Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Zablokowanie importu byłoby możliwe, gdyby w importowanej malinie znaleziono substancje szkodliwe ( w przekroczonych normach ), jednak krajom UE na blokowaniu czego kolwiek nie zależy ,bo dotychczas kupowały malinę z Polski , a obecnie w dużym stopniu importują malinę we własnym zakresie lub korzystają z upraw krajowych (praktycznie w całej Europie są plantacje maliny). Dlatego znacznie zmalał rynek zbytu z naszego kraju ( zmalała ilość kontraktów). Ponadto obszar i wydajność plantacji malin w Europie znacznie się zwiększyły w skutek korzystnych ostatnich  kilku lat dla jej uprawy. Samo zablokowanie importu maliny z UA niewiele zmieni bo ta sama malina trafi do Europy zachodniej innymi drogami . Na wzrost ceny ,trzeba czekać kilka lat aż spadnie obszar uprawy maliny ale w rozumieniu globalnym , lub gdy w jakimś regionie świata spadnie wielkość produkcji maliny w skutek suszy , mrozu itp Ogólnie w latach 2020-2022 w skutek niedoboru podaży nadmiernie wzrosła cena a to zepsuło rynek na kilka lat ,.można mieć pretensję do każdego ,ale to nic nie zmieni bo gospodarka wolnorynkowa na swoje zasady . Cena aż tak nie zależy od produkcji  UA ,,jak to się wydaje. 

Screenshot_20230709-222814~2.png

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, thor1984 napisał:

W tamtym roku jesienną zacząłem oddawać chyba po 13 by na koniec była po 5 czy 6. Dla letniej sezon jest już stracony. Ciekawe jak będzie z jesienną która ciągnie się do przymrozków. 

Będzie albo płacz,  albo kosiarka wcześniej niż zwykle. 

Chłodnie zawalane były  już od stycznia jak nie wczesniej mrożonymi z Ukrainy, kto to kupi gdzie przechowa? To nie ziemniak czy burak że na pryzmie polerzy, kolejna branża w tym sezonie polegnie...

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 1
Opublikowano
9 minut temu, racyl napisał:

Nasion zboża, rzepaku, kukurydzy też pewnie ukraina nakupiła z Polski  ?😂

Racuch, jakeś taki mocny w gembie to zablokuj import malin, zbóż i czego tylko chcesz, jestem za😂

Opublikowano

trzeba było do tego nie dopuścić. Wojna na ukrainie trwa od 2014r i jakoś sobie radzili ale pis musiał wpaść w histerię i  właził w d*pę ukraińcom jak tylko się da i pierwszy darł gębę że trzeba znieść cła . Nikomu na rękę nie była pomoc ukrainie i teraz są tego skutki a będą jeszcze większe

Teraz sprzeciwić się ukraińcom to jak nie uznawać holokaustu na żydach

6 godzin temu, andrzej78 napisał:

Zablokowanie importu byłoby możliwe, gdyby w importowanej malinie znaleziono substancje szkodliwe ( w przekroczonych normach ), jednak krajom UE na blokowaniu czego kolwiek nie zależy ,bo dotychczas kupowały malinę z Polski , a obecnie w dużym stopniu importują malinę we własnym zakresie lub korzystają z upraw krajowych (praktycznie w całej Europie są plantacje maliny). Dlatego znacznie zmalał rynek zbytu z naszego kraju ( zmalała ilość kontraktów). Ponadto obszar i wydajność plantacji malin w Europie znacznie się zwiększyły w skutek korzystnych ostatnich  kilku lat dla jej uprawy. Samo zablokowanie importu maliny z UA niewiele zmieni bo ta sama malina trafi do Europy zachodniej innymi drogami . Na wzrost ceny ,trzeba czekać kilka lat aż spadnie obszar uprawy maliny ale w rozumieniu globalnym , lub gdy w jakimś regionie świata spadnie wielkość produkcji maliny w skutek suszy , mrozu itp Ogólnie w latach 2020-2022 w skutek niedoboru podaży nadmiernie wzrosła cena a to zepsuło rynek na kilka lat ,.można mieć pretensję do każdego ,ale to nic nie zmieni bo gospodarka wolnorynkowa na swoje zasady . Cena aż tak nie zależy od produkcji  UA ,,jak to się wydaje. 

