Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Dokładnie, aż się jakoś ucieszył człowiek trochę.

"Rada Nadzorcza i Zarząd SM MLEKPOL zawieszają w 2016r stosowanie Uchwał dotyczących zróżnicowania ceny mleka na A i B."

tylko niech się człowiek znów nie zagalopuje z produkcją - :D

Opublikowano

Dobrze że znieśli tą cenę b bo aż szkoda mi było tych z sudowii, muszą się dostosować do wymagań (płyty atesty, zbiorniki itp) a to kosztuje. Sąsiad za maj dostał po 78 gr już ponoć z mlekpolu (za 5 tys litrów)

Opublikowano

Płyty,atesty,zbiorniki w sudowii tak  jak wszelkie wymogi weterynaryjne typu wymiar stanowisk,kojcy,ciepła woda,powierzchnie zmywalne........... były musowe tak jak i wszędzie,no może nie wymagali tych 40 m kwadratowych płyty pod samochodem,lecz tych kilkanaście to musiało być,zarówno jak i utwardzony podjazd.   Pytam ,,Grajewiaków'' jak z tą płytą pod samochodem,mam kilkanaście m pod samochodem z boku a reszta podwórka ,drogi,utwardzona polnym kamieniem i tłuczniem,doskonale zdaje to egzamin zimą bo nie pęka,i samochody absolutnie się nie wrzynają [dośc grubo tego jest] czy to przejdzie. :blink: . Za maj dostali a za styczeń i kwiecień brak :blink:

Opublikowano

OSM Koło od 1 lipca + 8 gr, i docierają informacje że brakuje towaru na magazynach wszystko schodzi na bierząco a nawet brakuje, możliwe następne podwyżki ;)

u mnie też OSM Koło 8 groszy++ , wznowiona dopłata exportowa :)

Opublikowano

pow. 10 tys. L Tł. 3,9 b. 3,23 za czerwiec plus 2 gr - wychodzi 1,06zł brutto Płn. Wielkopolska

Opublikowano

Ależ mlekpol podniósł cenę, likwidując podział na cenę A i B, może nie dla wszystkich ale jednak

Opublikowano

Jak mógł podnieść cenę??? To tak jak by ci zabrali jeden ciągnik i po czasie oddali. Wszystko ładnie pięknie tylko co z tego jak objętościowa i tak jest 2x droższa bo nie pada

Opublikowano

Myślę że teraz cena będzie się dobrze trzymała w Mlekpolu przynajmniej przez rok jak mają umowę podpisana z Chinami. A po drugie kto będzie mógł to zwiększy o ileś L mleka A kto nie będzie mógł to będzie tyle samo produkował ale spokojnie że nie dadzą kary. No i wszystko zależy od rejonu jak z paszami. U mnie jest dobrze więc może doleci parę L mleka wiecej ;)

Opublikowano (edytowane)

Jak mógł podnieść cenę??? To tak jak by ci zabrali jeden ciągnik i po czasie oddali. Wszystko ładnie pięknie tylko co z tego jak objętościowa i tak jest 2x droższa bo nie pada

Idąc takim tokiem rozumowania, to jak obniżą ci cenę o 5 gr i za dwa miesiące podniosą o tyle samo to wychodzi na to samo...

btw. Mlekovita Centrala, cena bez zmian za czerwiec

Edytowane przez PATr
Opublikowano

Myślę że teraz cena będzie się dobrze trzymała w Mlekpolu przynajmniej przez rok jak mają umowę podpisana z Chinami. A po drugie kto będzie mógł to zwiększy o ileś L mleka A kto nie będzie mógł to będzie tyle samo produkował ale spokojnie że nie dadzą kary. No i wszystko zależy od rejonu jak z paszami. U mnie jest dobrze więc może doleci parę L mleka wiecej ;)

skąd wiesz ile mleka pojedzie do Chin? To jest umowa z Chinami czy z pośrednikiem który znajduje się w Chinach? Może Mlekpol podpisał umowę z jakimś spożywczakiem od Dimitrija

Opublikowano

To czemu zniesli po paru dniach podpisania umowy cene A i B ? Myślisz że już nie mają tyle mleka z Litwy i Estoni to już zniesli limit tak oo sobie bez przyczyny? idąc tokiem rozumowania muszą mieć więcej surowca żeby starczyło na rynek co był + Chiny. Dla mnie mogą wysyłać nawet do kiosku aby te mleko szło i cena była stabilna A nie szła w dół... Ja mam takie zdanie :) A kto inny ma inne to już jego sprawa :)

Opublikowano

Każdy wyeksportowany litr za który nam zapłacą się liczy. Obojętnie czy to mlekpol czy mlekovita czy inna mleczarnia. To po prostu kształtuje podarz.
Mlekpol zawiesił limitowanie. Ale w każdej chwili mogą do niego wrucić

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
    • Przez pawel372
      Witam
      Nie mam pojecia w jakim dziale to napisac  wiec prosze na mnie nie bluzgac. Potrzbuje tabele pomiaru mleka do JAPY 1060 l  ale jesli macie inne o tej pojemnosci tez mozecie podeslac  moze bedzie pasowac. Wiem ze moge sam lac i sprawdzac ilosc litrow lecz chcialbym miec rozpiske oryginalna.Wstaw inne multimedia
      Licze na pomoc bo jest bo bardzo potrzebna ilosc mleka ciagle mi sie nie zgadza
  • Dodaj nową pozycję...
v