Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Gość marekfarmer
Opublikowano

Ale dlaczego   akcyza   jest wedle ciebie  nienależnie pobierana ???

Opublikowano
27 minut temu, marekfarmer napisał:

Jakoś ,,jaja,,  mają   i po 14zł  do ha do paliwa  dokładają  plus  30zł  do każdej DJP  

:)  :)  :)  

Mają jaja??To czemu nie obniżą "podatków paliwowych"??Tylko je podnoszą

Tak jak pisze @daron64 paliwo ma bardzo duży wpływ na cenę innych produktów.Czy zwiększając o takie grosze "dopłatę" do paliwa rolniczego wpłynie coś na obniżkę cen innych produktów??

Opublikowano

Marek, pisałem o tym iż nazwa nie jest ważna. Czy nazwiesz to zwrotem akcyzy, drogowego czy inaczej. Jeżeli na logikę nie zużywam paliwa do jazdy po drodze, to po kija mi drogowy? Staje się wtedy nienależnie pobranym. 

Opublikowano
Nie. Najwięcej bowiem zużywa logistyka. Ponadto w kosztach produkcji paliwo nie jest na pierwszym miejscu. W każdym razie paliwo rolnicze powinno być rolniczym czyli podatków na drogi czy ofiary wypadków powinno tam być proporcjonalnie mniej.
Opublikowano
54 minuty temu, soltys48 napisał:

Nie miałem racji pisząc ,że cena paliwa nie była na poziomie 7 zł??

Miałeś ale nigdy tego nie przyzna bo by się okazało ze to co wkleja to bzdury

39 minut temu, daron64 napisał:

Jak nie o to chodzi,  jak dokładnie o tym rozmawialiśmy.

A Jarosław,  co mówił o cenach paliw? Gdzie się podziały jego jaja? 

Jaka jest jego postawa? On ma w d*pie ile kosztuje paliwo. Czemu nie odważy się obniżyć podatków z nim związanych? Przecież niższe paliwo mogłoby znacząco wpłynąć na ceny produktów? 

A no dlatego,  że w opozycji nie trzeba liczyć wydawanych pieniędzy.  

Nie obniży podatków bo socjaliści je zawsze podnoszą by mieć na koryto dla swoich a w przypadku PiS jeszcze na kupowanie wyborców socjalem

Opublikowano

Ja o tym wiem, że nie przyzna i będzie szedł w zaparte, po jakimś czasie coś tam z ogólnikami wrzuci, doda parę emotikon'ów i po sprawie.........

Jak On coś zwietrzy,że ktoś coś przekręcił, źle napisał będzie temat drążył przez długi okres czasu

Gość marekfarmer
Opublikowano
7 minut temu, mirro napisał:

Marek, pisałem o tym iż nazwa nie jest ważna. Czy nazwiesz to zwrotem akcyzy, drogowego czy inaczej. Jeżeli na logikę nie zużywam paliwa do jazdy po drodze, to po kija mi drogowy? Staje się wtedy nienależnie pobranym. 

No ale dlaczego uważasz że  akcyza  jest nienależnie pobierana.

Takiego czegoś jak podatek drogowy nie ma

Jest  opłata  paliwowa  która stanowi  3%ceny   więc  są to grosze   i poco robić jakąś  biurokracje  na  jego odliczanie do agregatów 

Opublikowano

Nazywa sie to OPŁATA PALIWOWA i czy to są grosze??Moze w cenie litra tak ale w zużyciu rocznym to już spore koszta

przy cenie 5.-/l *3%=0,15,-/l

w moim gospodarstwie zużywam ok 4 tys ON rocznie

4000*0,15=600,- więcej na paliwo rocznie

Za 600 jestem wstanie kupić cielaka do chowu , więc tyle jestem w plecy

Opublikowano
Marek. W tej chwili udział biopaliw w paliwach pędnych jest na ustalonym poziomie. Rolnik produkujący rzepak musi zapłacić podatek od własnego produktu, który zużył do produkcji. Powinno być to jego kosztem. Wystarczy? Wiem, że to karkołomne ale się czepiłeś jak rzep.
Opublikowano (edytowane)

Zapytałem w kontekście poprzedzającego Twojego wpisu o dokładaniu przez państwo, a co miałem na myśli wyjaśniłem w następnych. Cenę paliwa traktuję całościowo, bo tyle muszę zapłacić na fakturze. Dlatego mam wątpliwości, czy aby powinienem wszystko płacić. To z jakich powodów zwraca się akcyzę rolnikowi?
Post do Marka.

