Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, tess napisał:

Kąsasz swój ogon @mraukot...i do tego- jak na takiego,, inteligenta" -jesteś zwyczajnie chamski...nie potrafisz się kulturalnie odzywać- to przestań miałczeć😎 - ten temat czytają różni ludzie i moja prośba :  ,,troszkę kultury"!!!

Można mieć różną filozofię, ale nie trzeba się wyzywać jak jakaś patologia😠

Na PO mówią że głosowała tak zwana inteligencja i ludzie niby wykształceni, tylko wykształcony nie znaczy mądry, a inteligentny nie znaczy kulturalny.

Opublikowano

No nie, najlepiej niech wszyscy mają po równo 😂 ludzie mądrzy i głupi, leniwi i pracowici, sprytnie i mierni, ci którzy pracują na polu po 14 godzin i ci na etacie 8h, ci którzy wynajmują nianie i idą do pracy i ci którzy pierd*Ola bo jest zasiłek, 500 i im się nie opłaca. Patologia i normalni, złodzieje i uczciwi, zaradni i ciemni na umyśle.

Opublikowano
26 minut temu, mraukot napisał:

Gdybyś ciemniaku znał trochę więcej na świecie, niż tylko te swoje "zetury", handalarzyno za pińć złoty, to wiedział byś czyje słowa cytowałem i w jakich okolicznościach były wypowiedziane.. Dziwicie się qr** później, że "miasto" uważa każdego wsioka za ciemnogród ??? Wystarczy poczytać tutaj te wasze brednie pro pisowskie, by wyrobić sobie opinię o wiejskim ciemnogrodzie.

ile znasz jezykow obcych madralo?

Opublikowano
47 minut temu, Sean napisał:

Podatków nie płaci? o to ciekawe kto do tego doprowadził, niech zgadnę  :P 

Między innymi ci na których głosowałeś. 

1 minutę temu, szmergiel napisał:

ile znasz jezykow obcych madralo?

Łacinę napewno. 😏

Opublikowano

Powiem tylko tak. Za cztery lata, liczba gospodarstw spadnie o połowę. Jak ktoś to przetrwa, to może i potem będzie miał dobrze, bo ziemi do obrotu trochę wejdzie. Jednak na pewno zdrowiem to przypłaci. Nie liczcie na jakąś prosperitę, bo tego nie będzie. W najlepszym wypadku trafi się jakaś stagnacja.

Opublikowano
2 minuty temu, Adrian_K_90 napisał:

Powiem tylko tak. Za cztery lata, liczba gospodarstw spadnie o połowę. Jak ktoś to przetrwa, to może i potem będzie miał dobrze, bo ziemi do obrotu trochę wejdzie. Jednak na pewno zdrowiem to przypłaci. Nie liczcie na jakąś prosperitę, bo tego nie będzie. W najlepszym wypadku trafi się jakaś stagnacja.

ja pójde dalej i nawet w polsce jest miejsce dla 300-350 tys gospodarstw a reszta wiadomo .

• Like 1
Opublikowano

Miasto mówi , że wieś to ciemnogród ? 🤔 40 lat temu tak mówili za komuny . Rolnik musi być wszechstronnie wykształcony albo prawie na wszystkim się znać .

To miasto takie madre bo spieprzyło ze wsi . Czasy się zmieniły .

Kiedyś ktoś mieszkał na wsi i teraz w miescie i mówi ładniej . 

Co tam siedzi na płacie , sraka ?

Opublikowano

No niestety będą rezygnować, zacznie się od wołowiny bo tam ogólny wzrost kosztow będzie najbardziej dobijac, wyleca z rynku i zrobią miejsce innym ale co którzy wezmba w obrót czy posiadanie te ziemię wcale na tym nie zarobią tylko może nadgonia do tego poziomu który mamy teraz czy był z 2 lata temu

Opublikowano
23 minuty temu, tess napisał:

Można mieć różną filozofię, ale nie trzeba się wyzywać jak jakaś patologia😠

a jeśli się tą patologią jest? 
samookreślenie. ;) jakaż oszczędność na badaniach socjologicznych :D 

Opublikowano

no i można  z sensem , można

2 minuty temu, tumiwisizm napisał:

