Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Swego czasu miałem okazje czytać jedno z opracowań odnośnie militarnego zastosowania sterowania pogodą. Nie do końca, a raczej wcale nie jest tak jak jeden z Panów na filmie stara się przedstawić. Chyba że jego wypowiedź wyrwana jest z szerszego kontekstu i czepiam się niepotrzebnie. Jest szereg uwarunkowań i procesy te są jakby wspomagającymi dla zachodzących naturalnie, a wiadomo że nadmiar w jedną jak i drugą stronę jest niedobry. Teraz i wczesną , gorącą wiosnę albo przymrozki do końca maja można zwalać na sterowanie pogodą.

Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

U Romana zarabiają wszyscy dokoła a on tyra za 3600. 

To nie hipokryzja tylko głupota. Chcą zarabiać jak na zachodzie by w UE była równość a jak ktoś chce to zrobić to się bronią xD

Roman wie, że wujek z tymi Ukraińcami się nie patyczkuje. Co zresztą potwierdzają komentarze pod artykułem o Sachs trans. Dostał by te 3600 musiał by jeździć po Europie przez miesiąc a i to ubezpieczony był by od 1/8 etatu a jak wujek miał by gest to by go na płacy minimalnej zarejestrował i pełnym etacie oczywiście polskim. Dlatego woli pracę w kopalni niż u wujka. Choć ten niby 9 płaci to Roman woli w kopalni za 3600.

Opublikowano (edytowane)

Jakie sterowanie pogodą, kto?? czym??? ludzie? jaka skala.? Nauka nie jest w staNIE TRAFNEJ PROGNOZY SKLECIĆ TRZY DNI NAPRZÓD. 
Film musiałem przez Was obejrzeć głupawy gdzie jeden wydzierał się jak nijaki "adolek" gdzieś ze sto lat temu aż ochrypł sądząc że o wartości argumentów decyduje ilość decybeli choć wątpię aby nawet umiał to przeliczyć. "Autorytet" GMO  za największe zagrożenie uznaje czyli nie wie co to nawet jest bo genetycznymi modyfikacjami Natura para się od miliardów a hodowcy od dziesiątków tysięcy lat, to teraz tylko nieco inne metody. Genetically created organism (jakieś GKO) nie będzie jeszcze wielkim zagrożeniem bo pokurczem będzie wobec naturalnych a selekcjonowanych miliony lat w bilionach lub więcej powtórzeń cwaniaków jakimi są dzikie formy np. chwastów i całej reszty. Jakaż wieka zarozumiałość uwierzyć aby człowiek był w stanie sterować pogodą w makroskali, co najwyżej chmurkę gradową o kilka stopni kątowych na pole sąsiada i to nie za każdym razem się uda. Nieco sterujemy klimatem , fakt , jako cały gatunek w swej masie ale nie jest to w najmniejszej mierze rozumne a tym bardziej celowe.

widzowie amerykańskiej katastroficznej szmiry
To jest tylko fikcja filmowa jak nazwa SF.

Muszę oczy przetrzeć z łez ze śmiechu.

Akry czy tysiące kilometrów Sahary kwadratowych do kupienia za grosze. Biznesplan taki - podciągniemy sobie chmury i "raj na ziemi".
jak "hyde park " to "hyde park" po polsku - "bzdurownia"

Edytowane przez dysydent
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Ulman napisał:

http://www.postawnaswoim.pl/kariera/ile-zarabia-kierowca-tira-ciezarowki/

Tu piszą że kierowca ciężarówki w niemczech zarabia 10-15 a nie 24.

widzisz jaki ty inteligent myślałeś ze w klikasz wpiszesz google i wszystkie rozumy zjadł    twoja wyobraźnia za słaba widocznie na internet  dolicz sobie ;

Spesen + socjal danego kraju 

a wiesz co ty wo gule wpisałeś najniższa Ustawowa płaca minimalna wynosi aktualnie 8,84 € (brutto) za godzinę.*  czyli miedzy narodowy kierowca dostanie najniższą ??

8 godzin temu, Ulman napisał:

U Romana zarabiają wszyscy dokoła a on tyra za 3600. 

To nie hipokryzja tylko głupota. Chcą zarabiać jak na zachodzie by w UE była równość a jak ktoś chce to zrobić to się bronią xD

ja nie pracuje dla zarobku tylko dla hobby dla idei  :D no ale stać mnie np wczoraj kupiłem ekspres ciśnieniowy za 8 tyś klikam na smart fona i robi kawę i co ty na to ?? 

