Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
8 godzin temu, marekfarmer napisał:

40042934_1574664732637598_66222637355766

Warto dodać , że nie wszystkim dzieciom . Od najmłodszych lat nauczają że są podziały .

Opublikowano

Daron, nie ma tańszego węgla od tego za który zapłaciła agencja rezerw materiałowych, a którego w ogóle nie wydobyto. No i chyba już go nie wydobędą. 

Opublikowano
Taki sarkastyczny wpis. Wiesz, Romana dawno nie było. Interwencyjnie kupuje się nie tylko poto aby ceny obniżyć tylko uregulować a to może odbywać się i w górę i w dół...
Opublikowano
5 godzin temu, Bogdan675 napisał:

Obraz może zawieraÄ: tekst

A tam paru kamienic nie oddali przypadkiem jeszcze za prezydenta tysiąclecia? 

Putin fajny nie jest napewno, ale im ktoś mniej fajny, tym lepiej warto z nim dobrze żyć. d*py lizać nie trzeba,  ale przynajmniej samemu zwady nie szukać.  No chyba,  że ktoś sam ma mocarstwowe zapędy.. 

Emigracja - w wakacje mieliśmy gości z innych krajów. W jednym z europejskich kolezka na porównywalnym z moim stanowiskiem ma na rękę 4300euro/msc, ja mam 3100 polskich nowych złotych. Ilu emigrantów wróciło do kraju? 

Szczaw ,  tu autentyk,  bez głupich docinek - stoimy przy drodze,  idzie kelezka z reklamówka, ewidentnie mocno wczorajszy.  Myśleliśmy,  że na zakupy idzie, a on szedł do szwedzkiego stołu narwac  sobie szczawiu. Nadarl pełna reklamowke i poleciał do domu. 

A jaka benzyna i kiedy była po 7zl? Jakbyś  ie pamiętał,  to kiedyś ceny paliw kuly najbardziej pierwszego kawalera kraju, który nawet coś wspominał, ze

"Ponad połowa ceny benzyny to podatki. Rząd może je zmniejszyć. Ja obniżyłbym akcyzę, przez co spadłyby ceny benzyny, ale do tego trzeba odwagi i odpowiedzialności"

