Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jest taka narodowosc jak amerykanska ???? na indianera on nie wyglada😃, zreszta najwieksza mniejszosc narodowa w usa to z pochodzenia niemcy -wiec romus sie nie podniecaj, jesli ktos nosi stale jakas flage narodowa ,to cos z nim jest nie tak-w skrocie to swolocz i swinia. .......

sasiad ma syna ktory gra w druzynie mlodziezowej- spora czesc  rodzicow bardziej wczuwa sie w walke-i to czasami doslownie- meczowa niz ich dzieci, do takich ekscesow dochodzi bardzo czesto.   

Opublikowano

Ktoś mógłby gościowi od tego mema wytłumaczyc coś?  Rdzenni mieszkańcy Ameryki to chyba już dawno zapili sie w rezerwatach, gdzie właśnie umieścili ich patrioci z obrazka. Jeśli chodzi o otoczkę patriotyczną to faktycznie jest mocna. A zbudowano ja własnie na tzw mocarstwowości i "niezwyciężonej" armi US. Choć tak biorąc pod uwagę realne finały konfliktów, to od Korei jakoś im się nie wiedzie. A jak jest w tzw terenie? Czasami lepiej nie wiedzieć. Ja na tamte luksusy raczej bym sie nie zamienił.

Opublikowano
W USA indianie w rezerwatach nie mają podatków - nie wszyscy się zapili. Drogi to są piękne dwa lata po budowie - potem są tylko drogie. Roman - niemcy zeszli z elektrowni jądrowych a do tego jest to wielgachna gospodarka. Prądu idzie więcej, trzeba skompensować wyłączone moce. Żadna to rewelacja. Tak samo zapłacą 15 euro za tonę. A wybory wygrali samorządowcy. To nie Warszawa, że muszą być sztywne koalicje. Będą się dogadywać na kanwach bieżących problemów jak dotychczasz. Niestety niektórzy szli głosować na znaczek bo taki był przekaz i to jest złe. Pomyśl - skoro trzeba kogoś do mandatu dobrać to zatwardzielcy dobiorą pikusia bez własnego zdania i tacy byli na listach. Ja mam nadzieję, że reszta zostanie jak była bo się jednak dogadywali. Natomiast, gdy instrukcje będą szły z góry to ludzie będą protestować bo to pachnie PZPRem
Opublikowano
9 godzin temu, Roman176 napisał:

ulman on ma podobną retorykę do pisu tylko gospodarczo inaczej a ty nam tu wmawiasz ze ty jesteś wolnościowiec ?? 

ty jesteś spiskowiec   oceńcie sami artykuły i ulmana   

Jak retoryka podobna do PISu to czemu ciagle sie nie zgadzasz? W czym podobna do PISu?  

PISowiec człowieka wolnego nie zrozumie bo  jest bezgranicznie poddanym jedynie słusznej władzy, popiera nakładane przez nią podatki i wierzy w każde słowo. Taki już los inteligencji robotniczej. 

Ty aż tak nie dajesz rady z argumentacja ze musisz kolegów o pomoc prosić?  Po prostu większość dyskusji przerasta twoje zdolności poznawcze i pozostaje ci jedynie coś tam faflunic i skakać po tematach których nawet nie rozumiesz

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, marko-kolo napisał:

wielkie narady na nowogrodzkiej ...szukają winnego ''wielkiego zwycięstwa '' 😄... matołusz a może ni  jaki albo  zero 😉

Znamienne że tzw. media publiczne skoncentrowały się na promowaniu głównie kandydatów na prezydentów miast i inne najwyższe stanowiska I TAM NAJSROMOTNIEJSZE STRATY WYBORCZE PiS-u, czyli wniosek - nie płacić abonamentu rtv w ramach niewspierania konkurencji polit. jeśliś z opozycji, a w ramach sankcji za antyskuteczność jeśliś zwolennikiem tzw. "dobrej zmiany". Przy okazji protest polityczny wyjdzie bo publiczne znaczy - wszystkich - czyli i tych co w opozycji.
Na marginesie - tych mediów nie da się najczęściej oglądać bo żerują na emocjach w prymitywny sposób i dla prymitywów skutecznie a reszty odrażająco prymitywnie przez co wszyscy wk...wieni .... czy ktoś kiedyś to zmieni?