Edytowane przez Roman176
  • Like 1
Opublikowano

7 krajów ma obniżonych ciekawe czemu i jakie ??

7 godzin temu, mirro napisał:

Swego czasu miałem okazje czytać jedno z opracowań odnośnie militarnego zastosowania sterowania pogodą. Nie do końca, a raczej wcale nie jest tak jak jeden z Panów na filmie stara się przedstawić. Chyba że jego wypowiedź wyrwana jest z szerszego kontekstu i czepiam się niepotrzebnie. Jest szereg uwarunkowań i procesy te są jakby wspomagającymi dla zachodzących naturalnie, a wiadomo że nadmiar w jedną jak i drugą stronę jest niedobry. Teraz i wczesną , gorącą wiosnę albo przymrozki do końca maja można zwalać na sterowanie pogodą.

wierzysz to ??  tak jak w ten oprysk z samolotu jak to było chemistral ??

• Like 1
Opublikowano

Tekst o ekspresie pozamiatal.  Temu już się nie dorówna. No i jednoznacznie pokazuje to,  że to Romek ma rację w każdej wymianie zdań.  Bo ma ekspres. Do kawy taki.. 

• Like 1
  • Haha 1
Gość marekfarmer
Opublikowano (edytowane)

34187379_1819907691651651_64362768855623

Edytowane przez marekfarmer
Opublikowano

Tak Marku, a teraz ci emigranci którzy ich wybili, a niedobitków pozamykali w rezerwatach są największymi sojusznikami Polski... Nawet jak wczoraj USA zawetowały w RB ONZ rezolucję w sprawie ochrony Palestyńczyków to Polska żeby się nie narazić wujowi samowi wstrzymała się od głosu...  No ale trzeba amerykańcom w d*pę włazić....

Opublikowano
Dnia 6/1/2018 o 00:50, Roman176 napisał:

tylko gupiki się z filmem nie zgadzają ........

Gościu niech się weźmie do roboty zamiast gwiazdrzyć w necie. 

Oczywiscie wszystko jest oszukane i panuje miedzynarodowy sPISek  To że maszyny sa na kredyt to na zachodzie absolutnie normalne tylko ze oni już od dawna wiedzą że rolnictwo to nie jest super biznes i nie kupują 150 km na 30 ha.

Jeśli jest dobra zmiana to czemu inspektorzy sanepidu nie sprawdzą tych chemicznych warzyw i wycofają z obrotu za przekroczone normy?

11 godzin temu, Roman176 napisał:

widzisz jaki ty inteligent myślałeś ze w klikasz wpiszesz google i wszystkie rozumy zjadł    twoja wyobraźnia za słaba widocznie na internet  dolicz sobie ;

Spesen + socjal danego kraju 

a wiesz co ty wo gule wpisałeś najniższa Ustawowa płaca minimalna wynosi aktualnie 8,84 € (brutto) za godzinę.*  czyli miedzy narodowy kierowca dostanie najniższą ??

ja nie pracuje dla zarobku tylko dla hobby dla idei  :D no ale stać mnie np wczoraj kupiłem ekspres ciśnieniowy za 8 tyś klikam na smart fona i robi kawę i co ty na to ?? 

No to ile trzeba doliczyć ? Socjal się wlicza do pensji???

Mowa jest o pracownikach delegowanych  pisali o 8,5 Eur a płaca minimalna to coś zupełnie innego. No ale nawet niech będzie 8,84 Eur to i tak drastycznie kalkulacji nie zmieni.

Teraz miedzynarodowi kierowcy dostają mniej  niż najniższa skoro jest skowyt że koszty wzrosną bo będzie trzeba płącić więcej. Jak kierowcom podniosą na 8,5 Eur to będą się cieszyć z takiej minimalnej. No i nadal będą bardzo konkurencyjni wobec tych co 24 tys na miesiąc dostają:D

11 godzin temu, Roman176 napisał:

przecież to hydro park  wszystko bez sensu 

Nie mówi się hydro park tylko aqua park

Opublikowano
Hyde park chyba... Te całe smugi chemitrails to pic jak ich mało. Niby metale to znaczy, że samolot zabiera tajny ładunek cięższy niż pasażerowie z bagażem choć z typowy samolot z paliwem na 3000 km już ciężko leci. Jeszcze pompy, armatura... Są badania bo po tym jak wycofano paliwa ołowiowe temperatura w atmosferze skoczyła o kilka stopni a także rozpędzanie i kondensowanie chmur ale to rozpylały masowo specjalnie dostosowane ciężkie samoloty i dużo niżej niż 10 km.
Opublikowano

Jeśli jest dobra zmiana to czemu inspektorzy sanepidu nie sprawdzą tych chemicznych warzyw i wycofają z obrotu za przekroczone normy?

