Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

I tu nasuwa się pytanie na jakiej podstawie miastowy porównuje ciągnik rolniczy do samochodu osobowego? 

Opublikowano

Na podstawie systematycznie prowadzonego prania mózgu. Na podstawie wyszukiwania wszelkich możliwych sposobów podzielenia społeczeństwa oraz kwot kierowanych na wieś w ramach różnych programów.  Nic natomiast nie wie o specyfice tego procesu jakim jest produkcja rolna i kosztach jego prowadzenia.

Opublikowano

Taaa , bo protestować to tylko w podartych łachmanach , rowerami i co najwyżej z widłami od gnoju . 

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, DTaras napisał:

Wysypał na drogę.. Kwestia ryzyka działalności. Gdybym np wykonał pomiary a zaraz potem ktoś by zginął na tej instalacji to do czasu gdy inny inspektor wyjaśni, że zginął bo grzebał w gnieździe drutem siedziałbym w niewielkim, zamkniętym pomieszczeniu. Ryzyko zawodowe z którym trzeba się pogodzić - tak myślę.

Masz racje z tym ryzykiem zawodowym, ale co byś powiedział gdyby wspominany przez Ciebie inspektor podczas kontroli wyciągnął przepisy stworzone dla Ciebie i wymagające ciut więcej niż od twojej konkurencji.

Litwini rechoczą, że ich chabanina ze stref ASF, nie musi spełniać tylu wymogów co Polska i swobodnie może sie poruszać po naszym kraju. Dlaczego nasze warzywa mają spełniać kosmiczne normy, a leżące obok zagramaniczne już nie ?  Czy nie jest upokarzające i niesprawiedliwe, że w tłumaczonych przepisach zamiast spójnika "lub" jest wpakowane dla bezpieczeństwa, generujące niepotrzebne koszty "i" np. dotyczy to chemii rolniczej, przechowywania nasienia do inseminacji, teraz nawozów azotowych. Wszelkie takie smaczki nie poprawiają naszej konkurencji a stawiają nas na zdecydowanie gorszej pozycji startowej. Konkurencja nie jest zła, powiedział bym że pobudza do lepszego działania pod warunkiem że jej wymogi dla wszystkich są jednakowe. W cywilizowanych krajach rynek wewnętrzny i rodzimego producenta się sprytnie chroni u nas chroni się tego kto da więcej, z takim podejściem zawsze będziemy tyrać dla kogoś.

Edytowane przez agromatik
Opublikowano (edytowane)

nie rozumiecie co czytacie, ale tak to jest gdy ma się coś na sumieniu, uderz w stół a nożyce się odezwą; nie wiedziałem, że traktory na wyposażeniu podstawowym mają lodówki?? (za klimatyzację też w większości trzeba dopłacić), powtórzę jeszcze, że używanym traktorem można tak samo uprawiać ziemię jak nowym i nie widzę powodu żeby dopłacać do nowych, wyposażonych w cały pakiet dodatków traktorów, a jeżeli już dostajecie dopłaty to nie płaczcie, że jest wam źle, bo się ośmieszacie w porównaniu do innych pracujących

widzę, że tylko wy pracujecie i wam należą się dopłaty do lodówek w traktorach a pracownik fabryki, który musi dojeżdżać samochodem do pracy 30km, z odległej wioski nie dostanie od nikogo ani złotówki na wszystko musi sam zapracować (8godz. dzień w dzień, często na trzy zmiany, który z was pracuje tyle godzin?) dla niego samochód też jest narzędziem pracy (bez niego nie mógł by pracować bo by nie dojechał do pracy-wyjaśniam bo niektórzy mają problemy ze zrozumieniem słowa pisanego) i też chciałby jeździć ładnym, nowym, wygodnym mercedesem z lodówką (a nie dwudziestoletnim), ale jemu nikt nie da dopłaty

chodzi o to, że ci co najwięcej nabrali to najgłośniej krzyczą, że jest im źle i ciągle chcieli by nowych dopłat, nauczeni łatwego (darmowego) pieniądza nie rozumieją, że bez pracy nie ma kołaczy, 

trzeba widzieć więcej niż tylko czubek własnego nosa

Edytowane przez nie
Opublikowano

Cos nikt nic nie pisze o nowej aferze, "taśmy Kaczynskiego" , w tvpis info nawet na pasku nic  nie było  o Waszym wodzu ,tylko relacja z jakiejś komisji

