Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Od jakiegos czasu sie zastanawiam czy Alamo w ogóle istnieje czy to automat wkleja losowo teksty Ziemkiewicza. Zasadniczo te posty nie maja nic wspólnego z bieżącym wątkiem a stanowią swoisty rozpaczliwy padaczkowo - drgawkowy manifest polityczny.  

Opublikowano (edytowane)

Najskuteczniejszą bronią na propagandę - obojętność - dlatego najgorszym oponentem dla PiS-u może się okazać brak chętnych i zmuszeni będą szukać winowajców nieuchronnych wszędzie jakichś niepowodzeń wśród swoich. Im silniejsza skała tym większa siła wybuchu i tego się bardziej obawiam niż ataków z zewnątrz. Obawiam się bo jeszcze nam kryzysu politycznego by brakowało zwłaszcza gdy nie widać godnych następców.

5 minut temu, Ulman napisał:

Od jakiegos czasu sie zastanawiam czy Alamo w ogóle istnieje czy to automat wkleja losowo teksty Ziemkiewicza. Zasadniczo te posty nie maja nic wspólnego z bieżącym wątkiem a stanowią swoisty rozpaczliwy padaczkowo - drgawkowy manifest polityczny.  

Może to sam Ziemkiewicz przybrał na tym forum ksywę amerykańskiej miejscowości. 
Alamo - bastion samobójczy dla związania sił nieprzyjaciela do czasu odbudowy właściwych sił własnych.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 minutę temu, lukejro napisał:

A jeszcze po EURO 2016 chciałeś ich na rękach nosić.... Tak zatrudnijmy Beenhakkera...

nie gadam o trenerze tylko o sztabie szkoleniowym 

gdzie jest marekfarmer dawno go tu nie widać 

Opublikowano
9 minut temu, Roman176 napisał:

Sztab szkoleniowy jest w 100% sztabem Adama Nawałki. Adam Nawałka jako selekcjoner (szef) ręczy głową za każdego członka sztabu... Przygotowania były takie same jak do EURO jednak drużyna wygląda fatalnie... Należy pamiętać że filary tamtej drużyny są w dołku: Glik-kontuzja, Krychowiak - dwa lata grzeje ławę, Milik rok nie grał z powodu kontuzji, Błaszczykowski- ostatnie pół roku nawet nie trenował z powodu kontuzji, Piszczek jest u schyłku kariery, Pazdan z Jedrzejczykiem byli sadzani na ławce rezerwowych w Legii a w ich miejsce grał zaciąg szrotu sprowadzonego z całego świata, Grosicki też grał w kratkę.... A młodzi??? Bednarek z Kownackim pokazali, że jeszcze dużo pracy przed nimi....

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Ulman napisał:

Modli się o deszcz i zapomogi suszowe

4 minuty temu, Roman176 napisał:

akurat to nic śmiesznego 

Wprawdzie jedno wyklucza drugie ale może wymodlić oboje bo i deszcze padać zaczynają i zapomogi obiecane

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
2 minuty temu, lukejro napisał:

Sztab szkoleniowy jest w 100% sztabem Adama Nawałki. Adam Nawałka jako selekcjoner (szef) ręczy głową za każdego członka sztabu... Przygotowania były takie same jak do EURO jednak drużyna wygląda fatalnie... Należy pamiętać że filary tamtej drużyny są w dołku: Glik-kontuzja, Krychowiak - dwa lata grzeje ławę, Milik rok nie grał z powodu kontuzji, Błaszczykowski- ostatnie pół roku nawet nie trenował z powodu kontuzji, Piszczek jest u schyłku kariery, Pazdan z Jedrzejczykiem byli sadzani na ławce rezerwowych w Legii a w ich miejsce grał zaciąg szrotu sprowadzonego z całego świata, Grosicki też grał w kratkę.... A młodzi??? Bednarek z Kownackim pokazali, że jeszcze dużo pracy przed nimi....

17 minut temu, dysydent napisał:

Wprawdzie jedno wyklucza drugie ale może wymodlić oboje bo i deszcze padać zaczynają i zapomogi obiecane

co z tego jak wszystko poszło i uschło tam nie padało od wiosny 

Opublikowano

Nie wiem gdzie nie padało od wiosny ale jeżeli to jest wysoce prawdopodobne że jakąś pomoc Agencja zmontuje. Oczywiście można dyskutować czy adekwatną ale do tej pory (ostatnimi laty) tak było.

