Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

zanim się dowiedziałem co to za banany to już rozkupili
i znów muszę cytować do czego ja to piszę...

18 minut temu, jacus napisał:

dysydent i dtaras-wczoraj byla niedziela handlowa-nie kupowaliscie czasami bananow😍

Ja nie oglądam "telewizorni" i czasami nie wiem jaki tam aktualny przekaz i mogę robić wrażenie "bananowej logiki" zanim się co dowiem tu i tam (o ile w ogóle się dowiem) 
A  to co tam nie wiem kto wymyślił na tej Ukrainie czy jeszcze gdzie indziej dzieje się aż nazbyt szybko aby racjonalnie nadążyć no to trzeba na "bananowo" .

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
Ulman - jedna kwestia, tych wód terytorialnych właśnie. To nie takie proste jak się wydaje. Rosja szyje legendę - na okrętach wojennych była broń? Coś podobnego? A Su strzelał kredkami... Jesteśmy świadkami starcia informacyjnego. Na razie Rosjs jakby szpanowała wiedzą.
Opublikowano

Hipokryzja jest po każdej stronie i każdy przedstawi swoją wersję ale wydaje mi się że całe zamieszanie wynikło z tego że zeszło się dwóch głupich i żaden nie ustąpi . Ruskie będą podtrzymywać że naruszono ich wody dlatego taka reakcja choć sami nie przestrzegają  przestrzeni nad Bałtykiem a jednocześnie Ruskie Koreańczykom '83 też boeinga  zestrzelili . Ukraińcy natomiast wiedząc jak sprawy się mają z Ruskimi próbowali po kozacku przepłynąć cieśninę . Największą hipokryzją wykazała się jednak Europa gdzie nakładała sankcje na ruskich po czym je nagminnie łamała np. dostarczanie sprzętu/elementów  do budowy mostu krymskiego a dla niepoznaki przeładowywali to na morzu zamiast w porcie czy budowa rurociągów gazowych , cała obłuda wychodzi na jaw dopiero przy jakimś konflikcie . ONZ obstaje przy Ukrainie jednocześnie nie godząc się na wypowiedź ruskich przed ONZ , następna hipokryzja .

Z jednej strony chcą z....ać ruskich sankcjami z drugiej strony włażą Władkowi w cztery litery na każdym kroku . Najdziwniejszym jednak hipokrytą jest Poroszenko który nadal produkuje cukiereczki w rosji  . Coś mi się wydaje że to nie skończy się dobrze :( .

Opublikowano (edytowane)

Zestrzelenie tego Beinga to troszkę coś innego niż latanie nad Bałtykiem z wyłączonymi transponderami. Jedno jest pewne. Nasi znowu wkładają łapy w zamykające się drzwi.
Rozmowy "po radio" opublikowane przez stronę ukraińską jasno  wskazują na zamierzone działanie strony rosyjskiej a wręcz wyczekiwanie na taką okazję. Pytaniem dalej pozostaje dlaczego taka okazja nadarzyła się? Na ile to zamierzone działanie Ukraińców, albo działanie zinfiltrowanej ukraińskiej SBU na korzyść, albo zapotrzebobowanie sowieckiej FSB? Chyba ci oficerowie SBU zatrzymani na pokładach jednostek ukraińskich nie należą do standardowej ich załogi?

Edytowane przez mirro
Opublikowano (edytowane)

a to co to kto tam wymyślił na tej Ukrainie ; napisałem i nie było to jąkanie bo nieistotne kto rządzi na Ukrainie, przynajmniej jej zachodnia część pozostanie antyrosyjska a jak Jacus słusznie zauważył że na tej zadymie skorzystać mogą wszyscy to cytując DTaras-a "czort wie, bez sagana nie rasbieriosz"

A z tymi oficerami SBU to czy oni sami przyznają się do swych funkcji?.... "a czort.." 

Ukraińcy jak Krymu doliczyć się nie mogli stanu wojennego nie wprowadzili a teraz trzy stateczki i wojna? ... szczyt braku logiki zbyt wysoki nawet jak na tamte standardy.

