Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 godzin temu, zetorki12 napisał:

A to innym zawodom się nie należy saacunek ? Co Wy macie w tych łbach ? Normalnie jakbym słyszał jakiegoś sekretarza PZPR .:o

a co ty masz w tym łbie ze zaraz negujesz i zucasz oszczerstwem jak by ktoś napisał ci ze jesteś nierobem 

15 godzin temu, zetorki12 napisał:

A co , to nieporównywalne zawody , czy o co Ci chodzi ?

Że wojsko przyjechało ? Chłop , czy budowlaniec jak bombę starą znajdzie to też przyjeżdżają .

mam wrażenie ze masz też ten uraz co mieszczuchy 

Opublikowano

W eurowizji też się na nas uwzieli i nie weszlismy do finału. Coś czuje ze to sprawa polityczna inspirowana przez wrogi element i wichrzycieli a może nawet Tuska

Roman , może ty wiesz po co ten podatek paliwowy skoro państwowe spółki maja go pokryć ze swoich zysków . Gdzie korzyść dla budzetu?

Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, daron64 napisał:

W tpr ostatnio pisali,  że przez tydzień (albo weekend,  już nie pamietam)  4 rolników zmarło przygniecionych ciagnikami. Oczywiście o tyle nieporównywalne,  że sami popełnili błąd,  ale jakoś w tv o tym nie słyszałem,  jednego to gdzieś dopiero następnego dnia na polu znaleźli. 

A ilu górników ogółem zginelo w tym roku? 

Nikt tu romku nie twierdził,  że masz bezpieczna pracę(przynajmniej ja nic takiego nie zauwazylem) .  Ale sam ją sobie wybrałeś,  a jest też wiele innych,  w których nietrudno o wypadek.  Jednak nie są tak medialne jak w Twoim fachu(ale żeby nie było - ani pracy,  ani zarobków,  ani przywilejów Ci nie zazdroszcze). 

https://www.muratorplus.pl/biznes/raporty-i-prognozy/bhp-na-budowie-budownictwo-liderem-wypadkow-smiertelnych-aa-UpkJ-CDVL-pqED.html

dron64 pod tekst był inny a mianowicie chodzi o jacusia który patrzy kto ile ma jego obsesyjna zazdrość zamiast samemu chwycić się jakieś pracy to na około zazdrości sąsiadom bo on ma a ja nie mam   

do twojego pierwszego zdania chodzi mi tylko o'śmierć w męczarniach godzinami w strasznych bólach bez własnej winy  

piszesz o tym 80 letnim dziadku co wpadł pod pług ??  z drugiej strony gdy ja widzę jak w górach jak zapyla 60 bez kabiny to uważam ze chłop ma nie po kolei w głowie po za tym tak samo nie uznaje traktora bez kabiny 

tylko statystyki są nieubłagane dla budownictwa 

− organizacyjne (brak nadzoru, dopuszczanie do pracy bez przygotowania, tolerowanie odstępstw od przepisów i zasad bezpieczeństwa pracy) - 44,3% wypadków − ludzkie tj. wynikające ze stanu psychofizycznego i zachowań człowieka (lekceważenie zagrożenia i nieznajomość zagrożenia, niestosowanie sprzętu ochronnego, w tym urządzeń zabezpieczających i środków ochrony indywidualnej) - 43,2 % − techniczne, związane ze stanem technicznym sprzętu roboczego i zastosowanych przy nim środków ochronnych - 12,5 %

to są przyczyny a w górnictwie te przepisy nieprzestrzeganie grozi śmiercią 

ja proponuje statystki nie wygniecione z kontekstu tylko lepiej jakieś agencji co się tym zajmuje m.i 

Centralnym Instytucie Ochrony Pracy poczytaj aż nie chce mi się wierzyć ze takie są wypadki 

21 minut temu, Ulman napisał:

Roman , może ty wiesz po co ten podatek paliwowy skoro państwowe spółki maja go pokryć ze swoich zysków . Gdzie korzyść dla budzetu?

na drogi ??

Edytowane przez Roman176
Opublikowano

Niby na smog i elektromobilność . Tylko skad na to pieniądze jak budzet sam bedzie pokrywał ten podatek?  Nie mogą po prostu przekierowac transzy z budzetu na te cele? 

Opublikowano
15 godzin temu, DTaras napisał:

Pogoda dobra, asfalt nowy. Kierowca ratownik i ratownik medyczny zgineli. Przedwczoraj w zderzeniu dwóch aut giną 3 osoby w tym 12 letnia dziewczynka. Wszystko w promieniu 20 km czyli sporej kopalni..

w wczoraj też zginęli  3 górnicy w wypadku samochodowym i co ? ładna pogoda morze brawura ??

