Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
18 minut temu, marekfarmer napisał:

Nie interesuje mnie  życie  osobiste    rodziny  polityków  niema to żadnego znaczenia.

Czyli  robisz  to  za darmo  jak  nie przymierzając  ,,frajer,,  ???

A to nie ty sie rozpisywałes o żonie Tuska? Że mu rogi doprawiła i że bez slubu zyli? Jak nie ty to sorry

12 minut temu, mirro napisał:

No dobra, ale już mieliśmy dekomunizację, deubekizację, deratyzację , deprawację i denuncjację. To co? Śpiewka od nowa,

Jeszczę będzie deflacja i defloracja.

12 minut temu, zetorki12 napisał:

Jak nie , jak ciągle wklejasz jakieś niusy o dzieciach np Wałęsy , czy syna Tuska ? Zakłamany i fałszywy jak zwykle . Twu !

Jemu wolno a mnie i tobie juz nie.

6 minut temu, marekfarmer napisał:

Premier Szydło też się należało. Nawet wykrzyczała to w sejmie

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, zetorki12 napisał:

Taaaa , jak jEGO ukochanego PiSu nie dotyczy . Może coś o Antku byś marecek napisał . Kiedy o UFO jakieś sensacje ?

Ty , dobra , zgoda . Tę babę to już dawno na kopach powinien ktoś wy***ać , ale powiedz co taki tWÓJ prezes zrobił , wyprodukował , stworzył , że Państwo polskie  - ochronę i inne dywidendy mu funduje . Jak mi wytłumaczysz, to masz u mnie 4pak Perły . Potrafisz ?

Co jak co ale dzięki postawieniu znaku x w odpowiednim okienku zasilił byś struktury mafijne gigantycznymi miliardami na handlu lewą ropą

Oto finał waszej zaplutej histerii w jakiej żyjecie

Edytowane przez Alamo
Opublikowano (edytowane)

No przecież możemy sami kupić Lufthansę . Dorzucisz swoje pin set + zagrycha i będzie akurat .

Tylko za co twój stary jabcoka se kupi ? Ty zacznij patrzeć co w Polsce się dzieje , a nie które złodzieje rządzą !

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano
7 minut temu, Ulman napisał:

Nie zapominaj o degradacji

Trzeci rok rządów, Berlin przywołuje do pionu totalnych,totalni leżą plackiem przed Berlinem,Berlin rozkazuje,Włochy nie wyrabiają,rozkazuje wam rozpędzić program Islam+

Opublikowano
Miliardy tu miliardy tam.. Kraina mlekiwm i miodem płynąca. Tylko dlaczego jedynie w słoskim pierdzeniu na wiecach. Jeden wiceminister powiedział prawdę o imigrantach to spadł ze stołka, ukraina pracuje na potęgę i kasa wyjeżdża, inna minister szuka funduszy po resortach, modernizację armii policzyć można tylko w unieważnionych przetargach. Inna minister mówi, że płaca minimalna pójdzie w górę od przyszłego roku a wnioski zbierane są w tym więc o pincet samotni z dziećmi nie mają co się martwić. Samotne z terminami na styczeń nie istnieją. Ekonomiści czekają na kryzys a nasze królestwo jakby w innym świecie. Ech.
  • Like 1
Opublikowano

Kogo pieprzenie Berlina obchodzi ? Mamy chyba swój rozum ? CZY NIE ...?

Opublikowano

Wszyscy trzej siebie warci . Kurde , ale tylko tylu zakochanych w prezesie i antku zostało ? ...

Opublikowano
No tak po prawdzie cuś tam trzeba pomyśleć zanim się chlapnie bowiem Niemcy sporo u nas kupują. Poto są politycy aby się dogadać i swoje zrobić a nie strzelać na lewo i prawo fochami. Tak mi się wydaje.
Opublikowano

Politycy ? Weź wytłumacz mareckowi , że PiS nie zawsze ma rację !

Opublikowano

Na razie schemat dogadywania się, według miłościwie panujących, wygląda następująco.
Przed spotkaniem- Oni na pewno  nie będą chcieli się z nami dogadać.
W trakcie rozmów- Oni nie chcą się z nami dogadać.
Po powrocie - Oni nie chcieli się z nami dogadać.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, DTaras napisał:

No tak po prawdzie cuś tam trzeba pomyśleć zanim się chlapnie bowiem Niemcy sporo u nas kupują. Poto są politycy aby się dogadać i swoje zrobić a nie strzelać na lewo i prawo fochami. Tak mi się wydaje.

Kiedyś to liczyłem tutaj. Nasz eksport do Niemiec to ok 30% całości eksportu a Niemiecki eksport do nas wynosi ok 4% ich całego eksportu. Ciekawe kto wiecej straci na ochłodzeniu w wymianie handlowej.  PISowcom sie wydaje że wszyscy beda nam pokłony bic za odsiecz Wiedeńską i walke z Hitlerem. Dziś mało kogo to obchodzi i nikt nam nic za to nie da 

Edytowane przez Ulman
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Druga kwestia, gdy jednak zagłębimy się w dane ilościowe, należy wziąć pod uwagę także dane jakościowe, czyli ile jest rzeczywiście „eksportu w eksporcie”. Nie jest tajemnicą, że Polska stała się wielką montownią Europy. To tutaj duże koncerny realizują swoje prace ze względu m.in. na tańszą siłę roboczą.