Opublikowano (edytowane)

Można też dyskutować czy ryzyko produkcji powinni ponosić podatnicy bo jest cechą klimatu i susza co kilka lat i podlega statystyce co winien przedsiębiorca (w tym wypadku rolnik) uwzględnić. Nikt na za plantacje założone na Saharze nie feruje zapomóg i jeśli trwałe zmiany klimatu  uniemożliwią produkcję na jakimś terenie to chyba z zapomogami nic nie wskóra.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
8 godzin temu, Ulman napisał:

Najlepsze jest to,  że jeszcze go plasują za kradzież czyichś tekstów. 

Gość marekfarmer
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Roman176 napisał:

gdzie jest marekfarmer dawno go tu nie widać 

Jestem  jestem    czuwam  cały  czas  :) 

Niewiem czy słyszałeś    ale pierwszego  trampkarza   3 RP  zabrakło  i  Polacy przegrali  w Rosji   ale  podobno  ma zostać  trenerem Polskiej reprezentacji  i nauczy  ich  haratania w gałę  xD  xD  xD  

7 godzin temu, Roman176 napisał:

pewnie kredyt preferencyjny czyli kolejne zadłużanie się on tam gdzieś z pomorskiego 

Ja  jestem z  Kujawsko Pomorskie 

35893253_1830548273920926_85516292561557

Edytowane przez marekfarmer
Opublikowano

"A gdy poprosi o owoc, podadzą mu marchewkę.":D Zaiste Marek powiadam Ci, ani oko nie widziało, ani ucho nie słyszało ani rozum nie jest w stanie ogarnąć co nauka radziecka i ekipa urzędnicza może jeszcze wymyślić.:D

Opublikowano
1 godzinę temu, marekfarmer napisał:

Jestem  jestem    czuwam  cały  czas  :) 

Niewiem czy słyszałeś    ale pierwszego  trampkarza   3 RP  zabrakło  i  Polacy przegrali  w Rosji   ale  podobno  ma zostać  trenerem Polskiej reprezentacji  i nauczy  ich  haratania w gałę  xD  xD  xD  

Ja  jestem z  Kujawsko Pomorskie 

Mówisz o naszym prezydencie Andrzeju Dudzie który zbojkotował mundial? :DTylko Ci przypomnę, że podczas ostatniego EURO plotłeś farmazony, że zwycięstwa Polaków to efekt "dobrej zmiany"....

40 minut temu, DTaras napisał:

Od kwietnia pokropiło u mnie 3 dzień. Ziemia przesiąkła może 5 cm tam gdzie było sucho. Pod spodem popiół. Może trawnik założyć?

A macie w gminie powołane komisje do szacowania strat poniesionych w wyniku suszy??? U nas już działają od zeszłego tygodnia, od dwóch można było składać wnioski o szacowanie szkód.

Opublikowano
Jeszcze nie. Ja to pikuś bo to hobby. Ucierpiał mi trochę nostrzyk plus problemy ze wschodami na kawałku nostrzyk plus facelia - tu powinno odrobić. Gryka mi nie wzeszła na 20 arach więc olał ich komisje. W tym roku zgłosiłem do agencji pole uprawione wg granic a nie wg tego co oni tam mają i samolot już latał. Ku*** system mały rolnik i raptem hektar z hakiem ale samolot przysłali. W zeszłym roku miałem 1 ar niezgodności. Dzwoni babka i pyta co robić bo to nie może być więcej niż 1% i jakieś bzdury jeszcze. Pytam specjalistkę w agencji ile hektar ma arów. Pani mówi 10 to ją uświadomiłem i zapytałem ile procent jest błąd. Po chwili ciszy pani spytała czy poprawić czy co robimy... Tak, że nalał na ich komisje. Dopłaty mam na nawóz i nasiona i niech to wypłacą to będzie dobrze.
Opublikowano

Spokojnie ARiMR nie robi kontroli samolotem... To jest kolejny mit powielany przez rolników... Nie chce mi się szukać ale tolerancja błędu jest na pewno większa niż 1% do tego dochodzi jeszcze dokładność ich pomiaru... Zawsze możesz się odwołać i wtedy muszą Ci zrobić kontrolę na miejscu, od której też się możesz odwołać i przedstawić pomiar zrobiony przez geodetę... Tylko jest pytanie czy gra jest warta świeczki...