Te wybory to porażka mediów publicznych a jednak zwycięstwo PiS-u mimo tych mediów bo nachalna i krzykliwa jawna propaganda szkodzi samej sobie. 
Wyczerpano zasoby skuteczności tej propagandy i jeśli nie zostanie jej przekaz zmieniony to kolejne wybory mogą być już pełnym zaskoczeniem. Dla mnie też nic dobrego bo opozycja nie lepsza no chyba że co nowego ... eee tam, niemożliwe.
Ma jednak jeszcze jeden atut niewykorzystany ta partia i nie podpowiem jaki bo będzie miarą jej wartości jeśli sama go rozpozna i użyje w przyszłości, jeśli nie to głupców nie należy na dobrą drogę sprowadzać jeśli sami jej nie dostrzegają.  

co tam jeszcze?...
jabłka i pomoc rządu jabłkom. Błąd. Jabłek i tak za dużo. Pomoc może być potrzebna tym którzy na tych jabłkach stracili w ramach łagodzenia bezwzględnych praw rynkowych. Tylko taka pomoc aby jabłka na niej nie skorzystały bo będzie ich jeszcze więcej w przyszłości jeśli chcemy wolny rynek zachować ... no właśnie.

P.S.
w/g mnie Kurski ma u Trzskowskiego ... "flaszkę" ;)

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano

Biorąc pod uwagę że na Ukrainie w tym roku skupowano jabłka po 13groszy, a u nas niżej czyli 10groszy aż doszliśmy do 6groszy, to ja tu widzę tylko możliwość dołożenia do interesu przez Skarb Państwa. Po drugie "primo" to nasi cudotwórcy skoncentrowali się na soku NFC czyli mętnym i nie podawanym obróbce. Pytanie, kto to kupi kiedy standardem jest wysoko koncentrowany sok? Gdzie przechowa skoro jabłek jest od ciula? Kolejne pytanie to kto za to zapłaci i z jakich pieniędzy?
Mówi się aby zimą zastanowić się nad wycięciem części sadów. I co? Rząd ustali kto z producentów ma wyciąć ile jabłonek a gościu dostanie decyzję administracyjną?Teraz będzie program pomocowy do przestawienia się na inną produkcję? 

Opublikowano (edytowane)

Pomóc na zasadzie socjalu bez wnikania w kwestie czysto rynkowe co kto na swoim polu uprawia.
Są kluczowe produkty żywnościowe jak chleb mleko gdzie należy pomagać tym produktom (nie producentom a jeżeli to tylko pośrednio i równo wszystkim w branży co równość praktycznie niemożliwa ale "trudno") gdy zagrożenie niedoborów bo tutaj mechanizmy oscylacji koniunktury rynkowej mogą być katastrofalne ale inne produkty winny być wyjęte z kontroli państwa bo rynek jak dotąd jest najlepszym i najtańszym regulatorem. Jeśli pomoc jakiemuś produktowi ma polegać na wyciąganiu z podatków to niech cena tego produktu będzie najlepszą pomocą w podjęciu decyzji o utrzymaniu produkcji a nie decyzja urzędnika - najczęściej - większego ignoranta w temacie niż producent. Podatnicy tym subwencjonowaniem tylko finansują nie swoją głupotę w towarach które im nie są potrzebne bo gdyby były ceną by ..... co ja tu oczywiste rzeczy powtarzam, ale właśnie że takich oczywistości większość nie rozumie to przechodzi wiele zbędnych obciążeń które można by na zwykły socjal dla przegranych, zanim się nie przestawią na coś innego lub nie udoskonalą tego co robią. Nadprodukcja generuje nadwyżki umożliwiające socjal tylko sztuką jest nie dać go w ilości zniechęcającej do działania.
Nieopłacalne masz zajęcie? Bankrutujesz a jako bankrut możesz nie mieć co jeść i tylko dlatego pomagać a nie za nietrafione decyzje gospodarcze nawet jeśli winowajcą są tzw. "czynniki obiektywne" np. wyjątkowy urodzaj lub nieurodzaj bo zawsze trzeba będzie dopłacać do co ryzykowniejszych biznesów.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

na 16 sejmików pis ewentualnie ma większość w 6 ....z naciskiem ewentualnie bo przewaga jednego mandatu jest bardzo nie stabilna 

czyli choć zyskuje bo rządził bodaj w jednym  to nadal nie zdobył większości  i tak naprawdę zarządza mniejszością 

no coś pogrom  i unicestwienie opozycji nie wyszło bo nawet połowy nie zdobył ...ot logika ...wygrali coś tam ugrali ale nadal większość sejmików jest w rękach opozycji ....ale mi zwycięstwo 😅

Opublikowano (edytowane)

Tu nikomu nic nie wyszło z "unicestwianiem"

i Bogu dzięki. Demokracja to współistnienie a nie eksterminacja oponentów.