17 godzin temu, jacus napisał:

niech zyje wolna ukraina !!!!!!! slawa ukrainji !!!!!!!

wrog mojego wroga zawsze jest moimi przyjacielem-pamietajcie o tej starorzymskiej maksymie......

cala to rozruba jest na uzytek wewnetrznej polityki rosji-ropa i gaz tanieje,sankcje gospodarcze usa i ue jednak robia swoje, niedawno podniesiono wiek emerytalny[dokladnie do polskiego poziomu]co spowodowalo protesty spoleczne i spadek poparcia dla putina do niespotykanie niskiego poziomu-wiec na szybko wymyslona prosty,tani i szybki sposob zaradzenia problemom, na ukainie niedlugo wybory wiec i wladzy to jest na reke-moze sie okazac ze na tej wojnie wszyscy wygraja.........

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/media-jaroslaw-gowin-odwoluje-spotkanie-z-ambasador-usa-po-jej-slowach-o-mediach-w/ldc358e

znowu pis na kolanach-co wstanie to wali glowa w betonowy sufit😊

dysydent i dtaras-wczoraj byla niedziela handlowa-nie kupowaliscie czasami bananow😍

czy nie wiążą się sprawy z czerwonego linka i tego co poniżej? (wypadało by za linka podziękować co niniejszym i za chwilę "pucharkiem" czynię)

nie chodzi mi tyle o obronę Gadowskiego co o fakt że zgadzam się z tym co poniżej:
cyt. z linkowanej gazety -Następnie ambasador powiedziała: - "Jesteśmy przyzwyczajeni w USA, że prasa jest brutalna, (...) ale nie ingerujemy. Nie cierpimy tego, ale nie ingerujemy. -koniec cytatu
Oczywiście nie ingerować co do treści jeśli nie łamie ona prawa bo co do własności mediów to one są elementem rynku a takiego rolnictwa subwencjonowania raczej nikt nie kwestionuje.
Tylko mam obiekcje czy repolonizacja mediów przez eliminacje konkurencji nie niesie groźby późniejszej dalszej eliminacji niewygodnych akurat rządzącym w ramach ... już oni wymyślą czego.

Oj chyba kolejna porażka "miłościwie panujących" się zanosi bo nie wiedzą jak się zabrać do tego.
I co z tego gdy kto dobrze im życzy?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Pisałem już o tym wystapieniu Pani  Ambasador. I napiszę jeszce raz. Nie podoba mi się, jako Polakowi, takie stawianies sprawy. Nie podoba mi się, bo to żadan dopust ta ichnia wiza. Fakt że sam nie miałem z tym żadnych problemów nie usprawiedliwia takiego stawiania sprawy. Ale czy można Panią do końca winić? Jak się jako sojusznik przchodzi z pozycji kolan do pozycji klęcząc z podparciem na łokciach, to tylko czekać kiedy to ktoś wykorzysta." Polacy, nic się nie stało".

Opublikowano

? wiza może i tak (szczerze to nie wiem co Ona tam z wizami... poszukam) tutaj ja o wolności prasy i co do bezwzględnej wolności słowa raczej wolę tak niż ograniczanie wolności wypowiedzi a wizy ? rzeczywiście jakoś nieszczerze wygląda zestawienie "najlepszy sojusznik" i wizy

Opublikowano

O wolności prasy, to ona może sobie paplać ile wlezie. Robić pogadanki dla miłościwie panujących jak to wygląda na świecie, dlaczego to ważne i czym grozi upaństwowienie prasy. Natomiast występując w roli dobrej cioci i grożąc paluszkiem, że jakby co to zabierze lizaka, i to w obecności parlamentarzystów to już lekka przesada. Z naciskiem na lekka.

Opublikowano

Wizy to taki nasz fetysz. Może miało to znaczenie 25 lat temu ale teraz? Dostać wizę jest całkiem prosto i nie trzeba się specjalnie napinać. Jest to chyba sprawa prestiżowa bo jestesmy w gronie europejskich dziadów . Większość bloku wschodniego lata sobie do  USA kiedy zechce   https://pl.wikipedia.org/wiki/Visa_Waiver_Program#/media/File:VisaWaiverProgramMalt.png  Fajnie to wygląda w zestawienu z deklaracjami o przyjaźni i współpracy z naszym najlepszym sojusznikiem.

