Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiesz Roman ja jednak jestem zdania że dolewanie tego oleju to bardziej efekt psychologiczny dla właściciela pojazdu, niż jakiś pożytek związany choćby z wydłużeniem żywotności. Ale to tylko moje stanowisko więc mogę się mylić. Ciekawe jakby zareagował serwis, w przypadku awarii gdybyś nadmienił że wszystko robiłeś dobrze a nawet poszedłeś dalej bo dolewałeś oleju do paliwa. Pogłaskali by po głowie? :D

Opublikowano
Dnia 14.06.2018 o 06:12, mirro napisał:

Chciałbym poddać w wątpliwość sens dolewania oleju typu Mixol do ON. Jest jakiś argument, poza tym że "kolega tak robi"? 

Ja osobiście gdy nie słyszę, żadnych problemów z wtryskiwaczami na co dzień nie leję..Ale fakt, że parę razy przycinające się końcówki wtryskiwaczy takim sposobem uratowałem. Na forach wielu marek ludzie piszą, że kultura pracy się poprawia. Niektórzy obserwują większy przebieg między wypalaniami dpf a czy ciut niższe spalanie. Zwłaszcza, jeśli silnik jest już w jakimś stopniu zużyty i wtryskiwacze nie pracują najlepiej.  Oczywiście w pełni sprawnym silniku też może być jakiś efekt. Żeby nie było. Nie jest to sposób na naprawę czy zamiast naprawy. Olej po prostu lepiej smaruje. I czasami poprawia warunki pracy lekko już zużytych elementów.

Opublikowano

No dobra to z olejami mamy wyjaśnione. A teraz chciałbym powrócić do nieszczęsnej modernizacji w armii. Komunikat MON po rozpędzeniu składania ofert na śmigłowce.
Prosiłbym aby przeczytać powoli i zanim oplujecie ze śmiechu ekran, spożywanie czegokolwiek grozi zadławieniem.
http://m.mon.gov.pl/aktualnosci/artykul/najnowsze/wszystkie-programy-modernizacyjne-dla-wojska-beda-kontynuowane-o2018-06-14/

A to to już szczyt jajcarstwa w wykonaniu ministra Błaszczaka i ekipy.
"MON prowadzi bardzo trudne negocjacje, w których stawką jest bezpieczeństwo naszego kraju i  ogromne pieniądze. Cisza to jedna z najważniejszych zasad biznesu.

Jakoś tylko w naszym kraju musi być cisza żeby coś dało się kupić. Pewnie przeszkadza jazgot opozycji.:D Chyba jednak pieniążki zostały przejedzone i rzeczywiście musi być cisza.

Opublikowano (edytowane)

W dobie zasięgu rozpoznania na całą planetę i pocisków samosterujących wystrzeliwanych z czegokolwiek czytam w tym czymś z linka:
"W przypadku zakupu śmigłowców do zwalczania okrętów podwodnych..."
sam dodam"
- w przypadku zakupu kawalerii konnej do zwalczania czołgów...

Błaszczak może się i zna... na biskupach...

Śmigłowiec to jest w dzisiejszych czasach latający grób dla załogi w wojnie z nowocześnie uzbrojonym przeciwnikiem bo nawet dzieci mogą swoje drony zabawki przerobić na skuteczny środek przeciwko "wiertalotom" jedynie w atakach na cywili nieuzbrojonych przydatny byle nie latać w zasięgu rzutu kamieniem bo śmigła.... o, dla policji takie coś na stałe wyposażenie i owszem ale na przeciwnika który ma okręty podwodne to w naszym przypadku długo jeszcze jedynym rozwiązaniem ... negocjacje.

Maczugi taniej wyjdą a skuteczność tylko niewiele niższa skoro duch "rozważnej oszczędności" zaczyna dominować bo nawet nie wierzę aby komu przyszło do głowy że samemu można sobie te maczugi wystrugać.
Kiedyś sobie nawet kuszę zrobiłem dla zabawy ale szybko poszła na złom gdy zobaczyłem jak strzała przeszła przez deskę calówkę jak przez masło.

