Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Gość marekfarmer
Opublikowano
6 minut temu, hubertuss napisał:

Tak ogólnie marek to widać tobie nie dogodzisz. Bo jak Po dała po 100 zł to źle bo mało. Co rozumiem. Ale jak dali po nie całe 400 to też źle bo to kiełbasa wyborcza. A jak pis przed wyborami wymyślił 500 plus to nie była kiełbasa wyborcza? Czekam na dane jak to pis od dwóch lat wypłaca tak wysokie odszkodowania za straty w uprawach nie ubezpieczonym> na podstawie jakich przepisów i gdzie już wypłacono?

http://www.arimr.gov.pl/aktualnosci/artykuly/pomoc-kleskowa.html

http://www.arimr.gov.pl/pomoc-krajowa/rolnicy-ktorzy-poniesli-straty-wskutek-sierpniowych-nawalnic-moga-skladac-wnioski-o-pomoc-do-31102017-r.html

http://www.arimr.gov.pl/pomoc-krajowa/nabor-wnioskow-pomoc-dla-producentow-w-ktorych-gospodarstwach-w-wyniku-wiosennych-przymrozkow-w-2017-r-zostaly-zniszczone-drzewa-krzewy-owocowe-lub-truskawki.html

Opublikowano

Słuchajcie, żeby wszystko się udało z zapomogami i odszkodowaniami w przypadku klęski to państwo musiałoby mieć jakiś wkład w działaniach które do tego doprowadziły, mogą to być też i zaniechania. Wtedy państwu zależy na załatwieniu sprawy. Szczególnie uwidacznia się to podczas powodzi. Wtedy nie ma gadania że ubezpieczony albo nie. 
W pozostałych przypadkach zadaniem państwa jest minimalizowanie wydatków dla poszkodowanych. Myślę że do obsługi tego funduszu stworzona zostanie i tak armia urzędników , co spowoduje znaczne uszczuplenie zgromadzonych środków. Chyba że państwo potraktuje fundusz jako wkład własny w czasie negocjacji z ubezpieczycielem. Tak mi przyszła myśl o lewym dokapitalizowaniu PZU , ale nie tego chyba nie zrobią?

Gość marekfarmer
Opublikowano

Ta  Armia  już  jest  siedzi w ARIMR 

Gość marekfarmer
Opublikowano

Ale  PiS  to prartia  pro UE tak było  przed  wjeściem  i jest  nadal

Opublikowano
32 minuty temu, szymon09875 napisał:

500 nie biorę i narazie nie planuje :) a jak ty liczysz 500+ do dochodu gospodarstwo to brawo Ty ekonomisto :D

No jak nie panujesz? Przecież na tym forum jednipisali że patologia ma po 6 dzieci dla 500  to musieli o tym wiedzieć jeszcze zanim PO do wadzy dosza;) Takich ekonomistów jak Ty co mu 2tysie zbyka ostają a płaczą o 15 złl na jkiś fundus to u mnie pełno teżmóią że PiS zły ale łapy po pieniądze pierwsi wyciągają

Opublikowano
44 minuty temu, hubertuss napisał:

Tak ogólnie marek to widać tobie nie dogodzisz. Bo jak Po dała po 100 zł to źle bo mało. Co rozumiem. Ale jak dali po nie całe 400 to też źle bo to kiełbasa wyborcza. A jak pis przed wyborami wymyślił 500 plus to nie była kiełbasa wyborcza? Czekam na dane jak to pis od dwóch lat wypłaca tak wysokie odszkodowania za straty w uprawach nie ubezpieczonym> na podstawie jakich przepisów i gdzie już wypłacono?

Nie bo PiS w przeciwieństwie do PO spełnił obietnice

Opublikowano
48 minut temu, hubertuss napisał:

Staszek z autostradami było już nie raz tłumaczone. Ale czy ty coś kiedyś zrozumiesz. Na tym zyskuje całe społeczeństwo. Gospodarka bo transport jest szybszy i tańszy. Przy tych autostradach od zaprojektowania poprzez budowę do użytkowania ludzie mają pracę. Budżet korzysta bo ginie mniej ludzi. A to mniej rent i zasiłków oraz więcej pieniędzy wypracowanych przez te osoby gdy będą dłużej żyły. Ile razy można takie banały tłumaczyć.

Marek dopłaty to komuna. Ale po co do tego następna komuna by państwo za ludzi tym gospodarowało? Skoro sam nie potrafisz to twój problem. Ja mniej więcej na hektar kosztów przeznaczam swoje dopłaty tj około 1 tys zł. I to jest moje ubezpieczenie. Jak ktoś chce więcej to niech dokupi polisę. Jak pisałem najlepiej by państwo w przypadku klęsk zabezpieczało jedynie dach nad głową i to mniej więcej do takiej maksymalnej wartości jak był arty mniej więcej utracony dom. A ty ciągle komuny chcesz by państwo za innych decydowało. Zresztą już ci pisałem na ten pomysł pis się nie odważy więc daj spokój to mrzonka jest.

