Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Dnia 13.11.2018 o 19:52, marks50 napisał:

Cała UE nie swoje buty wkłada , ciężko  zrozumieć co niektórym że UE to jest twór bez osobowości , próbowano zrobić wiele by nadać jakiś sens temu kołchozowi , przeprowadzano referenda odnośnie konstytucji UE w co niektórych krajach z różnym skutkiem ale plan na razie się nie powiódł bodajże Francuzi położyli tą kwestię definitywnie w referendum . Właśnie teraz się zastanawiają co dalej z tą wiosną ludów i jak ma wyglądać PGR . Przechodzą obecnie z rozdawania marchewki w metodę kija i próbują na Włochach jak to się skończy to zobaczymy . Jak tak już w temacie organizacji bez realnych wpływów to logo UE znamy a jaki jest "symbol " trójmorza "też podlega ochronie prawnej :)

Unia im więcej ma członków tym większy problem z tożsamością i w tym wpisie (cytowanym) wynurzył się szczyt góry lodowej jaką jest pytanie - kim bardziej jesteśmy każdy z nas? Czy bardziej europejczykiem? czy Polakiem, Niemcem, Litwinem, Słowakiem, Czechem? Poprzestałem na sąsiadach Polski i pomimo że terytorialnie najbliżsi sobie to jednak bardziej jednoznacznie określa narodowość niż europejskość bo jednaki problem komunikacyjny mam z każdym z wymienionych narodów jak z wieloma innymi krajami na reszcie planety. Te słowa określające narodowość bardziej jednoznacznie określają "osobnika" w naszych uszach niż "europejczyk" (o właśnie; nawet słownik mi nie każe pisać europejczyka z dużej litery) Niby subtelna różnica a właśnie fundamentalna.
J. Kaczyński kiedyś powiedział coś w stylu - "kilka pokoleń musi minąć aby np. niemiecki żołnierz był jednakowo akceptowalny na terytoriach wielu innych krajów Europy jak żołnierz "miejscowy " o ile to w ogóle kiedykolwiek będzie w ramach ewolucji UE możliwe.
To jest fakt niezaprzeczalny i główna przeszkoda w dalszej integracji politycznej stąd lepiej skoncentrować się na integracji gospodarczej bo zbyt nachalna polityczna nawet i tę gospodarczą uniemożliwi (to ostatnie od siebie dodałem)
Nigdy nie uda się utworzyć stanów zjednoczonych Europy zanim nie znikną bariery z językową na czele i jedyną nadzieją jest zjednoczenie przeciwko wspólnemu zagrożeniu jakim np my dostrzegamy w imigracji. 
Na razie zachodnia unia za zagrożenie dostrzega większe nacjonalizmy w tym u nas niż tamto i tutaj jest problem tożsamościowy całej Europy w sytuacji gdy "lepszym" europejczykiem ma być ten z unii a taki Ukrainiec, Rosjanin, Szwajcar i "na ochotnika" Brytyjczyk to już jeżeli nie gorsi to inni.
Tito siłą potrafił utrzymać Bałkany w kupie z korzyścią dla nich wszystkich (jak na komunę nieźle sobie radzili) ale gdy siła znikła , katastrofa.
Jaka siła trzyma kraje unii w kupie? Obawa przed wojną? przed nędzą? poczucie wspólnego zewnętrznego zagrożenia?
Trudno mi ocenić co to jest a jeżeli ten czynnik zniknie? a może znikł skoro brexit? 
Jaki był powód dla którego W. Brytania przystąpiła do Wspólnoty Europejskiej? (czy jak to się tam wtedy nazywało bo nie chce mi się googlować)

