Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, DTaras napisał:

Gazowanie węgla odbywa aię bez jego wydobywania. Górnicy nie pozwolą...

Alez to nic nowego. W końcu agencja Rezerw Materiałowych płaciła za niewydobyty węgiel. I górnicy bardzo chętnie taki sprzedawali.🤣

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, marks50 napisał:

. Musimy wyrwać się z takiego za komleksienia że  jak ktoś coś powie a ma  przedrostek przed nazwiskiem to musi mieć rację .

Co racja to racja. Dr Kaczyński, dr Duda, prof. Pawłowicz czy prof. Niesiołowski pierdzielą takie farmazony że się w głowie nie mieści.

48 minut temu, OnufryZagłoba napisał:

Jakby to była na miesięcznicy albo pielgrzymce do Torunia to byłoby dobrze czy tez nie? Jak na sędzinę to chyba dobrze ze jest za przestrzeganiem konstytucji.  Najwyraźniej nie naszość pani sedziny przeszkadza.

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

A teraz rozumiem - sprzedadzą drugi raz ten sam węgiel... A ja głupi myślałem. Tak prosto do Dysydenta. Może się przypier..lam i to kwestia ajkju ale zaczyna mnie drażnić zawieranie po trzy wątki w zdaniu. Ja przynajmniej muszę czytać czasem po dwa razy - jak nie przymierzając Romana, tylko u tego idzie wszystko w drugą mańkę. Edit Nie odnosicie z dzisiejszej pyskówki wrażenia, że J. Kaczyński to przynajmniej uzurpator? W każdym razie napewno przyznał się do sterowania ludźmi. Skoro L. Wałęsa to TW Bolek i człowiek ustawiany przez SB to jak odczytywać dzisiejsze słowa J. Kaczyńskiego?

Opublikowano

Dobrze że Prezydent Wałęsa nie przyszedł na rozprawę w takie samej todze jak Pani Sędzia. Ale chyba o koszulkę łatwiej jak o togę. A jakby znaleźli zdjęcie gdzie ta Pani np uprawia bieg przez płotki, to już całkowicie byłaby powiązana z Wałęsą.😂

Opublikowano

Poseł CDU wiceprezesem niemieckiego Trybunału Konstytucyjnego. „Upolitycznienie sądownictwa”

fa, ak 22.11.2018, 15:18 |aktualizacja: 15:47
Udostępnij:    

NAJNOWSZE

Niemiecki Bundestag wybrał na sędziego i jednocześnie wiceprezesa Federalnego Trybunału Konstytucyjnego posła CDU Stephana Harbartha. Polityk ma za dwa lata zostać prezesem niemieckiego TK. Wcześniej niemiecka prasa alarmowała o kontrowersjach wokół tego wyboru. „To upolitycznienie sądownictwa” – pisano.

uid_22c3e349dd83a371dab74abfb86bbc431542

Niemiecki polityk: Europa musi pamiętać, do czego Niemcy są zdolni. Nigdy więcej!

„Europa musi pamiętać, do czego ludzie, a konkretnie Niemcy są zdolni” – napisał Manfred Weber w księdze pamiątkowej Muzeum Auschwitz....

zobacz więcej

46-letni Harbarth otrzymał w niemieckim parlamencie wymaganą większość 2/3 głosów. Za kandydaturą polityka CDU głosowało 452 posłów; 166 przeciw, zaś 34 powstrzymało się od udziału w głosowaniu. 

Harbarth, który jest też wiceprzewodniczącym CDU/CSU, zastąpi w TK sędziego Ferdinanda Kirchhofa, który przechodzi w wieku 68 lat na emeryturę. „Zgodnie z tradycją, urzędujący wiceprezes stanie za dwa lata na czele Trybunału. Kadencja obecnego prezesa Andreasa Vosskuhle dobiega końca w 2020 roku” – informuje dw.com. 

Jeszcze przed wyborem polityka na stanowisko w najważniejszym organie sądowniczym niemieckie media alarmowały, że osoba wiceszefa CDU może upolitycznić sądownictwo w tym kraju. 

Niemiecki dziennik „Die Zeit” zastanawia się, czy uzasadniona w takim obrocie spraw jest krytyka wobec rzekomego upolityczniania sądownictwa w Polsce i na Węgrzech, którą niemieccy politycy konsekwentnie stosują. 

„Czy Polska i Węgry, gdzie najwyższe sądy są przez rządzące ta

• Like 4
Opublikowano

Przestrzeganie Konstytucji... szczególnie przez niektórych sędziów😀 Szkoda że rolnicy nie są tak nietykalni jak pracują na polu tylko dostają mandaty za swoją pracę, co do sędziów jak coś odwalą to możemy im naskoczyć, nawet wypłaty sami mogą sobie naliczać na emeryturę przechodzić kiedy chcą- takiej Konstytucji i ja bym bronił na ich miejscu.

• Like 6
  • Thanks 1
Opublikowano
To jest taka przedszkolna gierka - nie uważasz? Dla jednego zjedzenie schabowego w piątek to świętokradztwo i przynależność do sekty a dla drugiego zwyczajny obiad. Podczas wojny nad zdjęciami lotniczymi siedział sztab analityków teraz wystarczy wrzucić kilkaset zdjęć na lipne konto google i poprosić picassa aby oznaczył ludzi wg wzorca. Ktoś jednak musi to robić z własnej lub narzuconej woli.
Opublikowano
Co konstytucja ma do emerytur sędziowskich? Tak, wg konstytucji jest władza jest podzielona i ma to solidne podstawy. Mam wrażenie, że pokleiłeś szereg wątków w konkretnym celu.
Opublikowano
5 minut temu, GRZES1545 napisał:

Przestrzeganie Konstytucji... szczególnie przez niektórych sędziów😀 Szkoda że rolnicy nie są tak nietykalni jak pracują na polu tylko dostają mandaty za swoją pracę, co do sędziów jak coś odwalą to możemy im naskoczyć, nawet wypłaty sami mogą sobie naliczać na emeryturę przechodzić kiedy chcą- takiej Konstytucji i ja bym bronił na ich miejscu.

To jest właśnie komunistyczno anarchistyczna mentalność . Konstytucja jest taka a nie inna i kazdy ma obowiązek jej przestrzegać. Jeśli jednak PIS ma ja gdzieś to czemu innym nie wolno?

Opublikowano

Bez wklejania to takie newsy : Makrela stwierdza że państwa będą musiały zrezygnować ze swojej suwerenności "Dziś państwa narodowe muszą, czy raczej powinny, być gotowe do przekazania swojej suwerenności, oczywiście zgodnie z ustaloną procedurą – stwierdziła kanclerz Niemiec, Angela Merkel. " na konferencji o globalizacji  .

• Like 2
Opublikowano
2 minuty temu, mirro napisał:

A ktoś to prztłumaczył po ludzku? Bo w kontekście budowy armii europejskiej to nawet wpisuje się w te działania.

Ostatnio któryś tu pisał że ten pomysł jest zły i podstepny 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v