Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, Roman176 napisał:

a ty pewnie jesteś z tych co stoi w sklepie i do żony nie kupuj po 18zł parówek  bo w biedronce są 6zł kraina mięsna 🤮 a samochód premium klasy a w cześć zaopatrujesz się w zmieniki na allegro zeby ludzie widzieli czym się prowadzisz ..?

Ehh romku, skoro już mnie wywolales, to akurat w sklepie niespecjalnie patrzę na ceny produktów. Chyba, że coś ma ewidentnie cenę z d**y.

Auto? 23letnie, a części kupuje mechanik. Jeśli jest wybór(bo nie zawsze są zamienniki), to każe mu brać lepszej jakości (która ocenia on na podstawie swojego doświadczenia z wyrobami danego producenta).

A od parówek z biedronki wara - całe studia na nich przeżyłem, a w domu kot tego nawet jeść nie chciał 😛

Myślałem, że jeśli chcemy porównać, czy ocenic jakość danego produktu, to sprawdzamy np skład, bierzemy pod uwagę renomę producenta(choć to też nie zawsze coś nam powie), nasze wcześniejsze doświadczenie z danymi produktami, jeśli jesteśmy w stanie ocenić to jakość wykonania itd itp. Wyższa cena nie zawsze musi iść w parze z wyższą jakością. Ale widzę, że tobie bliższe jest rozumowanie 8letniego dziecka - cena jest za niską żeby to było dla mnie dobre. Na Śląsku to się wam dopiero musi powodzić.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Ulman napisał:
8 godzin temu, dsbh napisał:

Nie do końca tak jest. Patrząc po mojej okolicy ,młodym nie chce się pracować za najniższą krajową dopóki mają lub bardziej ma za nich kto co do garnka włożyć. Lub tak jak pisze @DTaras .

Za granicą może zarobić na czysto 2 razy tyle co najniższa u nas. To po co się męczyć tutaj.

Nie chce się pracować bo socjal ich zdegenerowal

co ty !!!!! jaki zasiłek socjalny bierze młoda osoba po ukonczeniu szkoły ?                       ciekawe zaraz sie okaże ze macie dane że polska darmo gaz ukrainie odda , od początku nawet były premier tusk udzielił wywiadu w którym stwierdził ze polska może stać sie posrednikiem w reeksporcie gazu i zarabiać na tym procederze .

1 godzinę temu, daron64 napisał:

A od parówek z biedronki wara - całe studia na nich przeżyłem, a w domu kot tego nawet jeść nie chciał 😛

problem uszlachetniania mies zarówno wiepszowego , drobiu , wołowego na szeroką skale pojawił sie 4-5 lat temu  było wczesniej ale miej . dodatkowo cena starszego bydła wołowego czyt . krów jest stosunkowo wysoka wzgledem młodego bydła ponieważ mieso z młodego bydła nie jest w stanie przyjąć tyle wody uszlachetniającej jak stare z krowy .               a i jeszcze dodam że mieszkając na terenie wiejskim nie jestem w stanie zakupić swiniaka dla siebie do zabicia ponieważ takowych nikt nie posiada .

Edytowane przez jarecki
  • Like 1
Opublikowano

Tak i owszem przy założeniu że jest to gaz przesyłany rurami od sprzedającego. Przy LNG, a tu wujaszek Trump nalega na zaopatrywanie Ukrainy tym co nam podsyła, to będzie trochę inaczej. 
Pytanie o dane to chyba raczej do PGNiG. Widocznie coś im się nie zgadza w tym cudownym rachunku skoro twierdzą że tracą. 
https://www.money.pl/gielda/pgnig-nie-zarabia-na-sprzedazy-gazu-zyski-spadly-pod-koniec-roku-6359330314589825a.html

https://www.money.pl/gielda/gazu-z-rosji-coraz-mniej-pgnig-placi-drozej-i-liczy-straty-6381971755333761a.html

"Koszty regazyfikacji LNG wyniosły 93 mln zł. Koszt pozyskania paliwa gazowego z importu był o 17 proc. wyższy niż przed rokiem - podało PGNiG. Tymczasem na Towarowej Giełdzie Energii gaz staniał w pierwszym kwartale o 12 proc

Opublikowano
6 godzin temu, Ulman napisał:

Czyli  zasadniczo nie masz nic  do oowiedzenia

Nie chce się pracować bo socjal ich zdegenerowal

Mam tyle ze PiISowskie  idiotyzmy lewicowe mnie martwią i ich olewam 

Czyli zasadniczo nie masz nic do oowiedzenia 😂😂😂

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

giełda towarowa - hmm może ktoś dodatkowo zarobi na gazie , tak samo jak zlielone certyfikaty na energie , ktoś straci żeby drugi ktoś mógł zarobić  ?