A od kiedy sanepid czy inna służba sprawdza rzetelnie żywność czy cokolwiek innego... Ile żywności jest sprawdzanej??? Ja strzelam, że nie więcej jak 2%... To tak jak z tą bioasekuracją, w związku z ASF niby jest wymóg i kontrole ale weterynaria potrzebuje 2-3 lata aby sprawdzić wszystkie gospodarstwa oficjalnie hodujące świnie...

Opublikowano

Nie są w stanie i dobrze o tym wiedzą. Przy pełnej laboratoryjnej próbie łącznie z metalami ciężkimi bazuje się na certyfikatach i badaniach producenta. Z reguły jednak producent nie dostarcza bezpośrednio do sklepów, tylko spekulant mający dostęp do rynku. Taki gościu upatruje sobie jakąś firmę z ładnymi, czystymi pomieszczeniami ( najlepiej jakaś grupa producencka z problemami finansowymi), deklaruje że tu będą przygotowywane produkty do sprzedaży po czy przeprowadzany jest audyt odbiorcy na tym obiekcie i wszyscy są zadowoleni. Tu też kończy się idylla. Bo z reguły facet tłucze biznes w jakiejś wiosce w stodole albo kurniku, gdzie nawet konia "zaparkować" byłoby wstyd. 
Tu też trafia towar z różnych źródeł i do chwili jakiejś afery nikt nie wnika. To co tam się pakuje musi być tylko tanie. Oczywiście kupuje się też partie towaru od dużych dostawców aby były kwity z badaniami. Bo duży robi badania a każde to 3-4 tyś.

• Like 1
Opublikowano

Gościu niech się weźmie do roboty zamiast gwiazdrzyć w necie. 

Oczywiscie wszystko jest oszukane i panuje miedzynarodowy sPISek  To że maszyny sa na kredyt to na zachodzie absolutnie normalne tylko ze oni już od dawna wiedzą że rolnictwo to nie jest super biznes i nie kupują 150 km na 30 ha.

ulman no to jak to jest unia naszych niszczy uchwalają ile mają zarobić a w drugą stronę to nie działa ........

No to ile trzeba doliczyć ? Socjal się wlicza do pensji???

Mowa jest o pracownikach delegowanych  pisali o 8,5 Eur a płaca minimalna to coś zupełnie innego. No ale nawet niech będzie 8,84 Eur to i tak drastycznie kalkulacji nie zmieni.

Teraz miedzynarodowi kierowcy dostają mniej  niż najniższa skoro jest skowyt że koszty wzrosną bo będzie trzeba płącić więcej. Jak kierowcom podniosą na 8,5 Eur to będą się cieszyć z takiej minimalnej. No i nadal będą bardzo konkurencyjni wobec tych co 24 tys na miesiąc dostają:D

chłopie taki oczytany a takie głupoty pisze , 50eu za każdy dzień na wyżywienie i inne bajery to nie polak ze zupki chińskie w kabinie je itp...  

8 godzin temu, daron64 napisał:

Tekst o ekspresie pozamiatal.  Temu już się nie dorówna. No i jednoznacznie pokazuje to,  że to Romek ma rację w każdej wymianie zdań.  Bo ma ekspres. Do kawy taki.. 

bo słyszałem już rożne opinie  lewackie ze co za głupek kupuje za 8 tyś jak można za 3  coś jak ulman mnie zacytował 

Opublikowano
Roman - w tym ekspresie za 8 tys. Będziesz używał jednego przełącznika albo fizycznego albo na HMI tak samo jak w ekspresie za 2.5 tys bo będzie stał w miejscu gdzie smartfona akurat niema a uruchomienie apki będzie trwało dłużej niż przyciśnięcie owego guzika. To zbytek mający wiele wspólnego z "lewactwem" w Twojej definicji. Poza tym musi być w nim woda, opróżniona tacka... Tak, że brawo za tok myślenia.
Mirro - widać, że z sanepidem nie miałeś do czynienia.
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, DTaras napisał:

Roman - w tym ekspresie za 8 tys. Będziesz używał jednego przełącznika albo fizycznego albo na HMI tak samo jak w ekspresie za 2.5 tys bo będzie stał w miejscu gdzie smartfona akurat niema a uruchomienie apki będzie trwało dłużej niż przyciśnięcie owego guzika

i tu się chłopie mylisz zależy od twojego wifi jest szybciej niż manualnie po za tym oprócz bajeru ze sterowany można rożne przepisy kawy ściągać świata po za tym jest jedna zasada nie kupuje  się ekspresu poniżej 4tyś bo mają niskiej jakości młynek co psują smak kawy 

1 godzinę temu, DTaras napisał:

To zbytek mający wiele wspólnego z "lewactwem" w Twojej definicji. Poza tym musi być w nim woda, opróżniona tacka... Tak, że brawo za tok myślenia.

raz w tygodniu to takie uciążliwe ?