I tu jakieś bardziej wasze źródło jeazcze

http://m.niezalezna.pl/14552-kaczynski-do-tuska-obnizyc-akcyze-na-paliwo

Opublikowano

Oj, uwaga z powrotami "polskiej emigracji" bo to raczej nie są wyborcy PiS-u wśród tych którzy mogą być brani pod uwagę bo raczej Polonia amerykańska czy nawet australijska takiej ewentualności raczej nie rozważa.
Polska polityka społeczno gospodarcza czasów pokomunistycznych ... inaczej.
Ponad dwudziestoprocentowy podatek dochodowy plus taki sam VAT, jeszcze ZUS i trzy czwarte dochodu obrabowane w majestacie prawa, nawet haracz na tę propagandową tubę zamierzają skuteczniej ściągać bo abonament rtv podpiąć zamierzają do en. elektr. Tutaj pozostali tylko ci którzy podatków płacą niewiele bo nie mają z czego i przysługuje im seria ulg oraz osłon socjalnych czyli starcy i dzieci oraz budżetówka czyli gospodarczo nieprzydatni z racji wieku, zdrowia czy zwykłego nieudacznictwa.
Taka sytuacja utrzymuje się od dawna i NIC ZA PiS-u SIĘ NIE ZMIENIŁO. Może nawet jeszcze bardziej wzrósł fiskalizm. "Żadna zmiana"  bo ustrój preferuje nieefektywnych gospodarczo a jednostronna katolicyzacja w sferach ideowych jeszcze sytuację pogorszyła w kwestiach wolności. 
Za komuny bezpartyjny nikłe miał szanse w gospodarce a teraz jesteśmy ledwie o krok od odwrotności ideowej preferencji wspierania w gospodarce przez władze jednostronnych światopoglądowo i raczej czekają nas kolejne fale emigracji tylko z tego powodu bo zarobkowa trwa nadal zwłaszcza wśród młodych co obserwuję wokół. To się robi kraj ludzi niewydolnych z najróżniejszych powodów i nic nie wskazuje na rychłe odwrócenie trendów. Powrót pojedynczych jednostek jest opisywany w mediach jak białe kruki. (nawet tu coś pamiętam)
Nastąpi teraz jeszcze odreagowanie rynku na siłowe podnoszenie płac co zaowocuje inflacją bo to nie pieniądze zarabiamy a środki do życia a tych więcej zarobimy tylko gdy wzrośnie wydajność nie wynagrodzenia z jednostkową efektywnością niezmienioną adekwatnie do podwyżek.
Spadek bezrobocia tylko potwierdza powyższe bo wzrost produkcji tylko z tego wynika ale tu już ściana.
My się nadal staczamy w stosunku do innych rejonów świata i nie o mocarstwowość na razie trzeba zabiegać co o przetrwanie.
Cała unia zaczyna być skansenem technologicznym a my robimy dokładnie to samo bo kto ma pchnąć do przodu? 
Pojechało dwóch budowlańców do Szwecji. u nas zarabiali po niecałe trzy tys, tam z mety na umowie dostali po dziewięć za tę samą pracę a ja budowlankę na podwórku muszę robić sam bo z czego mam zapłacić więcej jeśli kontrolę nad przepływem większości kapitału sprawuje państwo a ono dziad przy takim nawet Apple o czym kiedyś pisałem. NADAL COŚ JEST NIE TAK i zmiany żadnej tu na lepsze nie było. Że co? ukrócono zyski "tym co kradli"? Może i tak, czyli jeszcze kolejni dołączą do rzeszy polskich dziadów.
Kilka rzeczy poprawiono ale to bardziej kosmetyka nie zmiana a wyborczy bełkot nie wskazuje aby ktokolwiek miał sensowne pomysły na rzeczywiste zmiany poprawiające strukturalnie potencjał gospodarczy na stałe bo jak mi mówi o innowacyjności ten który jedyne co nabudował to rzesze pomników i z krzyżami po ulicach gania to ja mam żal do siebie że za młodu też stąd nie wyjechałem. 
Ja się zaczynam bać o fizyczną przyszłość tego kraju i jaka mocarstwowość? Z czym i z kim? Z Rydzykiem i podobnymi?
Gruntuje się pozycja liberałów typu JKM czy różnych narodowców w podświadomości społecznej. Ruchy nacjonalistyczne wprawdzie przyspieszają gospodarkę na początku ale później państwo ginie pod ciosami innych którym ten nacjonalizm zagraża a w tym rejonie świata to nie my jesteśmy zdolni sąsiadom warunki stawiać.
Elastyczność PiS-u zostanie wystawiona na próbę już niebawem prze KE oraz "sojusznika głównego". W kwestii żydowskiej ustawy nawet sensownie zareagowali i oby potrafili tak dalej ale i wśród nich rysują się pierwsze oznaki "zmęczenia materiału" Pora myśleć - kto zamiast.

Gość marekfarmer
Opublikowano
6 godzin temu, daron64 napisał:

A jaka benzyna i kiedy była po 7zl? J

Opublikowano

No to jeszcze raz powtórzę, bo chyba zbyt skomplikowane pytanie padło -

-gdzie (w jakim rejonie kraju,  na jakiej stacji paliw)  paliwo było po 7 zł 

-kiedy (tzn w jakim okresie)  miało to miejsce? 

Pytanie ekstra

Co,  Jarosław zawsze dziewica, zrobił z podatkami w paliwie?  Bo podobno miała wystarczyć odwaga. 

Opublikowano

,,Że co? ukrócono zyski "tym co kradli"? Może i tak, czyli jeszcze kolejni dołączą do rzeszy polskich dziadów. " -cytat

dysydent ,jesteś jednym z tych co im ukrócono zyski że się nad nimi użalasz?

Opublikowano

To był opis sytuacji, bądź możliwego rozwoju sytuacji, w stosunku do tych co jescze jakieś pieniądze mają. To nie było użalanie się nad kimś. Dysydent raczej dość szeroko ogarnia sytuację więc i jego wpisy traktuj jako materiał do dyskusji, a nie próbę wxbudzania litości.