Screenshot_20230709-222814~2.png

Po co ci te tabelki jak nie rozumiesz prostych rzeczy. Były już w poprzednich latach już co najmniej 2 sytuacje kiedy malina spadała drastycznie i zawsze powodem  był import z ukrainy. ostania bodajrze w 2019r i za malinę płacili po 1,8zł

Spadnie ci obszar uprawy na ukrainie 😂. taki popyt i otwarte granice spowoduje większe nasadzenia co roczne

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Już to widzę jak w Ukrainie zwiększają areał maliny - chyba identycznie jak w  tym roku w Polsce. A tabelka jest po to aby uzmysłowić , że malina z UA ma wpływ na cenę , ale w większym stopniu cenę kształtuje rynek w Serbii i Rosji. Jeżeli w tych krajach malina przemarznie to i  na malinę z UA nikt nie psioczy.

Edytowane przez andrzej78
Opublikowano

wczoraj facet od ktorego kupuje przyslal mi oferte- 26 zl za kg 🤣. ja lubie sok domowej roboty.

kupie ze 20 kg  przez paczkomat inpostu .place 10 za kg i za paczke-ktos chetny  

chyba sie nie zepsuja ?

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, jacus napisał:

wczoraj facet od ktorego kupuje przyslal mi oferte- 26 zl za kg 🤣. ja lubie sok domowej roboty.

kupie ze 20 kg  przez paczkomat inpostu .place 10 za kg i za paczke-ktos chetny  

chyba sie nie zepsuja ?

10zl za kg na podwarszawskich Broniszach

Nie wiem jak wy panowie, ale ja bym miłośnikowi UPAdlincow jacusiowi nie sprzedawał, wkoncu to przez takich kochających UPAdlincow jak on teraz problemy z malina ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
22 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Nie wiem jak wy panowie, ale ja bym miłośnikowi UPAdlincow jacusiowi nie sprzedawał, wkoncu to przez takich kochających UPAdlincow jak on teraz problemy z malina ...

Im bardziej analizuję co sie stało z maliną, to co raz bardziej jestem przekonany że Polacy sami sobie tę pętlę założyli na szyję. Po ubiegłorocznym szale cenowym okazało się że ceny mrożonej nie są akceptowalne dla odbiorców. Zaczęło sie więc kombinowanie z surowcem ukraińskim. Lista kombinujących jest dość bogata i można porównać do tej od pszenicy.  Ale to spowodowało że na rynku pojawiło się dwa razy tyle surowca co normalnie. Po drodze siadła sprzedaż na zachodzie, nasi zamiast sprzedawać czekali na odbicie cen aby minimalizować straty. Niestety nie wydarzyło się już nic w tym temacie i tak mamy dzień dzisiejszy. Spekulacja surowcem ukraińskim przyspieszyła tylko nieuniknione. Jestem w stanie ich zrozumieć, bo przetwórcy i tak są między młotem a kowadłem. Dostawcy surowca żądają godziwej zapłaty, odbiorcy ni ciula nie zapłacą więcej za mrozonkę a zakład cały czas pracuje i generuje koszty.  Jednak teraz wszyscy są zdziwieni, co to się niby stało o jejku, jejku.

7 godzin temu, racyl napisał:

Spadnie ci obszar uprawy na ukrainie 😂. taki popyt i otwarte granice spowoduje większe nasadzenia co roczne

Nie spadnie, bo mimo wojny na Ukrainie montowane są cały czas nowe tunele mrożnicze. W tym roku chyba już 4 szt. Sprążarek dużych też nie dostaniesz ani na amoniak ani freonani CO2. Wszystko tam idzie.

• Like 1
Opublikowano

Ns fb już psioczą na tych lubelskich biznesmenów że jeżdżą po giełdach i psują cenę choć malina ma zejście podobno dobre. 