Opublikowano
Przed chwilą, Ulman napisał:

Niby na smog i elektromobilność . Tylko skad na to pieniądze jak budzet sam bedzie pokrywał ten podatek?  Nie mogą po prostu przekierowac transzy z budzetu na te cele? 

ulmanku ja narazi polityką się nie interesuje  morze kac zyski w szpitalu a myszy harcują ??

1 minutę temu, Ulman napisał:

Niby na smog i elektromobilność

na smog jak u nas już obowiązuje ustawa anty smogowa od roku i co jest czyściej czy to samo nic się nie zmieniło 

Opublikowano (edytowane)

Tu nie chodzi o polityke a o logikę i matematykę. Skoro cięzar podatku ma ponieść państwowe przedsiębiorstwo czyli w uproszczeniu skarb państwa to po co go wprowadzać? Sprowadza się to do tego ze państwo samo zapłaci sobie podatek. Nie dziwi cie to? 

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

To jest oczywiste ale nie wiem czy inni zwolennicy dobrej zmiany podzielaja twoje zdanie.  Najgorsze w tym wszystkim jest to że kazdy srednio inteligentny człowiek słuchajac ministra który mówi że Orlen zapłaci ten podatek powienien od razu wiedzieć ze to  są albo idioci albo kłamcy.  Tego rodzaju opowieści swiadczą o niskiej świadomości wyborców skoro rzadzacym takie brednie uchodzą płazem. 

Opublikowano

każdy rząd tak robił obkładał państwowy zakład  jakimiś podatkami  gdy on już się wysilał z kasy albo ludzie byli wini e za dużo zarabiali albo zle zarządzany i sprzedany za grosze... 

Opublikowano

Twierdzenie że nie obywatel a państwo zapłaci za obywatela podatek samo sobie jest obraźliwe intelektualnie Jeśli jeszcze ktoś w to wierzy  to musi byc nienormalny. Natomiast jesli byłaby to prawda to znaczy ze rzad sam siebie opodatkował i budzet nic z tego nie ma co znowu wypełnia definicje głupich i pracowitych

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, Roman176 napisał:

czyli unia też jest głupia ??

Na dłuższą metę? zdecydowanie tak.
Dopłaty, subwencje, regulacje, planowanie (nawet klimatu).... powoli staje się skansenem technologicznym w stosunku do "dzikiej" Azji

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Gość marekfarmer
Opublikowano
6 godzin temu, Ulman napisał:

Tu nie chodzi o polityke a o logikę i matematykę. Skoro cięzar podatku ma ponieść państwowe przedsiębiorstwo czyli w uproszczeniu skarb państwa to po co go wprowadzać? Sprowadza się to do tego ze państwo samo zapłaci sobie podatek. Nie dziwi cie to? 

,,Masło  maślane,,

Nie wprowadzą  żadnego nowego  Podatku w Paliwie  Baryłka  drożeje   cena na stacjach  też  więc  pewnie nic z tego nie będzie

Opublikowano

@romek

Pytanie odnośnie tych wypadków, poważnie pytam,  nie znam się na tym,  nie interesuje się tym itd - w rolnictwie,  czy w budownictwie to najczesciej niezachowanie bhp, a jak jest w górnictwie? Tzn był powiedzmy wybuch gazu  -  nie można temu przeciwdziałać? Nie można zabezpieczyć przed tym miejsca? Było zawalenie się jakiegoś korytarza - zawalił się bo się zawalił,  czy dlatego,  że ktoś go źle zabezpieczyć? Nie wiem,  czy wystarczająco jasno opisuje,  o co mi chodzi. Ten ostatni element,  który tam wszedł i na którego się zawaliło,  czy wybuchło,  czy on miał bezpośredni wpływ na to,  żeby tak się nie stało,  czy to całkowicie od niego niezależne? 

Opublikowano
Tak tylko nałożą te 10 gr, to wzrośnie dwa razy czyli 20-30 gr tak działa rynek. Nie dość że już dziś za ON 5,10 to niedługo może być najdroższy w historii.
Gość marekfarmer
Opublikowano

jak mawiał  ,, Profesur,, po wyborach to i po 7zł  może być paliwo 

xDxDxDxD

Opublikowano (edytowane)

Jak tam marku,  słusznie ma to auto?  Cieszysz się, że z twoich podatków może się rozwijać? 

