Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

A kiedy to niby kosów lacki wypowiadał umowy?

Edytowane przez PATr
Opublikowano

Jesienią poszła informacja, że Mlekovita i Hochland w Baranowie mieli wzpółpracować. Hochland miał produkować pod logiem swoik i Mlekovity a tymczasem dzisiaj dopiero zauważyłem, że na zakładzie wisi logo Mlekovita. Coś chyba rozbudowali, bo więcej zbiorników stoi. A i pod dachem stała zdaje. się cysterna President. Od nich też skupują? Oddaje ktoś do Presidenta? Jaką macie cenę?

zgadza sie kierowca mowil ze przywoza z winnicy mleko na wysokie sasiad tam oddaje  to ma cene jak w mlekowicie wiec nie wiem co to za interes dla presidenta

Opublikowano (edytowane)

dobrze  ,ze nie było jezeli chodzi o te panie z kola gospodyn bo to przewaznie tlustawe kobitki co innego gdyby byly szczuplutkie  :)  wiec nie zaluj :D      :D  :D  :D  :D          

tak na powaznie widze ze odchodzi sie od trzymania na  rusztach w oborach tyle zauwazylem chociaz malo obory pokazywali a duzo gadania

Edytowane przez marju12
Opublikowano

obora jak obora :D nowa ładna, ale zapewne zamiast biadolenia każdy wolałby w trakcie udoju zadawania paszy itp pooglądać i porozmawiać z obsługą a nie prezesem :) psesident u nas daje dobrą cenę ale nie wiedziałem że wozi do mlekowity, ode mnie bierze mlekoma przasnysz i niby robią odtłuszczone mleko w proszku ale też mówią że wożą do kogoś dalej.

Opublikowano

Na filmie więcej było gadki bez potrzeby(19 min.) a oborę pokazywali przez chwilę(ok.1min.)więc nie wiem co jest tam gwożdziem programu , gadka nie wiadomo bo co ?? czy obora bo ja jednak wolałbym obejrzeć oborę przez 19min. a tą 1 min. to show. Z tego co było widać a niewiele to hala udojowa spoko a obora jak obora( teraz kto buduje to tylko takie).

Opublikowano

polmlek ilość 10500 białko 2,9 tłuszcz 4,25 cena 0,82 zł masakra :/ trzeba od nich uciekać jak najdalej tylko ta kara do oddania

a masz gdzie uciekac .? dawniej jak byly kwoty to kazdy cie wital z rekami otwartymi a dzis nie chca nowych....

co do obory byl czas ze wszyscy rzucili sie na ruszta a to cenowo 6 razy drozej niz beton na posadzce. dzis widze odwrot od tej technologi.

koniec mody na  ruszta. tylko nie wiem czy przez cene czy przez problemy z racicami

Opublikowano

Przez i cene i dostęp do słomy podejrzewam, racice swoją drogą. Był czas że przy urodzajnym roku chcieli po 40-50zł za rolke słomy jak brykieciarnie działały. Biznes rząd udupił i mamy słome po 6-8zł tylko se pan prasuj sam.

Opublikowano

z tego co ja wiem to mlekovita kupiła zakład hohlandu w Baranowie - tam hochland miał tylko wytwarzanie serów pleśniowych i chyba długo dojrzewających bez skupu mleka - hochland sprzedał ponieważ miał za małe zyski i musiał podnieść kapitał żeby to ładnie wyglądało :)) a mlekovita ma skup w Baranowie i to jej pasowało bo to obok :) i ponoć za nie duże pieniądze to kupili razem z zawartością magazynów tzn z serami. p.s. tam nie mógł nikt inny za bardzo podejść ponieważ hochland korzystał z oczyszczalni mlekovity.  

Opublikowano

Mlekovita tylko oficjalnie nie przyjmuje, ale każdy co ma chociaż 1500l na odbiór może się dostać, nieoficjalnie się mówi że zbierają dostawców na otwarcie proszkowni a oficjalnie że mleka jest zbyt dużo, dostawców nie przyjmują i cena musi iść w dół...

Opublikowano

Dla Mlekowity skupuje też Korczew. Przyjęli tych co im Kosów Lacki wypowiedział 

z ktorej gminy ci dostawcy? i czy wiadomo z jakiego powodu te wypowiedzenia?  slyszalem ze mlekowita nowych nie przyjmuje. 

Opublikowano

Gminy nie znam - powtarzam jedynie co kierowca mówił. W Kosowie wywalili tych małych i pewnie takich co mają daleko. Korczew pozbierał kto chciał przejść i wiozą do mlekowity. Korczew ma od litra zysk i mu nie zależy.

Opublikowano

No właśnie też mnie to zastanawia jak musiało być mało litrów lub jak bardzo daleko bo kosów lacki zawsze małych przyjmował z chęcią i nigdy im umów nie wypowiadał

Opublikowano

w sierpniu chciałem się przenieść do Mlekovity albo Mleksa ale polmlek przy wypowiedzeniu chciał spłate kary ok 28 tys więc się wstrzymałem bo na raz wywalić tyle kasy... w ogóle w polmleku kiedyś za przekroczenie 10 tys była dopłata 5 gr teraz tego nie ma

Opublikowano

ach ta kochana UE :)
ale jedno jest ciekawe, jak by tak zamknac granice na produkty rolne z UE czy by nam tego mleka starczylo czy nie hm? ja mysle ze biednie by sie zrobilo, ....tak z nabialem jak i z miesem itp..

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
    • Przez pawel372
      Witam
      Nie mam pojecia w jakim dziale to napisac  wiec prosze na mnie nie bluzgac. Potrzbuje tabele pomiaru mleka do JAPY 1060 l  ale jesli macie inne o tej pojemnosci tez mozecie podeslac  moze bedzie pasowac. Wiem ze moge sam lac i sprawdzac ilosc litrow lecz chcialbym miec rozpiske oryginalna.Wstaw inne multimedia
      Licze na pomoc bo jest bo bardzo potrzebna ilosc mleka ciagle mi sie nie zgadza
  • Dodaj nową pozycję...
v