Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 minut temu, marko-kolo napisał:

toć on ziemkiewiczem tylko jedzie :D...gdzie by sam co wymyślił tępak jeden 

Elity lll RP i jej salony,michnikowszczyznę cechuje mentalność totalniacka.Oni tacy właśnie są. Gęby pełne demokracji, ale demokracja jest tylko wtedy, gdy rządzą niepodzielnie. Nie wystarczy im nawet mieć przewagę - muszą mieć wszystko. Nie będą z nikim ucierać poglądów, negocjować, zawierać kompromisów - bo faszyście, talibowi, pisiorowi, narodowemu socjaliście czy jak tam cię akurat nazwą, skoro nie jesteś od nich, nie podaje się ręki. Epicentrum totalniactwa stanowią tzw. elity III RP. A dziś, gdy przegrały, daje to objawy naprawdę paskudne. Dziś, gdy przegrały i zostały "wysadzone z siodła", usiłują z całą Polską zrobić to, co swego czasu z SDP - stworzyć własną, choćby miała to być tylko malutka enklawa, i otoczyć ją zasiekami oraz rowami, aby nie wdarła się do niej zaraza "nie-naszości". Właśnie tym, a nie żadnym spontanicznym oddolnym ruchem jest KOD i KOD-media, gdzie dominują wyznawcy jedynie słusznej narracji.Szanując swoją osobę nie zamierzam z takimi jeremiadami jak @marco-polo @jacus wchodzić w dysputę,są to typowe zajadłe antyklerykalne osobniki spod znaku PZPR a la przeróba 89 -SLD,RAZEM,LGBT

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

jesli jestes taki prawdziwym katolikiem to jak ty mozesz nienawidzec mne- antyklerykalnego [pamietaj kazdy prawdziwy  chlop mial trzech wrogow-wojta,pana i plebana] liberala- sam przeczysz swoim slowom[znaczy ziemkiewicza:22_stuck_out_tongue_winking_eye:] chyba ze nie wiesz kto powiedzial-miluj nieprzyjaciol swoich ?????????????

lgbt ????? ja z pisem nie mam nic wspolnego ,to nie moje klimaty prezes, antek i mlodzi chlopcy to nie moj swiat..........

masz racje w jednym -szanuj swoja osobe- bo nik inny nie bedzie zlodzieja postow i kapusia szanowal:D:D:D

Opublikowano
1 godzinę temu, Alamo napisał:

Wy totalni, postępujecie według zasady – jak nie rządzimy, to podpalimy”

„Jesteście formacją antypaństwową, toksyczną, gangrenującą życie publiczne, taką samą jak przed wiekami różni Radziejowscy, Braniccy i Potoccy”

Lepiej być w gronie arystokracji niż dziadostwa

29 minut temu, DTaras napisał:

Staszek - z jakiegoś konkretnego powodu się odezwałeś? Czy tylko listę chciałeś podpisać?

Drą z niego łacha w temacie "ceny pszenicy" to się tu realizuje

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
Przed chwilą, staszek131415 napisał:

Nie wiem jakie dopalacze bierzesz że takie jazdy masz lepiej odstaw albo bierz połowę :P

zaczęło się od tego
https://www.msn.com/pl-pl/wiadomosci/polska/1000-plus-zamiast-500-plus-tym-się-wygrywa-wybory/ar-BBLyb4x
ostatnie słowa z tej rewelacji - "poseł PiS Janusz Szewczak. Polityk podkreślił, że liczy na to iż koniunktura gospodarcza pozwoli na takie rozwiązanie."
Koniunktura pozwoli jak inflacja podwoi ceny to nie trzeba nawet podatków podnosić. (jeśli nie wiesz o co chodzi, to nie czytasz forum na bieżąco )
Dzięki za info o istnieniu tematu o cenach pszenicy bo "topowy" się ostatnio zrobił. Pogoda może mieć wpływ na politykę bo igrzysk wprawdzie nie brakuje ale chleb ma szansę podrożeć.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Alamo napisał:

Elity lll RP i jej salony,michnikowszczyznę cechuje mentalność totalniacka.Oni tacy właśnie są. Gęby pełne demokracji, ale demokracja jest tylko wtedy, gdy rządzą niepodzielnie. Nie wystarczy im nawet mieć przewagę - muszą mieć wszystko. Nie będą z nikim ucierać poglądów, negocjować,zawierać kompromisów - bo faszyście, talibowi, pisiorowi, narodowemu socjaliście czy jak tam cię akurat nazwą, skoro nie jesteś od nich, nie podaje się ręki. Epicentrum totalniactwa stanowią tzw. elity III RP. A dziś, gdy przegrały, daje to objawy naprawdę paskudne. Dziś, gdy przegrały i zostały "wysadzone z siodła", usiłują z całą Polską zrobić to, co swego czasu z SDP - stworzyć własną, choćby miała to być tylko malutka enklawa, i otoczyć ją zasiekami oraz rowami, aby nie wdarła się do niej zaraza "nie-naszości". Właśnie tym, a nie żadnym spontanicznym oddolnym ruchem jest KOD i KOD-media, gdzie dominują wyznawcy jedynie słusznej narracji.Szanując swoją osobę nie zamierzam z takimi jeremiadami jak @marco-polo @jacus wchodzić w dysputę,są to typowe zajadłe antyklerykalne osobniki spod znaku PZPR a la przeróba 89 -SLD,RAZEM,LGBT

Toż przecież zawieranie kompromisów i dogadywanie się jest złe, bo cały czas Magdalenka i Okrągły Stół jest podawane jako przyczyna błędów i wypaczeń. :D A tu nagłe pragnienie jakichś negocjacji, rozmów? Czyli tworzenie układu? Co do KOD to chciałbym zauważyć że gdyby nie był ruchem oddolnym to na jego manifestacjach ilość uczestników raczej byłaby na na jakimś stałym, znaczącym poziomie. Po prostu struktury partyjne dbałyby aby uczestników było jak najwięcej. Jednak tu widać iż ludzie przychodzą albo raczej nie przychodzą kiedy nie nałoży się parę spraw. W tym np ładna pogoda.
Alamo już kiedyś pytałem, ale ponieważ narracja Twa niezmienną pozostaje zapytam ponownie. Próbowałeś kiedyś uścisnąć rękę prawdziwemu Talibowi?

Edytowane przez mirro
Opublikowano
54 minuty temu, DTaras napisał:

Mirro - on nawet niewie o co chodzi... Co do pszenicy - z tego nie tylko chleb więc szansę ma podrożeć więcej niż chleb.

To pewnie tez będzie wina PiSU?;)

Zobacz jakie zarobki były 3 lata temu jakie są dzisiaj to wychodzi że chleb potaniał 9_9

Opublikowano

Staszek , ale Ty twierdzisz że pszenica bez zmian , to jak nasze zarobki wzrosły ? :D

Opublikowano
2 godziny temu, marekfarmer napisał:

38502297_2088228404772346_90724664410594

Za wikipedia

W 1951 został magistrem filozofii, promotorem jego pracy magisterskiej Krytyka subiektywnego idealizmu w „Materializmie i empiriokrytycyzmie” W.I. Lenina był Czeżowski.

(...) 

W 1955 złożył wniosek o członkostwo w Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej i został do niej przyjęty w 1956[2]. Pełnił funkcję I sekretarza Komitetu Uczelnianego PZPR w Wyższej Szkole Pedagogicznej w Gdańsku[3]. Członkiem PZPR (mimo niechęci wobec rządów Gierka) pozostał do 1981.

Pod koniec lat 90. XX w. związał się ze środowiskami skupionymi wokół Radia Maryja, na antenie którego występował jako komentator wydarzeń społecznych, kulturalnych i politycznych. Bywał także gościem audycji w Telewizji Trwam[4]. Jego teksty publikował także „Nasz Dziennik”, „Najwyższy Czas!” i „Moja Rodzina”.

W 2004 krytykował warunki akcesji Polski do Unii Europejskiej. W wyborach parlamentarnych w 2005 r. bez powodzenia kandydował do Sejmu z listy Platformy Janusza Korwin-Mikkego w okręgu podwarszawskim[5].

(...) 

Rada Etyki Mediów po występie Bogusława Wolniewicza w dniu 31 stycznia 2009 w Radiu Maryja oświadczyła, że jego wypowiedź[16], zawierała antysemickie poglądy i naruszyła „podstawowe normy etyczne oraz obowiązujące w Polsce prawo”[17]. Doniesienie do prokuratury złożyło stowarzyszenie Otwarta Rzeczpospolita, jako powód podając nawoływanie do nienawiści na tle różnic narodowościowych. Dochodzenie nie zostało wszczęte ze względu na brak znamion czynu zabronionego. W uzasadnieniu znalazła się opinia, że treści wypowiedziane miały charakter ksenofobiczny, nie stanowiły jednak nawoływania do nienawiści na tle różnic narodowościowych[18].