Całkiem inne taktyki i środki we współczesnej wojnie i o nich jakoś u nas cicho i tylko nie wiem czy cicho bo tak powinno być czy że naprawdę nie ma o czym krzyczeć. 
Pierwszym krokiem do siły militarnej jest silna gospodarka ale z kim ją odbudować? Z tymi pajacami co ryje drą jakoby Bóg Honor Ojczyzna a na codzień jedyne co budują to pomniki i zadymy krzyżowe po ulicach robią bardziej dla sterroryzowania własnego społeczeństwa niż kogokolwiek innego. Ci co naprawdę coś potrafią w większości są na służbie u obcych bo własne państwo zbyt pazerne aby samodzielnie uczciwie stanąć w nim na nogi gospodarczo. Kupowanie broni u obcych tylko potencjał gospodarki osłabia bo to przejadanie ziarna na siew.... a szkoda klawiatury ...

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
Śmigłowiec jest niezastąpiony do przerzutów i patroli. Ranni, żołnierze zaopatrzenie. Trzeba wiedzieć, że każdy żołnierz na patrolu czy ubrany w sprzęt czy nie jest praktycznie do odpi.... Poza tym śmigłowiec przenosi sprzęt do zwalczania np. czołgów, które nie zawsze chronione są opl.
Opublikowano

Dysydent, w dobie nowych technologii i tak najwięcej ginie piechoty i specjalsów. Czyli podstawowe działania rodzajów wojsk pozostają. Może zmieniła się forma, bo stawia się na oddziały mobilne jednak kto,s tę nogę na zajętym terenie postawić musi. 
Druga sprawa to rozpatrywanie potrzebne czy nie. Tylko tym sposobem niedługo o wszystko, tak śmigłowce jak i np okręty, będziemy musieli prosić rząd USA. Trzeba będzie zapraszać kolejne rodzaje wojsk US aby zabezpieczały nas. Oczywiście narodowi jakoś to się wytłumaczy. Zaczynamy schodzić poniżej linii całkowitej bezradności. A to że co jakiś czas wybiega z tłumu oszołom i drze japę że jutro przyjdą Rosjanie, to tylko pozwala w nieskończoność markować jakiekolwiek ruch w kwestii dozbrajania się. To się źle skończy. 
A jeżeli stanie się to o czyn śnią nieliczni, czyli wyczerpie się formuła tak Unii Europejskiej jak i NATO, to ręka będzie gmerać w bardzo głębokim nocniku. 

Opublikowano
Pawel - co to za silnik? Mirro - raczej to już nie ręka tylko wszyscy po brodę będziemy w szambie pływać.
Plus jest taki, że dla jednych po brodę będzie tyle co ponad głowę niektórych konusów.
Opublikowano

No a co tam Panowie szlachta powiecie o powypadkowych obrażeniach Pani Premier? Niech to. będzie nauczka dla niedowiarkow smoleńskich . Opancerzone auto z poduszkami strefami zgniotu itd powoduje   niemal śmiertelne urazy  przy 50 km/h a wy się dziwicie że nitowany blaszak przy 200 km/h w lesie się na kawałeczki rozdupcył i wszyscy zginęli

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, PawelWlkp napisał:

Odnośnie tego dolewania oleju to do common rail tdi też się dolewa? Mam z dość dużym przebiegiem i na ciepłym coś dłużej kręci żeby zapalić.

tak z pod warunkiem z pdf nie masz  ale jedni i tak leją proponuje ci zapłon opóźnić jak zimny to pali na dotyk ??

1 godzinę temu, Ulman napisał:

No a co tam Panowie szlachta powiecie o powypadkowych obrażeniach Pani Premier? Niech to. będzie nauczka dla niedowiarkow smoleńskich . Opancerzone auto z poduszkami strefami zgniotu itd powoduje   niemal śmiertelne urazy  przy 50 km/h a wy się dziwicie że nitowany blaszak przy 200 km/h w lesie się na kawałeczki rozdupcył i wszyscy zginęli

fizyka  siła bezwładności znasz ?? czym cięższym......samochód,   w pancernych chyba niema strefy zgniotu jak w samochodzie  ?

6 godzin temu, PawelWlkp napisał:

v8 tdi 450 tys kulniete

na taki silnik to mały przebieg  to tak jak w 2.0tdi 225tyś 

Edytowane przez Roman176
Opublikowano
28 minut temu, Ulman napisał:

W pancernym czym nie ma stref zgniotu? 