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał:

a i jeszcze dodam że mieszkając na terenie wiejskim nie jestem w stanie zakupić swiniaka dla siebie do zabicia ponieważ takowych nikt nie posiada .

U nas jest to samo. Jeszcze powiedzmy 15lat temu w samej moje miejscowości było 4gospodarzy, którzy mieli świnie. Sami trzymaliśmy ponad 100sztuk. Wioska obok to samo, do tego wujek miał "spółkę" i trzymali po paręset sztuk. I tak w każdej wiosce. Teraz na całą gminę świnie trzyma dwóch wujków. Jeden ma pozamawiane jeszcze zanim się maciora oprosi, a drugi trzyma tylko dlatego, że ma masę kredytu i nie chce zlikwidować. Co jakiś czas słychać tylko jak gdzieś nowe ognisko asf wykryją i wybijają kolejne stada.

Opublikowano (edytowane)

godnie zastepuje dumpfa- ten gra w golfa i dzielnie walczy z huraganem,ktory probuje go wykolowac i zmienia szlak-jak to z nieujarzmiona natura bywa.....

uszlachetnianie kielbas i wszelkich  mies na przemyslowa skale zaczelo sie w polsce tak z 10-15 lat temu,  pamietajcie jak kania wyszedl na zwiazku z biedronka.

gdybyscie teraz wyszli na ulice krakowa  z polowa przechodniow to turysci,   w godzinach szczytu jeden samolot podchodzi do ladowania a drugi juz nadlatuje nad horyzontem, w centrum to juz praktycznie nnikt nie mieszka-wszystko co sie nadaje jest wynajmowane turystom i sklepom z alkoholem i pamiatkami.

nie moglem sie powstrzymac-cho to co pija warszawiacy nie bylo dla mnie tajemnica

https://www.chamsko.pl/96665/Picie_wody_z_rzeki

a urban pardon orban przyjechal ?? wojska wegierskie przeciez dzielnie walczyly w polsce do konca wojny, praktycznie do 6 maja,

Edytowane przez jacus
Opublikowano
28 minut temu, jacus napisał:

godnie zastepuje dumpfa- ten gra w golfa i dzielnie walczy z huraganem,ktory probuje go wykolowac i zmienia szlak-jak to z nieujarzmiona natura bywa.....

uszlachetnianie kielbas i wszelkich  mies na przemyslowa skale zaczelo sie w polsce tak z 10-15 lat temu,  pamietajcie jak kania wyszedl na zwiazku z biedronka.

gdybyscie teraz wyszli na ulice krakowa  z polowa przechodniow to turysci,   w godzinach szczytu jeden samolot podchodzi do ladowania a drugi juz nadlatuje nad horyzontem, w centrum to juz praktycznie nnikt nie mieszka-wszystko co sie nadaje jest wynajmowane turystom i sklepom z alkoholem i pamiatkami.

nie moglem sie powstrzymac-cho to co pija warszawiacy nie bylo dla mnie tajemnica

https://www.chamsko.pl/96665/Picie_wody_z_rzeki

a urban pardon orban przyjechal ?? wojska wegierskie przeciez dzielnie walczyly w polsce do konca wojny, praktycznie do 6 maja,

Po co wstawiasz te zdiecie . Jeszcze ci stolicę do  Krakowa przeniosą .  😂

• Haha 1
Opublikowano

dobrze ze nie passat- to taka nazwa wiatru, niezbyt silnego zreszta.

wiekszosc pewnie nie wie ze te transpoorty w jedna strone to najwieksza grupa ofiar... nawet zydow oswiecimskich wywozili na wschod polski.

tak dla przypomnienia wiekszosc naszych sasiadow szla ramie ramie z niemcami, slowacy 3 wrzesnia na nas napadli, wegrzy, ukraincy, rumuni, bulgarzy, chorwaci, litwni,lotysze,w mniejszym stopniu estonczycy i czesi byli wiernymi sojusznikami niemcow...................

nie zapominajmy tez o tym ze polska brala udzial w napasci i rozbiorze czechoslowacji w 38 r- trzeba dodac ze odebralismy tylko to co nam sie  prawnie nalezalo w 1918 a co stracilismy ostatecznie 45.