Podaj mi gdzie pis już drugi rok płaci po 500 zł od hektara szkód gwarantowane. Pokaż mi ten przepis. Podaj ile razy i gdzie wypłacali.

Tak tak mają pracę Ukraińcy Chincycy ijeszcze wiele egzotyczych nacju

Opublikowano

Marek z 30 % zrobiło się 70. No może dla ciebie to lepiej. Ale wiesz jak to jest komisja szacuje i zawsze te 30 % uprawy po ocalałej po gradobiciu na jednym polu się znajdzie. Już nie raz pokazywali rolników opowiadających jak to im szkody na polach szacowali. Krótko pisząc komisja musi ci oszacować 70 % strat na danym polu abyś mógł dostać co kolwiek.

Poza tym tutaj nigdzie nie ma 1 tys a jest 900 a dla nie ubezpieczonych 450. Czyli tylko 70 zł więcej niż dała Po. A i to nie ma gwarancji, że ta kwota w przypadku jakiejś dużej klęski nie zmaleje.

http://www.arimr.gov.pl/pomoc-krajowa/rolnicy-ktorzy-poniesli-straty-wskutek-sierpniowych-nawalnic-moga-skladac-wnioski-o-pomoc-do-31102017-r.html

Tutaj masz konkretne odniesienie do sierpnia 2017 i huraganów. I nadal gwarancji, że to kwoty nie zmienne na przyszłość. 1 i 2 tys to stawki z okazji huraganu 2017. Czyli jak widać stawka może się zmieniać. W przypadku huraganu co prawda wzrosła. Ale może równie dobrze zmaleć gdy szkody dotkną większego obszaru kraju lub w budżecie będzie mniej kasy.

Tak więc nie jest tak różowo jak pisałeś. Są haczyki. A gwarancji, że za rok gdy nie daj Boże wystąpi większa klęska i kwoty będą te same żadnej. czyli jak pisałem. Jak było wcześniej. Ile rząd akurat może tyle da.

Opublikowano
15 godzin temu, marko-kolo napisał:

Mam nadzieje ze on nigdy nie bedzie musial czytac takich  glupot ktore tu wciskasz haha ..no i te  morze  mu koniecznie  pokarz jesli mozesz haha 

to go pokarałeś marko haha

zawsze koniecznie mu pokazuj takie morskie uchybienia haha

jeśli nie sprawi Ci to kłopotu oczywiściexDxD

• Like 1
Opublikowano

Staszek skończ tę błazenadę. Bo wymienione przez ciebie nacju nic w Polsce nie budowały. Bo gdy powstawała większość istniejących autostrad Ukraińcy nie mogli legalnie pracować. A chińczyka na budowie nit ze świeca nie widział. Jak zwykle nie masz nic mądrego do powiedzenia to piszesz aby tylko rozmowę do pyskówki na swoim niskim poziomie sprowadzić.

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, staszek131415 napisał:

Dla staszka to nawet sąsiad jest egzotyczną nacją B|

Edytowane przez PRIMO
Opublikowano
3 minuty temu, hubertuss napisał:

Staszek skończ tę błazenadę. Bo wymienione przez ciebie nacju nic w Polsce nie budowały. Bo gdy powstawała większość istniejących autostrad Ukraińcy nie mogli legalnie pracować. A chińczyka na budowie nit ze świeca nie widział. Jak zwykle nie masz nic mądrego do powiedzenia to piszesz aby tylko rozmowę do pyskówki na swoim niskim poziomie sprowadzić.

Ty wiesz najlepiej bo Toi ToiE TAM CZYŚCISZ TO JESTEŚ NA BIERZĄCO:D

Opublikowano
2 minuty temu, PRIMO napisał:

Dla staszka to nawet sąsiad jest egzotyczną nacją B|

tvn i polsat twoim miejscem informacji zacznij mysleć

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, hubertuss napisał:

https://bydgoszcz.tvp.pl/34891374/klopoty-na-budowie-s5-firmy-nie-placa-robotnicy-nie-pracuja Tak PO buduje nie ma się co dziwić

Edytowane przez staszek131415
Gość marekfarmer
Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, hubertuss napisał:

Marek z 30 % zrobiło się 70. No może dla ciebie to lepiej. Ale wiesz jak to jest komisja szacuje i zawsze te 30 % uprawy po ocalałej po gradobiciu na jednym polu się znajdzie. Już nie raz pokazywali rolników opowiadających jak to im szkody na polach szacowali. Krótko pisząc komisja musi ci oszacować 70 % strat na danym polu abyś mógł dostać co kolwiek.