My tu gadu gadu a stała się rzecz niewytłumaczalna . Prokuratura postawiłą szefowi KNF zarzut korupcji, której jak włądza twierdziłą tydzień temu,  wcale nie było. Mimo że sprawa jest niewytłumaczalna dla średnio rozwinientego intelektu, zapewne TVP  pogodzi te dwie informacje. Muszę dziś oglądnąć co państwówka nadaje i jaka jest narracja na dziś.

Opublikowano

widzieliście ten list? albo feke albo kobieta jest nienormalna

zwrócenie się do premiera Morawieckiego jako "ministra"

literówka w nazwisku, Moraweicki

odręczny dopisek do listu

wprost wyartykułowane żądanie, że nie można krytykować stacji TVN

przesłanie pisma do "Ministra Brudzińskiego" (bez imienia)

Opublikowano (edytowane)

skoro o fejkach to kilka sekund temu mi SMS przyszedł/ treść"

"Uwaga! Rzadowe Centrum Bezpieczenstwa nie wysylalo Alertu RCB ws. zglaszania sie mezczyzn do urzedow gmin. Sprawa falszywych SMS-ow zajmuje sie ABW i Policja"

wtf???
dopiero zauważyłem że brak tu polskich znaków w literach.
i taki "myk" logiczny bo w polu nadawcy pisze "Alert RCB"
Czyli można oficjalnie podać że jednak wysłano "alert" tylko kto i w jakim kontekście tego użyć może i gdzie we świecie? (takie spiskowo dziejowe pytanie)
kilka minut później; nie ma to jak internet .. znalazłem B|
https://www.infosecurity24.pl/sluzby-specjalne/rzadowe-centrum-bezpieczenstwa-pojawil-sie-falszywy-alert-rcb
Jaka Dukla? a gdzie to jest? tego nie będę szukał

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Zielona Wyspa peło z dwócyfrowym bezrobociem, umowami śmieciowymi i płacą 1zł za godzinę pracy oraz nowoczesna z milionowymi długami to najlepszy wskaźnik przydatności do rządzenia osobników z pełonowośmiesznej koalicji i jej przystawek! 

Opublikowano

A Ten na siłę próbuje reanimować trupa. Alamo tyle ciekawego dzieje się  dookoła. Zostaw swoich podręcznych wrogów i fobie. Daj im spokojnie umrzeć i odejść w niepamięć.

Opublikowano

To taka chroniczna obsesja z natręctwami . Szalony fanatyk Poparanych i Srawiedliwych.

Alamo - jak to sie stało że nie było żadnej korupcyjnej propozycji tylko prowokacja  a  Chrzanowskiego zatrzymali i zarzuty korupcyjne postawili. Człowiek PISu i korupcja? Sasin i Bierecki  brał w łapę od aferzystów SKOK?  Żydowska ambasador tresuje naszą suwerenną władzę?  

Wczoraj  oburzenie w PISu bo któremuś się wyrwało  że pińcet powinno zostać ale tylko dla pracujących. W tym absurdzie socjalu to byłby jeszcze jakiś  promyk logiki ale lewicowa władza uważa to za niesrawiedliwe

Opublikowano

kiedys byl taki carski ambasador w warszawie -repnin mam nadzieje ze pani mosbacher go nie przebije😊, radek chyba byl prorokiem-laska,murzynskosc-przebil jackowskiego😛, bylebysmy nie poszli sladem-nomen-omen- "bananowych republik " setki tysiecy ludzi w poludniowej ameryce przyplacilo zyciem i majatkiem rzady amerykanskich ambasadorow i bananowych [doslownie] korporacji

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/ambasada-usa-nie-mozemy-komentowac-oficjalnej-korespondencji/7kg390b

dukla-bez sprawdzania to pewnie podkarpacie- pamietacie slowa prezesa -niedlugo w calej polsce bedzie podkarpacie.........

ogladam zarowno republike jak i tvn- raczej bym ich nie porownywal.......