Edytowane przez mirro
Gość marekfarmer
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, soltys48 napisał:

Nazywa sie to OPŁATA PALIWOWA i czy to są grosze??Moze w cenie litra tak ale w zużyciu rocznym to już spore koszta

hyyy 

W twoim  czy tatiusia  który ci dał upoważnienia  xD 

Bardzo ciekawe   

14zł do ha  + 30zł do 1 DJP 

To dla ciebie 

35 minut temu, soltys48 napisał:

Czy zwiększając o takie grosze "dopłatę" do paliwa rolniczego

Jedno jest dla ciebie  grosze  drugie  nie  hyyy ciekawe 

Obłuda  ci  się  uszami wylewa  

Mirro -  Myślę że dlatego  żeby  paliwo rolnicze było  tańsze  

Edytowane przez marekfarmer
Gość marekfarmer
Opublikowano

twoja  szkoła  powinieneś wiedzieć dlaczego  :P  

Opublikowano
Dnia 17.08.2018 o 07:52, Ulman napisał:

Marek , czemu PIS chciał zmienić ordynacje do PE na taka która da mu uprzywilejowaną pozycje? 

Staszek - jaka jest różnica pomiędzy lasem a obszarem chronionym puszczy? 

jak prawdziwe jest powiedzenie „co wolno (niemieckiemu) wojewodzie, to nie tobie – (polski) smrodzie”. Jak informuje wczorajszy „Die Welt”, 🤣

Opublikowano
20 minut temu, soltys48 napisał:

to wyprowadź się do arabii saudyjskiej ... tam bd miał i nowe ciągniki..   i tak mamy najtańsze paliwo w eu więc co ty majaczysz mało ci ??  pewnie dlatego ze orlen jet potentatem 

5 minut temu, soltys48 napisał:

za to u nas są i rząd naszymi pieniędzmi dopłaca do nieróbstwa

ja ci życie podoba na marginesie droga wolna 

Opublikowano (edytowane)

sołtys i tak kupuje paliwo zniemiec   500 plus pozwala rodzinom tym biednym kupowac wiecej polskie zywnosci ten bogaty itak kupi importowany kawior  ludzie wiecej wydaja dzieki temu nam powinno byc lepiej

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
1 godzinę temu, marekfarmer napisał:

Z tego co wiem to  UE  wymusza  nakładanie akcyzy na paliwo  więc  dlaczego ,, nienależnie pobrane,, 

Do tego trzeba założyć nieomylność UE.
Jeśli nawet narzuca to czy określa stawki oraz czy stawki u nas nie mogą być niższe? 
Jeśli by cena paliwa czy jakiegokolwiek innego towaru spadła drastycznie poniżej poziomu w reszcie Unii to przy otwartości rynku...
Oczywiście wzrosły by obroty firm paliwowych i zyski a tak państwo przejmuje.
Polonizacja sektora paliwowego musi być szersza aby taki numer wywinąć z akcyzą bo inaczej kolejny raz zyski wygenerowane w Polsce popłyną w szeroki świat i tutaj PiS za wiele nie może a i tak robi całkiem niegłupią robotę przygotowującą taki myk, oczywiście czy im się uda to inna sprawa?

Opublikowano (edytowane)

nie najtańsze ale jedno z najtańszych....

jak zapewne zauważyłeś zarobki też mamy jedne z najniższych

I patrząc przez pryzmat zarobków paliwo u nas jest drogie

@jarecki nie z Niemiec a niemieckie z Polskiej firmy

Edytowane przez soltys48
Gość marekfarmer
Opublikowano
4 minuty temu, Roman176 napisał:

to wyprowadź się do arabii saudyjskiej ... tam bd miał i nowe ciągniki..   i tak mamy najtańsze paliwo w eu więc co ty majaczysz mało ci ??  pewnie dlatego ze orlen jet potentatem 

ja ci życie podoba na marginesie droga wolna 

Ten kto najwięcej narzeka   najwięcej  socialu  doi  

Dali  palec  a chcą  całą rękę  

Za  PO  nic nie dostali tylko  batem po d*pie   i się cieszyli  a  teraz są  oszołomienia  bo nie wiedzą co się dzieje  

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v