No niestety będą rezygnować, zacznie się od wołowiny bo tam ogólny wzrost kosztow będzie najbardziej dobijac, wyleca z rynku i zrobią miejsce innym ale co którzy wezmba w obrót czy posiadanie te ziemię wcale na tym nie zarobią tylko może nadgonia do tego poziomu który mamy teraz czy był z 2 lata temu

Opublikowano
6 minut temu, 12zbyszko napisał:

Miasto mówi , że wieś to ciemnogród ? 🤔 40 lat temu tak mówili za komuny . Rolnik musi być wszechstronnie wykształcony albo prawie na wszystkim się znać .

To miasto takie madre bo spieprzyło ze wsi . Czasy się zmieniły .

Kiedyś ktoś mieszkał na wsi i teraz w miescie i mówi ładniej . 

Co tam siedzi na płacie , sraka ?

Jeszcze tylko wspomnę, że wieś wcale nie równa się rolnictwo. Wielu ludzie na wsi żyje i się rolnictwem nie zajmuje. Teraz to pewnie jest już takich więcej niż rolników. 

Opublikowano
22 minuty temu, tumiwisizm napisał:

No nie, najlepiej niech wszyscy mają po równo 😂 ludzie mądrzy i głupi, leniwi i pracowici, sprytnie i mierni, ci którzy pracują na polu po 14 godzin i ci na etacie 8h, ci którzy wynajmują nianie i idą do pracy i ci którzy pierd*Ola bo jest zasiłek, 500 i im się nie opłaca. Patologia i normalni, złodzieje i uczciwi, zaradni i ciemni na umyśle.

obiecane 4 tys. minimalnej vs 500+ to na prawdę do samo. Jak uj przepisz przemaluj 4tys = 500zł xD

A kto pracuje na polu 14 godz. przez cały rok? Przestań chrzanić bzdury.

Rolnictowo w PL toalbo hobby dopłatowców do 15 ha, albo sielanka gdzie robisz wtedy kiedy chcesz. A jak masz krowy to rano i wieczorem tylko doisz resztę roku leżysz bykiem i masz wywalone. tylko 2 miesiące pracujesz, siano, kiszonka, żniwa, słoma, sianie. pozostałe 1o miesięcy pracujesz po max kilka godz. (jak masz zwierzęta) bo jak nie masz to cały rok prawie leżysz bykiem.

Więc nie przyrównuj etatu gdzie codziennie musisz za***rdalać rano roboty do rolnictwa gdzie robisz sobie co chcesz i kiedy chcesz.

7 minut temu, tumiwisizm napisał:

Pewnie że będą jak pensja z etatu będzie wysoka to nikt nie będzie z małorolnych się babrał w gównie i glebie.

I o to chyba chodzi prawdziwym rolnikom, aby januszy rolnictwa skutecznie zniechęcić od psucia rynku bykami upasionym za pensję z etatu. Co??

Opublikowano
damianzbr napisał:

A jak masz krowy to rano i wieczorem tylko doisz resztę roku leżysz bykiem i masz wywalone. tylko 2 miesiące pracujesz, siano, kiszonka, żniwa, słoma, sianie. pozostałe 1o miesięcy pracujesz po max kilka godz. (jak masz zwierzęta) bo jak nie masz to cały rok prawie leżysz bykiem. Więc nie przyrównuj etatu gdzie codziennie musisz za***rdalać rano roboty do rolnictwa gdzie robisz sobie co chcesz i kiedy chcesz.

XD byłeś kiedyś dzieciaku na wsi? Pracowałem na etacie, z nostalgia wspominam te dni kiedy siedziałem po 8 h w pracy, wracałem i miałem wywalone bo byłem,, łolaboga taki zmęczony po robocie".

Opublikowano

ooo nie, co to to nie.

Na wsi żyje mi się jak pączku w maśle i ani mi się śni iść i być na etacie.

Więc dlaczego tkwisz w tej wiejskiej niedoli zamiast wrócić na etat doświadczyć ponownie wszystkich dogodności z nim związanych, abyś nie musiał wspominać z nostalgią tamtych dni??