Poza tym tutaj nigdzie nie ma 1 tys a jest 900 a dla nie ubezpieczonych 450. Czyli tylko 70 zł więcej niż dała Po. A i to nie ma gwarancji, że ta kwota w przypadku jakiejś dużej klęski nie zmaleje.

Tutaj masz konkretne odniesienie do sierpnia 2017 i huraganów. I nadal gwarancji, że to kwoty nie zmienne na przyszłość. 1 i 2 tys to stawki z okazji huraganu 2017. Czyli jak widać stawka może się zmieniać. W przypadku huraganu co prawda wzrosła. Ale może równie dobrze zmaleć gdy szkody dotkną większego obszaru kraju lub w budżecie będzie mniej kasy.

Tak więc nie jest tak różowo jak pisałeś. Są haczyki. A gwarancji, że za rok gdy nie daj Boże wystąpi większa klęska i kwoty będą te same żadnej. czyli jak pisałem. Jak było wcześniej. Ile rząd akurat może tyle da.

Zaucz  się czytać  potem  pisz

Za czasów  PiS niema znaczanie ile % strat w gosp. w 2016  trzeba było mieć więcej jak 70% strat  spowodu suszy w danej uprawie( jęczmień -70% strat ,  Kukurydza  85%)  nie w gosp. Czytaj ze zrozumieniem. Jak ktoś miał   3ha  i straty miał w każdym hektarze pwyżej 70%  uprawy to dostał  2700zł jak miał ubezpieczone. Potem był  nabór  w grudniu dla tych co mieli poniżej 70% strat w danej uprawie  .  A za  POgardy musiał mieć 30%  strat w gospodarstwie    chyba nie wiesz  co to znaczy.

PO  dało  ok 400zł  jak ktoś miał  powyżej 50% ubezpieczone  jak nie  to ok 200zł  więc  nie pisz  bzdur  jak nie wiesz

Masz tam też  odnośnie  przymrozków  i jakie kwoty  masz ????

Za  PO wywalczone  strajkami  100zł  bo by nic  nie dali a za PiS  ile  ??????

co  cwaniaku

Nie masz  pojęcia  widzę  co  piszesz

A 500+  to nie była  ,,Kiełbasa wyborcza,,  bo jak niby  jak nikt  tego  nie dostał   przed wyborami od PiS 

To  była  zwykła  obietnica  wyborcza  tylko z tą  różnicą  że  PiS  swoje obietnice  wyborcze  spełnia  w mniejszym lub większym stopniu  ale  są  realizowane.  Za to  PO  obiecywała   dużo  a  robiła  coś  odwrotnego 

Edytowane przez marekfarmer
Opublikowano
38 minut temu, staszek131415 napisał:

No jak nie panujesz? Przecież na tym forum jednipisali że patologia ma po 6 dzieci dla 500  to musieli o tym wiedzieć jeszcze zanim PO do wadzy dosza;) Takich ekonomistów jak Ty co mu 2tysie zbyka ostają a płaczą o 15 złl na jkiś fundus to u mnie pełno teżmóią że PiS zły ale łapy po pieniądze pierwsi wyciągają

Ty naprawdę jesteś nienormalny skoro cieszysz sie z tego ze beda ci pieniądze zabierać haha. Co ma wspólnego mój wpis z tym co Ty tu wypisujesz?

Gość marekfarmer
Opublikowano

szymon09875

Co to za pieniądze 0,2%  weź  się nie ośmieszaj. np Gospodarstwo  30ha  zajmujące się  produkcją roślinną sprzedaż roczną ma ok 160 tyś  ile zapłaci tego  podatku  geniuszu  ekonomi ???   320zł/rok  to  jest  wiele.  wymarznie  np 15ha  ozimin  dostanie   7500zł.  Grad i nawałnica 15 tyś  Więc  co to za problem zapłacić  takie grosze a  śpisz w spokoju  że jak coś się wydarzy  nie zostaniesz na lodzie.

Opublikowano (edytowane)

Marek po czy pis jedne obietnice zrealizuje inne nie. Ja wiem, że jesteś zaślepiony pisem. Ale jak byś uważnie spojrzał, obiektywnie to byś widział, że każda partia coś zrealizuje jak to piszesz w mniejszym lub większym stopniu.

To tak jak z tą pomocą klęskową za pisu niby miało być lepiej. Ale co do czego wyszło, że kryterium podnieśli do 70 % i to ma oszacować komisja. A będzie trochę ponad 100 zł więcej niż dawała po przy 30 % szkód. Nie martw się to w jednym i drugim przypadku liczyli fachowcy i tak jest ustawione by zbyt łatwo nie było. Ale jak by co pomoc jest nawet wyższa jak za po.

