Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
44 minuty temu, DTaras napisał:

Turcy wzięli sobie F16 z kodami źródłowymi i nie poto pvhali kasę w F35 aby go dostać zaplombowanego. Patrząc na relacje Turcja - Syria jestem... no kuźwa w szoku jestem a najgorsze, że to kurcze różnie może być. Kurdowie to z jednej strony największy naród bez Państwa a z drugiej bardzo nieprzewidywalny, że tak to łagodnie ujmę. No i bez wojny chyba nie potrafią istnieć. Dysydent - to jest forum dla zalogowanych użytkowników zatem nie złamałeś moim zdaniem. Chodzi o to całe: "powszechne"..

I tu rodzi się pytanie. Na kij komu kod źródłowy jeżeli nie chodzi o prace nad rozwojem ustrojstwa, albo integrowanie z istniejącymi u siebie systemami?
Ważniejsze chyba byłoby zapewnienie sobie na przyszłość moderki systemów niż posiadanie kodów, z którymi bez zgody twórców i tak nic nie zrobią.
Jeśli zaś chodzi o "kill switch", to choćby ciul na ciulu stanął to przy maszynach z punktami dostępu nie ma opcji by coś nie zostało.
Przy F35 problem to nie zaplombowanie tylko na ile maszyna zostanie wykastrowana. Drugi problem to na ile sami będziemy mogli wykorzystać jej możliwości przez brak infrastruktury, Tak że owszem będzie latać, ale będzie też ślepa i głucha.

Opublikowano

kody źródłowe to podstawa aby można było zmienić to i owo np w komendach sterujących oraz jakiego "komendanta" ma system słuchać.
Jeśli kto ma kod źródłowy to zgoda mu niczyja nie potrzebna do skompilowania działającej aplikacji/systemu byle miał kompilator a jeszcze może modyfikacje swoje wprowadzić tak że kody źródłowe często więcej warte od samego sprzętu który można próbować samemu sklecić.
Sukces rynkowy google, amazona facebooka to właśnie sukces softu a nie sprzętu a kod źródłowy jest tego softu projektem w fazie gdy można go modyfikować.
skompilowany raczej już tak łatwo modyfikowalny nie jest a dekompilacja nigdy nie przywraca pierwotnej formy tego kodu.

sorry za tę informatykę ale tak mi się "wyrwało" :) 

Opublikowano
51 minut temu, jarecki napisał:

a ja jestem za ciszą wyborczą , i politycy sami zainteresowani troche odetchną ale i wyborcy też odetchną .

Powinno być odwrotnie . Kampania powinna trwać przez weekend a potem i przedtem cisza żeby tych sku....w nie oglądać i nie słuchać jak się żrą. 

A propos plakatów - wiadomo na ile kazdy z komitetów wydał na to draństwo? Przecież za nasze pieniądze zaśmiecają cały kraj i potem cały ten syf wisi. Umnie na wsi naliczyłem 42 szt z czego większość z jednego komitetu. W kązdej sąsiedniej miejscowości to samo. W powiecie  województwioe też Każda sztuka koszt pewnie z 50 pln. Ile to może wszystko kosztować? Co się potem z tym dzieje? Zdejmują i oddają do utylizacji czu po prostu miasta i gminy muszą posprzątać?

Opublikowano (edytowane)

niektóre nadają się na plandeki bo nieprzemakalne i całkiem solidne
to tak dla informacji jak komu na płocie tylko zanim zdejmie niech uwzględni opcję tego linka z przed dwu moich wpisów i jeżeli już to po zakończeniu jutrzejszego głosowania. :D 
nie dalej jak przedwczoraj nakrywaliśmy kartofle reklamą jakiejś sieci komórkowej i nie przemokło choć lało całą noc

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Dysydent. Komendy będą takie same. Jedyne co to ew, można obrócić lufę w kierunku tego co sprzedał, ale na to też jest sposób.  Wszelkie zmiany w kodzie, nieprzetestowane, mogą skończyć się u Boeinga czyli radosnym pikowanie samolotu do np morza. Grzebanie w kodzie przy tym stopniu komplikacji systemów to trochę śliska sprawa. A jeszcze przetestować na własnych maszynach i życiu swoich ludzi to już nawet głupota.

Opublikowano (edytowane)

emulatory....

wbrew pozorom informatyka nie jest tak skomplikowana na jaką wygląda tylko tutaj takich rzeczy nie zgłębiam bo i bez tego wypominają że za dużo wypisuję się rozpisuję a w tym przypadku nie dało by się inaczej :) 

gdzie ja to?... większym problemem są procesory dedykowane działające sprzętowo i tutaj mieć do nich kod źródłowy to za mało bo trzeba jeszcze mieć linię produkcyjną ... zaraz, kilka minut tylko z materiału o takich scalakach nieco wyjaśni i trochę nawet potwierdzi Twoje Mirro stwierdzenie o wątpliwej przydatności samych kodów źródłowych jeśli wiele z funkcji systemu wykonują takie sprzętowe ustrojstwa a w broni raczej takie powinny być większością choć ja powątpiewam czy są.

o ile technologie militarne budzą szacunek i strach wśród tych którzy ich nie posiadają to przerażenie u mnie budzi "pokojowe" wykorzystanie technologii informatycznych i to już bardzo i coraz bliżej
https://www.geekweek.pl/news/2019-10-07/francja-pierwszym-krajem-w-europie-ktory-wprowadzi-masowy-system-inwigilacji-ludzi/

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Może wyeliminują część przestępczości ale zaawansowanego terroryzmu to chyba raczej nie. Kto normalny wyśle zamachowca z jakąś kartoteką żeby go capnęli? No chyba że na wabia. Jeżeli faktycznie Francja ma problem, bo w szeregach policji zafundowała sobie muzułmańskich radykałów to tym bardziej sito może nie być szczelne. Przy okazji oleją tradycyjne metody operacyjne i jak przyjdzie dzień próby to będą bezradni. Bo nie było gościa w bazie.

