Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

SM Ryki, najniższy przedział ilościowy

tł 5,96; bi 4,28 c. 1,67 netto

Coś wysokie te parametry ostatnio się utrzymują ale proporcje ok, więc chyba nie jest źle?

Nie pomyliłeś się z parametrami? Kosmos :D

Opublikowano

OSM Ryki ilość ponad 13 tys. białko 3,25%  tłuszcz 4,5% 1,74 brutto vatowiec

Przy większej ilości i maksymalnym białku płacą do 3,8% to ładną cenę można by złapać ;)

Opublikowano

Chodzi o to by pisać czy ktoś jest na vacie i w tej cenie ma 5% vatu czy ryczałcie i jest w niej 7%

Opublikowano

Z Lactalisa ludzie uciekają nagminnie dopóki Sierpc bierze, a bierze bo nową serownię stawia.

stawia czy maja stawiac? bo z tego co wiem to maja podwoic produkcje. u nas biora tylko tych co maja po drodze do brakujacej cysterny.

Opublikowano

szczególnie po tym roku, jak nazbierali dużo trawy i kukurydzy

Opublikowano

Panowie spokojnie bo cena rzędu 1,8zl nie ma szans się utrzymać po nowym roku baa nie sądzę czy 1,5 zł będzie te mleczarnie które teraz najwięcej płacą produkija głównie sery i wystarczy że inni uruchomią nowe linie badz zwiększa produkcję na już istniejących i bedziecie mieć spory problem bo już zawyżone ceny powodują spadek sprzedaży

Opublikowano

Panowie spokojnie bo cena rzędu 1,8zl nie ma szans się utrzymać po nowym roku baa nie sądzę czy 1,5 zł będzie te mleczarnie które teraz najwięcej płacą produkija głównie sery i wystarczy że inni uruchomią nowe linie badz zwiększa produkcję na już istniejących i bedziecie mieć spory problem bo już zawyżone ceny powodują spadek sprzedaży

w tej cenie tj. 1,80/l jest premia 20 gr., także po nowym roku będzie już 1,60 ale dobre i te 2 miesiące, zwłaszcza biorąc pod uwagę średnią za ostatnie 2 lata

Opublikowano

Nie cieszmy się tak z tej ceny. I trochę umiaru bym doradzał. Co z tego, że ceny mleka ruszyły pierwsze, jak już po mich zaczynają szaleć ceny paliwa. Zaraz pójdą w górę nawozy i środki ochrony. Już niedługo koszty produkcji mleka znowu tak wzrosną, że każdy będzie produkował na granicy opłacalności tak jak jeszcze dwa miesiące temu. A też nikt nie wie jaki będzie przyszły rok pod względem pogody. Może będzie susza, a może będzie lało, że nie da się nic zebrać. A nowe jałówki po 7 tysięcy będą chciały jeść. Ale mentalość chłopa to jest taka, że jak coś zaczyna iść to nie pamięta już kryzysu sprzed kilku tygodni i na nowo zaczyna szaleć. A taki rok jak ten dla urodzaju pomimo pewnych zawirowań nie zdarza się jednak wcale tak często. I pewnie za rok wielu znowu dokupi stad dobuduje obór i obudzi się z ręką w nocniku. ( Bo przecież jak zarabiam 10 tysięcy to jest mało, muszę więcej. Zarabiam 100 tysięcy to też jest mało, to nieważne ,że już oprócz krowy nic mnie nie interesuje, ważna jest tylko krowa mamona i garb który mi rośnie, a to, że tak naprawdę nie korzystam sensownie z życia to już nieważne - mam kupę kasy, krów i roboty i tylko to się liczy). Kiedyś ktoś obliczył, że na dobre życie potrzeba nie więcej jak 7 tysięcy złotych na miesiąc. Dalsze zwiększanie zamożności nie przekłada się na jakość życia, ale w sumie co ja tam wiem ;). Pozdrawiam myślących :)

Opublikowano (edytowane)