Teraz takie czasy, że albo mniej i detal albo wejść w jakieś małe przetwórstwo. 

Opublikowano

problem jest w tym ze ktos kto dokladnie przeczyta sklad soku malinowego w sklepie to go najprawdopodobniej nie kupi wiecej-cukier nie jes taki drogi a aronie nie kazdy lubi..

9 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

10zl za kg na podwarszawskich Broniszach

slonko w glowke przygrzalo ?? nie mowila mamusia zebys czapeczke w lecie nosil ??

Opublikowano
1 godzinę temu, jacus napisał:

slonko w glowke przygrzalo ?? nie mowila mamusia zebys czapeczke w lecie nosil ??

Kup sobie od UPAdlińskich przyjaciół których tak wielbisz, z Dursbanem i tym całym innym syfem co w Unii jest niedozwolony ...

Opublikowano

Murarz z 500 pomocnik 200-300. 100 kg x4,3 =430 dniówka prawie majstra.

A tak na poważnie to ile da się urwać maliny z ładnej plantacji np glena? bo mój rekord polany kiedyś u teścia 50kg

Opublikowano

Mój rekord w Glenie -34 łubianek , rekord mojej żony 41. A to dopiero początek zbioru i będzie przekroczony, bo malina jest ładna  . Mam też odmianę Przehyba ,jest to młoda plantacja, ale bezproblemowo można jej zebrać 5 łubianek w godzinę .

Opublikowano
1 godzinę temu, andrzej78 napisał:

Mój rekord w Glenie -34 łubianek , rekord mojej żony 41. A to dopiero początek zbioru i będzie przekroczony, bo malina jest ładna  . Mam też odmianę Przehyba ,jest to młoda plantacja, ale bezproblemowo można jej zebrać 5 łubianek w godzinę .

Nawadniana czy w klasie ziemi  1-3 klasa .

Opublikowano
1 godzinę temu, andrzej78 napisał:

Nawet za 2,5zl będziesz zbierał o chwalił PiS. 

42 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

Nawadniana czy w klasie ziemi  1-3 klasa .

Sam widzisz jakie głupie pytania zadajesz w 2023

Opublikowano

Klasa gleby III, .

1 godzinę temu, racyl napisał:

Nawet za 2,5zl będziesz zbierał o chwalił PiS. 

Nikogo nie chwalę i nikogo nie ganię , takie są prawa rynku . Za Tuska malina była po 1,30 zł i też trzeba było zebrać bo pieniądze zainwestowane i praca wykonana , identycznie jak obecnie każdy zbiera zboże i sprzedaje po ile jest nie pozostawiając na polu.. Nie jedną górkę malinową przeżyłem , zawsze po skoku cenowym wzrasta produkcja i robi się zapaść na kilka lat . Malina jest dosyć delikatną i wymagającą uprawą , wystarczy rok - dwa zaniedbań i trzeba likwidować plantację ze względu na presję chorób i szkodników.  PRL już dawno się skończył  i warto sobie uświadomić ,że to wolny rynek kształtuje ceny . 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Wymięszać zniesienie ceł z wolnym rynkiem to tylko ynteyligent pisowski potrafii. 😂

Zobaczysz co to dopiero wolny rynek jak maliny na ukrainie będzie 2x 3x tyle co teraz 😂

Ukraina do żadnego wolnego rynku nie należała to pisiorki tak darli mordy że zniesiono cła  po raz kolejny na ukraińskie produkty

Jak PIS rządzi to wymówka jest że to wolny a jak tusk że nie pilnuje interesów polski i polskiej wsi

Ludzie są głupi że zbierają malinę za 4,5zł w 2023r. jest tyle możliwości że nie trzeba sie poniźać i wozić na skup.

Zboże zbierze mechanicznie i nie ma pracy ręcznej a tutaj

Ile razy wjeżdzała malina z ukrainy w tych dołkach 😂

Edytowane przez racyl
  • Like 2