Opublikowano (edytowane)

obronę dobrostanu obywateli przejmuje ktoś/coś za nich; to jest koniec cywilizacji jako takiej , bo stajemy się nadzorowanym bydłem tak jak byśmy sami nie byli w stanie obronić własnych interesów. 
tym razem chyba nie muszę nic więcej że nie terrorystów się boję a tego co mnie ma przed nimi chronić bo z terrorystami mam jakieś szanse samodzielnie z "tym" żadnych.
jaka jest definicja słowa "terror"?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Kurna a ja chciałem tak delikatnie i oględnie. A Ty zepsułeś cały nastrój chwili.

Terror będzie tylko efektem, skutkiem.

No i popatrz za wąsko spojrzałem na to. Jeśli faktycznie za terror weźmie się państwo a jeszcze ubierze w szatki np "wyższej konieczności" no to kaplica.

Opublikowano

To w czyje ręce jutro powierzamy  nasz los , pedałków , czy  czarnoksiężników ??????????? Moherowe  berety  są pase!! , ale nie kradną tyle co konkurencja . 50%-0,002

Pomyślcie jeszcze o tym że  jeśli jutro dokonamy nieodpowiedniego wyboru , to w niedalekiej przyszłości wszyscy będziemy musieli "pedałować " 

Opublikowano
1 godzinę temu, gienio007 napisał:

To w czyje ręce jutro powierzamy  nasz los , pedałków , czy  czarnoksiężników ??????????? Moherowe  berety  są pase!! , ale nie kradną tyle co konkurencja . 50%-0,002

Pomyślcie jeszcze o tym że  jeśli jutro dokonamy nieodpowiedniego wyboru , to w niedalekiej przyszłości wszyscy będziemy musieli "pedałować " 

Kradną dużo więcej, a do tego robią wiele nieodwracalnych szkód w narodzie, tworząc leniwe roszczeniowe społeczeństwo, pozbawione większych ambicji. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Adrian_K_90 napisał:

Kradną dużo więcej, a do tego robią wiele nieodwracalnych szkód w narodzie, tworząc leniwe roszczeniowe społeczeństwo, pozbawione większych ambicji. 

Mnie kiedyś złodziej zajumał 10 węży strażackich . Ciągłem linię 500 m . Teraz zakopałem wąż w ziemi i ciesze się że zrobiłem to dzięki temu złodziejowi . Niby zrobił mi szkodę ale jestem z tego zadowolony . 

Może ty też już korzystasz ze tego złodziejstwa Pis jak to nazywasz tylko jeszcze nie odczuwasz korzyści  Może to u opozycjonistów dłużej trwa . Rostowski też coś powiedzial na temat 500+.  

Opublikowano
8 godzin temu, 12zbyszko napisał:

Mnie kiedyś złodziej zajumał 10 węży strażackich . Ciągłem linię 500 m . Teraz zakopałem wąż w ziemi i ciesze się że zrobiłem to dzięki temu złodziejowi . Niby zrobił mi szkodę ale jestem z tego zadowolony . 

Może ty też już korzystasz ze tego złodziejstwa Pis jak to nazywasz tylko jeszcze nie odczuwasz korzyści  Może to u opozycjonistów dłużej trwa . Rostowski też coś powiedzial na temat 500+.  

Złodziej to złodziej. Nie widzę sensu dziękować komuś, że mi coś ukradł. Złapać i powiesić za jaja na gałęzi brzmi bardziej sensownie. 

Opublikowano
9 godzin temu, Adrian_K_90 napisał:

tworząc leniwe roszczeniowe społeczeństwo, pozbawione większych ambicji. 

tu sie nie zgodze  , dane o liczbie osób pracujących temu przeczą .i inne dane z GUS także .

Opublikowano

Wczoraj mi podrzucili do skrzynki. https://photos.app.goo.gl/2DufTq6Tnc2HZzuV9 Tyle w temacie ciszy wyborczej. Roman tam chyba pisał artykuły gdyż jest tekst o tym, że niektórzy to pierwszy raz nad morzem... Zapomnieli dodać, że ostatni bo taka się zrobiła drożyzna😉

Opublikowano

Obowiązek swój spełniłem, ale wkorwia mnie to że wywalają tyle kasy na banery, jeszcze tak dużo nie było jak w tym roku na wioskach, płoty z każdej strony obwieszone. W skali kraju to kasy by sie nazbierało nie mało 😡

Opublikowano
35 minut temu, DTaras napisał:

Wczoraj mi podrzucili do skrzynki. https://photos.app.goo.gl/2DufTq6Tnc2HZzuV9 Tyle w temacie ciszy wyborczej. Roman tam chyba pisał artykuły gdyż jest tekst o tym, że niektórzy to pierwszy raz nad morzem... Zapomnieli dodać, że ostatni bo taka się zrobiła drożyzna😉

co z tego nie rozumiesz ?. większy popyt to i powód do podwyżek.

A co najważniejsze zawsze tam było drożej niż wszędzie 😂

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v