Największym partnerem handlowym Polski i największym odbiorcą produktów polskich firm są Niemcy. Generują one ok. 30% wartości polskiego eksportu. I tutaj dochodzimy do kolejnego mitu. Zasadniczo bowiem, polskie firmy niejednokrotnie dostarczają komponenty, które tworzą produkty wytwarzane w Niemczech. Co więcej, bywa również tak, że polskie firmy są podwykonawcami dostarczającymi wyroby, które w dalszej kolejności już pod marką firmy niemieckiej są eksportowane do kolejnych krajów.

czytaj ze zrozumieniem a nie co ci pasuje 

Edytowane przez Roman176
Opublikowano
1 godzinę temu, zetorki12 napisał:

Wszyscy trzej siebie warci . Kurde , ale tylko tylu zakochanych w prezesie i antku zostało ? ...

a choroba ulmana ci pasowała pispispis  siedziałeś cicho pięknie się nosisz oklaskami jak ci biją 

2 godziny temu, zetorki12 napisał:

Czy obecne Państwo polskie ma być tylko sędzią rozliczeń poprzedników ? Czy potrafią coś oprócz tego że tłumaczą na okrągło , że kradną mniej ? Może niech kuźwa całkiem kraść przestaną ? Nie da się ?!

słyszałeś kiedyś o leczeniu uzależnień ?  nic na siłę i nie gwałtownie tylko małymi kroczkami 

Opublikowano
1 minutę temu, Roman176 napisał:

Druga kwestia, gdy jednak zagłębimy się w dane ilościowe, należy wziąć pod uwagę także dane jakościowe, czyli ile jest rzeczywiście „eksportu w eksporcie”. Nie jest tajemnicą, że Polska stała się wielką montownią Europy. To tutaj duże koncerny realizują swoje prace ze względu m.in. na tańszą siłę roboczą.

Największym partnerem handlowym Polski i największym odbiorcą produktów polskich firm są Niemcy. Generują one ok. 30% wartości polskiego eksportu. I tutaj dochodzimy do kolejnego mitu. Zasadniczo bowiem, polskie firmy niejednokrotnie dostarczają komponenty, które tworzą produkty wytwarzane w Niemczech. Co więcej, bywa również tak, że polskie firmy są podwykonawcami dostarczającymi wyroby, które w dalszej kolejności już pod marką firmy niemieckiej są eksportowane do kolejnych krajów.

czytaj ze zrozumieniem a nie co ci pasuje 

Taką sama sytuacje maja  Słowacja  Czechy i Wegry. Oczywiscie by nie dac sie wykorzystywać możemy wszyscy zwolnić się z niemieckich fabryk i iść na prawicowy socjal państwa opiekuńczego. Nic nie róbmy by sie na nas nie dorobili.

Możesz wytłumaczyć jaki zwiazek z wielkoscia eksportu ma eksportowane dobro? Ten zaznaczony na czerono fragment mógłbyś jakoś szerzej wytłumaczyć

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Ulman napisał:

Taką sama sytuacje maja  Słowacja  Czechy i Wegry. Oczywiscie by nie dac sie wykorzystywać możemy wszyscy zwolnić się z niemieckich fabryk i iść na prawicowy socjal państwa opiekuńczego. Nic nie róbmy by sie na nas nie dorobili.

czyli jak jak ty forum 24h ??

3 minuty temu, Ulman napisał:

Możesz wytłumaczyć jaki zwiazek z wielkoscia eksportu ma eksportowane dobro? Ten zaznaczony na czerono fragment mógłbyś jakoś szerzej wytłumaczyć

......

Globalny łańcuch wartości powoduje, że wiele towarów wysoko przetworzonych produkowanych jest w rzeczywistości w wielu krajach (komponenty pochodzą z różnych krajów), a nie wyłącznie w jednym. Przykład z motoryzacji, fabryka Toyoty z Wałbrzycha produkuje silniki i skrzynie biegów, które następnie dostarczane są do zakładów koncernu w Czechach, gdzie produkowane są gotowe modele samochodów. Natomiast według danych Opla, wartościowy udział części pochodzących z Polski w samochodzie Opel Astra IV Hatchback z polskim silnikiem produkowanym w Gliwicach wynosi 50%. Pozostałe komponenty pochodzą z innych krajów, a w Polsce są one tylko składane w całość.Okazuje się zatem, że polskie firmy, aby wyeksportować swoje produkty, niejednokrotnie same wcześniej importują ich elementy, np. z Chin. Zatem rzeczywisty eksport produktów z komponentów wytworzonych w Polsce jest na znacząco niższym poziomie.

Edytowane przez Roman176
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v