Nie cieszmy się tak z tej ceny. I trochę umiaru bym doradzał. Co z tego, że ceny mleka ruszyły pierwsze, jak już po mich zaczynają szaleć ceny paliwa. Zaraz pójdą w górę nawozy i środki ochrony. Już niedługo koszty produkcji mleka znowu tak wzrosną, że każdy będzie produkował na granicy opłacalności tak jak jeszcze dwa miesiące temu. A też nikt nie wie jaki będzie przyszły rok pod względem pogody. Może będzie susza, a może będzie lało, że nie da się nic zebrać. A nowe jałówki po 7 tysięcy będą chciały jeść. Ale mentalość chłopa to jest taka, że jak coś zaczyna iść to nie pamięta już kryzysu sprzed kilku tygodni i na nowo zaczyna szaleć. A taki rok jak ten dla urodzaju pomimo pewnych zawirowań nie zdarza się jednak wcale tak często. I pewnie za rok wielu znowu dokupi stad dobuduje obór i obudzi się z ręką w nocniku. ( Bo przecież jak zarabiam 10 tysięcy to jest mało, muszę więcej. Zarabiam 100 tysięcy to też jest mało, to nieważne ,że już oprócz krowy nic mnie nie interesuje, ważna jest tylko krowa mamona i garb który mi rośnie, a to, że tak naprawdę nie korzystam sensownie z życia to już nieważne - mam kupę kasy, krów i roboty i tylko to się liczy). Kiedyś ktoś obliczył, że na dobre życie potrzeba nie więcej jak 7 tysięcy złotych na miesiąc. Dalsze zwiększanie zamożności nie przekłada się na jakość życia, ale w sumie co ja tam wiem ;). Pozdrawiam myślących :)

ja pastwiskuje wiec koszty produkcji mnie walą

druga sprawa po to zarabiasz wiecej niz 7 tysia zeby odłozyc i w wieku 50 lat  tak z 25 lat  sam sobie wyplacac emeryture 3 tysia miesiecznie np

bo kto powiedzial ze te 7 tysia bedziesz mial zawsze,,,,,,,a niech mleczarie zlikwiduja np i jestes zgnojony a takto cie wali

Edytowane przez marju12
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez gobi12
      Witam.

Mam na sprzedaż 7 jałówek wysokocielnych (wycielenia początek stycznia - początek lutego).

Jałowice hodowlane. Rasa HF - wysokomleczne.

Zainseminowane dobrymi mlecznymi bykami.

Stado znajduje się pod oceną PFHBiPM. Stado wolne od chorób.

Jałówki całą wiosnę, lato i jesień spędzają na dużym wolnym wybiegu dzięki czemu w późniejszej hodowli nie mają żadnych problemów z nogami.

Cena za szt. 5100-5500 złotych (do negocjacji).

Okolice Zambrowa i Wysokiego Mazowieckiego.

Tel. 86 274 50 89

Zapraszam do kontaktu i obejrzenia na żywo.

• Przez tadzio
      Witam. Jak wiadomo, można składać wnioski do ARR wnioski o wsparcie dla producentów mleka i trzody chlewnej. Czy trzeba dołączyć jakieś załączniki, dokumenty z mleczarni. Bo we wniosku nic takiego nie ma wspomnianego , tylko ilość sztuk?
      Dzięki za pomoc, pozdrawiam.
    • Przez drewcio
      Witam, orientuje sie ktos coz to za dojarka? (Model, nazwa)

Poszukuje katalogu czesci oraz instrukcji do takiego wynalazku.

• Przez Czyzyk97
      Witam agroforumowiczów ostatnio jest głośno o rejestracji chłodni do mleka.
      Jak dokładnie wygląda sytuacja,macje już zarejestrowane chłodnie? Do kogo/gdzie udać się po poradę/pomoc ?
      Dzięki za wypowiedzi Pozdrawiam
    • Przez dawid141413
      Wiitam, stoję przed wyborem nowego schładzalnika do mleka i prosiłbym o opinie na temat firmy EUROTANKS
  • Dodaj nową pozycję...
v