Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1 godzinę temu, Bogdan675 napisał:

Komorowskiego napewno nie przebije nie ta kultura.Tak jak Pis nie przebije okradania przez Popaprańców ściągalność vatu.

42 sukcesy(!) Platformy Obywatelskiej - zobacz listę

big_kopacz%20w%20poci%C4%85gu.jpg

Foto: Facebook

Internauta podjął się wyzwania podsumowania sukcesów PO. Oto co mu wyszło.

Lista 42 sukcesów koalicji PO-PSL:

1) Afera taśmowa

2) Afera hazardowa

3) Afera wyciągowa

4) Afera stadionowa

5) Afera autostradowa

6) Afera stoczniowa

7) Afera AmberGold

8) Afera Elewarru

9) Afera z informatyzacją MSW

10) Afera z budową gazoportu w Świnoujściu oraz dostawami gazu z Kataru

11) Afera z budową elektrowni atomowej (od 5 lat trwa "wybieranie" jej lokalizacji, a kasa dla zarządów specjalnych spółek leci)

12) Afera z opóźnieniem publikacji przez Rządowe Centrum Legislacji ustawy o rajach podatkowych

13) Grabież Polakom połowy oszczędności emerytalnych zgromadzonych w OFE (153 mld zł)

14) Wydłużenie obowiązku pracy (wieku emerytalnego) o 7 lat u kobiet i 2 lata u mężczyzn

15) Rozrost biurokracji (sto tysięcy nowych etatów)

16) Drastyczny wzrost zadłużenia kraju (z 530 mld zł do blisko 1 bln zł)

17) Podniesienie VAT-u na wszystko

18) Podwyższenie o 1/3 składki rentowej (ZUS) dla przedsiębiorców

19) Zamrożenie na 8 lat kwoty wolnej od podatku, kwot uzyskania przychodu oraz progów podatkowych

20) Podniesienie akcyzy na paliwo

21) Likwidacja ulg podatkowych (budowlana, internetowa)

22) Zmniejszenie o 1/3 zasiłku pogrzebowego

23) Wprowadzenie nowego podatku paliwowego - tzw. opłaty zapasowej

24) Nałożenie na Lasy Państwowe haraczu w postaci podatku od przychodu (a nie dochodu!)

25) Prace nad wprowadzeniem podatku smartfonowego i tabletowego

26) Prace nad wprowadzeniem podatku audiowizualnego

27) Przyjęcie zabójczego dla polskiej gospodarki pakietu klimatycznego

28) Zgoda na wprowadzenie do Polski GMO

29) Przyjęcie ustawy o ograniczeniu dostępu obywateli do informacji publicznej

30) Przyjęcie ustawy o ograniczeniu wolności zgromadzeń

31) Przyjęcie ustawy o "bratniej pomocy" (tzw. ustawa 1066)

32) Spuszczenie w sejmowym klozecie kilku milionów podpisów złożonych pod obywatelskimi inicjatywami referendalno-ustawodawczymi

33) Utajnienie raportu o nieprawidłowościach w ZUS do jakich doszło w latach 2008 - 2013

34) Próba nocnej zmiany Konstytucji RP, która umożliwiłaby sprzedaż Lasów Państwowych

35) Doprowadzenie do tragicznego stanu publicznej służby zdrowia (czekanie po kilka lat na wizytę u lekarza specjalisty)

36) Podpisanie z Rosją niekorzystnej umowy gazowej (najdroższy gaz w Europie)

37) Blisko 3-letni paraliż legislacyjny w sprawie wydobywania gazu łupkowego

38) Drenaż Funduszu Rezerwy Demograficznej

39) Wyprzedaż majątku narodowego za ponad 65 mld zł (w tym spółek strategicznych takich jak Azoty Tarnów);

40) Ograniczenie potencjału militarnego

41) Brak przemyślanej i suwerennej polityki zagranicznej

42) Wszechobecny nepotyzm i kolesiostwo (tysiące stanowisk opłacanych z publicznej kasy dla platformianych kolesi)

Autor: Sławomir Marcin Dąbrowski

Źródło: wGospodarce.pl

ZOBACZ INNE ARTYKUŁY Z TEJ KATEGORII

I od nikogo nie mogę się dowiedzieć  `jak to mozliwe że przy tej ilości afer nawet nikogo nie oskarzyli nie mówiąc o skazaniu 