Tak sobie myślę,trzecia wasza kadencja rządów od 2015r,a już na start szykowano kilka tyś młodych muzułmanów. Przez wzgląd na politykę niższości,dzisiaj ta liczba byłaby kilkukrotnie większa.Ciekawe ilu ludzi byłoby zabitych do dziś,Twoją kartą wyborczą

Opublikowano

najlepszy byl sad okregowy w krakowie-wrocil sprawe do oswiecimia bo to sprawa jak kazda , wypadek jakich zdarzaja sie tysiace co roku na polskich drogach i nic trudnego w rozpatrzeniu tej sprawy nie ma-w sumie swieta prawda.

w umysle alamo wszystko ma zwiazek z mlodymi islamskimi chlopcami -ciekawe czemu ????

gdyby porownac roznice procentowe  miedzy wypadkami smiertelnymi na zachodzie a w polsce to arabi musieliby  mordowac codziennie zeby wyrownac roznice, najwieksi terrorysci to polscy kierowcy- dzisiaj by mnie skasowal kierowca podmiejskiego-raz za ruski rok wyjade na rowerze na glowna i musialem sp***rzac na pobocze a mina babki ktora jechala z naprzeciwka bezcena.....

Opublikowano
Roman - po pierwsze to pancerna jest kabina. Auto z delikwentem nie służy do taranowania. Do tego jedzie terenówka. Po drugie dpf lub fap. Po trzecie jakie naukowe badania? Po czwarte moduje się po to, żeby było lepiej - nie gorzej. Auto ma 450 tysi a układ napędowy to nie tylko cylindry. Wspomniane wcześniej 2.5 tdi to bardzo ciężki silnik podobnie jak 5.0 v10 gdzie w zasadzie pracują dwa takie bo dwa sterowniki dwie turbiny itp. A ciężki bo rozrząd na kołach. 6.0 v12 wygina żurawia...
Opublikowano (edytowane)

Silniki muszą mieć dużą moc także i z tego powodu, że opancerzenie znacznie zwiększa masę pojazdu. Jeśli zwykła, cywilna limuzyna klasy wyższej waży ok. 2 tony, to taka sama, ale opancerzona jest cięższa co najmniej o kolejne 2 tony. I taką masę musi sprawnie napędzać motor pod maską.

W opancerzonych pojazdach stosuje się wiele unikalnych rozwiązań, ale z reguły nie są one ujawniane osobom postronnym - chodzi o bezpieczeństwo właściciela.

1 godzinę temu, jacus napisał:

gdyby porownac roznice procentowe  miedzy wypadkami smiertelnymi na zachodzie a w polsce to arabi musieliby  mordowac codziennie zeby wyrownac roznice, najwieksi terrorysci to polscy kierowcy- dzisiaj by mnie skasowal kierowca podmiejskiego-raz za ruski rok wyjade na rowerze na glowna i musialem sp***rzac na pobocze a mina babki ktora jechala z naprzeciwka bezcena.....

czemu porównujesz kierowcy do muzułmanina to nie to samo  a zasztyletowania drugiej osoby to tylko muzułmanie procentują górą

twoja wiedza oparła się tylko na wiedzy z gazet?!  nie byłeś nie widziałeś tylko czytałeś 

mój wujek musiał się wyprowadzić z osiedla  bo oni nie pracowali całe noce balują krzyczą i biją kobiety a rano musiał stawać do pracy  a oni poszli schlafen policje mieszkańcy wzywają ale oni nie interweniują nawet z samochodu  nie wysiadają a za chwile rodowitych Niemcowa w Polsce bd więcej

jak samych niemczech unas emeryci powykupowali całe działki rekreacyjne nad olzą i wykupują stare domy do remontu zapytaj się po co gdyby była taka sytuacja w Polsce to  byś usłyszał w uwadze albo w interwencji 

a daleko nie musisz jechać bo imigranci robią zamieszki w Zgorzelcu zobacz  a później gadaj 

a tu masz potwierdzenie mojej teorii zapomniałem dodać masowe kradzieże odszkodowania płaci gmina a oni bezkarni 

wiec porównując do ciebie mało żebyś dostał wp***dol to jeszcze byś nie miał roweru a policja miała by cie w d*pie 

Edytowane przez Roman176
błąd
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v