Wybory się zbliżają więc będzie wincyj aferek 

Opublikowano
13 minut temu, nie napisał:

widzę, że tylko wy pracujecie i wam należą się dopłaty do lodówek w traktorach a pracownik fabryki, który musi dojeżdżać samochodem do pracy 30km, z odległej wioski nie dostanie od nikogo ani złotówki na wszystko musi sam zapracować (8godz. dzień w dzień, często na trzy zmiany, który z was pracuje tyle godzin?)

Pracownik fabryki owszem nie dostanie dopłat, ale fabryka na utworzenie jego miejsca pracy dostała dotacje w postaci czystego pieniądza czy też ulg podatkowych. Z tą ilością godzin ciutkę przesadziłeś, no chyba że masz info o jakimś obozie pracy, ale z takimi informacjami to warto zainteresować inspekcję pracy i policję, nawet masz obowiązek.

Opublikowano
2 godziny temu, nie napisał:

nie rozumiecie co czytacie, ale tak to jest gdy ma się coś na sumieniu, uderz w stół a nożyce się odezwą; nie wiedziałem, że traktory na wyposażeniu podstawowym mają lodówki?? (za klimatyzację też w większości trzeba dopłacić), powtórzę jeszcze, że używanym traktorem można tak samo uprawiać ziemię jak nowym i nie widzę powodu żeby dopłacać do nowych, wyposażonych w cały pakiet dodatków traktorów, a jeżeli już dostajecie dopłaty to nie płaczcie, że jest wam źle, bo się ośmieszacie w porównaniu do innych pracujących

widzę, że tylko wy pracujecie i wam należą się dopłaty do lodówek w traktorach a pracownik fabryki, który musi dojeżdżać samochodem do pracy 30km, z odległej wioski nie dostanie od nikogo ani złotówki na wszystko musi sam zapracować (8godz. dzień w dzień, często na trzy zmiany, który z was pracuje tyle godzin?) dla niego samochód też jest narzędziem pracy (bez niego nie mógł by pracować bo by nie dojechał do pracy-wyjaśniam bo niektórzy mają problemy ze zrozumieniem słowa pisanego) i też chciałby jeździć ładnym, nowym, wygodnym mercedesem z lodówką (a nie dwudziestoletnim), ale jemu nikt nie da dopłaty

chodzi o to, że ci co najwięcej nabrali to najgłośniej krzyczą, że jest im źle i ciągle chcieli by nowych dopłat, nauczeni łatwego (darmowego) pieniądza nie rozumieją, że bez pracy nie ma kołaczy, 

trzeba widzieć więcej niż tylko czubek własnego nosa

A to pech, że nie biorę żadnych dopłat, nie jestem w żadnych programach a więc spokojnie mogę pokrzyczeć. Mogę nawet powiedzieć że rozumiem protestujących. Przepraszam że korzystam z leasingu. Bo to pewnie też uznasz za niedopuszczalne?

• Like 1
Opublikowano

znowu emocjonalny wpis, dlaczego ciągle mi coś imputujesz? dlaczego zaraz się obrażasz i nie potrafisz powiedzieć, że protestowanie/manifestowanie jakim to się jest biednym przez ludzi, którzy z dotacją kupili sobie najdroższe traktory (kilka razy droższe od normalnych, ze wszystkimi bajerami), nie mówimy tutaj o maszynach specjalistycznych, jest po prostu żałosne?

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

troche niestety nie masz racje bogaci dlatego są bogaci bo jak mają troche kasy to korzystają z ruznego rodzaju programu na dotacje .ostatnio słyszałem ze program termomodernizacji ma najwieksze wzieci u ludzi sredniozamoznych i zamoznych a biedny sam se styropian bedzi kleił i uzywaną c 360 kupi a bogaty , samochod w z silnikiem diezla i wkółko placze ze zamało paliwa do hektarów , wkółko by z rządu pełną gebą brał i narzekał a jak nawóz drogi to sobie kupi z importu ,  kolektory słoneczne tez na biednych chatkach nie są zakładane tak ze z dotacji raczej biedny nie korzysta 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Widzisz "Nie" po prostu nie docierają do mnie Twoje argumenty mające świadczyć iż protest to tylko ustawka tych co nie stać na spłatę, albo utrzymanie, tych pięknych traktorów. Uważam iz kryteria podziału w zależności od stanu lakieru i wyposarzenia traktora są delikatnie mówiąc nietrafione, żeby nie powiedzieć krzywdzące. Ja jednak mam więcej wiary w ludzi. 