Opublikowano

jacuś - to akurat pokłosie polityki gry na dwa fronty. Nagle rozebrali Czechosłowację i dogadali się za plecami. Obecnie pokazujemy, że mamy wszystkich głęboko w poważaniu, szukamy sojusznika w kosmosie i mamy pretensje, że ludzie wokół się dogadują.

Opublikowano

do dzisaj nic sie nie zmienilo- w rzadzie niemieckiej polityczki czlonek zorganizowanej grupy przestepczej[zsl sie nazywala] i sedzia stanu wojennego bedzie ministrem czy jakims komisarzem😉,

najlepiej dzisiejszy stan wojska pokazuje fakt ze do zlozenia mostu pontonowego przez wisle potrzeba elementow z trzech garnizonow..........i do tego paru dni, z kim moglibysmy wygrac aktualnie jakas wojne ??? 

czaskowski- pochodzi z rodziny ak,powstancow warszawskich, po uja` nam taki element ???? zeby cos nie daj bog  warszawiaki rozwalili, a potem pytanie- co jest starsze ja czy zamek krolewski w warszawie- trzeba bedzie zamienic na- ja czy wawel ?????????

gdy ogladacie takie obchody pamietajcie co bylo po takim wydarzeniu- ci co "nie oddali ani guzika" pierwsi uciekali za granice,  wladze cywilne i koscielne spieprzaly az milo do rumuni...........

wybory w prl wygladaly moze inaczej, ale wyniki byly podobne😛, kiedys pewnie wybory w kaczystanie beda tak wygladac...

Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał:

NIECH BIERZE samego czaskoskiego . a bolek na slub córki przyszedł w  ,,słynnej '' podkoszulce , 

Nie mów. Z OTULA czy coś takiego?? 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, jacus napisał:

najlepiej dzisiejszy stan wojska pokazuje fakt ze do zlozenia mostu pontonowego przez wisle potrzeba elementow z trzech garnizonow..........i do tego paru dni, z kim moglibysmy wygrac aktualnie jakas wojne ??? 

Taki jest stan sprzętu saperskiego. Park pontonowy w batalionach inżynieryjnych to raczej kupa śmichu. Gorzej jakby w ogóle zbrakło elementów  ale te chyba jeszcze ma Marynarka Wojenna i Agencja Mienia Woskowego. Na ćwiczeniu "Anakonda" był pokaz szybkiej budowy przeprawy, Dlatego że szybkiej to zbudowali ja brytole. Jacuś już niedługo w razie powodzi to PTS nie zobaczysz jak krowy przewozi, 

Edytowane przez mirro
Opublikowano

no nie zobacze -bo juz krow praktycznie nie ma..... no w pgr jeszcze sa, niedawno strazacy z psp robili probna ewakuacje obory, ponad 60 dojnych, wydajnosc po tym wydarzeniu ostro spadla..

w 2010 z gliwic przywiezli dwie amfibie-jedna sie szybko zakopala,druga na szczescie od razu na drodze zepsula i nie trzeba bylo jej wyciagac.

Opublikowano

dość ciekawy sposób na wygrane wybory w kazachstanie  , przynajmiej z głosujących nie zrobili debili tak jak miało to miejsce za czasów tuska i 2,5 mln ludzi zrobiono debili bo i głosy były nieważne . ,   coś czuje że ta naprawa rurki pod wisłą to na dłużej ,pewno i prowizorka też bedzie problematyczna jak sie wogóle uda , po tygodniu zmagąń z niesprzyjającymi warunkami scieki popłynął do oczyszczalni dzieki pomocy Wojska .

• Thanks 1
Opublikowano

to nie z ludzi glosujacych w wyborach samorzadowych zrobiono debili- to ludzie byli debilami i zaznaczali na kazdej stronie ksiazeczki wyborczej po jednym kandydacie- karty do glosowania sa archiwizowane i po paru latach sprawdzono czesc glosow niewaznych i tak to naprawde wygladalo,

a ze psl wygral wybory- to tez jest proste do wyjasnienia- ludzie sa z natury leniwi, gdy widzieli krzyzyk zaznaczony na pierwszej stronie dalej nie sprawdzali, oczywiscie znajdowali sie nadgorliwcy ktorzy sprawdzili nastepne strony i glosy byly niewazne...

tego ze wiekszosc glosow niewaznych byla w polsce b- juz nie trzeba tlumaczyc 😛

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v