Coś ci się w główce poprzewracało? Jak tym co ryczą że 500+ beee, ale mino to pobierają.

Ryczysz że na wisi beee ale mimo to siedzisz tu?

Może do psychologa trzeba cię???

Opublikowano

😂 ktoś rozsądny mi kiedyś wytłumaczył, że wystarczy się z psychicznymi nie zadawać...🤣 ... i tego się trzymajmy- trzeba na wszystko patrzeć z przymrużeniem oka i mieć dystans-  sami do siebie, ale i do rzeczywistości politycznej, na którą de facto -nie mamy znaczącego wpływu- jedyne wyjście to umieć się dostosować....i robić swoje!

Desydent... dwuznaczne te twoje swierdzenie o patologii...- rozwiń swoją myśl ;)

Opublikowano

a jak idzie o druk pieniądza to jest takie powiedzenie: Co wolno wojewodzie to nie tobie smrodzie. Dysydent już to opisał niegdyś - tess - za co miał dostać dobry trunek ode mnie. Jest to prosty punkt widzenia. Obecne tu teraz przekomarzanki przy tym stają się prostactwem. Niestety nieraz nie dwa i ja pysk tu otwieram ale cóż - inaczej niema do kogo nawet głupio pożartować a z żonką to my w onych innych sprawach wolimy... Ee mirro - zawsze można wszystkim pokazać gołądu.. Wtedy z konsekwencji jedynie opinia doktora ale zdrowie pozostaje.

Opublikowano
3 godziny temu, hubertuss napisał:

Ilu rolników płaci zus, czynsz za mieszkanie, Wiesz, ze zus podrożał przez ostatnie dwa lata o 250 zł i teraz wynosi 1380? Podniosą płace minimalna podrożeje jeszcze. Dla tych pracujących na etacie też. Ty uważasz, że życie w mieście to tylko jedzenie.

jeszcze się taki nie urodził żeby wam dogodził.

chciałbyś mały zus płacić a zarazem wysoką emeryturę potem. no tak zapomniałem jeszcze w kolejce do lekarza też nie chciałbyś czekać

i pewnie lekarz też powinien w/g ciebie więcej zarabiać z tego małego zusu co byś go zabetonował najchętniej na kilkanaście lat

Opublikowano
1 godzinę temu, tumiwisizm napisał:

XD byłeś kiedyś dzieciaku na wsi? Pracowałem na etacie, z nostalgia wspominam te dni kiedy siedziałem po 8 h w pracy, wracałem i miałem wywalone bo byłem,, łolaboga taki zmęczony po robocie".

Kiedyś to może 8. Dziś minimum10, z reguły 12, a nawet 14, i to bez nadgodzin. Po prostu  normatywny12 godzinny dzień pracy, tylko w soboty 8. U siebie, to u siebie, można za***rdalać nawet po 15 i jeszcze satysfakcja pozostaje. 😛

Opublikowano (edytowane)

@racyl Ja nie piszę o dogadzaniu tylko o tym dlaczego tak się rozkładają głosy. I dlaczego pis z konfederacją jako naturalnym koalicjantem będzie miał tylko może 4 % głosów więcej pomimo wpompowania tak dużych pieniędzy w socjal i propagandę.

Po prostu miasta czym większe tym więcej ponoszą kosztów dobrej zmiany a zarazem zarobki sa tam na tyle wysokie, ze podnoszenie płacy minimalnej do 2700 czy 500 plus nie robi aż takiego wrażenia.

Z czasem koszta dobrej zmiany zaczną rosnąc i zaczną je odczuwać ci mieszkający w mniejszych miejscowościach. I o ile twierdziłem w 2015, że pis te wybory wygra. O tyle teraz twierdzę, że to jest apogeum. Niestety rachunki kiedyś trzeba spłacić.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
5 minut temu, hubertuss napisał:

@racyl Ja nie piszę o dogadzaniu tylko o tym dlaczego tak się rozkładają głosy. I dlaczego pis z konfederacją jako naturalnym koalicjantem będzie miał tylko może 4 % głosów więcej pomimo wpompowania tak dużych pieniędzy w socjal i propagandę.