Wiekszość tych punktów jest nadal aktualna obecnie. Nepotyzm , podnoszenie podatków, brak przemyślanej polityki i rozwijanie biurokracji . Afer z wyciąganiem kasy z budzetu będzie za PIS tyle samo bo to takie same gołodupce. Polska Fundacja Narodowa, SKOKi, przewały jakie będą przy przekopie mierzei i nowym giga lotnisku (oby do tych głupot w ogóle nie doszło) Przy takich inwestycjach to dopiero będzie z czego pociągnąć.:D

Różnica jest taka że o wyczynach poprzedniej ekipy mówimy w czasie dokonanym a co do obecnych można sie jeszcze łudzić że są inni. 

Z drugiej strony to nic nie stoi na przeszkodzie by PIS naprawiło wiele błedów PO-PSL. Niech obniżą Vat, i inne podatki które podniesiono. Niech wyrzucą owe 100 tys urzędników, niech uproszczą prawo, wprowadzą liniowe, niskie  podatki i Vat, ułatwią  prowadzenie własnego biznesu, podniosą kwote wolna od podatku którą de facto właśnie zmniejszyli. Jestem jak najbardziej za takimi posunieciami

Marek - jak posłuchałem naszego Prezydenta to naszła mnie jedna refleksja. W ciągu 2 minut facet  mówi dwie sprzeczne rzeczy. Najpierw mówi że jesteśmy wolni samorządni i suwerenni a za chwile że rządzą nami inne stolice . Jak to w końcu jest?

Opublikowano (edytowane)

Marek , napisz Mu żeby prezydenta zapytał :D .

Jesteśmy tak wolni , że pozwalamy innym stolicom rządzić . Ot cała tajemnica .:ph34r:

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano

No życie w kołchozie tak wygląda . No ale możemy się za to nie zgadzać na każdy nakaz z innych stolic . ¬¬

Gość marekfarmer
Opublikowano
1 godzinę temu, zetorki12 napisał:

Marek , napisz Mu żeby prezydenta zapytał :D .

Jesteśmy tak wolni , że pozwalamy innym stolicom rządzić . Ot cała tajemnica .:ph34r:

Zapewniam cie że jak tylko  przyjedzie do Bydgoszczy to  postaram się go oto zapytać  :) 

Opublikowano
1 godzinę temu, zetorki12 napisał:

No życie w kołchozie tak wygląda . No ale możemy się za to nie zgadzać na każdy nakaz z innych stolic . ¬¬

No więc w czym problem? trzeba wyjść z UE i uwolnić się od kołchozu. Czyżby pis się bał to zrobić? Dlaczego klekaja przed tymi stolicami i czekają na te decyzje?

@Bogdan675 widzę dla ciebie usprawiedliwieniem złodziejstwa pis jest złodziejstwo po. Czyli jak już ktoś kogoś zamordował to następni tez mogą bo inni robili to samo. I najlepsze jest to, że tę w dużej części zmyślona listę afer przygotował jakiś internauta. Oczywiście nie wiadomo jaki by uniknąć ewentualnej odpowiedzialności karnej. Bo gdyby lista była prawdziwa autor był by znany.

