Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

President ZM Winnica: 1,26zł/litr brutto, tłuszcz 4.6, białko 3,5 za luty.  

A wczoraj przyszedł SMS że od 18 marca obniżka -6gr.

przy jakiej ilosci? przyjmuja u was nowych

Opublikowano (edytowane)

przy jakiej ilosci? przyjmuja u was nowych

Ilość do 15tyś. litrów. Tu są tylko dwa progi powyżej 15tyś i powyżej 30tyś. Chyba raczej nie przyjmują nowych dostawców.... zresztą mało która mleczarnia teraz przyjmuje nowych....

Edytowane przez marcin1992
Opublikowano

Nikt im nie zabroni a kolega dowiedział się co ma być w wysokim a jak w innych to nie wie więc dlatego zapewne napisał że wysokim-mazowieckim cena be zmian

Opublikowano (edytowane)

Na giełdzie kolejne spadki, jak w takim tempie się utrzyma to mleko za dwa miesiące kolejne 10gr w dół w połączeniu z zimnym marcem krowy postoją przynajmniej do 10 maja w oborze...

Edytowane przez fireseba
Opublikowano

@Xawier i to jest bardzo dobre pytanie. Ja bym osobiście postawił na praktycznie pasze objętościowe, bo w końcu one są najtańsze i najbardziej wartościowe. Cały areał zasiałbym kukurydzą i trawą/lucerną/koniczyną no i zostawiłbym jakieś  2-3ha jęzmienia/pszenicy na ziarno+ słoma jako dodatek paszowy dla krów. delikatnie bym tylko bilansował dawkę aby parametry mleka były ok.  Myślę, że na spokojnie można by wyciągnąć średnie od krowy 24-25 litrów mleka i sporo obniżyć koszty produkcji a i jakiegoś byczka przy okazji odchować.

Opublikowano

96 groszy to na pewno cena brutto? Poziomka jesteś na ryczałcie?

Opublikowano

no i ja się pytam dlaczego w oddziale Sanok przy podobnych parametrach mam 96gr??? może i mleka mniej ale nie wierze że przez mniejszą ilość jest różnica 20gr

Podaj te parametry i ilość

Opublikowano

w agrobiznesie Pan Waldemar Broś już zapowiedział że cena może dojść nawet do 60gr, mleczarnie tylko czekają na takie obietnice, po co te zje*by wogole się wypowiadają to ja nie wiem, a znając agrobiznes będą to puszczać przez miesiąc

Opublikowano

tylko,ze mleczarnie taka cene góra mies dwa by miały bo rolnik duzy padnie od kredytow a inny rzuci to w pizdu ,szwagier,wyjechał do angli robi w piekarni i ma 15funtow na godz ,toż to w pale sie niemiesci a my babramy sie dopłacajac do tego bagna

Opublikowano

Wszystko jest napędzane przez władze z góry. Z kierowcą rozmawiam to mówi ze musi jeździć cały dzien aby zapełnić cysterne bo wiekszosc zmniejszyła stado przez suszę albo całkowicie zrezygnowali z tego interesu. A taki prezes mleczarni siedzi przed tv , powtarzają dzien dnia ze cena mleka spada w dół to i obniża

Opublikowano

No i mówili że trzeba zwiększyć spożycie z 200 na 300 l na osobę by wchłonąć produkcję. Jak bedzie po 60 gr to zwiększycie produkcję by kredyt spłacić a my będziem musieli 400 l wypić.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
    • Przez pawel372
      Witam
      Nie mam pojecia w jakim dziale to napisac  wiec prosze na mnie nie bluzgac. Potrzbuje tabele pomiaru mleka do JAPY 1060 l  ale jesli macie inne o tej pojemnosci tez mozecie podeslac  moze bedzie pasowac. Wiem ze moge sam lac i sprawdzac ilosc litrow lecz chcialbym miec rozpiske oryginalna.Wstaw inne multimedia
      Licze na pomoc bo jest bo bardzo potrzebna ilosc mleka ciagle mi sie nie zgadza
  • Dodaj nową pozycję...
v