I jeszcze piszecie o wadze symboli i ich poszanowaniu.
"Dysydent" może sobie napisać coś takiego.
Każdy materialny symbol jest tyle wart co materiał z którego jest wykonany i zniszczenie dwu spróchniałych łat zbitych na ukrzyż, kolorowej szmaty czy czegokolwiek innego tylko winno podlegać sankcji jako zniszczenie wartości czysto materialnej o ileś nie jej właściciel czy wręcz materialny producent. Sama forma tego "niszczenia"może zostać odebrana jako celowa obraza wartości symbolizowanych dla jakiejś grupy ale tutaj niczego nie trzeba niszczyć aby taki efekt osiągnąć i ocena faktu niszczenia symboli tylko jako symboli jednoznaczna. Forma innej symboliki. Zniszczenie swastyki, przez  faszystów odebrane jako wystąpienie przeciw nim, sierpa i młota .... itd. było to surowo karane nawet jeśli sam ktoś sobie te "precjoza" wykonał czy kupił ich materialny wizerunek. Tamto było przekroczeniem pewnej granicy a dziś widzę dylematy też (?) ktoś napisał - co najwyżej sankcja w ramach p.poż za te szmaty o formie unijnej flagi czy logo (nieistotne) - .tu się zgodzę. Jeśli obrażono jakiekolwiek uczucia UE tym niech UE zaskarży tylko ona sama ma problem kim jes a cóż o uczuciach mówić jakichkolwiek?
Często symbole mają funkcję informacyjną jednocześnie np godła na słupach granicznych, tablice na budynkach nawet siedzibach organizacji dowolnych i wtedy jest to dewastacja informacji jak i znaku drogowego czy nawet słowa pisanego i wtedy - ukarać. Czym innym jest zniszczenie krzyża na budynku kościelnym, grobie wyznawcy wiary symbolizowanej tym znakiem gdzie jest krzyż informacją a czym innym samodzielnie wykonanej kopii która nie informuje o niczym ... w lesie co niektórych drzew by nie było wolno... Paradoksem w tym było by (cynicznie nawet jest) karanie przez faszystów niszczenie lub nieeksponowanie na ręku przez Żydów "Gwiazdy Dawida" która nie symbolem szacunku czy pogardy dla wartości a funkcją informacyjną była.
Zbytnie czczenie symboli to bałwochwalstwo w najczystszej postaci a czy niszczenie manifestacyjne nie jest?....
Czy bałwochwalstwo jest obecnie karane? oczywiście jako samo w sobie jeśli materialnie na rzeczywistość innych nie wpływa?
Muzułmanin za niszczenie swoich symboli zabije i m. in. dlatego uznajemy go za barbarzyńcę wobec (w porównaniu do -) nas....

... czytałem Wasze, poczytajcie Moje :D a co? a że czytałem z treści tego wynika .... i tak aż naddto skrótowo ująłem.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Dysydent - powtórzę się - kontekst jest ważny. Mieli dojść dotego sami co napisał Mirro. Trywializacja czegokolwiek służy dokładnie niczemu. Rozbijanie gówna na atomy w tym celu jest groźnym procederem. Zresztą prawda jest taka i żaden z łbów z Ziemkiewiczem na czele nie ruszy tematu w tę stronę, że flaga spalona została symbolicznie.

Opublikowano (edytowane)

"...dojść do tego sami" ???
Wierzysz w garbate aniołki?

Atomizacja gówna lub w/g innego spojrzenia - wnikliwsza analiza - bardziej służy mi samemu w zrozumieniu tego wszystkiego niż chęci przekonywania kogokolwiek i jeśli kto dostrzeże błędne moje rozumowanie to nawet skłonny jestem zmienić niejeden swój - być może błędny - pogląd. 

Dostrzec można tendencje na coraz widoczniejsze przyzwolenie społeczne na zamordystyczne rządy tu i ówdzie a procesy przeróżne tylko takich ośrodków będą przysparzać ; tak już bez "szambologii" i skrótowo a formy "zamordyzmu" przeróżne jeśli ideologia ważniejsza od pragmatyzmu. 
"Groźnawo" było zawsze, ale teraz jakby bardziej.

W niektórych mediach spotkałem się z terminem "Afera KNF". i teraz nieco poczytam (zanim się ziemniaki mi ugotują :)) o co chodzi bom w temacie nieświadomy a obawiam się nierzetelnych informacji z większości źródeł i tych "za" i "przeciw" obecnemu stanowi rzeczy i tutaj naprawdę bezstronna "analiza " potrzebna aby coś pojąć w miarę obiektywnie...

