Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No to matury się odbędą, ale zgodnie z kalendarzem strajkowym to 1 września rok szkolny nie koniecznie musi się rozpocząć.🤣 Ostatnio to chyba w 1939 się nie rozpoczął, ciekawe czy zechcą powtórzyć ten manewr? 

Opublikowano
3 godziny temu, mirro napisał:

No to matury się odbędą, ale zgodnie z kalendarzem strajkowym to 1 września rok szkolny nie koniecznie musi się rozpocząć.🤣 Ostatnio to chyba w 1939 się nie rozpoczął, ciekawe czy zechcą powtórzyć ten manewr? 

Masz rację 1 września na 100 % rok szkolny się nie rozpocznie . Ostatnio nie rozpoczął się bodajże w 2013 r . 

Opublikowano

Pogonią albo i nie. Samo odwleczenie kolejnego strajku dużo nie da. Kolejne podejście przed jesiennymi wyborami może nie być takie lekkie. Rząd potrzebuje sukcesu inaczej lipa. 
Prawdopodobnie jutro powiedzą ile zabulimy za śmigłowce ZOP. Ciekawe jak przedstawią cenę. Słyszałem już parę rozbieżnych wersji i widzę w tym tylko chęć wybrnięcia z sytuacji. Oby nie okazało się że ta za Caracale to jednak była okazja.:cool:

Opublikowano

Mirek . Dawno temu kupiłem pralkę wirnikową z wirówką . Była okazja bo niedroga . Po gwarancji spalił się jeden silnik . Koszt naprawy 75 % pralki . Aby z Carakalami nie było podobnie .😉

Opublikowano

mirro - karaluch dobre śmigło. Miał być solidnie wyposażony. To także rodzaj okazji - co nie? Jak przedstawią cenę? Będzie niższa to zapewne cała maszyna będzie "lepsza". A wyposażenie się przemilczy albo wymruczy parę bezsensownych zdań. Ważne jest także na kiedy. Przedstawiałem jak to się robi imprezy, święta, fety z okazji otrzymania glejtu jakoby gdzieś tam kiedyś będzie... Co macie do tego śmigła? Piloci gadają, że wytrzymuje nawet jebn..cie na autoroto.

Opublikowano

Jak co mają? Opinię i przekaz "fachofców" co i tak nigdy nie korzystali  z usług takiego taxi.  
Słodki weź pod uwagę że siły francuskie non stop naparzają się albo w afryce albo w innych terytoriach zamorskich. A tam podstawą są śmigłowce bo  teren i brak dróg a podstawowe zadania to walka z wszelaką partyzantką. Co byś nie robił, jeśli stale odkładasz remonty na potem, to dochodzisz do granicy możliwości zapewnienia gotowości operacyjnej potrzebnej ilości maszyn. A Francuzi odkładali bo koszty mogły skłonić naród do dużo wcześniejszego założenia żółtych kamizelek. Remonty bieżące to też problem kiedy nie ma na półce w magazynie potrzebnego elementu, agregatu. Działanie w warunkach afrykańskich to tez pewna specyfika i charakteryzuje się szybszym lasowaniem sprzętu. Czemu Egipt szukał niedawno T90? Bo ich Abramsy z silnikami typu turbina gazowa zbyt szybko stawały podczas działań. A dlaczego stawały? Bo zapychały się filtry powietrza piaskiem. Można wysnuć wniosek że Abrams jest do d*py? Ano można. 

Opublikowano

Jak w kraju producenta masz problem z dostępnością odpowiedniej ilości części to co było by u nas. Chcesz powiedzieć że do abramsa w czasie działań lipne filtry montowali. Nikt nie przewidział problemu z piaskiem na pustynii. Lipa jak cholera.  