Opublikowano (edytowane)
Przed chwilą, marekfarmer napisał:

38757627_1771346346306461_66776441305180

O! Przekliniakowi też już pomniki stawiają?

Zobacz jakie zarobki były 3 lata temu jakie są dzisiaj to wychodzi że chleb potaniał 9_9

PO też dostaje wpier..ol nie zawsze za swoje winy.
Przekliniak PiS powinien zj....ać za to że z telewizora zrobili pralkę. A co? nie? Same brudy i w kółko to samo.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
5 godzin temu, marekfarmer napisał:

38502297_2088228404772346_90724664410594

Długo męczyło mnie to coś u Marka. Niby gdzie mnie tam do profesorskich poziomów, ale jednak muszę swoje zdanie wyrazić bo mnie szlag trafia na to co widzę. 
Otóż , Konstytucja jest najwyższym aktem prawnym ponieważ obejmuje tak tych od góry Synaj jak i wszystkich pozostałych będących obywatelami danego kraju a w tym przypadku naszego. Ten "zapisany akt papieru" to umowa dla obywateli a raczej ludzi chcących zamieszkiwać tereny w zasięgu jej działania. To że tworzyli ją akurat ci ludzie to przypadek. Akurat tak się zdarzyło że ich życie przypadło na ten fragment historii. Miał  okazję też ją  tworzyć Profesor Wolniewicz, ale widać zajęty był innymi sprawami i takie pierdoły nie zaprzątały mu głowy.
W zasadzie wiara w Słowo Boże jest dobrowolna, tyko że tam nie było żadnych negocjacji, konsultacji chwili niepewności, zawahania. Tam nie ma dwu stron występujących jako partnerzy. Prawo zostało dane z obostrzeniem że nie podlega negocjacji ani zmianie w przyszłości. 
Łączenie tych dwu spraw trochę mi nie pasuje a przedstawianie tego w kategoriach Słowa Bożego to daleko posunięta manipulacja.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Andrzej Duda jaki jest każdy widzi a Jego sukces wyborczy to w dużej mierze profesjonalna kampania poprowadzona w nowoczesnym stylu. Oczywiście wybór kandydata dla takiej kampanii też był istotny a jeśli kto czuje się rozczarowany wynikiem nawet własnego głosowania tylko potwierdza powyższe bo zwyczajnie został "zrobiony w konia" w profesjonalny sposób.
Materiał pracochłonny z linka i ktoś profesjonalnie do niego podszedł aby wyzbierać tyle wycinków medialnych, czyli też pracowitość a ta rzadko bywa bezinteresowna i jak tak sobie przypomnę to wszystko to na miejscu telewizora pralka stała już dawno. Zmieniono tylko program. Jedni mówią że na lepszy, inni że na gorszy, ja nadal nie wiem tak jak w tych wyborach gdy nie głosowałem wcale bo zwyczajnie zbaraniałem i mam odwagę się przyznać że nadal nie wiem o co oni wszyscy się tak kłócą bo w mechanizmach działania tak podobni do siebie.
I wtedy się opierali na sondażach i teraz, i wtedy był wzrost gospodarczy i teraz. i wiele innych podobieństw bo ideowość obecnej władzy jest tylko na razie zagrożeniem nie faktem i nikt jeszcze ukarany nie został za innowierstwo czy coś podobnego a tamci zdecydowanie przeciwwstawili się zdejmowania krzyży ze ścian Parlamentu jak Palikot z kombinerkami ganiał. Dla mnie zmieniło się niewiele bo i koryto to samo i ryje podobne a nawet te same bo słyszy się o transferach między stadami. O co to się kłócić? Na początku było to nawet zabawne ale teraz już tylko nudne.

Prawo boże? a co to jest? którego Boga bo kilku wyznawców mamy w kraju a nawet i bezwyznaniowcy to też Polacy. Według takich  Wolniewiczów Polakiem jest tylko Katolik?
Konstytucja ma obowiązek godzić światopoglądy i wobec tego nad nimi nadrzędna. Jeśli który zamierza dyskutować to jest za państwem wyznaniowym.

