Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

polser siemiatycze bi.3,44  tł.4.45. 6000l cena 1.12netto

od marca obniżka podobno 0.06zł. a od kwietnia następna podobno 0.04zł

a tu wniosek na prow załatwiam; w morde 

Opublikowano

OSM Ostrów Wlkp - ilość ponad 10 000l, bł 3,45% 0.91zł brutto. Zapewne to nie koniec obniżek. W zależności od regionu ceny mają 40gr różnicy między mleczarniami... Jak teraz płaci Koło?

Opublikowano

OSM Ostrów Wlkp - ilość ponad 10 000l, bł 3,45% 0.91zł brutto. Zapewne to nie koniec obniżek. W zależności od regionu ceny mają 40gr różnicy między mleczarniami... Jak teraz płaci Koło?

Koło także poleciało w dół od 5 do 11 groszy na litrze. W przedziale od 18 000 - 24000 cena od 96-1.04 netto za litr w zależności od parametrów.

Prezes po spotkaniu stwierdził że w najbliższym czasie jak się nic nie zmieni to cena może spaść nawet do 70 groszy. Ceny zbytu produktów z Koła dobijają do cen z 2008 i 2009 roku - roku kryzysowego.

Sytuacje pogarsza już import z Niemiec  nabiału po niskich, jeżeli nie dumpingowych cenach. Nie ukrywajmy wielkie sieci handlowe nie kierują się tutaj narodowością - kupują najtaniej.

Ps. Dziwię się Prezesowi z OSM Ostrów Wielkopolski, że nie dąży do połączenia z Kołem (miał taką okazję). Ta mleczarnia (OStrów) chyli się ku upadkowi ale rada prezes stołka nie chce oddać.

Mleczarnia w Kole de facto co może się wydawać dziwne potrzebuje mleka ponieważ ma zapewniony zbyt na swoje produkty tj przedewszsytkim najwyższej jakości mleko w proszku. Chwalą się dynamika skupu na poziomie 45% więcej mleka skupionego w styczniu w lutym do porzedniego roku (tj, styczeń luty 2015). 

Opublikowano

Koło także poleciało w dół od 5 do 11 groszy na litrze. W przedziale od 18 000 - 24000 cena od 96-1.04 netto za litr w zależności od parametrów.

Prezes po spotkaniu stwierdził że w najbliższym czasie jak się nic nie zmieni to cena może spaść nawet do 70 groszy. Ceny zbytu produktów z Koła dobijają do cen z 2008 i 2009 roku - roku kryzysowego.

Sytuacje pogarsza już import z Niemiec  nabiału po niskich, jeżeli nie dumpingowych cenach. Nie ukrywajmy wielkie sieci handlowe nie kierują się tutaj narodowością - kupują najtaniej.

Ps. Dziwię się Prezesowi z OSM Ostrów Wielkopolski, że nie dąży do połączenia z Kołem (miał taką okazję). Ta mleczarnia (OStrów) chyli się ku upadkowi ale rada prezes stołka nie chce oddać.

Mleczarnia w Kole de facto co może się wydawać dziwne potrzebuje mleka ponieważ ma zapewniony zbyt na swoje produkty tj przedewszsytkim najwyższej jakości mleko w proszku. Chwalą się dynamika skupu na poziomie 45% więcej mleka skupionego w styczniu w lutym do porzedniego roku (tj, styczeń luty 2015). 

Pytam o Koło, ponieważ może koło mnie będą przejeżdżać. Rozmawiałem z nimi w zeszłym roku, ale za mało chętnych było no i 6-cio miesięczny okres wypowiedzenia ich zniechęcał. Nie wiem czy wiesz, ale w zeszłym roku zmienił się prezes w Ostrowie. Ostatnio uruchomili nową linię produkcyjną tzn. mleko w szklanych butelkach. Oprócz nich jest tylko jeden producent w kraju tego typu. Zakład wygląda naprawdę dobrze, wszystko odnowione, ludzie chętni do współpracy i życzliwi ale cena niestety bardzo słaba. Połączenie z Kołem mogłoby wyglądać na zasadzie wygaszenia przerobu, zrobienia zlewni mleka i punktu przerzutowego. Kiedyś przejęli Ostrzeszów i zakład zamknięto, wszystko wyjeżdża z Kępna. Koło ma większy skup między innymi z powodu wydarzeń w Nutrici Krotoszyn (kolejnymi etapami kasują skup). Gostyń również sporo dostawców przejął z Krotoszyna.

OSM Ostrów jest małym zakładem i nie ma siły przebicia. W razie zmiany mleczarni do wyboru mam Koło i Łowicz. Najlepiej płaci Lazur, ale nie przyjmują nowych dostawców.

Opublikowano

Do Pawełsawkowski                           emeryci pytają Tuska -   grosze, jak żyć   ,,krutko'' odpowiedział .                                                 U mnie cena podobna.

Opublikowano

Bzdury. U mnie przy podobnych parametrach co Xawier podał mam w Mlekovicie Baranowo 1,10 netto.

Opublikowano

Mała poprawka, bo ma ciut lepsze parametry. Białko 3,41 a tłuszcz 4,16, przedział ilościowy podobny.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
    • Przez pawel372
      Witam
      Nie mam pojecia w jakim dziale to napisac  wiec prosze na mnie nie bluzgac. Potrzbuje tabele pomiaru mleka do JAPY 1060 l  ale jesli macie inne o tej pojemnosci tez mozecie podeslac  moze bedzie pasowac. Wiem ze moge sam lac i sprawdzac ilosc litrow lecz chcialbym miec rozpiske oryginalna.Wstaw inne multimedia
      Licze na pomoc bo jest bo bardzo potrzebna ilosc mleka ciagle mi sie nie zgadza
  • Dodaj nową pozycję...
v