• Like 1
Opublikowano
48 minut temu, mirro napisał:

Jak co mają? Opinię i przekaz "fachofców" co i tak nigdy nie korzystali  z usług takiego taxi.  
Słodki weź pod uwagę że siły francuskie non stop naparzają się albo w afryce albo w innych terytoriach zamorskich. A tam podstawą są śmigłowce bo  teren i brak dróg a podstawowe zadania to walka z wszelaką partyzantką. Co byś nie robił, jeśli stale odkładasz remonty na potem, to dochodzisz do granicy możliwości zapewnienia gotowości operacyjnej potrzebnej ilości maszyn. A Francuzi odkładali bo koszty mogły skłonić naród do dużo wcześniejszego założenia żółtych kamizelek. Remonty bieżące to też problem kiedy nie ma na półce w magazynie potrzebnego elementu, agregatu. Działanie w warunkach afrykańskich to tez pewna specyfika i charakteryzuje się szybszym lasowaniem sprzętu. Czemu Egipt szukał niedawno T90? Bo ich Abramsy z silnikami typu turbina gazowa zbyt szybko stawały podczas działań. A dlaczego stawały? Bo zapychały się filtry powietrza piaskiem. Można wysnuć wniosek że Abrams jest do d*py? Ano można. 

bidny ten kraj że musi odkładać remonty i nie ma na tyle dużo tych maszyn że jedne się serwisują a drugie latają 😁

jak były zamachy we francji to czy to karetki, radiowozy to wszystko renówkami jeżdziło to czemu armia francuska miałaby swoimi caracalami nie latać

1 godzinę temu, DTaras napisał:

słodki - to krótkowzroczne.

jak się kasa w portfelu nie zgadza po strajkowaniu to nie będzie to krótkowzroczne 😂

1 godzinę temu, 12zbyszko napisał:

Mirek . Dawno temu kupiłem pralkę wirnikową z wirówką . Była okazja bo niedroga . Po gwarancji spalił się jeden silnik . Koszt naprawy 75 % pralki . Aby z Carakalami nie było podobnie .😉

a to chciałeś kupić pralkę na 10 lat ?

pralka przy 5-6 osobowej rodzinie po 2-3 latach wysiada i to norma. czy to programator, luz na bebnie, silnik. każda z tych usterek jest cholernie kosztowna że się nie opłaca naprawiać jak się nie wydłużyło gwarancji

Opublikowano

mialem kiedys pralke -troje dzieci, troje doroslych i 10 lat wytrzymala, teraz maj juz 3 i na przedluzanej gwarancji dwie naprawy[jedna nasza wina] i niedlugo trzecia.....lodowka po 2,5 roku obudowa w srodku peka..

a gdzie sie podzial spec antoniego od katastrof i caracali-berczynski chyba sie nazywal ????

ile polska ma sprawnych samolotow i helikopterow ????  odrzutowce juz lataja po ostatniej katastrofie ???  a czolgi -leopardy -czy jakie takie z niemieckiego zlomu jezdza ??? a helmy z lat 60 juz odmalowane ??? bidny ten kraj.........

Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, DTaras napisał:

Jarecki - zespawałeś dwie sprawy. Dobrą koniunkturę na świecie oraz wzrost gospodarczy w Polsce. Następnie potwierdziłeś wszystko brakiem rąk do pracy... To błąd. To popędzanie popytu generuje inflację a to z kolei ma określone skutki dalej. W nieskończoność nie podziała. Ogólny trend wzrostowy zabrał pracowników w lepsze dla nich warunki pracy i płacy co poprawia sytuację materialną ale generuje także wzrost cen. Ukraińcy dupsko ratują ale ci zapewne odpłyną a kasa już odpłynęła co w połączeniu z trendem spadkowym na świecie postawi nas do kąta. Tak uważam. Mirro - Piłat był debeściak. Polityk wzorcowy. Dał wybór, umył ręce i w zasadzie skłócił i rozbił towarzystwo. Myślę, że miał plan na każdą ewentualność bo Jezusa planował mieć pod kontrolą (pacyfista nie odpali rewolucji zbrojnej) a Barabasz prędzej czy później i tak dostałby czapę. ywa - odpowiedz sobie na pytanie kim był imć Mojżesz od najmłodszych lat życia i wszystko będzie jasne.