Poprzedni wpis nie był emocjonalny. Czasami nie wchodzą moi emotikony. Pewnie wtedy odebrałbyś go inaczej.

Opublikowano
22 godziny temu, Ulman napisał:

Widzisz , być może jest tak ze ci ludzie zginęli bo było parcie by koniecznie wyładować Najwygodniej uważać ze był zamach mimo ze piloci szli w dół mimo ostrzeżeń.Nie studiowałem za komuny ale tego chyba nigdy nie pojmiesz tak jak i tego co mówi JKM. 

a Adamowicz morze zginą za pazerność .... taka logika twoja 

Twoj świat zamyka się w byciu za PIS a jeśli ktoś nie jest za nimi to jest za PO. 

po twojej arogancji i malwersacji 

Wdowa po Adamowiczu robi to samo co wdowy po Gosiewskim. Tez ci się to nie podoba? 

i jak tu uznać cie za normalnego Gosiewska startowała w 2014 zamach w 2010 

Adamowicza 3 dni po pogrzebie jako wyborca nie widzisz dalej różnicy ??

Opublikowano

Obraz może zawieraÄ: 1 osoba, tekst

Jeden z ideologicznych fundatorów środowiska „Gazety Wyborczej” stwierdził, że „historia powtarza się farsą”. Śmiem twierdzić, że dziś Michnik powtarza się farsą. Gdyby wieloletni adwersarz Jarosława Kaczyńskiego w większym stopniu panował nad własną gazetą to postarałby się choć o stworzenie mirażu większej wiarygodności tego, że mamy do czynienia z jakimiś „nielegalnymi działaniami”. Z osławionego tekstu Wojciecha Czuchnowskiego wynika dokładnie odwrotnie.https://wpolityce.pl/media/431665-morawiecki-zamiast-

Opublikowano

A właśnie jest dokładnie odwrotnie niż twierdzi Pan Premier.
Bo:
1. Tworzenie spółki na słupa czyli obchodzenie prawa.. 
2. Próba wmanewrowania PKO SA z pieniędzmi podatników w finansowanie tego przedsięwzięcia.
3. Obchodzenie ustawy o finansowaniu działania partii. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Roman176 napisał:

1 a Adamowicz morze zginą za pazerność .... taka logika twoja 

2. po twojej arogancji i malwersacji 

3. ijak tu uznać cie za normalnego Gosiewska startowała w 2014 zamach w 2010 

4. Adamowicza 3 dni po pogrzebie jako wyborca nie widzisz dalej różnicy ??

1. Co ma pazerność do ludzi którzy w smolensku niepotrzebnie zginęli. Taka twoja logika

2. Nie używaj słów których nie rozumiesz. Udowodnij mi malwersacje

3. Doucz się Romanek W 2011 jedna wyładowała w sejmie a druga w senacie.

4. Adamowiczowa 3 dni po pogrzebie została posłem? Gdzie? Jak?

Opublikowano (edytowane)

w zasadzie zaden bank nie ma kasy swojej ,ma tyle teoretycznie ile zdejmie z rynku w formie konta , lokaty . jak by kazdy chciał wypłacic to co ma na koncie ,rachunku ,lokacie , to by bank wstrzymał wypłaty , bank ma kase od ludzi i  ludziom porzycza na procent .tobie da 1,5% a drugiemu porzyczy na 15%  .kapitał zakładowy zazwyczaj jest do 10% wartosci wpłat lukasz7604

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

nie.
Pieniądze klientów banku. Podatników dopiero jak by doszło do spłaty tego niedoszłego kredytu fundacji bo tak naprawdę to kto fundator tejże? 
same pytania jak też i to - co z tym protestem/powstaniem chłopskim? bo jakoś ucichło.
Same pytania a tu unia zaleca walkę z dezinformacją (słyszałem w radio) dziś czuję się niedoinformowany.

