Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
agroFakt.pl
Tylko na agroFakt.pl:

Kiedy mleko zdrożeje?

galeria
Dożynki 2025
Opublikowano

Dostawcy Mlekpolu czy u was były już rozwożone faktury za mleko z listopada? Bo u mnie zawsze przywoził kierowca około 10 każdego miesiąca a w tym miesiącu do teraz nic nie ma.

to ryczaltowcom dają na papierze?
Opublikowano

Ale wtedy rada była bodajże 23. teraz jak dostaniesz sms z Łowicza to albo somatyczne albo bakterie: )

Opublikowano

szanse są nikłe. aczkolwiek ciekawi mnie ile osób ma te 1.35

Opublikowano

Nikt nie ma takiej ceny.Parametry musialy by być kosmiczne.Tylko żeby odejść nie jest łatwo.duża strata na wypowiedzeniu.a tak z dnia na dzień to "grożą paluszkiem"

Opublikowano

Udziałowcy i dostawcy OSM Łowicz jeżeli 3 mleczarnia w kraju w tej chwili płaci taką cenę za litr mleka to musi być coś nie tak. Pan prezes chyba zasiedział się na swoim stołku i przestał nad tym wszystkim panować. W Kosowie Lackim rada odwołała prezesa wybrali nowego i jakoś samodzielnie dają radę. Z tym że jest różnica pod względem wielkości podmiotów. Dobrze jak jeszcze Pan prezes będzie terminowo płacił dostawcom i pracownikom. Może warto czym prędzej postarać się zmienić prezesa wybrać nowego i wtedy poznać prawdziwą sytuację finansową spółdzielni i podjąć decyzję co dalej robić. Próbować działać samemu czy szukać mleczarni która by OSM Łowicz przyłączyła. W obecnej sytuacji podmioty które mogły by przyłączyć OSM Łowicz są w okresie wielkich inwestycji i i taka transakcja może być niemożliwa z uwagi na wielkie ryzyko. Tylko taka konsolidacja daje pewność i stabilizację dla dostawców i pracowników ponieważ kapitał zagraniczny bym odradzał bo po nim można spodziewać się wszystkiego najpewniej tego gorszego. Połączenie z polskim podmiotem nic nie zmienia ponieważ udziałowcy stają się nadal udziałowcami tylko nowego większego podmiotu, zyskują lepszą cenę za swoją pracę, stabilizację a pracownicy pewność zatrudnienia i wyższe  płace za swoją ciężką pracę.  

Opublikowano

nikt z odchodzacych tego nie przestrzega kazdy lache kładzie i daje im na odwal sie pare litrow a reszte juz do innej kwotowania nie ma wiec wolnosc tomku... a ceny nawet pan W nie ma takiej przy max parametrach i powyzej 30 tys i z ocena moze wyjsc netto  1.324 a co dopiero srednia  1.35  Predzej mikołaj przyleci na saniach niz my zobaczymy podwyzke w grudniu

Opublikowano

A ja mam 90gr za 10tys l. białko 3.4.tłuszcz 4.4 somatyka 100tys bakteria 7tys Cuiavia Inowrocław i trzeba jakoś żyć.Mają być podwyżki w styczniu. Chyba moje mleko jest najgorszej jakości że takie tanie.Ktoś napisze mleczarnie w kujawsko pomorskim która płaci chociaż 1zł za litr.

Opublikowano

Podejrzewam że np pan na W....ma.   Okres wypowiedzenia chyba 3 miechy i cena 20gr niżej

a jakie wielkości dostaw ma pan W ? i z jakich jest okolic. nie wiadomo jaka będzie dalsza koniunktura na rynku ale jeżeli dalej tak będzie to chyba faktycznie będzie się trzeba za jakimś podmiotem rozejrzeć

panowie nasze premie świąteczne poszły na osobówki :)

Opublikowano

nikt z odchodzacych tego nie przestrzega kazdy lache kładzie i daje im na odwal sie pare litrow a reszte juz do innej kwotowania nie ma wiec wolnosc tomku... a ceny nawet pan W nie ma takiej przy max parametrach i powyzej 30 tys i z ocena moze wyjsc netto  1.324 a co dopiero srednia  1.35  Predzej mikołaj przyleci na saniach niz my zobaczymy podwyzke w grudniu

Dokładnie, jak nie ma kwotowania te okresy wypowiedzenia to jest fikcja, nikt ci nie udowodni że dajesz do dwóch mleczarni mleko

Opublikowano

A ja mam 90gr za 10tys l. białko 3.4.tłuszcz 4.4 somatyka 100tys bakteria 7tys Cuiavia Inowrocław i trzeba jakoś żyć.Mają być podwyżki w styczniu. Chyba moje mleko jest najgorszej jakości że takie tanie.Ktoś napisze mleczarnie w kujawsko pomorskim która płaci chociaż 1zł za litr.

Rypin teraz trochę się poprawił, 1,11 zł, tylko trochę więcej mleka miąłem. Ale to już ostatnie moje chwile w Rypinie, bo od nowego roku przechodzę do osm sierpc.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez gobi12
      Witam.

Mam na sprzedaż 7 jałówek wysokocielnych (wycielenia początek stycznia - początek lutego).

Jałowice hodowlane. Rasa HF - wysokomleczne.

Zainseminowane dobrymi mlecznymi bykami.

Stado znajduje się pod oceną PFHBiPM. Stado wolne od chorób.

Jałówki całą wiosnę, lato i jesień spędzają na dużym wolnym wybiegu dzięki czemu w późniejszej hodowli nie mają żadnych problemów z nogami.

Cena za szt. 5100-5500 złotych (do negocjacji).

Okolice Zambrowa i Wysokiego Mazowieckiego.

Tel. 86 274 50 89

Zapraszam do kontaktu i obejrzenia na żywo.

• Przez tadzio
      Witam. Jak wiadomo, można składać wnioski do ARR wnioski o wsparcie dla producentów mleka i trzody chlewnej. Czy trzeba dołączyć jakieś załączniki, dokumenty z mleczarni. Bo we wniosku nic takiego nie ma wspomnianego , tylko ilość sztuk?
      Dzięki za pomoc, pozdrawiam.
    • Przez drewcio
      Witam, orientuje sie ktos coz to za dojarka? (Model, nazwa)

Poszukuje katalogu czesci oraz instrukcji do takiego wynalazku.

• Przez Czyzyk97
      Witam agroforumowiczów ostatnio jest głośno o rejestracji chłodni do mleka.
      Jak dokładnie wygląda sytuacja,macje już zarejestrowane chłodnie? Do kogo/gdzie udać się po poradę/pomoc ?
      Dzięki za wypowiedzi Pozdrawiam
    • Przez dawid141413
      Wiitam, stoję przed wyborem nowego schładzalnika do mleka i prosiłbym o opinie na temat firmy EUROTANKS
  • Dodaj nową pozycję...
v