pozmieniali pracę, wzieli kredyty wg rady bronka .

pouciekali na kasy do biedronki a że ludzie w biedronkach całe żarcie  kupują to i masz tam swój popyt  przy dodatkowym udziale 500+

Edytowane przez racyl
Opublikowano
Cytat

i tak nadal twierdzę ze wieszanie, palenie, okładanie czym tam kto chce, wbijanie szpileczek w czyjekolwiek podobizny to prostacka manifestacja sadystycznej natury osobników prymitywnych nie ważne jakiej są narodowości i nad czym akurat się pastwią choćby i w imię jakiejś wioskowej tradycji.

Wielkanocny rytuał palenia kukły Judasza jest wciąż praktykowany w rejonie Pardubic w środkowych Czechach. Postać zdrajcy Jezusa, ubrana głównie w słomę i nosząca spiczastą czapkę na głowie, jest prowadzona przez całą wieś, a na końcu topiona lub palona. W 2010 r. tradycja została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO.

w hiszpani też maja podobny zwyczaj, nawet żydzi w święto purim wieszają kukły i je biją, oczywiście ty masz prawo mieć odmienne zdanie i masz prawo swobodnie je wyrażać; dla mnie wszystkie zabawy uliczne są bez sensu, ale jak ktoś lubi...….. czy to mądre czy głupie to niech każdy rozsądzi według własnego uznania, dopóki nikomu nie dzieje się krzywda ……………

do uderzenia w polskę w celu wyciągnięcia miliardów każdy kij mile widziany, ale najgorsze jest to, że są tacy, którzy tak bardzo nienawidzą obecnego rządu, że są gotowi zniszczyć rząd nawet za cenę zniszczenia polski

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

nurtuje mnie takie pytanie, czy w imię wolności słowa wszyscy mogą powiedzieć wszystko, nawet największe głupoty? mam na myśli słowa, które nie naruszają czyiś dóbr osobistych i nie są oszczerstwami

• Like 4
Opublikowano (edytowane)

w imię wolności słowa można też i tak odpowiedzieć jak wyżej i rozumowi czytelnika/słuchacza pozostawić ocenę a to jest wartością największą w tym wszystkim - wolność odbiorcy. 
Nie oczekuję aby mnie chroniono przed jakąkolwiek propagandą głupotą czy trollingiem rożnymi "walkami ze "szkodliwym przekazem" bo jest to przejaw pogardy dla mojej samodzielności myślowej albo wręcz strach przed samodzielnością ogółu.
Skoro tak sądzę to i odważę się sam na krawędzi prowokacji ... najwyżej kto kontrargument wysunie co i mnie i wielu do zgłębienia problemu zmusi.

Do "dziedzictwa kulturowego to UNESCO wpisało też puszczanie byków po hiszpańskich ulicach czy corridę jako wzorce kulturowe? to oszczędzę sobie już mojej subiektywnej oceny po za pytaniem - czy owo "niematerialne dziedzictwo" jest wyznacznikiem wzorców na przyszłość?

a tak poważnie to naprawdę wpisali te gusła jako przykład wysokiej kultury regionów czy ich prymitywizmu? bo na pewno i tańce deszczu aborygenskich szamanów tam też wpisane (zgaduję bo takich durnot nie czytam) czy teokratyzm bezpośredni faraonów egipskich jako biegun przeciwny wyrafinowania tradycjonalizmu
Pisałem już dawno temu  "nieludzka ziemia" w propagandzie polsko katolickiej zaczyna się dużo dalej na wschód od Odry niż dla nacji które uznają się bezpośrednimi spadkobiercami cywilizacji łacińskiej (cesarstwa rzymskiego) i akurat takie opisy "kultury" słowianszczyzny w "juneskach" nieco inaczej motywowane niżby tu za argument użyte.