PRIMADONNA ELITE EXPERIENCE ECAM 650.85.MS

poczytaj później oceń 

Edytowane przez Roman176
Opublikowano
Tydzień woda ma stać? To kawy nie psuje. Mleka jak nalejesz to także bez chłodni tydzień wytrzyma? Przepisy mówisz... Kawę w młynku też do tych przepisów będziesz zmieniał. Co do młynków i aparatów to niczym się nie różnią niezależnie od ceny - urządzenie jest skompaktowane.
Opublikowano
5 godzin temu, lukejro napisał:

A od kiedy sanepid czy inna służba sprawdza rzetelnie żywność czy cokolwiek innego... Ile żywności jest sprawdzanej??? Ja strzelam, że nie więcej jak 2%... To tak jak z tą bioasekuracją, w związku z ASF niby jest wymóg i kontrole ale weterynaria potrzebuje 2-3 lata aby sprawdzić wszystkie gospodarstwa oficjalnie hodujące świnie...

Jak się chce uderzyć to zawsze się kij znajdzie. PIS cofa reprywatyzacje, wykrywa mafie smieciowe, przekopuje mierzeję, wybuduje lotnisko na 100 mln a znaleźć powód by przyblokować import nie potrafi? A może skoro te warzywa nie spełniaja norm na zachodzie to moze zastosować takie same normy jak u nich i u nas też norm nie spełnią. Dla chcącego nic trudnego

4 godziny temu, Roman176 napisał:

1,ulman no to jak to jest unia naszych niszczy uchwalają ile mają zarobić a w drugą stronę to nie działa ........

2,chłopie taki oczytany a takie głupoty pisze , 50eu za każdy dzień na wyżywienie i inne bajery to nie polak ze zupki chińskie w kabinie je itp...  

3,bo słyszałem już rożne opinie  lewackie ze co za głupek kupuje za 8 tyś jak można za 3  coś jak ulman mnie zacytował 

1. Z tego co wiem to jestes zdania że powinniśmy mieć takie same dopłaty i pensje jak na zachodzie. UE chce  zrównać  pensje kirowcom i jesteś przeciw? Wytłumacz ten fenomen. Co w drugą stronę nie działa? Polska ma decydowac ile się w europie bedzie zarabiać?

2. Kto płaci te 50 euro i czy nasi kierowcy też tyle dostana?

3. Nie głupek tylko fantasta. Normalni ludzie nie potrzebują się chwalić zakupami a szczególnie wydanymi kwotami . Jak ty niby kupiłeś ekspres za 8 to czemu biadolisz że jesteś pokrzywdzony i ciegle ci się należy? Jak zarabiasz 3600 i na ekspres wydajesz ponad 2 pensje to albo jesteś nienormalny, albo kłamiesz albo jedno i drugie. Istnieje też możliwość że zarabiasz z rolnictwa 500 tys rocznie i pozwalasz sobie na takie luksusy ale wtedy dziwił bym się że ryjesz pod ziemią za 3600 no chyba że jestes nienormalny. 

2 godziny temu, Roman176 napisał:

i tu się chłopie mylisz zależy od twojego wifi jest szybciej niż manualnie po za tym oprócz bajeru ze sterowany można rożne przepisy kawy ściągać świata po za tym jest jedna zasada nie kupuje  się ekspresu poniżej 4tyś bo mają niskiej jakości młynek co psują smak kawy 

raz w tygodniu to takie uciążliwe ?

PRIMADONNA ELITE EXPERIENCE ECAM 650.85.MS

poczytaj później oceń 

Może się kawy przez wifi napijesz? 

DTaras ma rację i widać że to prawdziwy rolnik i racjonalnie ocenia balans pomiędzy ceną a wartością użytkową. Żaden domowy ekspres nie jest wart więcej jak 4 tys a bajki o tym że trzeba zapłacic 8 by miec dobry smak opowiadaja jelenie którzy tyle zapłacili i ich kawa niczym nie różni sie od tej robionej w ekspresie za 4. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v