Opublikowano (edytowane)

No i co w związku z tym? 

Coś pisałeś o braku wiedzy merytorycznej? Doczytaj 5ty akapit - nie może im obciąć bo nic nie dostają 😷

Edytowane przez Ulman
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jarecki napisał:

sory ze potakim czasie pisze na temat z przed 2 tygodni ale ulman i dysydent duzo pisza ale prubuja tym nadrobic cos , brak wiedzy merytorycznej na temat dotacji do technologi a to przykład https://www.tvp.info/40173871/general-motors-moze-stracic-panstwowe-subwencje-prezydent-usa-grozi-palcem jakos 2 lata temu  fendt dez dostał sporą dotacje na jakis projekt   , ukraina tez dotuje !

To luźne forum a na rolniczym portalu polityka pełni funkcję bardziej rozrywkową niż "merytoryczną" jako temat poboczny i z rolniczego punktu widzenia co najwyżej polityka rolna była by tu uzasadniona ale wtedy nie było by tu za wiele co czytać. 
no co do 'alertu RCB" np nie miałem wiedzy merytorycznej, fakt jak i dotowania lub nie polskich traktorów bo za wiele nie ma do czego dotować a jakieś zagraniczne marki bardziej pod kątem przydatności w polu i ceny bardziej interesujące niż kto tam i ile do nich dotował bo tego wiedzieć rolnik nie musi.
Sam fakt dotowania różnych gałęzi gospodarki powszechny wszędzie, tylko budzi się naturalny odruch przy dorzucaniu kolejnych wydatków budżetowych bo automatyczne pytanie - jeszcze za mało wam podatków? no bo aby nie zwiększać tych podatków a dotować to trzeba zabrać. Może z dotacji do produkcji rolnej?
Mi tam jedno bo ja akurat praktycznie z dotacji nie korzystam i wiem że bez nich można. ..... 
Dotacje są złem , nieraz koniecznym ale złem fałszującym obraz zdrowej gospodarki a i jeszcze większość z nich jest zmarnowana lub wręcz wyłudzona na przykład na ekologiczne uprawianie chwastów po polach stąd tutaj akurat jakakolwiek wiedza tzw "merytoryczna" ile kto i na co mniej istotna i nie warta czasu na jej zdobywanie.
Trump grozi że zabierze dotacje dla GM? a pamiętacie jak Tusk groził że zabierze z OFE? może Trump już postanowił zabrać tylko przygotowuje grunt i ciekawe czy to powstrzyma GM przed przeniesieniem produkcji do tego Meksyku czy Chin? zobaczymy.

Ha! Polityka i merytoryka. zwłaszcza w Polsce czy ue . dobre.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

zgadzam sie z dysydent w 99 % to co napisałes jest prawdą ale w obecnym swiecie ktury nas otacza brak dotacji = KONIEC  sasiad nigdy nie pracowł no moze 5 lat by miał ogułem dostaje rente socjalną z gminy  , wspiera lokalny sklep  ,ta kasa itak do budrzetu wruci itak dalej mozna wyliczac . to lepiej według ciebie zrobic ulge w podatku bodgatemu ? on niewesprze polskiej produkcji ,wyjedzie nawczasy do hiszpani  kupi ciuch od Armaniego taki jest swiat . 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Brak dotacji to byłby koniec dla lewicowego myślenia które zaprowadzi nas do nikąd. Popatrz na GM. Od wielu lat nie biorą żadnych subwencji i maja się dobrze😋

Dysydent , socjalistom się wydaje ze pieniądze po prostu sa w budzecie i już. Zapytaj dowolnego fanatyka rządów obecnej lewicy - nikt im żadnych podatków nie podniósł!  Myslenie jest takie że jak opodatkowali bank to nie ma to żadnego wpływu na koszty które ja jako klient ponoszę. Jak opodatkują fabrykę która produkuje  śor  to problem fabryki - mi podatków nie podnieśli więc jest OK. 😂