500 plus było tez kiełbasą wyborczą. jak wolisz obietnicą. Nazywaj sobie jak chcesz. Po choć na nią nie głosowałem obiecywała autostrady i rozwój infrastruktury. Pis obiecywał socjal. Wielkiego wysiłku nie trzeba by zgadnąć co jest większa kiełbasą wyborczą.

I nie baw się już w te demagogię na poziomie podstawówki bo tu naprawdę nie wielu głupków na to się nabierze. Co rok ta ozimina będzie ci wymarzać? Bo płacił ewentualnie gdy wprowadzą będziesz co rok. A  zanim przyjedzie komisja na wiosnę to jakaś tam część odbije i powiedzą, że nie ma minimalnych 70 % i do widzenia.

Edytowane przez hubertuss
Gość marekfarmer
Opublikowano (edytowane)

Ty nadal nie rozumisz  POgarda  dawała  przy 30% strat  w GOSPODARSTWIE  nie w uprawie i tez komisja  te straty  szacowała. Jak komuś  wysłocho  3ha w 100%  a ma ich 20ha  nie dostał nic  bo nie wyszło te 30%   albo jak ktoś miał  10ha wyschło 5haw 100
%  a ma hodowle bydła   nie dostał nic  bo nie wyszło  te 30%   kapujesz czy nie ???

A za PiS  masz 30ha  wyschło 3ha  stary powyżej 70% -900zł  poniżej  bodajże  450zł było  i  się dostało  nie miało  znaczenia  30%  strat w gospodarstwie  rozumiesz to  czy nie.

Przy nawałnicy nie miało znaczenie ile % strat w uprawie każdy  dostał 1000zł do ha

kiełbasa wyborcza  jest jak komuś  coś  dasz  a oni nic przed wyborami nie dali

Edytowane przez marekfarmer
Opublikowano
8 minut temu, hubertuss napisał:

Marek po czy pis jedne obietnice zrealizuje inne nie. Ja wiem, że jesteś zaślepiony pisem. Ale jak byś uważnie spojrzał, obiektywnie to byś widział, że każda partia coś zrealizuje jak to piszesz w mniejszym lub większym stopniu.

To tak jak z tą pomocą klęskową za pisu niby miało być lepiej. Ale co do czego wyszło, że kryterium podnieśli do 70 % i to ma oszacować komisja. A będzie trochę ponad 100 zł więcej niż dawała po przy 30 % szkód. Nie martw się to w jednym i drugim przypadku liczyli fachowcy i tak jest ustawione by zbyt łatwo nie było. Ale jak by co pomoc jest nawet wyższa jak za po.

500 plus było tez kiełbasą wyborczą. jak wolisz obietnicą. Nazywaj sobie jak chcesz. Po choć na nią nie głosowałem obiecywała autostrady i rozwój infrastruktury. Pis obiecywał socjal. Wielkiego wysiłku nie trzeba by zgadnąć co jest większa kiełbasą wyborczą.

I nie baw się już w te demagogię na poziomie podstawówki bo tu naprawdę nie wielu głupków na to się nabierze. Co rok ta ozimina będzie ci wymarzać? Bo płacił ewentualnie gdy wprowadzą będziesz co rok. A  zanim przyjedzie komisja na wiosnę to jakaś tam część odbije i powiedzą, że nie ma minimalnych 70 % i do widzenia.

Hubertus jak kiełbasą wyborczą ?Dobrze wiesz że tego co się obiecuje w wybory to się nie spełnia aPis SIĘ Z TEGO WYWIĄZA TUZ PO WYBORACH GDZIE WSYSCY MÓWILI ŻE TO NIGDY NIE BĘDZIE SPEŁNIONEczy ty jesteś tsk ogranicony że takie bajki piszesz ?

Opublikowano (edytowane)

Marek Ja doskonale rozumiem o co chodzi. Tylko sek w tym, że ciężko o przypadki zniszczenia danej uprawy w 70 %. Zawsze przy ustalaniu gdy coś zostanie to ci powiedzą, że nie ma tego limitu i nie ma pomocy. Jeśli w danym regionie jest susza to 30 % zniszczenia na całym gospodarstwie łatwiej uzyskasz niż 70 % na pojedynczym polu. Gradobicie raczej też nie działa tylko na jednym hektarze. Tylko fala idzie i z reguły dotyka wszystkie pola danego gospodarstwa chyba, że ktoś ma duży rozrzut. Naprawdę te nowe zasady wcale nie są korzystniejsze. No chyba, że u ciebie grad, mróz i susza działają na jednym kawałku a reszty za miedzą nie ruszają.

Staszek pis obiecywał na każde dziecko 50 plus przed wyborami. Siedem razy nagrano jak Szydło to mówiła. I co wywiązał się? A frankowiczów zapytaj czy się Duda wywiązał.

Edytowane przez hubertuss
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v