Opublikowano
Sęk w tym Roman, że ja niemam nic do węgla. Używam i chwalę sobie pod warunkiem, że jest naprawdę taki jak trzeba. Do końca życia zapamiętam jak po dostawie na zwałowisko w 2011 roku przyjeżdżały delegacje tłumaczyć się z jakości. Nie ogarneli w porę, że laboratorium dostało akredytację i wyszły machloje. Nie rozumiem wogóle tego co się dzieje w sprawie małych kotłowni. Wszystkie te kotły V kategorii to spalanie przeciwprądowe tak jak w kat III. Ekogroszek zmniejsza tylko siarkę. Emisja pyłów jest podobna. Kwestia obsługi - jakw kat III nie zaczniesz uzupełniać wsadu spaliny będą ok. Z kolei w kat V wystarczy zmielić dowolny odpad do glanulacji podajnika i zmieszać z paliwem a spaliny pogorszą się znacznie. Półśrodki ot co. Prezesi spółek myślą już o spadku koniunktury. Czyli dalsza restrukturyzacja. Piszesz o koksie - węgiel na koks to inna liga od energetycznego i jest go także inna ilość. Łączenie kopalń i energetyki to zapewnianie zbytu wydobycia powoduje że wkonomicznie spółka nigdy nie powie, że jej się nie opłaca wydobyć tylko ew wyreguluje się to ceną produktu elektrowni. Droższy prąd z węgla to większa opłacalność alternatyw itd. Z drugiej strony odejście od miału na rzecz drogiego ekogroszku u odbiorcy końcowego to stabilizacja wysokich cen odbiorcy indywidualnego. Może dojść także do sytuacji, że kopalnie a właściwie zakłady przetwórcze staną się importerami przy dalszej restrukturyzacji etatów. W tej chwili kopalnie sprzedają więcej niż wynosi wydobycie i to taki pierwszy twgo objaw.
Opublikowano

Hubertuss, przy takiej ilosci afer wszelkiej maści , na miejscu kolegów zaczął bym się zastanawiać czemu nasi rządzący sa tak bezradni. O wielu tych aferach było wiadomo kilka lat przed wyborami ale wtedy tłumaczyli że nie są przy włądzy. Obecnie są już ponad pół kadencji przy włądzy i co? Ano nicO.o Pokazują gamoniom najnowsze teorie sPISkowe robią im wrzutki medialne a gawiedź sie cieszy i wyobraża sobie jak to Tusk bedzie gnił w pace. Mogą sobie poogladać i powklejać memy , jakiś Gadowskich posłuchać  tylko że kiedyś powinna przyjść refleksja czemu ci źli jeszcze na powietrzu chodzą. Na tak zadane pytanie są najróżniejsze dziwne teorie które świadczą o kompletnej niemocy naszego państwa które właśnie stało się suwerenne i wstało z kolan, lub o impotencji intelektualnej piszących te tłumaczenia.

Mirro - Mielec nie wazny , co najwyżej się go sprzeda. Jednak rząd dotrzymuje słowa i jak powiedzieli że nie będziemy montownią Europy i tak tez robią. Niech sobie tam jakaś Rumunia montuje helikoptery a my się nie damy wykorzystywać. :D  

Opublikowano

Panowie może odrobinę odbiegnę od wątku ale TVP to o strajku rolników mogłaby w dzienniku powiedzieć bo rozrasta się coraz bardziej a tam cisza jak po śmierci organisty. Dziwi mnie czemu nie został odwołany Jurgiel teraz to chyba on przejął schedę najgorszego ministra. Sprawa ASF wirus rozrasta się coraz bardziej a rządzący obarczają rolników coraz większymi obostrzeniami nie kiedy bardzo kuriozalnymi, zamiast zacząć od odstrzału dzików. O cenach trzody to nawet szkoda polemizować, by lepiej nie psuć sobie humoru na weekend. Sprawa dotacji ok zaliczki wypłacają, przeważnie kwota 50% chociaż i z tym różnie bywa ale resztę w moim przypadku dostałem 30.06 już wolałem po staremu w marcu ale wszystko. Kolejny wątek z którym ani PIS ani PO nic nie zrobiło to sprawa odszkodowań za zwierzynę łowną o funduszu odszkodowawczym słyszę już któryś rok. Co z tego, że ktoś z gminy będzie w komisji szacującej szkody jak odszkodowania będzie wypłacać koło łowieckie i chociaż odszkodowanie będzie się należało to powiedzą ,że nie mają kasy i co wtedy. Jedyny naprawdę plus  tego rządu to możliwość sprzedaży bezpośredniej produktów przetworzonych przez rolnika. Daleko mi do totalnej opozycji, PSL ale PIS biorąc pod uwagę tylko aspekt rolniczy nie wiele robi więcej od poprzedników...