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,23262448,dlaczego-szeregowy-posel-macierewicz-ma-ochrone-mamy-odpowiedz.html?utm_source=RSS&utm_medium=RSS&utm_campaign=10199882

A jak tam z centralnym portem, dobry on,  zły? Jaki pewnie miał jakieś ważne kwestie wagi państwowej,  że się nie pojawił.. 

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/wazne-glosowanie-dla-warszawy-a-jaki-nieobecny/9vjmcpk

Kwestie bezpieczeństwa,  czy odcięcie ich od osób postronnych,  żeby medialnie wyciszyć sprawę? 

http://www.tvp.info/37150825/bielan-tam-gdzie-sa-opiekunowie-niepelnosprawnych-bedzie-strefa-zero

Bo to nie był aniołek? Jakoś tak chyba tłumaczyłes ich marku.  Dobrze,  że u nas cpny w nocy były zamknięte i tylko przez okienko panie podawała zaopatrzenie. 

https://dorzeczy.pl/kraj/63978/Zemsta-jednego-z-policjantow-Nowe-fakty-ws-smierci-Igora-Stachowiaka.html

Jeszcze pytanie marku.  Napisałeś, że zwolennicy opozycji wkelejaja  PiS,  więc ty wklejasz  opozycję.  A to by oznaczało,  że jesteś zwolennikiem PiS.  Jednak jak dobrze pamiętam,  to chyba zawsze podkreslales, że ty na nich nie glosowales. Nagła zmiana,  jednak ich Popierasz? 

Edytowane przez daron64
Pieprzona autokorekta
Opublikowano
10 minut temu, marekfarmer napisał:

jak mawiał  ,, Profesur,, po wyborach to i po 7zł  może być paliwo 

xDxDxDxD

Daj cytat .

8 godzin temu, Roman176 napisał:

a co ty masz w tym łbie ze zaraz negujesz i zucasz oszczerstwem jak by ktoś napisał ci ze jesteś nierobem 

mam wrażenie ze masz też ten uraz co mieszczuchy 

Masz coś nie tak , bo gloryfikujesz jeden zawód . Każda robota jest ważna . Nauczyła komuna i tak dalej sądzisz , że górnik to jakiś nadrobotnik . Wytłumacz dlaczego Twoim zdaniem praca górnika jest ważniejsza od pracy kierowcy karetki na przykład ? Potrafisz ?

Gość lukejro
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Roman176 napisał:

ze paliwo to 50 % podatków i zakazuje się jakiemu kol wiek kraju obniżać a w usa czemu nią nie doży tym krokiem ...  

A spirytus gorzelnie sprzedają po ok 3zł/litr.... A ile kosztuje w sklepie??? Przed UE też mieliśmy więcej podatku niż paliwa... Jest okazja łupić obywatela to łupią...  Ale np. w UK istnieje paliwo "rolnicze" które nie jest tak opodatkowane, w przeliczeniu na złotówki teraz kosztuje ok 2,7 zł/litr, olej opałowy jest jeszcze tańszy... I nie ma jakiś śmiesznych limitów, możesz lać w traktory, kombajny, agregaty, wózki widłowe itp. do oporu... A w Polsce jest to nie możliwe, złotówka zwrotu i to tylko do 86 litrów na hektar...A w tym roku w myśl hasła "łapać złodzieja" trzeba było jeszcze w gminie składać jakieś śmieszne oświadczenia o rodzaju prowadzonej produkcji w gospodarstwie... Teraz PiS wymyśla jakieś śmieszne "strategie dla rolnictwa", mają różne utopijne wizje a czemu nie wprowadzą np. takiego wolnego od podatku paliwa dla rolnictwa i przemysłu??? 

https://www.boilerjuice.com/red-diesel-prices/

Edytowane przez lukejro
Opublikowano
Romek - górnik na drodze niest w pracy a jest tak samo narażony i o to się rozchodzi. Przepisy w lotnictwie, górnictwie, drogowe czy inne zazwyczaj napisane są krwią. Przeważnie jest tak, że szukasz pracy lokalnie i decydujesz się na dobrze płatną. Nikt nie bierze pod uwagę własnej mobilności. Wiesz co mi mówili górnicy - spawacze na kontraktach? Nie powtórzę dosłownie z oczywistych względów ale mniej więcej tyle: trzeba było wcześniej duszę ruszyć. To garstka niestety. Fakt - wspominałem wcześniej - jak spawają w dnie podpory to w przypadku pożaru wyjmie się tylko zgrilowane zwłoki ale dobrze, że z kopalni wynieśli tyle co jeden drugiego pilnował. Teraz firma ze Śląska robi orlika w mojej mieścinie i to też zupełnie inny obraz - Ślązak to nie to samo co górnik jakiego zdarzyło mi się poznać.
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v