Dzięki za te słupki, nie musimy szukać po całym necie. "Pismo obrazkowe" bywa użyteczne xD.

O! "Zieloni" "skiełkowali" w tych wyborach. na przyszłość to oznacza "skręt w lewo".

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
Dysy - obniżona stawka vat. Jeżeli chodzi o pomoc branży. Chlebuś pieczesz na 23 a sprzedajesz na 5. Teoretycznie powinno wyjść podobnie w rolnictwie ale to musi się ktoś wypowiedzieć co na VAT przeszedł. Skala może nie powala ale zawsze to coś...
Opublikowano

Kluczową pomocą w rolnictwie o socjalnym zabarwieniu są dopłaty bezpośrednie a z tymi stawkami na chleb? rzeczywiście i ja nie znam tematu bo przy pięcioprocentowej w detalu nie ma z czego tej wysokiej w kosztach odpisać; tak na pierwsze skojarzenie.

Opublikowano

Nadpłacony VAT zostaje ci zwrócony przez US. W rolnictwie producent po stronie kosztowej ma zdecydowanie wyższą stawkę VAT niż musi naliczyć za swój produkt, zdecydowanie częściej jest więcej nadpłaty z tytułu kosztów.

• Thanks 1
Opublikowano
3 godziny temu, marko-kolo napisał:

na 16 sejmików pis ewentualnie ma większość w 6 ....z naciskiem ewentualnie bo przewaga jednego mandatu jest bardzo nie stabilna 

czyli choć zyskuje bo rządził bodaj w jednym  to nadal nie zdobył większości  i tak naprawdę zarządza mniejszością 

no coś pogrom  i unicestwienie opozycji nie wyszło bo nawet połowy nie zdobył ...ot logika ...wygrali coś tam ugrali ale nadal większość sejmików jest w rękach opozycji ....ale mi zwycięstwo 😅

Masz rację wygrało PSL i po i pozamiatolo.wszedzie rządzi i zdobywa coraz więcej głosów.czyli to kłamstwo że PiS wygrał bo wygrało PSL i po.tak jest i basta.h*j że rzeczywistość inna.aha PSL to całkiem pozamiTal z 22 na 13 w samorządowych ,w następnych to z 80 będą mieli.nokaut doslownie.

Tworki i tyle w temacie

• Like 3
  • Thanks 2
Opublikowano
Szmergiel - pożyjemy zpvaczymy. Poco ta licytacja.? Ja chętnię poczekam jak zmieni się polityka wg PiS. Jak są ideowcami to nic. Jak to tylko demagogiczni farbowańcy - populiści to będzie ciekawie.
Opublikowano (edytowane)

Mozna patrzeć na wyniki na wiele sposobów. jednak popatrzmy kto bedzie rządził. W większości dużych miast bedzie nadal rzadzić opozycja. W sejmikach wojewódzkich bedzie tak samo.  PIS zwiekszył swoje poparcie w terenie - prawda. PIS bedzie rzadził w wiekszości kraju - nie prawda.

Na czym wiec polega wygrana oprócz zwycięstwa procentowego? Przewagi realnej władzy nie maja.

Agromatik -  odkad jestem na VAT a to juz kilkanascie lat , zawsze mam zwrot. Jak ida wieksze inwestycje to idzie odebrać wiecej niż sie naliczyło

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
Ulman - masz słuszność biorąc pod uwagę czym aktualnie wojewoda się zajmuje. Nie mniej z matematycznego punktu widzenia PiS wprowadza bardzo dużo ludzi. Warto podejść do tematu z każdej strony...
Opublikowano

Arytmetycznie ich liczebnosc wzrosła. Jednak celem wszelkich partii jest posiadanie wiekszości i zarządzanie wiekszością.  Można wygrać wybory do sejmu i nie rzadzić. Wygrana bedzie sukcesem ale co z tego jak się nie rzadzi a realna władza jest celem kazdego ugrupowania. 

Opublikowano

Oj tam , oj tam . Po co wstawiasz , skoro twierdziłeś , że to bez znaczenia czy na stojąco , czy na siedząco ?

Opublikowano

Może ktoś podpowiedział że podpisywanie w kolejności wypadnie dużo lepiej niż infantylne selfie z Trumpem. Czyli można słuchać ludzi od protokołu i nie robić wiochy.

Opublikowano

Z tego  co wiem  to Prezydent  Andrzej Duda  jest  jedynym  Prezydentem  który  podpisywał  ważny dokument  przy biurku  Prezydenta  USA  

43675412_1712851645510741_59821014413832

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v