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Będą musieli myśliwi kończyć kursa kartografii, obsługi GPS-a oraz zdawać egzamin z logiki rozwiązywania labirytów.
Niech pewna ilość przypadkowych działek zostanie wyłączona z polowań w tym terenie.geoportal2.thumb.jpg.4607b0f794144c978325c9360dfa6131.jpg

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
Dnia 16.03.2018 o 09:35, hubertuss napisał:

MI się nic nie marzy bo nigdy nie miałem na to wpływu i nigdy nie głosowałem ani na po ani na psl. Ja nie okradałem kraju z vat więc nie mam zamiaru się tłumaczyć. Ale ty możesz się wytłumaczyć na komendzie jak chcesz, że mnie o to pomawiasz. 

Nie pleć bzdur,nieomal natychmiast chcesz powrotu skundlonych elit, obaj dobrze wiemy,może faktycznie nie głosowałeś ,ale kibicujesz im w tym co wyprawiają, ba większość wyznawców marzy o karze finansowej z Brukseli,tylko tak można obalić rząd,więc szacunku dla Polski i jej finansów upadłe elity i zatwardziały elektorat nie mają.

Podać numer na komendę,nie ma problemu..niczym mnie nie ustraszysz,n należy powtarzać jak mantrę jaką zgubną politykę społeczeństwu wprowadzić może wasza narracja,to że Ty siedzisz na wsi,pierdzisz w stołek to mało Cię obchodzi że tam gdzieś, w miastach będą getta,przemoc i życie w problemach.

Dnia 16.03.2018 o 09:35, hubertuss napisał:

Nie wiem komu i gdzie dają 5000 na drugie dziecko? Ale to tylko pokazuje bzdury jakie tutaj piszesz. 

Niepotrzebnie dajesz dowód na niedorozwinięty intelekt,wróć i doczytaj co napisałem,nie dziw się, inni za chwilę będą tak określać,zanim nie zmądrzejesz,i nie przestaniesz celowo obracać zdań według własnej narracji aby się wytłumaczyć z braku dowodów na bezdyskusyjnie fakty okradania PO&PSL z VATu.

Co jak co ale PIS jest dla Polski najmniejszym złem,jest pod tak silnym obstrzałem mediów że nie może sobie pozwolić na to wyprawiała lewicowo-liberalna narracja,zwyczajnie nie może.

• Like 2
Opublikowano

Chciałby a nie może. :D Chciałby walić w pręta a nie może bo mu media patrzą na rączki. :D Za to mógłby wziąć się w garść i przestać głupcować , ale mu się nie chce, albo go to przerasta. Usprawiedliwienie pierwsza klasa.lol_.gif zaraz mi się zajady porobią.

• Like 1
Opublikowano

zydów nie wsadzamy, ale jakby coś....

wszystko zależy od postępowania kół łowieckich. Tam gdzie współpraca układa się pozytywnie wyłączeń pewnie nie będzie. Uczciwe szacowanie szkód i organizacja polowań spowodują niechęć rolników do wykluczania swoich działek z polowań. Ja zrobiłem to na 2 działkach w sąsiedniej gminie  (46 ha). Myśliwi z tamtego koła czynili więcej szkód niż zwierzyna , jeżdżąc samochodami terenowymi po uprawach.  Zauważcie , że w imię nowego prawa każdy z was może być zającem na swoim polu.  Pada zwierzyna łowna, konie krowy a także ludzie , z rąk myśliwych którym nie chciało się rozmawiać z właścicielami gruntów na których urządzili sobie polowanie.

z21490965V,Polowanie.jpg

Mysliwi_chca_zwiekszyc_6176640.jpg

Opublikowano
58 minut temu, Alamo napisał:

1.....to że Ty siedzisz na wsi,pierdzisz w stołek to mało Cię obchodzi że tam gdzieś, w miastach będą getta,przemoc i życie w problemach.

2........zanim nie zmądrzejesz,i nie przestaniesz celowo obracać zdań według własnej narracji aby się wytłumaczyć z braku dowodów na bezdyskusyjnie fakty okradania PO&PSL z VATu.