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
Rozbijanie na atomy i owszem, dysydencie, głęboka w przenośni analiza - ale gówna? Po co? To jest klu jak mniemam. Taka czynność służyć może jedynie rozmyciu tematu. Niema afery KNF bo to z założenia dobra instytucja. Jest afera jednego, pazernego gościa jedynie słusznie nadanego.
Opublikowano

A ja tu widzę też trochę gorliwego NKWDzistę, marzącego o nacjonalizacji prywatnego banku. Przynosząc taki prezent stałby się bohaterem miłościwie panujących. Inna sprawa to sondowanie możliwości i zakresu nacisków, albo obrzydzania życia przedsiębiorcy prywatnemu, aby był skłonny prosić o znacjonalizowanie jego interesu.
Teraz rodzi się pytanie. Kto sugerował gościowi takie ruchy? Chyba że wybrali sobie na tyle głupiego albo pazernego na szefa KNF aby wierzył w swoją nietykalność. Ale skoro ma być sprawiedliwość ludowa zamiast prawa to wszystko jest możliwe. 
To prawdopodobnie efekt podejścia miłościwie panujących do prawa jako takiego. Ciekawe ilu jeszcze w ten sposób podchodzi do zwrotu, "Państwo Prawa"?

Opublikowano
Ustawa na telefon to jasno pokazuje. Musiał wiedzieć na ile sobie może pozwolić. Ma to swoją nazwę ale trzeba zaczekać aż śledczy kryminalni lub medialni poczęstują nas kompletem informacji bo na razie cykają dozująz emocje wzorem od Hitchcocka.
Opublikowano

''''panstwo prawa''😃'  w panstwie polskim gdyby kazdy przestrzegal dokladnie wszystkich przepisow nie dalo by sie zyc, kodeksy i ustawy licza  dziesiatki tysiecy stron-nikt nie jest w stanie wszystkiego znac i przestrzegac, przepisy sa sprzeczne ze soba-vide prezydent lodzi.....

moj aniol stroz na pewno jest garbaty-to od ciezkiej  harowki spowodowanej opieka nade mna😅

ktos sterowal szefem knf-pewnie ten sam ktory dzwonil do marszalka terleckiego w czasie procedowania zmian w ustawie o nadzorze- dziwnym trafem przyjeto poprawki ktore umozliwia przejmowanie prywatnych bankow w powiernictwo....

Opublikowano

Pis dywersyfikuje dostawy gazu. Uniezależniamy się od jedynego zagranicznego dostwcy- Rosji  Chyba wszyscy się zgodzą, bo tak jest. Może będzie drożej ale tak jest.!!!

Putina nie było w Polsce od 2009, nawet Ministrowie Spraw Zagranicznych się nie spotykają, to jest ewenement na skale światową.

Kaczor na Rosję ma alergię a Macierewicz drgawki- wszyscy to wiedzą.

Opinia Totalnej opozycji, portali i telewizji co prawdę piszą i mówią- TVN, Na Temat, Gazeta Wyborcza:

1.Rząd kupuje drogi gaz z USA zamiast taniego który mamy pod ręką, trzeba podłączyć sią pod Nord Stream a nie machać szabelką.

2. ' Europa" którą wszyscy powinniśmy kochać i NAŚLADOWAĆ- Merkel, Macron, Kurtz spotykają się z Putinem cyklicznie wchodzą mu biznesowo bez mydła.- Wszyscy to widzicie!!!!!!

3. Kupujemy za Pis, za tęgą kasę, może nawet przepłacamy  Patrioty, będzie Fort Trump co jest już pewne, przenosimy jednostki, dywizje z zachodniej granicy, pozostałości po Układzie Warszawskim na wschód, przy płaczu zasiedziałych generałów i Siemoniaka -ewidentnie kierując ewentualną obronę przeciw Rosji, która jest agresorem.

WNIOSKI:   dla wyznawców TVN, Na TEMAT gazeta.pl,  powatzrzane przez opozycje i księcia na Białym Rumaku ( Tuska )

PIS PCHA NAS NA WSCHÓD W OBJĘCIA ROSJI I PUTINA to BOLSZEWICY

Ludzie !