• Thanks 1
Opublikowano

Sugeruję żeby dokładnie zastanowić się nad wpisem. Jeżeli kradli to nie był to zysk tylko złodziejski łup, albo kasa pochodząca z przestępstwa, jest cudzysłów. Nawet jeśli potraktować to jako cytat z kogoś, to i tak w ustach miłościwie panujących każdy większy kapitał w naszym kraju pochodzi z przestępstwa, albo oszustwa a już na pewno z prywatyzacji. 

• Like 1
Opublikowano
58 minut temu, marekfarmer napisał:

,,Donald Tusk zdaniem prezesa PKN Orlen miał wtedy powiedzieć do niego „teraz kur…, paliwo może być i po 7 zł”.,,

https://wpolityce.pl/polityka/201856-teraz-kur-paliwo-moze-byc-i-po-7-zl

Mogło być nawet po 10 albo 12 ale pytanie jest kiedy. I gdzie było po 7 Pln/l?

Dysydent, nikt normalny  kto ma robotę za granica nie wróci   za 500+ i nie będzie na obecnych idiotów głosował jak cokolwiek świata widział. Czy za PO czy teraz mamy jeden i ten sam etatystyczno biurokratyczno socjalno kolesiowski układ. Głosy kupowane za socjal z rosnących podatków od zaradnych obywateli. Typowy lewicowy syf a ludność przekonana o swojej prawicowości 🙄

• Thanks 1
Opublikowano
Witejus - kto kradł? Skoro wiesz to zapodaj w odpowiednie ręce. Marek - kontekst. Jak widziałem w necie wykres wzrostu ceny baryłki ropy to coś podobnego powiedziałem. Problem z uszczelnieniem vat opisywał Modzelewski i to wielokrotnie. Pisał także o tym gdzie sobie można wsadzić te szacunki.
Dysydent - podobno wisła to takie pęknięcie od wielowiekowego szarpania Polską. Popieram - położenie geopolityczne jest takie, że tylko mądrość coś poradzi. Tej jednak w deficycie.
  • Thanks 1
Gość marekfarmer
Opublikowano
38 minut temu, Ulman napisał:

Mogło być nawet po 10 albo 12 ale pytanie jest kiedy. I gdzie było po 7 Pln/l?

w 2012 roku  w Polsce  to było  za rządów   ,,profesura,,  

Opublikowano (edytowane)

No ale jak nasza dzielna władza ma walczyć z wszechobecnym układem skoro obywatele ni chcą wskazać złodziei?

Mozesz to jakoś udowodnić Marku czy  znowu mam sobie sam znależc😀

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

Elektorat Trzaskowskiego to jest elektorat, który nienawidzi PiS-u,i to nie jest mały elektorat - 1/4 Warszawy jest jakoś spokrewniona z ratuszem. To jest taki system, jak w Gdańsku, jak w innych dużych miastach, po prostu system... nie chcę używać słowa złodziejstwo, więc powiem - wtórnej redystrybucji dochodów w tym mieście, który uzależnia ogromną liczbę ludzi. Oni zagłosują na makaka, na pawiana, wszystko co jest przeciwko PiS-owi i będzie miało plakietkę PO, ale Trzaskowski budzi w nich mało entuzjazmu. Sądzę, że taki makak, wzbudził by więcej entuzjazmu

• Like 1
  • Haha 1
Gość marekfarmer
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Ulman napisał:

No ale jak nasza dzielna władza ma walczyć z wszechobecnym układem skoro obywatele ni chcą wskazać złodziei?

Mozesz to jakoś udowodnić Marku czy  znowu mam sobie sam znależc😀

Czyli  uważasz że powinniśmy  pomagać  ścigać  Państwu  oszustów  co  oszukują Państwo  i nie płacą podatków ???

Ja nic ci nie będę udowadniać.

Skoro twierdzisz że tak nie było  to ty to udowodnij  że  w memie  który wkleił  Bogdan jest napisana nieprawda 

Edytowane przez marekfarmer
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v