1. Tak coś czułem żeś miastowy bo wciąż tylko zajadła obrona socjalizmu i hasła propagandowe a na posty  o rolnictwie chyba się nie natknąłem

2. Hubertuss okradał PO i PSL z Vatu?O.o

Dysydent, -  to tak jak pisałem wczoraj. Było coś co funkcjonowało bez większych problemów to władza która nie ma o realiach pojęcia wzięła się za poprawianie. Tak więc z mozołem wyprodukowali gniota który komplikuje życie myśliwym,  rolnikom,  policji która będzie wzywana bo coś się komuś uroi. Pewnie i sądy będą miały masę zajęć związanych z tymi zmianami. Zamiast zająć się nadmiarem łosi, problemami z bobrami, rosnącą populacją wilków to zajeli się odległością od domów , zgoda na polowania i zakazem przyuczania adeptów myślistwa poniżej 18 lat. Ciekawe czy jakby był zarządzony odstrzał dzików to tez włąsciciel terenu mógłby je wyłączyć z polowania?

Opublikowano
3 minuty temu, Ulman napisał:

1. Tak coś czułem żeś miastowy bo wciąż tylko zajadła obrona socjalizmu i hasła propagandowe a na posty  o rolnictwie chyba się nie natknąłem

2. Hubertuss okradał PO i PSL z Vatu?O.o

Dysydent, -  to tak jak pisałem wczoraj. Było coś co funkcjonowało bez większych problemów to władza która nie ma o realiach pojęcia wzięła się za poprawianie. Tak więc z mozołem wyprodukowali gniota który komplikuje życie myśliwym,  rolnikom,  policji która będzie wzywana bo coś się komuś uroi. Pewnie i sądy będą miały masę zajęć związanych z tymi zmianami. Zamiast zająć się nadmiarem łosi, problemami z bobrami, rosnącą populacją wilków to zajeli się odległością od domów , zgoda na polowania i zakazem przyuczania adeptów myślistwa poniżej 18 lat. Ciekawe czy jakby był zarządzony odstrzał dzików to tez włąsciciel terenu mógłby je wyłączyć z polowania?

Chyba odstrzał kieruje się trochę innymi zasadami niż polowanie. Pewnie dla świętego spokoju ktoś wydałby kwit że zarządza taki odstrzał i do boju. Zakładam że właściciel pola powiadomiony o takim fakcie też by się nie upierał. to trochę tak jak działanie kryzysowe. 

Opublikowano

"Afera Policka": Wnioski o areszt dla 10 osób. Wśród zatrzymanych działacze PO

Zatrzymania b. członków zarządu Zakładów Chemicznych w Policach / Źródło: CBA
Dodano 22 czerwca 2017 08:0120 2 13 1963
CBA zatrzymało we wtorek 10. pracowników Grupy Azoty Zakłady Chemiczne "Police". Jak informuje Magazyn śledczy Anity Gargas, wobec wszystkich zatrzymanych złożono wnioski o areszt. Wśród nich ma być dwóch działaczy Platformy Obywatelskiej, w tym członek władz regionu.

Złożono wnioski o areszt dla wszystkich 10. zatrzymanych, wśród których znaleźli się były prezes, członkowie zarządu i dyrektorzy. Wnioski rozpatrzy dziś szczeciński sąd.

Wielowątkowe śledztwo prowadzone przez Delegaturę CBA w Szczecinie pod nadzorem Prokuratury Regionalnej dotyczy m.in. przestępstw przeciwko istotnym interesom gospodarczym Polski i wyrządzenia szkody majątkowej wielkich rozmiarów Grupie Azoty Zakładom Chemicznym Police SA w związku z podjęciem szeregu bezpodstawnych decyzji gospodarczych.

Jeden z wątków śledztwa dotyczy podjętych w 2014 r. decyzji o inwestycji - zakupie spółki przez Grupę Azoty, która miała zajmować się eksploatacją kopalni odkrywkowych fosforytów w Senegalu. Umowa opiewała na 29 mln dolarów. Badanych przez śledczych wątków jest znacznie więcej.

Zdaniem CBA, zatrzymani byli odpowiedzialni, brali udział w decyzjach, które wyrządziły szkodę majątkową wielkich rozmiarów Grupie Azoty Zakładom Chemicznym Police SA.

Agenci CBA przeszukali kilkadziesiąt miejsc w Polsce - mieszkania oraz siedziby firm kooperujących z Zakładami Chemicznymi Police. Prowadzący postępowanie nie wykluczają powiększenia listy zarzutów.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v