Opublikowano
13 minut temu, jarecki napisał:

zgadzam sie z dysydent w 99 % to co napisałes jest prawdą ale w obecnym swiecie ktury nas otacza brak dotacji = KONIEC  sasiad nigdy nie pracowł no moze 5 lat by miał ogułem dostaje rente socjalną z gminy  , wspiera lokalny sklep  ,ta kasa itak do budrzetu wruci itak dalej mozna wyliczac . to lepiej według ciebie zrobic ulge w podatku bodgatemu ? on niewesprze polskiej produkcji ,wyjedzie nawczasy do hiszpani  kupi ciuch od Armaniego taki jest swiat . 

Ło matko , jakie pokrętne rozumowanie ! No nic tylko dziadom dawać , bo oni wspierają gospodarkę ... Kuźwa , w Polsce nigdy nie będzie dobrze...

Opublikowano

GM ma sie tak dobrze ze sprzedali OPLA francuzom  ja nienapisałem ze podatki podniesli bogatym  po drugie GM niema dotacji w tej chwili  czyt. tej duzo zetorek myslałem otym socjalu  nieroby nie pracuja ikase biorą  ale co  miałby zrobic sąsiad ? moze dałbym mu worek kartofli na zime ja   i co dalej  prad  buty  , nie jestem zwolennikiem eutanazji ale bez socjalu w wielu przypadkach była by to powolna smierc 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Wystarczy tylko przyjrzeć się temu bogatemu czy z uczciwej produkcji na rynek on bogaty czy z .... no właśnie. Samo bogactwo nie jest złem bo gdyby nie było możliwości koncentracji kapitału w jednym ręku nikt by sensownej fabryki nie zbudował, nowej technologii nie wdrożył nie zbudował przetwórni rolno spożywczej (bo te spółdzielcze jakoś nigdy efektywne nie były) czy nawet porządnie nie zmechanizował gospodarstwa rolnego.
Bogaci też są źli i dobrzy tylko kryterium oceny nie skala tego bogactwa co droga dojścia do niego ... co w logicznym ciągu może dać obraz oceny dotacji bo mało kto je uczciwie wykorzysta a jeśli by kontrolować to kontrolerzy więcej jeszcze kosztują niż obiekt kontrolowany.
Znów bym się rozpisał gdybym próbował "głośno myśleć" na temat - czy bez dotacji by się zawaliła gospodarka światowa dla tego od razu napiszę - nie ale było by więcej konfliktów.
A czy socjal zlikwidować? nigdy całkowicie a jedynie racjonalizować tylko to akurat bardzo trudne ... i tu też bym musiał pisać a zamówili mi nieco fasoli tak że ... na ra

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano
13 minut temu, jarecki napisał:

GM ma sie tak dobrze ze sprzedali OPLA francuzom  ja nienapisałem ze podatki podniesli bogatym  po drugie GM niema dotacji w tej chwili  czyt. tej duzo zetorek myslałem otym socjalu  nieroby nie pracuja ikase biorą  ale co  miałby zrobic sąsiad ? moze dałbym mu worek kartofli na zime ja   i co dalej  prad  buty  , nie jestem zwolennikiem eutanazji ale bez socjalu w wielu przypadkach była by to powolna smierc 

No i co że sprzedali? Ma to niby świadczyć o ich słabej kondycji? To jest myslenie na poziomie wioski. Jak bogaty sprzedaje ziemie to znaczy że źle mu się widedzie i nikt nie wnika w szczegóły bo to za trudne. Może sie jednak okazać że sprzedaje ziemie 7 km od domu by 2km od domu  kupić przylegająca działke  A może sprzedaje bo chce zainwestować  w inny interes? Sprzedaż nie świadczy o niczym .Popatrz sobie jak kształtują się ceny akcji GM na przestrzeni 5-10 lat  https://stooq.com/q/?s=gm.us&c=5y&t=l&a=lg&b=0

Pod wykresem kliknij 5y albo 10y

Co miałby zrobic sasiad? To proste - iść do roboty. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v