20% większy udźwig przy tym samym ciśnieniu roboczym. Na cud nie licz, 1300kg jest do zaakceptowania tylko na idealnie równych polach, tak normalnie to 900-1100kg, inaczej nie ma sterowności. Nawet z balastem strach, bo najsłabszym elementem jest wtedy skrzynia pośrednia, a w zasadzie jej korpus. Poszukaj w ogłoszeniach, zdziwisz się, że w praktyce nie występuje na części zamienne jako używka.

Drugim słabym elementem jest mocowanie do skrzyni, jak będziesz wymieniał, zerknij, czy tulejki dobrze i ciasno siedzą i załóż nowe śruby. Generalnie C110 zakłada się, aby nie podkręcac ciśnienia roboczego ponad 160 bar, bo wtedy z rozdzielacza zaczyna się lać jak z zarżniętego prosiaka.  Różnica w cenie około 100zł w stosunku do C100. Na pewno hydraulika będzie mniej wysilona

Spotkaliście się ze złamaniem mtzta w skutek zbyt ciężkiej maszyny z tyłu? Mam gruber na podwójnym zabezpieczeniu 2.1 metra i ma co dźwigać. Z przodu 300 kg i jeszcze czasem lubi podskoczyć. Ja mam siłownik standard C100 i podnosi także mam nadzieje że sie nie złamie 😬. No ale skoro na krzyżakach przód jest na 450 kg obciążony a skrzynie te same także chyba nic mu nie powinno być. A i rame wzmocniłem tymi płaskownikami bo mi w zeszłym roku jedna strona pękła

Edytowane przez karbex
Opublikowano (edytowane)

Tak, spotkałem się ze złamaniem/pęknięciem skrzyni pośredniej. Z wyrwaniem mocowania siłownika do skrzyni także. Znajomy ciąga na podnośniku opryskiwacz 1000l plus 500kg masy własnej i siłownik C100 padł po 2 latach - przeciek wewnętrzny, opona z tyłu jedna pękła nad felgą. Z przodu obciążniki 300kg i z opryskiwaczem nie da się manewrować na polu (równych pół u mnie raczej nie ma).

Edytowane przez jahooo
Opublikowano

Dzięki. To mój zestaw chyba lżejszy bo da sie jeździć w miare normalnie czasem podskoczy przód na nierównym albo przez bruzde także może wytrzyma 🙂. Musze tylko śruby wrazie czego podociągać.

Opublikowano

Ja swoim targam zestaw brona aktywna 700kg, siewnik 400kg i 200kg zasypu i na poczatku na samym C100 sobie radził ale ciśnienie miał ponad 200 ustawione czego nawet nie byłem do końca świadomy. Później mu dołożyłem jeden dodatkowy C50 i mogłem zejść z ciśnieniem na 180. Niestety rozdzielacz padł a na tym co jest teraz już tak dobrze sobie nie radzi. Z przodu 500kg wieszam bo 350 było trochę za mało na moje góry.

Już raz dociągałem śruby między skrzynią a mostem bo poluzowały.

Opublikowano

Ee jak widze jakie Wy sprzęty ciągacie to od grubera 2.1 m sie złamać nie powinien 🙂 choć też lekki nie jest. A z tym opryskiwaczem to chyba 800 litrów to do mtzta w sam raz czy lepiej 600? Narazie mam 300 po 60tce ale myśle o zmianie

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, karbex napisał:

Ee jak widze jakie Wy sprzęty ciągacie to od grubera 2.1 m sie złamać nie powinien 🙂 choć też lekki nie jest. A z tym opryskiwaczem to chyba 800 litrów to do mtzta w sam raz czy lepiej 600? Narazie mam 300 po 60tce ale myśle o zmianie

Biardzki 800l, belka 15m. Zalany pod korek bujnie tylko przy wjazdach na pole, obciążenie z przodu standardowe, myślę że i z 1000l dał by radę jak by mu dołożyć kg na przód. Daje radę z rozsiewaczem 1200kg + masa własna ~250kg

Edytowane przez azzadek
Opublikowano (edytowane)

zapraszam do mnie na górki, pogadamy, ja mam opryskiwacz 600l i pod niektóre górki wjeżdżam na pole tyłem, bo inaczej przód w gorze i nie idzie skręcić.

też bym chciał mieć płaskie pola

Edytowane przez jahooo
Opublikowano

U mnie w rozsiewacz wchodzi 800kg saletry plus waga rozsiewacza i trzeba ostrożnie ruszać. Znajomy ma mtz z przodkiem plus 300kg balastu z przodu to sypie tonę i potem na polu esy floresy jak jedzie pod górę , bo ciągnik jest niesterowny. To ja wolę bezpieczniej niż takie cyrki.

• Like 1
Opublikowano

No ja mam w każdym ciągniku dodatkowy balast. W ubiegłym roku pożyczałem od kolegi scierniskowca z ciężkim wałem z tyłu to jak pojechałem po niego to 9 już nie dało sie wrzucić. 20km jechałem 1.5 godziny😉

Opublikowano

To ja Władkiem ciągam opryskiwacz 400l i rozsiewacz 600l gdzie 500kg sypę. Na prostym to może szału nie ma ale radzi sobie ale po roli i pod jedną górkę bez 100kg na przodzie nie pójdzie. Myślałem, że MTZ te 1000l by nosił bez problemu.

Opublikowano

To fakt jest za lekki w stosunku do mocy, ale mnie narazie bardziej wkurza to, że nie mogę opanować jeszcze wszystkiego w tym ciągniku a zwłaszcza tego upartego regulatora :D

Opublikowano
43 minuty temu, Kryroj napisał:

To fakt jest za lekki w stosunku do mocy, ale mnie narazie bardziej wkurza to, że nie mogę opanować jeszcze wszystkiego w tym ciągniku a zwłaszcza tego upartego regulatora :D

Ja sie do tego przymierzam na jesieni bo mam na krótko pod siłownik podpięty od rozdzielacza, ale chciałbym żeby to hulało jak nowe (kupiłem już po przeróbkach). 

Opublikowano

Jak już macie inwestować, to polecam urządzenie kolegi z forum zwane EHR , rozdzielacz elektryczny do podnośnika i dwusekcyjny na linki do hydrauliki zewnętrznej. Sterowanie w stosunku do orginału niebo a ziemia.

Opublikowano

Co wy macie za mtzty że 800kg nawozu i trzeba ostrożnie ruszać?  Ja u siebie sypie ile wlezie w rozsiewacz wapna wchodzi tonę plus 200kg masa rozsiewacza i żadnego problemu z ruszeniem nie ma nawet szybciej jadąc po nierównościach stabilnie leci przyklejony do ziemi. Zdjęte mam obciążniki oraz zaczep, w to miejsce jest ładowacz, nie wiem aż tak go dociąża w stosunku do tego co jest w standardzie?

• Thanks 1