Wiem co piszę, wiem po co i ciemnota to jest ciemnota choćby do tradycji była na stale przypisana.

Rezerwat Indian to też "tradycja" i to jak opisana .... czy po to by budzić podziw i szacunek u czytelnika? 
co do szacunku - można dyskutować ale politowanie to co najwyżej i w najlepszym wypadku a nie podziw. najczęściej pogardę...
Jednakową atrakcją jest w afrykanskim safari ogladanie dzikich lwów z okratowanego samochodu, małp w ich naturalnym środowisku i tradycyjnych tańców  tambylców a wszystko w programie jednej wycieczki i  - a jakże - z listy dziedzictwa kultury ...

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
6 godzin temu, Slodki66 napisał:

Jak w kraju producenta masz problem z dostępnością odpowiedniej ilości części to co było by u nas. Chcesz powiedzieć że do abramsa w czasie działań lipne filtry montowali. Nikt nie przewidział problemu z piaskiem na pustynii. Lipa jak cholera.  

Nie lipne filtry, tylko zapylenie było tak duże iz po paru godzinach trzeba było obowiązkowo je czyścić. Najgorzej w strefie działań zaplanować postoje na takie czynnośći. 
W kraju producenta tez oga być problemy, Jakie to było widać po naszych "Anakondach" i rocznym poślizgu w remoncie fabrycznym.

Opublikowano
6 godzin temu, racyl napisał:

bidny ten kraj że musi odkładać remonty i nie ma na tyle dużo tych maszyn że jedne się serwisują a drugie latają 😁

jak były zamachy we francji to czy to karetki, radiowozy to wszystko renówkami jeżdziło to czemu armia francuska miałaby swoimi caracalami nie latać

Przy dużej ilości maszyn współczynnik gotowości jest dość łatwy do osiągnięcia. Problem w tym że to nie samochód i "autoryzowanych stacji obsługi" wiele nie ma.
Przy centrum serwisowym nie zwiększysz ilości możliwych do obsługi maszyn bo do tego też trzeba fachowców. No chyba że jak "najpolsze" zakłądy złapiesz ludzi z agencji pracy tymczasowej.😃 Zawsze kiedy czytałem sobie założenia  przejścia gospodarki kraju z systemu pokojowego na wojenny (bez względu na kolejne rządy) trafiałem na magiczny zapis że zakłady remontowe przyspieszą remonty. Zapis sam jest za***isty, ale niemożliwy do wykonania. Nawet przy pracy na trzy zmiany 24h na dobę. Po prostu jak się nie robi czegoś na bieżąco to góra złomu urośnie do ogromnych rozmiarów. Dla przykładu gdybyśmy chcieli naszą armię wyposarzyć w BWP "Borsuk" to przy minimalnych ilościach potrzebnych dla istniejących rozwiniętych jednostek czas potrzebny dla HSW na wyprodukowanie to 50 lat. Z założeniem że równolegle będą budować i serwisować pozostałe swoje produkty.
Sami Francuzi mają dość spory rozpiździel w typach używanych śmigłowców, więc oprócz koni pociągowych typu H225 mają też sporo innego badziewia.
My odkładamy remonty BWP, czy czołgów i też obecnie uzbierała się pokaźna sterta złomu. Czemu? Ano polityka, nadzieje dawane przez nasz przemysł na nowe produkty a serwowane politykom w postaci makiet z dykty. 

21 minut temu, Slodki66 napisał:

To po ilu godz inne czołgi w tym samym zapyleniu dają ciała. Tak z ciekawości pytam. 

U nas wczoraj 23 w cieniu było a dzisiaj będzie pod 30 pewnie. 

Abrams, z racji konstrukcji i braku możliwości zastosowania eżekcyjnego systemu oczyszczania w takich warunkach ma około 3 godziny, potem czyszczenie. 
Przy dieslach i filtrach cyklonowych czas do zapchania jest dłuższy, choćby z racji możliwości wykorzystania spalin do usuwania z filtra kurzu.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v