Opublikowano (edytowane)

Ja dla "świętego spokoju" zaniżam wyniki pomiarów o ar bo kontrola to strata czasu więcej warta niż utracone kilkanaście góra kilkadziesiąt złotych z tego powodu.

We wczorajszych Wiadomościach usłyszałem sensowną wypowiedź Premiera w kwestii polityki migracyjnej Unii z pomysłem odpowiednika "planu Mrshalla" dla Afryki i jest to najsensowniejsze rozwiązanie a przy okazji stymulacja gospodarki Afryki jak i pretekst do wpływów politycznych stabilizujących nieco te bijatyki plemienne jak też szansa dla europejskich firm w roli kapitału zagranicznego dla Afrykanów i namiastka neokolonializmu tym razem socjalnego co powinno zainteresować obecne elity w Brukseli. Jeśliby ten pomysł polskiego Premiera - nie wiem - rządu (?) został zignorowany przez Brukselę świadczyło by to jednoznacznie o tendencyjnym podejściu do Polski przez "starą unię" jednoznacznie świadczącym o tendencyjności czysto politycznej,  bo pomysł dobry i wart chociaż poważnego rozważenia.
Co do politycznych powodów protekcjonistycznego protekcjonalnego podejścia do władz Polski obecnych przez zachodnią unię nie ma wątpliwości to właśnie stosunek do tej propozycji będzie tego dowodem lub zaprzeczeniem. Zobaczymy.

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano

Plan Marschala dla Afryki? Dysydent a weź mnie nie rozśmieszaj bo zajadów dostanę.:D Nie ma szans. Można przekupić jednych a by nie zarzynali drugich. Ale struktur do realizacji  planu podnoszenia ich z kolan nie stworzysz. Chyba że wojska okupacyjne i struktury okupacyjne.:D

Opublikowano (edytowane)

Dobry baca potrafi zarządzać dużym stadem baranów. Lubią go a jeszcze same do golenia potrafią przychodzić. Potęga umiejętności wykorzystania ciemnoty jest niedoceniana. Nawet Niemców amerykańskie bazy pilnowały tuż po wojnie a plan Marshalla był tylko lizawką. Byle dureń wtrącając się w sprawy afrykańców tylko do zadymy doprowadzi ale umiejętne posługiwanie się "techniką marchewki" niejednemu przyniosło sukces. Ponadto będzie pretekst do wysłania wojsk dla obrony czegokolwiek byleby mieć jakieś swoje tam udziały. Dzisiaj Niemcom bliżej mentalnie do USA niż USA do Rosji chociaż to Rosja bliższa ideałom amerykańskiego kapitalizmu o których wyborcy Trumpa tylko mogą pomarzyć i tak naprawdę gdyby nie Rosja to Ukraina była by już po krwawej wojnie domowej , a raczej to co po niej by zostało.
Podobnie można rozgrywać afrykańskimi antagonizmami wewnętrznymi dając cokolwiek aby mieli coś do stracenia jeśli się postawią.
Historia potwierdza sensowność propozycji Morawieckiego bo to jest właśnie próba prawdziwej Polityki a nie bezsensowne litościwe zbieranie śmiecia z pożaru jakim jest obecna imigracja. Już Rosja zachowała się rozsądniej w Syrii, przynajmniej z punktu widzenia próby obrony swoich interesów. 
Wpakować się z butami w sprawy Afryki bo ona już zaczyna włazić w nasze a lepiej poligony wyznaniowe urządzać na obcym terenie, tyle że to na początku musi trochę kosztować to później mogą być jeszcze z tego profity i przy okazji spokój. 

Napisałem możliwie największym skrótem bo mi wcześniej słusznie rozlazłość wywodów zarzucono,
Dodam jeszcze że wprawdzie nie wprost ale Morawiecki proponuje atak, bo to do tej pory to tylko nieudolne próby obrony na zasadzie "wszystko bierzcie mnie nie ruszcie" i róbcie sobie na moim podwórku co chcecie.
Biją się tam o korzonki to dać im wędkę a skup ryb utrzymać we własnym władaniu.

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v