• Like 1
Opublikowano

pamietasz kto niedawno mowil ze powinnismy kupowac gaz z nord streamu 2-wiesz kto to jest czaputowicz ???wiem uczen geremka i mazowieckiego ale obecnie minster spraw zagranicznych.....

gaz od amerykanow- tak naprawde to nawet nie ma mozliwosci technicznych w usa zeby go sprzedawac do polski i nie wiadomo czy do 22 r beda,a cena jaka bedzie za 4 lata to niikt nie wie

Opublikowano (edytowane)

Będzie jeszcze za 4-6 lat Balic Pipe czy jakoś tak bo jestem po flaszce i nie sprawdzam w Google, z Danii i Norwegii, do gazoportu w Świnoujściu, czyli blisko.

Tak to właśnie jest w interesach, podpisujemy umowę na 24 lata choć na małe ilości, po to aby za 3 lata negocjować dobrą cenę na tańszy gaz od ruskich ale wk... mnie to gadanie że PIS pcha nas na wschód bo to bzdura totalna.

Można im trochę zarzucić ale nie to że się tulą do Władimira.

Edytowane przez jarecki82
Opublikowano
Jarecki - te wszystkie dywizje na wschodzie to po co? Żeby były w zasięgu broni taktycznej? Nasza siła armii to siła ruskiej dywizji powiększonej (może trochę przesadziłem). Bolszewiki to wschodni wytwór ale znaczy o wiele więcej. Można bolszewików mieć na własnym podwórku i to wcale nie komunistów.
Opublikowano
16 godzin temu, jarecki82 napisał:

Pis dywersyfikuje dostawy gazu. Uniezależniamy się od jedynego zagranicznego dostwcy- Rosji  Chyba wszyscy się zgodzą, bo tak jest. Może będzie drożej ale tak jest.!!!

Putina nie było w Polsce od 2009, nawet Ministrowie Spraw Zagranicznych się nie spotykają, to jest ewenement na skale światową.

Kaczor na Rosję ma alergię a Macierewicz drgawki- wszyscy to wiedzą.

Opinia Totalnej opozycji, portali i telewizji co prawdę piszą i mówią- TVN, Na Temat, Gazeta Wyborcza:

1.Rząd kupuje drogi gaz z USA zamiast taniego który mamy pod ręką, trzeba podłączyć sią pod Nord Stream a nie machać szabelką.

2. ' Europa" którą wszyscy powinniśmy kochać i NAŚLADOWAĆ- Merkel, Macron, Kurtz spotykają się z Putinem cyklicznie wchodzą mu biznesowo bez mydła.- Wszyscy to widzicie!!!!!!

3. Kupujemy za Pis, za tęgą kasę, może nawet przepłacamy  Patrioty, będzie Fort Trump co jest już pewne, przenosimy jednostki, dywizje z zachodniej granicy, pozostałości po Układzie Warszawskim na wschód, przy płaczu zasiedziałych generałów i Siemoniaka -ewidentnie kierując ewentualną obronę przeciw Rosji, która jest agresorem.

WNIOSKI:   dla wyznawców TVN, Na TEMAT gazeta.pl,  powatzrzane przez opozycje i księcia na Białym Rumaku ( Tuska )

PIS PCHA NAS NA WSCHÓD W OBJĘCIA ROSJI I PUTINA to BOLSZEWICY

Ludzie !

Żeby zapewnić dostawy gazu na poziomie  rury to do naszego gazoportu powinien co dwa dni zawijać gazowiec. Roztankowanie pewnie będzie trwać ze dwa dni, więc zaczyna się robić tłok na terminalu. Żeby gaz nadawał sie do przesyłu rurą trzeba go doprowadzić do stanu lotnego. 
Wynającie gazowca na dobę to pewnie z 70 tyś dolarów, a że podróż trwa pewnie z tydzień to i tu nazbiera się kosztów, Przyjmuje się straty na poziomie 15% ilości wyjściowej. Jaka będzie cena na końcu? A kogo to interesuje, ważne że..........