A od czego ten Wolniewicz profesor? Jakiej Filozofii czy czego podobnego? Niech powie Amerykanom że ich Konstytucja to taka sama substancja jak ta na szpulce w kiblu. Profesura nie daje gwarancji na nieomylność.

Konstytucję można i należy zmieniać ale metodami w niej samej określonymi, inaczej jak to można nazwać?

Chciałoby się żec jaki przypadek taka konstytucja

Kto i o kim powiedział - jaki Prezydent taki zamach? Retoryka to jeszcze nie argument. co nie przeczę o pewnej dozie słuszności tylko twórcy tego "przypadku" jakiś tam mandat mieli a obecni mogą zmienić Konstytucję tylko w porozumieniu z opozycją przy obecnej arytmetyce w Parlamencie, inaczej będzie to Konstytucji obalenie. Każdy układ polityczny jest jakimś "przypadkiem:"

W imieniu Boga może wystąpić tylko On sam a nie jakieś Rydzyki, Wolniewicze, Palikoty,Leniny i inni którzy na ten temat mieli dużo do powiedzenia a każdy wiedział tyle samo. W imieniu Boga występuje rzeczywistość i być może i ten mój wpis a my ludzie mamy się dogadać swoimi przyziemnymi i najlepiej jeśli konstytucyjnymi metodami bo niekonstytucyjnie też można tylko trzeba to przyznać chociaż.  a pisanie z pogardą o genezie akurat tej Konstytucji to obraz braku szacunku do niej jednoznaczny. 
Dura lex, sed lex a twarde bo takie ma być nie tylko w rozumieniu surowości ale też niezmienialności i aby go ukuć na inne ptrzeba zgody większości lub siły. No to czego PiS chce użyć?
Plus dla Prezydenta za próbę zachowania pozorów demokracji w referendum konstytucyjnym ale tylko za próbę, nie realizację. (czy precyzyjniej - formę)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

A komu ta Konstytucja jakieś prawa daje ?Bo jakoś opozycja m?ówi teraz o jej łamaniu a uprzednio nie widziała tego lamania

Opublikowano

To czemu ich przed Trybunał Stanu za jej łamanie nie postawili? 

To co Marek wkleił to bzdura. Jesli przyjąć że kostytucja jest nieważna bo cośtam to mamy anarchię -  bedzie słuszne to co uzna prezes. Można uznać że konstytucja jest nienajlepiej napisana ale innej nie mamy. Dziwne w tym wszystkim jest to że jak PAD chciał się za to wziąć to PIS tą inicjatywę skasował. 

7 godzin temu, staszek131415 napisał:

Będzie wina Tuska.

Zarobki wzrosły ale koszty życia,  i opłaty wszelkie z nas zdzierają na tyle że razem z inflacją niewiele się poprawiło

Poczytaj, popatrz na wykres  to może zrozumiesz . http://forsal.pl/artykuly/1045715,wynagrodzenia-w-polsce-gus-2017-sila-nabywcza-pensji.html

Opublikowano

W kwotach nominalnych wynagrodzenia wzrosły "z urzedu" po podniesieniu minimalnej. Natomiast patrząc na wykres widać że mamy obecnie siłę nabywczą taką jak w 2013. Mechanizm jest prosty. Pensje wzrosły więc wyższe koszty przerzucane są  na ceny prosuktów i usług które "pożerają" te nominalnie wyższe pobory. Do tego dochodzą rozmaite podatki wprowadzane przez PIS by mieć kasę na socjal. Finalnie stać cię na tyle na ile w 2013.  

Opublikowano
Powielokroć d - Ulman gdzie napisał, że się poprawiło?
Ach. Ta sprawa z 1000+ wygląda na tzw. nagrodę w raju. Poprostu tworzenie pozorów przed wyborami samorządowymi. Tak sądzę.
O już Ulman sam odpowiedział.
Opublikowano (edytowane)

A komu ta Konstytucja jakieś prawa daje ?Bo jakoś opozycja m?ówi teraz o jej łamaniu a uprzednio nie widziała tego lamania

Słusznie piszesz, z Trybunałem Konstytucyjnym naciągano Konstytucję po obu stronach.
a teraz krzyk na zasadzie "przyganiał kocioł..." Z tego by wynikało - dobrze że tamci przegrali, tylko czy z lepszymi?

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v