Po prostu miasta czym większe tym więcej ponoszą kosztów dobrej zmiany a zarazem zarobki sa tam na tyle wysokie, ze podnoszenie płacy minimalnej do 2700 czy 500 plus nie robi aż takiego wrażenia.

Z czasem koszta dobrej zmiany zaczną rosnąc i zaczną je odczuwać ci mieszkający w mniejszych miejscowościach. I o ile twierdziłem w 2015, że pis te wybory wygra. O tyle teraz twierdzę, że to jest apogeum. Niestety rachunki kiedyś trzeba spłacić.

po prostu w miastach mają kablówkę która ryje im beret 24h/dobę. Bo po przyjściu z pracy nic innego w betonowej klatce większość nie robi jak właśnie ogląda TVN 24.

Opublikowano

A co to za problem wykasować podatek od gruntu od rolnika tak jak od każdej innej działalności gospodarczej? Nie trzeba będzie gminom kasy słać a budżet znów się domknie. damianzbr - tvp info nikt nie ogląda?

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, damianzbr napisał:

po prostu w miastach mają kablówkę która ryje im beret 24h/dobę. Bo po przyjściu z pracy nic innego w betonowej klatce większość nie robi jak właśnie ogląda TVN 24.

Nic tak nie ryje beretu jak kasa uciekająca szybciej z portfela czy konta. To jest najlepszy doradca wyborczy.

Mógł bym odwrócić twoją tezę i napisać, że poza miastami tej kablówki nie mają i tam berety ryje tv pis. Przykładem mój sąsiad na wsi. Za Tuska mówił, ze to bardzo mądry człowiek nawet kłócił się z synem przyjeżdżającym z Wawy, który już wtedy był za pisem. Teraz ten sam sąsiad mówi, ze da se za pis rękę uciąć.

Uwierz mi mieszkam i pracuję w dużym wojewódzkim mieście ponad 600 tys mieszkańców. Mam taką pracę, ze często mogę przebywać w małym 15 tysięcznym mieście i na wsi. I doskonale widzę i znam realia. Mam znajomych zagorzałych i mniej zagorzałych wyborców pisu i po. Naprawdę wiem co ludzie myślą i mówią. I to nie sprowadza się do tego co kto ogląda w tv.

Opublikowano (edytowane)

U mnie z rodziny warszawiacy wszyscy równo biorą 500+, trzynaste emerytury, wychodzone mają wizyty w najlepszych szpitalach bo mieszkają w warszawie i mogą do rejestracji codziennie o 6 rano stawać w kolejce, na wakacje jeżdżą co roku po dwa razy, w majówkę się simieją ze nie że zamiast przy grilu posiedzieć z nimi to ja głupi sieję kukurydzę

ale o aferze prezesa NIK wiedzą i znają każdy szczegół i pamiętają że afera co tydzień nowa z PISemm że kasa wydana nie potrzebnie na mierzeje zamiast w W-wa coś zrobić i oni na pis nie zagłosują tylko na schetynę bo on pokazuje jaki pis jest zły.

No i skąd oni mają taką wiedzę? Z własnej głowy czy z rycia bani TVN 24???

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano (edytowane)

No pewnie, ze biorą. Skoro płaca na to podatki to czemu mają nie brać. Pis nie gardzi ich podatkami tez je bierze. A co do Banasia. Nie prawdę mówili w TVN. Widziałeś tego bandytę od któremu Banaś wynajmował kamienicę za cenę mieszkania na burdel? Ja bym tego ryciem beretu nie nazywał. Po prostu tak było i ludzie mają prawo wiedzieć co źle robią politycy z jakiej partii by nie byli. Bo na nich płacą.

PS sam słyszałem jak dwóch dość zagorzałych wyborców pisu z goryczą w głosie komentowało aferę Kuchcińskiego. Który tłumaczył się, ze po też. A oni komentowali, że przecież wyście mieli być inni. Teraz jeszcze poszli zagłosować na pis. Ale wystarczy dołożyć jeszcze troszkę i żyłka pęknie. W następnych wyborach czara żalu może się przelać i mogą nie pójść. Wystarczy, ze np ceny jeszcze wzrosną itd.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v