Opublikowano

Kolego Putin nie będzie się spotykał z władzami nic nie znaczącego kraju

Opublikowano
1 godzinę temu, mirro napisał:

Żeby zapewnić dostawy gazu na poziomie  rury to do naszego gazoportu powinien co dwa dni zawijać gazowiec. Roztankowanie pewnie będzie trwać ze dwa dni, więc zaczyna się robić tłok na terminalu. Żeby gaz nadawał sie do przesyłu rurą trzeba go doprowadzić do stanu lotnego. 
Wynającie gazowca na dobę to pewnie z 70 tyś dolarów, a że podróż trwa pewnie z tydzień to i tu nazbiera się kosztów, Przyjmuje się straty na poziomie 15% ilości wyjściowej. Jaka będzie cena na końcu? A kogo to interesuje, ważne że..........

Nie zrozumiales sensu moich słów. Pisałem że ten gaz z USA czy Norwegii będzie pewnie droższy od ruskiego ale rząd robi to na przekór żeby nie uzależniać się od Putina i nie sponsorować mu rozwoju armii, a media te co prawdę piszą i mówią i tak swoim wyznawcą przekażą że PiS nas prowadzi w objęcia Putina.

Opublikowano
Jarecki - weź atlas i zobacz ilu Ruscy mają sąsiadów. Ty myślisz że Polska to znaczący odbiorca? Potrafią zakręcić gaz w rurze żeby nie trafił ma Ukrainę bez oglądania się na Polskę a Ty tu jakieś kocopały. Japonia bierze od Rosjan bodaj 80% gazu a to konkretna gospodarka. A Chiny? Zwolnij radzę Ci bo dostaniesz mandat i od uja punktów.
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

A ta manipulacja mediów to jaki ma wpływ na ostateczne rozliczenie winien-ma? Czy mówienie że musimy kupować droższy gaz aby nie sponsorować kolejnych dywizji Putina to nie manipulacja? Bo co? Bo za chwilę Departament Stanu może zapytać , o realizację ustawy o zwrocie mienia żydowskiego?

Edytowane przez mirro
Opublikowano

TYLKO U NAS. Szokujące zdjęcia dziennikarza TVN z „urodzin Hitlera”! Ważne pytania ws. maskarady w lesie pod Wodzisławiem Śląskim

opublikowano: dzisiaj, g. 6:40 · aktualizacja: 10 godzin temu

ODI1L3VfMS9jY18yMzdlMy9wLzIwMTgvMTEvMTYv

wPolityce.pl

Podziel się
Poleć
278
Drukuj

Portal wPolityce.pl dotarł do szokujących zdjęć, na których dziennikarz TVN, który uczestniczył w prowokacji dziennikarskiej na słynnych „urodzinach Hitlera”, pokazuje gest nazistowskiego pozdrowienia. Czy to poza na potrzeby reportażu wcieleniowego? Próba pozyskania zaufania przebierańców w mundurach SS? W sprawie pojawiają się kolejne pytania i wątpliwości, a autorzy reportażu z pompą odebrali w środę nagrodę Radia Zet.

CZYTAJ TAKŻE:TYLKO U NAS. Znamy kulisy śledztwa w sprawie „urodzin Hitlera”. W tle tajemniczy zleceniodawcy, duże pieniądze i dziennikarka TVN

CZYTAJ RÓWNIEŻ:UJAWNIAMY. Nowe fakty ws. ustawki z „urodzinami Hitlera”. W tle pijaństwo w lesie pod Wodzisławiem Śląskim i fałszywe maile

CZYTAJ TAKŻE:NASZ NEWS. Kto zapłacił za ustawkę z „urodzinami Hitlera”? Jest portret pamięciowy!

Na zdjęciach, które publikujemy, widnieje Piotr Wacowski - operator telewizyjny, który wspólnie z Anną Sobolewską uczestniczył i nagrał maskaradę neonazistów w lesie pod Wodzisławiem Śląskim. Z naszych informacji wynika, że to sam Wacowski nalegał, by jeden z uczestników uwiecznił go przy portrecie Adolfa Hitlera i swastykach; nikt z uczestników imprezy nie nciskał, by Wacowski pozo

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v