Opublikowano (edytowane)

powstan chlopskch bylo juz kilka- i wszystkie skonczyly sie krwawo- powstanie w galicji 1846 roku wygladlo dokladnie tak jak w filmie wolyn , pierwsze tez bylo ciekawe- w latach 30 XI w,spalono wiekszosc kosciolow a ksiezy wymordowano albo uciekli a zaczelo sie tez w wielkopolsce.........

misiewicza zamkneli a mnie wypuscili- jakby zapytal antoni -przypadek,nie sadze😍

gdyby misiek pobyl troche na szpitalnym wikcie toby zostal z niego mis... na pewno w areszcie jest lepiej 3 kromki chleba, albo kawaleczek miesa z z ziemniakami na obiad, nawet info-planszowego nie bylo tylko te tvn-pierwszy raz w zyciu ogladnalem ze 2 razy cale fakty .😂-widzialem jakies  lezace i zdychajace krowy-ale to chyba po tych kroplowkach mialem zwidy. na szczescie byl tvp-abc wiec odwyk od kurwizji nie byl calkowity-reszte programow dvb-t bylo zablokwanych-pewnie chodzilo o abonament byl co prawda w holu byly wszystkie programy ale czasami przejscie 50 m to spora przesada.....

jak pech to pech- na sali pooperacyjnym mialem 3 slazaczki 😂, niestety w wieku 75 +. 12 godzin pod monitorami trwalo dluzej niz 12 lat na af- taka wzglednosc czasu........

Edytowane przez jacus
Opublikowano
13 godzin temu, PRIMO napisał:

I tu nasuwa się pytanie na jakiej podstawie miastowy porównuje ciągnik rolniczy do samochodu osobowego? 

poprzedniej władzy dzięki propagandzie lisa i te tvn gw i nadla w tvp czy jakoś tam się zwała  się dwoiła i troiła tylko leciało patrzcie jakie ciągniki ten taki ten za tyle 

tylko miastowy na tyle głupi ze moc i ciągnik zależny od ilości ha znasz kogoś z tyś ha co obrabia 2 c 330 ?

a ja jestem 2 pasożytem nie dość ze zarabiam 7tyś z kasy podatnika to jeszcze płacą mi za nic ze mam pole 😛

13 godzin temu, mirro napisał:

Na podstawie systematycznie prowadzonego prania mózgu. Na podstawie wyszukiwania wszelkich możliwych sposobów podzielenia społeczeństwa oraz kwot kierowanych na wieś w ramach różnych programów.  Nic natomiast nie wie o specyfice tego procesu jakim jest produkcja rolna i kosztach jego prowadzenia.

co jak co ale podobnie jest z górnictwem tyko ciebie złota rączka nie wyciąga z kasy pieniążków ... a jak podskoczą to cała nienawiść medialna na nich + ulman próbujący nam wytłumaczyć ze związki są be  ten człowiek pracujący w przemyśle od dziesiątki lat znający struktury zrządzania 

12 godzin temu, lukasz7604 napisał:

Wybrane linki z pierwszej strony w Google:
https://www.wprost.pl/kraj/10159569/roznice-w-jakosci-produktow-w-polsce-i-w-niemczech-kupujemy-gorsza-zywnosc.html
https://dziennikzachodni.pl/uokik-porownal-zywnosc-w-polskich-sklepach-i-w-europie-zachodniej-u-nas-ma-duzo-nizsza-jakosc-raport/ar/13560713
https://www.forbes.pl/handel/polacy-kupuja-gorsze-jedzenie-niz-niemcy-badanie-uokik/p2n9mgg
https://superbiz.se.pl/wiadomosci/polska-zywnosc-gorsza-od-zachodniej-aa-QLJN-pRbx-CGHc.html
https://tvn24bis.pl/z-kraju,74/jakosc-zywnosc-w-polsce-i-niemczech-badanie-uokik,874677.html

chłopie świat odkryłeś teraz się o tym dowiedziałeś ?? niedawno było o rolnictwie i polskich jajkach ściółkowych ze mają dużo metali ciężkich itp ze rolnik świnie podlewają tym co wysrają itp 

do tego polska gazeta gw od kiedy soros nabył udziały  

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v